Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2000 z dne 13. 6. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2000 z dne 13. 6. 2000

Kazalo

2455. Pravilnik o organizaciji in pogojih za opravljanje nalog regionalne razvojne agencije, stran 6977.

Na podlagi četrtega odstavka 17. člena zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja (Uradni list RS, št. 60/99) izdaja minister za ekonomske odnose in razvoj
P R A V I L N I K
o organizaciji in pogojih za opravljanje nalog regionalne razvojne agencije
1. člen
Ta pravilnik ureja delovanje regionalnih razvojnih agencij (v nadaljnjem besedilu: RRA) pri pripravi regionalnih razvojnih programov in državnih dokumentov razvojnega načrtovanja.
2. člen
Regionalna razvojna agencija opravlja razvojne naloge za območje ene ali več statističnih regij.
RRA ustanovijo občine in osebe javnega in zasebnega prava.
RRA lahko deluje tudi na podlagi pogodbene povezave dveh ali več lokalnih razvojnih organizacij v okviru statistične regije.
3. člen
Razvojne naloge RRA so:
a) priprava regionalnih in skupnih razvojnih programov,
b) koordiniranje dela lokalnih razvojnih organizacij, ki sodelujejo pri pripravi in izvajanju regionalnega razvojnega programa,
c) spremljanje, poročanje in nadzor izvajanja regionalnih razvojnih programov,
d) svetovanje in prijava projektov na razpise za dodeljevanje regionalnih razvojnih spodbud,
e) organiziranje in koordinacija drugih nalog s področja regionalne strukturne politike,
f) sodelovanje pri pripravi državnih dokumentov razvojnega načrtovanja; strategije regionalnega razvoja Slovenije in državnega razvojnega programa.
Za opravljanje nalog regionalne razvojne agencije pa lahko občine sklenejo pogodbo z obstoječo gospodarsko družbo ali drugo organizacijo.
4. člen
RRA se vpišejo v evidenco pri Agenciji Republike Slovenije za regionalni razvoj. Za vpis v evidenco je potrebno predložiti:
– akt oziroma pogodbo o ustanovitvi RRA,
– sklepe občinskih svetov o pripravi regionalnega razvojnega programa z navedbo območja priprave programa in zadolžitvami vključenih organizacij,
– izjavo o izpolnjevanju pogojev iz 5. člena tega pravilnika z obrazložitvijo,
– v primeru pogodbene povezave dveh ali več organizacij iz tretjega odstavka 1. člena se določi nosilna organizacija.
Agencija Republike Slovenije za regionalni razvoj preveri izpolnjevanje pogojev za pridobitev statusa in opravi oziroma pisno zavrne vpis v evidenco RRA najkasneje v treh tednih po predložitvi dokumentov iz prejšnjega odstavka.
Po vpisu v evidenco pri Agenciji Republike Slovenije za regionalni razvoj RRA pridobi možnost sodelovanja pri pripravi dokumentov razvojnega načrtovanja.
5. člen
RRA izpolnjuje pogoje za pridobitev statusa po zakonu o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, če:
1. jo ustanovi večina občin na območju statistične regije oziroma ji da pooblastilo za pripravo regionalnega razvojnega programa in opravljanje razvojnih nalog,
2. ima ustrezne kadre, prostore in opremo za izvajanje dejavnosti in izkaže kapitalsko ustreznost za izvajanje nalog in
3. izkaže strokovno usposobljenost za opravljanje nalog iz 3. člena.
6. člen
Če Agencija Republike Slovenije za regionalni razvoj pri izvajanju nalog ugotovi, da RRA ne izpolnjuje pogojev in nalog iz 3. in 5. člena, jo izbriše iz evidence.
7. člen
RRA se pri svojem delu povezuje z Agencijo Republike Slovenije za regionalni razvoj, z drugimi regionalnimi razvojnimi agencijami, z Skladom za regionalni razvoj in ohranjanje poseljenosti slovenskega podeželja, Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja, Pospeševalnim centrom za razvoj malega gospodarstva, zbornicami in socialnimi partnerji ter z ostalimi razvojnimi in finančnimi organizacijami, ki delujejo v regiji.
8. člen
RRA, ki izpolnjuje pogoje 4. in 5. člena, se financira iz sredstev ustanoviteljev in sredstev za izvajanje projektov v okviru programov državnih razvojnih spodbud, mednarodnih pomoči ter ostalih sredstev zainteresiranih naročnikov.
RRA lahko pridobiva sredstva iz državnega proračuna s predložitvijo štiriletnega okvirnega programa dela in letnega podrobnega finančnega načrta.
RRA pridobiva sredstva iz prejšnjega odstavka tega člena najkasneje do konca meseca maja tekočega leta. Pri tem se smiselno uporabljajo merila in kriteriji iz uredbe o podrobnejših pogojih in merilih za dodeljevanje spodbud, pomembnih za skladni regionalni razvoj in o oblikah teh spodbud ter ostali predpisi s področja izvajanja državnega proračuna.
9. člen
Ta pravilnik smiselno velja za organizacije, ki so vpisane v evidenco Agencije Republike Slovenije za regionalni razvoj.
10. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 302-2/98-89
Ljubljana, dne 29. maja 2000
dr. Marjan Senjur l. r.
Minister
za ekonomske odnose in razvoj

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti