Uradni list

Številka 50
Uradni list RS, št. 50/2000 z dne 8. 6. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 50/2000 z dne 8. 6. 2000

Kazalo

2383. Sklep o pogojih, kdaj se šteje, da zavarovanec preživlja družinske člane, stran 6807.

Na podlagi 115. in 266. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 106/99) je Skupščina Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije na seji dne 31. 5. 2000 sprejela
S K L E P
o pogojih, kdaj se šteje, da zavarovanec preživlja družinske člane
I
Šteje se, da je zavarovanec ali upokojenec do svoje smrti preživljal družinske člane iz prvega odstavka 115. člena in petega odstavka 116. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 106/99), če:
– ni zavarovan po zakonu ali ni uživalec pokojnine,
– je imel oziroma še ima z njim skupno stalno prebivališče in
– njegovi povprečni mesečni dohodki v zadnjem koledarskem letu pred zavarovanim primerom niso presegli polovice zneska osnove za odmero dodatnih pravic.
II
Znesek osnove za odmero dodatnih pravic iz I. točke tega sklepa se upošteva v višini, veljavni ob nastanku zavarovanega primera.
III
Med dohodke družinskih članov se šteje tudi katastrski dohodek.
Katastrski dohodek se všteva med dohodke družinskih članov tako, da se pomnoži s faktorjem za preračun dohodka, ki ga v skladu s posebnim zakonom določi pristojni organ.
IV
Med dohodke družinskih članov se ne štejeta nadomestilo za invalidnost in dodatek za pomoč in postrežbo, ki se izplačuje po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb (Uradni list SRS, št. 41/83).
V
Če sta oba starša, ki ju je zavarovanec ali upokojenec preživljal, še živa, se dohodki enega od roditeljev pri ugotavljanju povprečnega mesečnega dohodka iz I. točke tega sklepa delijo na oba roditelja. Enako načelo velja tudi tedaj, kadar imata oba starša dohodek.
VI
V primeru, da družinski član iz I. točke tega sklepa ni imel oziroma nima z zavarovancem ali upokojencem skupnega stalnega prebivališča, izpolnjuje pa ostale pogoje iz navedene točke, se šteje, da ga je zavarovanec preživljal, če mu je v koledarskem letu pred nastankom zavarovanega primera redno mesečno dajal sredstva najmanj v višini polovice povprečnega zneska osnove za odmero dodatnih pravic v tistem letu.
VII
Z dnem uveljavitve tega sklepa preneha veljati sklep o pogojih, kdaj se šteje, da zavarovanec preživlja družinske člane (Uradni list RS, št. 59/92).
Sklep iz prvega odstavka te točke se do 31. 12. 2002 še uporablja v zvezi z ugotavljanjem preživljanja družinskih članov iz 112., 115. in 127. člen zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 12/92, 5/94, 7/96 in 54/98).
VIII
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01000-015/2000
Ljubljana, dne 31. maja 2000.
Skupščina Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije
Predsednik
Milan Utroša l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti