Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2000 z dne 21. 4. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2000 z dne 21. 4. 2000

Kazalo

1659. Pravilnik o pogojih ter postopku prodaje in najemu nepremičnin, stran 4168.

Na podlagi zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (Uradni list RS, št. 18/74, 34/84), zakona o obligacijskih razmerjih (Uradni list SFRJ, št. 29/78, 12/85, 39/85, 57/89), zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) ter 16. člena statuta Občine Črne na Koroškem (Uradni list RS, št. 62/99) je Občinski svet občine Črna na Koroškem na redni seji dne 30. 3. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o pogojih ter postopku prodaje in najemu nepremičnin
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se urejajo pogoji in postopek za prodajo in najem nepremičnin, ki so v lasti Občine Črna na Koroškem, občanom in pravnim osebam. Za poslovno stavbo se šteje stavba, ki je namenjena za poslovno dejavnost in se pretežno v ta namen tudi uporablja.
Za poslovni prostor se šteje eden ali več prostorov namenjenih za poslovno dejavnost in se v ta namen tudi pretežno uporablja.
2. člen
Strokovna, tehnična in administrativna opravila v zvezi s prodajo in najemom nepremičnin opravlja občinska uprava.
II. POGOJI ZA PRODAJO NEPREMIČNIN
3. člen
Prodaja nepremičnin je možna pod naslednjimi pogoji:
– da je prodaja družbeno in ekonomsko upravičena,
– da izklicno ceno ali kupnino določi sodni cenilec.
Prodaja je upravičena, če občinski svet s svojim sklepom opredeli prodajo nepremičnine.
Prodaja je ekonomsko upravičena, če je gospodarjenje z nepremičnino dalj časa nerentabilno.
4. člen
Dosedanjemu najemniku se priznajo vsa njegova vlaganja, ki so ohranjala ali povečala vrednost skupnih prostorov ali naprav poslovnega prostora ali zgradbe v kateri je poslovni prostor. Upošteva se amortizacija teh vlaganj. Podlaga so ustrezni računi.
Prav tako se povrnejo vsa vlaganja po pogodbah o sofinanciranju najemnika za dokončanje poslovnega prostora oziroma objekta po določenih fazah gradnje.
Ne upoštevajo se tiste izboljšave, ki jih je opravil najemnik namenjene za opravljanje njegove dejavnosti. Prav tako se ne upoštevajo preureditve, ki jih je opravil najemnik brez soglasja lastnika.
III. POGOJI PRODAJE
5. člen
Postopek za prodajo nepremičnin se začne na pobudo, ki jo lahko poda najemnik, fizična ali pravna oseba. Če poda pobudo najemnik mora imeti do lastnika poravnane vse obveznosti.
6. člen
Sklep o prodaji nepremičnine sprejme občinski svet, na temelju strokovnih podlag, ki jih pripravi občinska uprava.
IV. JAVNA DRAŽBA
7. člen
Nepremičnina se praviloma proda na javni dražbi razen v primerih, ki to določa zakon. V primeru, da je poslovna stavba ali prostor zaseden, ima najemnik predkupno pravico.
Postopek opravi komisija za izvedbo javne dražbe, ki jo imenuje župan.
Komisijo sestavljajo trije člani: izklicatelj in dva člana ter zapisnik.
Komisija mora k javni dražbi povabiti morebitne predkupne upravičence z vročitvijo sklepa o prodaji na javni dražbi in vabilom za javno dražbo. Predkupni upravičenec, ki se javne dražbe ne udeleži kljub vabilu, izgubi predkupno pravico.
8. člen
Javna dražba in dražbeni pogoji se objavijo na krajevno običajen način (CATV, oglasne deske).
Med objavo in javno dražbo mora preteči najmanj petnajst dni.
9. člen
Razpis javne dražbe mora vsebovati:
– naziv in sedež prodajalca,
– označbo in opis nepremičnine,
– izklicno ceno,
– varščino, ki jo mora dražitelj položiti pred začetkom javne dražbe, ki ne sme biti nižja kot 10% izklicne cene, ter način njenega pologa,
– način plačila kupnine,
– čas in kraj, kje bo dražba,
– navedbo, kje se lahko interesenti pred dražbo seznanijo s podrobnejšimi pogoji,
– navedbo kdo je lahko dražitelj,
– morebitne druge pogoje.
10. člen
Javna dražba je ustna. Komisija pred dražbo ugotovi podatke o dražiteljih, ter če so dražitelji plačali predpisano varščino.
11. člen
Izklicatelj komisije začne javno dražbo ob napovedanem času in na določenem kraju, tako da prisotne dražitelje seznani s pogoji dražbe, predvsem pa:
– da lahko draži samo tisti samo tisti, ki je plačal varščino, kar mora dokazati s pismenim dokumentom
– določi najmanjši znesek za katerega dražitelj dviga cene, da bo dražiteljem, ki na dražbi ne uspejo vrnjena varščina, uspešnemu dražitelju pa se varščina prišteje h kupnini.
12. člen
Nato komisija prebere razpisane podatke in začne z javno dražbo. Izklicatelj javno pove izklicno ceno in označbo nepemičnine, ki se prodaja.
Če nepremičnino draži več dražiteljev, izklicatelj pove izklicno ceno in vpraša dražitelje, kdo sprejema izklicno ceno. Nato izklicno ceno prvič ponovi in dražitelje vpraša« kdo da več?« Če kdo od dražiteljev ponudi višjo ceno, nadaljuje izklicatelj dražbo tako, da ponovi ponujeno ceno in dražitelje vpraša »kdo da več?« To se ponavlja, dokler nobeden od dražiteljev ne ponudi višje cene. Zadnjo najvišje ponujeno ceno izklicatelj trikrat ponovi in draženje je končano če v roku 10 minut ni nobenega odziva od dražiteljev oziroma zvišanja cene.
Po končanem draženju se opozori predkupnega upravičenca, da takoj izjavi ali ob enakih pogojih uveljavlja predkupno pravico.
Ponudnik, ki ponudi najvišjo ceno in odstopi od svoje ponudbe, izgubi pravico do vračila varščine. Po končani javni dražbi se razglasi dražitelja, ki je ponudil najvišjo ceno na dražbi in doseženo ceno dražene nepremičnine.
13. člen
O poteku javne dražbe se vodi zapisnik, ki mora vsebovati:
– kraj in čas dražbe ter razpisne pogoje,
– podatke o komisiji, ki vodi dražbo,
– poimensko navedbo dražiteljev in ostalih prisotnih,
– ugotovitve o izpopolnjevanju razpisnih pogojev,
– izklicno ceno,
– ponudbe dražiteljev,
– najvišjo ponujeno ceno,
– razglasitev dražitelja, ki je na dražbi ponudil najvišjo ceno neprimičnine (kupnino),
– podatke o dražiteljih, ki se jim vrne varščina.
Po opravljenem postopku je možno vložiti ugovor, dokler ni zaključen zapisnik o poteku javne dražbe. Ugovor reši komisija takoj. Zapisnik o poteku javne dražbe podpišejo člani komisije, dražitelj, ki je na dražbi uspel in ostali dražitelji. V zapisnik se vpišejo ostali podatki in morebitne pripombe.
14. člen
Zapisnik o javni dražbi je podlaga za podpis pogodbe. Pogodba se mora podpisati v roku 30 dni po javni dražbi.
15. člen
Če nepremičnina ni bila prodana na javni dražbi, pa bi bilo smotrno da bi bila, se javna dražba ponovi, vendar ne prej kot v treh mesecih.
V tem primeru se lahko izklicna cena zmanjša vendar ne več kot za eno tretjino. Nepremičnina se lahko proda neposredno, če sta obe dražbi neuspešni pod ceno, vendar v soglasju občinskega sveta. Tudi v tem primeru se obvesti predkupnega upravičenca s pozivom, da se v roku 8 dni izjavi ali odkupi nepremičnino pod enakimi pogoji ali ne.
Na podlagi sklepa občinskega sveta se lahko nepremičnina proda brez javne dražbe pravnim osebam, če le-ta izkaže družbeni interes.
V. UGOTAVLJANJE PROMETNE VREDNOSTI NEPREMIČNINE IN KUPNINE
16. člen
Prometna vrednost nepremičnine se ugotavlja s cenitvijo po sodnem cenilcu. Kupnina mora biti plačana najpozneje v roku 30 dni po javni dražbi. Župan lahko odredi obročno plačevanje kupnine. Obročno plačevanje kupnine je lahko največ šest mesecev.
VI. NAJEM POSLOVNIH PROSTOROV
17. člen
Občinski poslovni objekti in prostori so, ki so v lasti Občine Črna na Koroškem in so namenjeni za opravljanje dejavnosti.
18. člen
Najemnina za oddajo prostora se določi na podlagi sklepa župana. Najemnik je dolžan plačati najemnino na podlagi najemne pogodbe. Plačilo najemnine se lahko odloži za določen čas, in sicer, da si najemnik sam uredi poslovni prostor ali da se formirajo nova delovna mesta.
19. člen
Vse ostale določbe stranki določita v najemni pogodbi.
VII. KONČNA DOLOČBA
20. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po sprejemu na občinskem svetu, objavi se v Uradnem listu RS.
Št. 465-02-01/00
Črna na Koroškem, dne 30. marca 2000.
Župan
Občine Črna na Koroškem
Franc Stakne l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti