Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2000 z dne 21. 4. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2000 z dne 21. 4. 2000

Kazalo

1645. Sklep o izdaji blagajniških zapisov Banke Slovenije v tujem denarju, stran 4151.

Na podlagi 25. in 29. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) in sklepa o izdajanju blagajniških zapisov Banke Slovenije (Uradni list RS, št. 52/98) izdaja guverner Banke Slovenije dne 19. 4. 2000 prečiščeno besedilo sklepa o izdaji blagajniških zapisov Banke Slovenije v tujem denarju (Uradni list RS, št. 1/92, 34/92, 24/93, 28/94, 37/35, 19/96, 54/97, 57/98, 7/99 in 35/00).
S K L E P
o izdaji blagajniških zapisov Banke Slovenije v tujem denarju
(prečiščeno besedilo)
1
Banka Slovenije izdaja od 10. januarja 1992 blagajniške zapise v tujem denarju z rokom dospelosti 60 dni, 90 dni in 120 dni.
Od 20. 5. 1994 izdaja Banka Slovenije blagajniške zapise v tujem denarju tudi z rokom dospelosti 180 dni, 270 dni in 360 dni.
Blagajniški zapis, vpisan po tem sklepu, je prenosljiv vrednostni papir, ki se lahko kupuje in prodaja med bankami.
2
Blagajniški zapisi, vpisani po tem sklepu, so nominirani v EUR in USD in se vpisujejo z nakazilom ustreznega zneska EUR oziroma USD na devizne račune Banke Slovenije v tujini.
Blagajniški zapisi se vpisujejo v zneskih, zaokroženih na petindvajset tisoč EUR oziroma štirideset tisoč USD.
3
Blagajniške zapise iz tega sklepa lahko vpisujejo banke v svojem imenu in za svoj račun.
4
Blagajniški zapisi Banke Slovenije se vpisujejo z diskontom. Banka Slovenije določi obrestne mere za blagajniške zapise s sklepom guvernerja, ki se posreduje vsem bankam.
Obrestne mere za vpis blagajniških zapisov se prilagajajo pogojem na tujih denarnih trgih.
Obrestne mere za vpisane blagajniške zapise se ne spreminjajo.
Banka Slovenije obračuna obresti od dneva odobritve sredstev na deviznem računu v tujini.
5
Banke, ki vpisujejo in prodajajo blagajniške zapise v svojem imenu in za svoj račun o vsakem prenosu lastništva takoj oziroma najpozneje v dveh delovnih dneh obvestijo Banko Slovenije.
Vsak prenos lastništva na drugo banko označi prenosnik na podlagi zaključnice ali drugega dokumenta o sklenjeni kupoprodaji na hrbtni strani potrdila o vplačilu blagajniškega zapisa Banke Slovenije v tujem denarju. Prenosnik potrdi prenos lastništva s podpisom in žigom. Kupec, ki postane zakoniti lastnik preveri zakonitost prenosa lastništva.
Banka Slovenije izplača obveznost iz blagajniškega zapisa Banke Slovenije v tujem denarju zadnjemu imetniku, ki predloži Banki Slovenije zahtevo za izplačilo skupaj s potrdilom, iz katerega je razviden način pridobitve blagajniškega zapisa.
6
Zadnji imetnik blagajniških zapisov mora predložiti zahtevo za izplačilo najpozneje pet delovnih dni pred dospelostjo. V zahtevi navede številko deviznega računa banke, na katerega Banka Slovenije na dan dospelosti nakaže devize.
Če namerava zadnji imetnik blagajniških zapisov ob dospelosti ponovno vpisati blagajniške zapise mora o tem obvestiti Banko Slovenije najpozneje pet delovnih dni pred dospelostjo. Obrestna mera za ponovni vpis se določi skladno s 4. točko tega sklepa.
7
Banke, ki vpisujejo blagajniške zapise po tem sklepu, pošljejo Banki Slovenije dokazilo o vplačilu ustreznega zneska deviz na devizni račun Banke Slovenije v tujini.
Blagajniški zapis je kupljen z dnem, ko je odobren devizni račun Banke Slovenije v tujini.
8
Banke, ki nameravajo vpisati blagajniške zapise po tem sklepu, pošljejo Banki Slovenije ponudbo za vpis.
Banka Slovenije obvesti banko o sklenitvi posla na dan vpisa blagajniškega zapisa.
Podrobnejši postopek za vpis in izplačilo blagajniških zapisov lahko Banka Slovenije določi s posebnimi napotili.
9
Ta sklep se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati 25. 4. 2000.
Št. 22-0083/00
Ljubljana, dne 19. aprila 2000.
dr. France Arhar l. r.
Guverner

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti