Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/2000 z dne 14. 4. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/2000 z dne 14. 4. 2000

Kazalo

1545. Program priprave sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta centra za ravnanje z odpadki Dolenjske, stran 3986.

Na podlagi 34. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97), 20. člena statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 47/99) in 17. člena statuta Občine Šentjernej (Uradni list RS, št. 43/95) sta Občinska sveta mestne občine Novo mesto dne 24. 2. 2000 in Občine Šentjernej dne 9. 3. 2000 na sejah sprejela
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta centra za ravnanje z odpadki Dolenjske
1. člen
Izhodišča in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta
Za razširitev obstoječe komunalne deponije v Leskovcu ter za sanacijo le-te je bil v letu 1999 z odlokom sprejet lokacijski načrt centra za ravnanje z odpadki Dolenjske (Uradni list RS, št. 92/99). Lokacijski načrt je izdelalo podjetje Acer d.o.o. iz Novega mesta pod št. LN-1/99.
Osnova za izdelavo lokacijskega načrta sta bila idejna projekta sanacije in razširitve deponije, ki sta ju izdelali podjetji IBE d.o.o. iz Ljubljane in IEI d.o.o. iz Maribora. Tehnologija obdelave odpadkov in način sanacije obstoječega deponijskega telesa, ki sta ju predvidela navedena idejna projekta, sta pogojevali namensko rabo površin ter prostorsko razmestitev posameznih objektov, kar je upoštevano v sprejetem lokacijskem načrtu.
Mestna občina Novo mesto in JP Komunala d.o.o. Novo mesto sta v avgustu 1999 izvedli javni razpis za izdelavo PGD in PZR dokumentacije, pri čemer sta ponudnikom dopustili možnost predlagati ustreznejšo oziroma racionalnejšo rešitev razširitve in sanacije deponije. S pridobitvijo ponudb se je za ustreznejšo od predpisane v LN izkazala mehansko-biološka obdelava odpadkov, tako z ekonomskega kot okoljevarstvenega vidika. Predlagana tehnologija pa pogojuje drugačno zasnovo in lokacijo objektov na deponiji.
Ker je bilo ugotovljeno, da v lokacijskem načrtu predpisana tehnologija lahko omejuje realizacijo projekta v kasnejših fazah, je smiselna sprememba in dopolnitev LN tako, da bodo podani le okvirni oziroma mejni pogoji glede uporabe tehnologije odlaganja odpadkov ter sanacije deponije; lokacijski in drugi pogoji bodo pri realizaciji projekta omogočili izbor med različnimi tehnologijami odlaganja in predelave odpadkov ter s tem povezane sanacije deponije. Spremenjeni in dopolnjeni lokacijski načrt bo tako osnova za pridobitev lokacijskega dovoljenja za poseg v prostor s tem, da naj bi investitorju posega omogočal izbiro tiste tehnologije, ki bi se v danem trenutku pokazala za najbolj optimalno.
2. člen
Priprava sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta
1. Območje urejanja in obseg priprave sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta
Območje urejanja se s predlaganimi spremembami in dopolnitvami LN ne spreminja, spreminjajo pa se pogoji za realizacijo prostorskih ureditev, dopustna odstopanja od določil LN ter vsa ostala določila LN in odloka o LN, ki jih je potrebno glede na predlagane spremembe korigirati.
Spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta se pripravijo po istem postopku kot je bil predpisan za izdelavo prvotnega LN, in sicer v vsebini, kot je predpisana z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93 in 71/93) – v nadaljevanju: ZUNDPP in s podzakonskim navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta so:
1. odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin planskih aktov Občine Novo mesto, za območje Mestne občine Novo mesto in Občine Šentjernej, dopolnjene 1999/3 – (programska zasnova za lokacijski načrt Centra za ravnanje z odpadki Dolenjske, Uradni list RS, št. 92/99),
2. lokacijska dokumentacija za sanitarno deponijo v Leskovcu št. L-5/77, lokacijsko dovoljenje št. 351-1075/77 z dne 23. 11. 1978,
3. lokacijska dokumentacija za garaže za delovne stroje na deponiji št. LD-5/77-87,
4. lokacijska dokumentacija za pridobivanje prekrivnega materiala za prekrivanje odpadkov na deponiji, LD št. 351-03-58/92 z dne 30. 4. 1992,
5. lokacijski načrt za ravnanje z odpadki Dolenjske, Acer d.o.o., št. proj. LN-1/99 (odlok objavljen v Uradnem listu RS, št. 92/99),
6. poročilo o vplivih na okolje – Javno odlagališče odpadkov Leskovec, Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto 1999,
7. podatki in meritve dosedanjih vplivov na okolje, ki jih hrani JP Komunala Novo mesto,
8. geološke in hidrogeološke raziskave na območju javnega odlagališča odpadkov pri vasi Leskovec (GEOKO d.o.o., dec. 1994),
9. idejna zasnova mehansko – biološke obdelave odpadkov na deponiji Leskovec – v pripravi, Topos d.o.o. in SFC Avstrija,
10. digitalni geodetski topografski načrt.
3. Posebne strokovne podlage za spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta
Kot posebne strokovne podlage za izdelavo osnutka sprememb in dopolnitev LN se štejejo Posebne strokovne podlage za lokacijski načrt Center za ravnanje z odpadki Dolenjske, Acer d.o.o., marec 1999, ki so bile pripravljene za že sprejeti lokacijski načrt.
4. Naročnik in izdelovalec lokacijskega načrta ter investitor posega v prostor
Naročnik sprememb in dopolnitev LN in dopolnitve poročila o vplivih na okolje je:
Mestna občina Novo mesto
Investitor sprememb in dopolnitev LN in dopolnitve poročila o vplivih na okolje je:
Mestna občina Novo mesto
Investitor posega v prostor je: Mestna občina Novo mesto
Izdelovalec lokacijskega načrta:
Izdelovalec sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta bo izbran na podlagi zakona o javnih naročilih in zbiranjem ponudb.
5. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta ter soglasja k dopolnjenem osnutku sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta:
1. Mestna občina Novo mesto, Sekretariat za okolje, prostor in komunalne zadeve,
2. Občina Šentjernej,
3. JP Komunala Novo mesto,
4. Elektro Ljubljana, PE Novo mesto,
5. Telekom Slovenije, PE Novo mesto,
6. Ministrstvo za zdravstvo, zdravstveni inšpektorat RS, enota Novo mesto,
7. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Novo mesto
8. Ministrstvo za obrambo, Uprava za obrambo,
9. Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, izpostava Novo mesto,
10. Zavod za gozdove Slovenije, OE Novo mesto,
11. Krajevna skupnost Brusnice,
12. Cestno podjetje Novo mesto,
13. Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Novo mesto.
Kolikor se v postopku priprave osnutka sprememb in dopolnitev LN ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave sprememb in dopolnitev LN morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo izdelovalca sprememb in dopolnitev LN podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi osnutka sprememb in dopolnitev LN. Organi in organizacije morajo v skladu s 35. členom ZUNDPP podati svoje pogoje in soglasja v 30 dneh od zahteve. V fazi priprave predloga sprememb in dopolnitev LN s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev, se šteje, da jih nimajo oziroma, da z rešitvami v spremembah in dopolnitvah LN soglašajo.
6. Vsebina sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta
Spremembe in dopolnitve LN se pripravijo kot smiselni izvleček sestavin iz 28., 29. in 32. člena ZUNDPP:
Osnutek
Osnutek in predlog sprememb in dopolnitev LN se pripravita skladno s že izdelanimi strokovnimi podlagami, posebnimi strokovnimi podlagami, predhodnimi mnenji, pogoji in soglasji organizacij in skupnosti ter z elementi in sestavinami, kot jih predpisuje zakon o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 7/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 29/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) ter navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85). Smiselno se pripravita tekstualni in grafični del oziroma le tista poglavja in vsebine tekstualnega ter grafičnega dela, ki jih je glede na predlagane spremembe in dopolnitve potrebno spremeniti in dopolniti.
Predlog
Po sprejetju stališč do pripomb se v skladu s pripombami izdela dopolnjeni osnutek sprememb in dopolnitev LN. Po pridobitvi soglasij soglasodajalcev se kompletira predlog sprememb in dopolnitev LN, ki mora vsebovati še oceno stroškov za izvajanje LN in tehnične elemente za zakoličenje objektov ter za zakoličenje gradbenih parcel (območje izključne rabe) ter funkcionalna zemljišča.
Ustrezno tekstualnemu delu se dopolni tudi grafični del.
3. člen
Terminski plan in postopek sprejemanja sprememb in dopolnitev LN
---------------------------------------------------------------------------------------
Osnutek sprememb             60 dni po podpisu pogodbe
in dopolnitev LN             z izdelovalcem
Stališča do pripomb          15 dni po prejemu pripomb iz JR
Predlog sprememb in          60 po sprejetju stališč
dopolnitev LN                do pripomb
Sprejet dokument             15 dni po sprejetju sprememb in dopolnitev LN z odlokom na
                             občinskima svetoma
---------------------------------------------------------------------------------------
K pripravi osnutka sprememb in dopolnitev LN se pristopi po podpisu pogodbe z izdelovalcem, le ta po pridobitvi predhodnih mnenj in pogojev soglasodajalcev osnutek posreduje naročniku v pregled in potrditev.
Ko župana Mestne občine Novo mesto in Občine Šentjernej ugotovita da je osnutek pripravljen po vsebini iz 6. točke tega programa ter da so v postopku opravljene tudi druge aktivnosti iz tega programa (pogoji, mnenja itd.), posredujeta osnutek v obravnavo občinskima svetoma občin, ki sprejmeta sklep o javni razgrnitvi osnutka sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta. Sklep se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežih Mestne občine Novo mesto, Občine Šentjernej in sedežu Krajevne skupnosti Brusnice za 30 dni po dnevu objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee.
Javni razpravi se izvedeta na sedežu Občine Šentjernej in Krajevne skupnosti Brusnice v času javne razgrnitve.
Strokovna obravnava se izvede na sedežu Mestne občine Novo mesto v času javne razgrnitve.
Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka sprememb in dopolnitev LN.
Po končani javni razgrnitvi na predlog županov Občinska sveta mestne občine Novo mesto in Občine Šentjernej sprejmeta predlog stališč do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve.
Po sprejetju predloga stališč do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve osnutka sprememb in dopolnitev LN na občinskih svetih občin, župana poskrbita za pripravo dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev LN, na katerega se pridobe predpisana soglasja ter ga kot predlog posredujeta občinskima svetoma obeh občin v obravnavo in sprejem.
Občinska sveta sprejmeta spremembe in dopolnitve LN z odlokom, ki se objavi v Uradnem listu RS.
4. člen
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnevom sprejetja na Občinskem svetu mestne občine Novo mesto in Občinskem svetu občine Šentjernej.
Št. 352-01-24/96-19
Novo mesto, dne 24. februarja 2000.
Podžupanja
Mestne občine Novo mesto
Martina Vrhovnik, univ. dipl. org. l. r
Št. 352-01-24/96-19
Šentjernej, dne 9. marca 2000.
Župan
Občine Šentjernej
Franc Hudoklin l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti