Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/2000 z dne 14. 4. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/2000 z dne 14. 4. 2000

Kazalo

1541. Odlok o proračunu Občine Kungota za leto 2000, stran 3980.

Na podlagi zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 70/97, 10/98 in 74/98), zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 80/94 in 56/98), zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99) in statuta Občine Kungota (Uradni list RS, št. 16/99) je Občinski svet občine Kungota na 9. redni seji dne 31. 1. 2000 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Kungota za leto 2000
1. člen
S tem odlokom se določi obseg sredstev proračuna Občine Kungota za leto 2000, porabo sredstev in način izvrševanja proračuna.
2. člen
Občinski proračun za leto 2000 obsega v bilanci prihodkov in odhodkov:
Bilanca prihodkov in odhodkov:
Skupaj prihodki                    436,400.000 SIT
Skupaj odhodki                     453,000.000 SIT
Proračunski primanjkljaj            16,600.000 SIT
– račun financiranja
Podrobnejši pregled prihodkov občinskega proračuna in njihova razporeditev sta zajeta v bilanci prihodkov in odhodkov, računu financiranja in v posebnem delu, ki je sestavni del proračuna.
Sestavni del proračuna so tudi programi rekonstrukcije in razširitve vodovodnih objektov in naprav in drugi programi, ki jih sprejme občinski svet kot specifikacijo koriščenja posameznih proračunskih postavk investicijskega značaja.
3. člen
V proračunu se zagotavljajo sredstva za proračunsko rezervo. V sredstva proračunske rezerve se izločijo 0,5% skupno doseženih letnih prejemkov proračuna. O uporabi sredstev odloča župan in o uporabi sredstev obvešča občinski svet s pisnimi poročili. Sredstva proračunske rezerve se uporabljajo za financiranje izdatkov za odpravo posledic naravnih nesreč, kot so potres, poplava, zemeljski plaz, snežni plaz, visok sneg, močan veter, toča, žled, pozeba, suša, množični pojav nalezljive človeške, živalske ali rastlinske bolezni, druge nesreče, ki jih povzročajo naravne sile in ekološke nesreče.
4. člen
Sredstva proračuna se praviloma delijo med letom enakomerno med vse uporabnike proračuna v okviru doseženih prihodkov in v odvisnosti od zapadlih obveznosti, v skladu z likvidnostnim položajem, razen če občinski svet z ustreznim aktom določi drugače.
5. člen
Prihodki od prodaje in najema občinskega premoženja ter prihodki, ki jih dosežejo upravni organi s svojo dejavnostjo, se vplačujejo v proračun.
6. člen
Če se med letom znatno spremeni delovno področje oziroma pristojnosti uporabnika, se sorazmerno poveča ali zmanjša obseg za delovanje uporabnika.
O povečanju ali zmanjšanju obsega sredstev iz tega člena odloča župan, o tem pa obvesti občinski svet.
Če pa se uporabnik med proračunskim letom ukine, njegovega dela pa ne prevzame drugi uporabnik, se neporabljena sredstva prenesejo v tekočo proračunsko rezervo.
7. člen
Kot sredstva za delovanje se uporabnikom zagotavljajo sredstva za plače in prispevke, druge osebne prejemke, materialne stroške, amortizacijo, investicijske izdatke in druge odhodke, ki so v skladu s proračunom.
Sredstva za plače delavcev v občinski upravi in javnih zavodih se uporabnikom zagotavljajo mesečno glede na število in sestavo delavcev.
8. člen
Občinska uprava ter drugi uporabniki proračuna morajo izvrševati svoje naloge v mejah sredstev, ki so jim odobrena z občinskim proračunom.
Uporabniki ne smejo prevzemati na račun občinskega proračuna obveznosti, ki bi presegle z občinskim proračunom določena sredstva, razen če je kako drugače določeno.
9. člen
Župan lahko začasno zadrži uporabo sredstev, če prihodki občinskega proračuna niso doseženi v predvideni višini.
O ukrepu iz prejšnjega odstavka mora župan obvestiti Občinski svet občine Kungota in predlagati ukrepe, oziroma ustrezno spremembo občinskega proračuna.
10. člen
Za izvrševanje proračuna je odgovoren župan. Župan je odredbodajalec za sredstva proračuna. Za izvrševanje proračuna občine lahko župan pooblasti druge osebe. Župan, neposredni in posredni uporabniki proračuna morajo pripraviti poročilo o doseženih ciljih in rezultatih s področja svojih pristojnosti v rokih in na način, ki ga določa zakon o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99).
11. člen
Župan je pooblaščen, da:
– razporeja tekočo proračunsko rezervo za financiranje posameznih namenov javne porabe, ki jih ob sprejemanju proračuna ni bilo mogoče predvideti ali zanje ni bilo mogoče predvideti zadostnih sredstev;
– odloča o uporabi sredstev rezerv za namene, določene v zakonu o financiranju občin;
– odloča o dinamiki porabe sredstev za tekoče potrebe;
– odloča o zmanjšanju dohodkov, če prihodki niso realizirani v planirani višini;
– odloča o uporabi tekočih likvidnostnih sredstev zaradi ohranitve njihove realne vrednosti;
– odloča o najemu kratkoročnega kredita;
– odloča o najemu dolgoročnega kredita v skladu s proračunom;
– izbiri izvajalca na podlagi javnih razpisov za izbiro izvajalca oziroma zbiranje ponudb za blago, gradbena dela in storitve, ki se izvajajo na podlagi zagotovljenih finančnih sredstev, planiranih v proračunu občine.
12. člen
Kadar je občina naročnik blaga, storitev ali gradbenih del, lahko župan sklene pogodbo za izvedbo naročila le, če je predhodno izveden postopek za izvedbo javnega naročila v skladu z zakonom o javnih naročilih in če je predmet javnega naročila zajet v proračunu občine.
13. člen
Občina lahko najame posojilo le za financiranje investicij v infrastrukturne objekte, namenjene za opravljanje gospodarskih in drugih javnih služb ter premostitvene kredite za sofinanciranje investicij, za katere je predvideno sofinanciranje iz sredstev, ki jih zagotavljajo pristojna ministrstva.
Pogodbo o najemu posojila v skladu s prejšnjim odstavkom sklene župan.
14. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem objave, uporablja pa se od 1. januarja 2000.
Kungota, dne 31. januarja 2000.
Župan
Občine Kungota
Jožef Karner, inž. grad. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti