Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/2000 z dne 17. 3. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/2000 z dne 17. 3. 2000

Kazalo

1093. Pravilnik o dodeljevanju sredstev za pospeševanje in razvoj kmetijstva v Občini Gornja Radgona, stran 3341.

Na podlagi 9. člena statuta Občine Gornja Radgona (Uradni list RS, št. 44/99) je Občinski svet občine Gornja Radgona na 11. redni seji z dne 24. 2. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju sredstev za pospeševanje in razvoj kmetijstva v Občini Gornja Radgona
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji, merila in postopek za dodelitev proračunskih sredstev Občine Gornja Radgona za pospeševanje in razvoj kmetijstva v Občini Gornja Radgona na osnovi letnega programa odbora za kmetijstvo in turizem ter po namenih – planiranih finančnih sredstvih.
Sredstva se zagotavljajo z odlokom o proračunu Občine Gornja Radgona za tekoče leto.
2. člen
Sredstva se dodeljujejo s ciljem:
– ohranjanja živinoreje, povečanje staleža in izboljšanja kvalitete osnovne črede v govedoreji in prašičereji,
– povečanja količine in izboljšanja kakovosti rastlinske proizvodnje pod pogoji prijaznejšega kmetovanja,
– strokovno izobraževalnih nalog s področja kmetijstva,
– razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetijah,
– pridelava neoporečne hrane in ukrepi varovanja okolja,
– ohranjanja tradicij, običajev, kmečke zgodovine, podpora pri organiziranju in delovanju aktivov, krožkov, društev s področja kmetijstva,
– ohranitev in razvoj čebelarstva ter pridelava čebelarskih izdelkov kot tudi ustvarjanje potrebnih sanitarno-tehničnih pogojev v čebelarstvu.
3. člen
Sredstva se dodelijo za naslednje namene:
– za regresiranje nakupa kvalitetnega plemenskega materiala v govedoreji in prašičereji,
– za ohranjanje oziroma povečanje staleža iz lastne črede – prvesnice plemenskih telic,
– za ohranjanje in pospeševanje ribištva in lovstva,
– za ohranjanje in razvoj čebelarstva, širitev gospodarskih čebelarstev, nakup kvalitetnih matic, izdelavo potrebnih analiz iz zdravstvenega varstva, zagotovitev sanitarno-tehničnih pogojev za točenje, prodajo na domu in registracijo polnilnic ter nabavo čebelarske opreme,
– za nabavo kvalitetnejšega semenskega materiala in kvalitetnih sadik,
– za regresiranje raznih analiz v živinoreji in rastlinski proizvodnji,
– za sofinanciranje usposabljanja in urejanje kmetijskih zemljišč,
– za strokovne izobraževalne naloge s področja kmetijstva,
– za izboljšanje rodovitnosti tal in kmetijskih površin,
– za zavarovanje kmetijskih kultur – tekoča proizvodnja (program zavarovalnic, program obrambe pred točo in ukrepi za preprečitev in odpravo naravnih nesreč),
– za program digitalizacije katastra in usposodobitev sodobnih evidenc s področja kmetijstva,
– za sofinanciranje programov aktivov, društev, krožkov s področja kmetijstva,
– za sofinanciranje programov pri ohranjanju tradicije, običajev, zgodovine in prireditev s področja kmetijstva.
4. člen
Pogoji, merila in postopki:
A) Živinoreja
1. Regres za nakup plemenskih telic – v A kontroli
Pogoji: Regres pripada kupcu plemenskih telic – v A kontroli, ki je ocenjena s strani strokovne službe ŽVZ za Pomurje M. Sobota (v nadaljevanju: ŽVZ) ali drugega ŽVZ na območju Slovenije. Rejec – kupec plemenskih telic mora imeti stalno bivališče na območju Občine Gornja Radgona.
Vloga, zahtevek: Rejec vloži zahtevek za regres na naslov Občine Gornja Radgona – pristojni organ za gospodarstvo in kmetijstvo iz katerega je razvidno točen naslov rejca, število kupljenih plemenskih telic in ž.r. rejca za nakazilo regresa.
Priloge k zahtevku: Račun o nakupu plemenskih telic na katerem mora biti razvidno ime živali, ušesna številka, razred kvalitete, teža v kg in cena. Priloga zahtevka je fotokopija Potrdila o osemenitvi plemenske telice. Regres lahko uveljavi ŽVZ za prodane plemenske telice rejcem iz območja Občine Gornja Radgona, na podlagi računa in ustrezne dokumentacije v primeru, da je pri prodaji rejcem odbitna postavka v višini pripadajočega občinskega regresa.
Rok za vložitev zahtevkov je do 30. 11. za tekoče leto oziroma do porabe razpoložljivih sredstev za navedeni namen.
2. Regres za prvesnice – v A kontroli
Pogoji: Regres pripada lastniku krave – prvesnice v A kontroli, ki so ocenjene s strani strokovne službe ŽVZ za Pomurje Murska Sobota. Žival mora biti ocenjena, da je primerna za nadaljnjo rejo, oštevilčena z življenjsko številko in da je tri mesece po telitvi. Rejec živali mora prvesnico prijaviti področnemu mlečnemu kontrolorju. Rejec mora imeti stalno bivališče na območju Občine Gornja Radgona.
Vloga, zahtevek: Zahtevek vloži rejec živali na naslov Občine Gornja Radgona – pristojni organ za gospodarstvo in kmetijstvo, iz katerega je razvidno točen naslov rejca, število prvesnic v A kontroli, življenjska številka živali in št. ž.r. za nakazilo regresa. K zahtevku mora biti priložena fotokopija izvršene zadnje kontrole – kontrolni list za posamezno prvesnico.
Zahtevek rejca se preveri na podlagi evidenčnega seznama s strani selekcijske službe ŽVZ, ki izdela seznam za prvesnice na podlagi ocenjevalnega zapisnika za posameznega rejca in žival za območje Občine Gornja Radgona. Selekcijska služba posreduje pristojnemu organu občine seznam za prvo polletje do 30. 6. in za drugo polletje do 25. 11. za tekoče leto.
Rok za vložitev zahtevka je za I. polletje 30. 6. in II. polletje 30. 11. za tekoče leto.
3. Regres za nakup plemenskega materiala v prašičjereji
Pogoji: Rejec, kupec mora imeti v hlevu že najmanj 8 kom plemenskih svinj. Regresira se breja mladica (vsaj 60 dni) s pedigrejem, linija 12 ali 21 ter čistopasemske mladice linije 11. Regresira se plemenski merjasec z direktnim testom ali testiranih staršev. Plemenske živali morajo biti vzrejene v potrjenih selekcijah, razmnoževalnih farmah ali rejskih središčih. Dokument o izpolnjevanju pogojev izda živinorejski-veterinarski zavod. Rejec mora imeti stalno bivališče na območju Občine Gornja Radgona.
Vloga, zahtevek: Zahtevek za regres vloži rejec – kupec na naslov Občine Gornja Radgona – pristojni organ za gospodarstvo in kmetijstvo. Zahtevek vsebuje točen naslov rejca, kupca plemenske živali, število kupljenih živali, izračunano višino regresa in št. ž.r. rejca za nakazilo regresa.
Priloge zahtevka: Račun o nakupu plemenskih živali, izjavo o vhlevljenju in reji najmanj 8 kom plemenskih živali.
Rok za vložitev zahtevka je do 30. 11. v tekočem letu oziroma do porabe razpoložljivih sredstev za navedeni namen.
4. Sofinanciranje pospeševanja in zdravstvene preventive v čebelarstvu
Pogoji: Čebelarsko društvo s sedežem na območju Občine Gornja Radgona, katerega člani opravljajo dejavnost čebelarstva na področju Občine Gornja Radgona izdela ovrednoten program investicij in aktivnosti v skladu z nameni opredeljenimi v tretjem členu tega pravilnika, ki ga podpiše odgovorna oseba društva in kateremu so priložene ustrezne listine kot so program zdravstvenega varstva, ocena sanitarno tehničnih pogojev, investicijski elaborati in drugo.
Čebelarsko društvo lahko v zahtevku za sofinanciranje čebelarstva in v prilogah upošteva izključno svoje člane, ki opravljajo dejavnost čebelarstva na teritoriju Občine Gornja Radgona.
Vloga, zahtevek: se posreduje na naslov Občine Gornja Radgona – pristojni organ za gospodarstvo in kmetijstvo. Vlogo obravnava odbor za kmetijstvo in turizem ter pripravi predlog za sofinanciranje programa. Odobritev in nakazilo sredstev sofinanciranja programa se izvede s sklepom župana Občine Gornja Radgona.
Rok za vložitev zahtevka je do 30. 6. v tekočem letu.
5. Analize vzorcev krme
Pogoji: Po programu kmetijske svetovalne službe se pripravijo vzorci krme za analizo (odredi se vrsta in število vzorcev) za kmetovalca, ki analizo tudi naroči. Tako izdelani program analiz za kmetovalca kmetijsko svetovalna služba posreduje v vednost na naslov Občine Gornja Radgona, pristojnemu organu za gospodarstvo in kmetijstvo.
Upravičenci do sofinanciranja analize krme so fizične osebe – kmetovalci s stalnim bivališčem na območju Občine Gornja Radgona.
Vloga, zahtevek: Zahtevek vloži naročnik – kmetovalec na naslov Občine Gornja Radgona – pristojni organ za gospodarstvo in kmetijstvo iz katerega je razvidno točen naslov, vrsta in število vzorcev analize krme in št. ž.r. naročnika. K zahtevku mora biti priložen račun za opravljanje analize krme.
Rok za vložitev zahtevka: sprotno za opravljene analize oziroma najkasneje do 30. 11. za tekoče leto.
B) RASTLINSKA PROIZVODNJA
1. Analiza vzorcev zemlje
Pogoji: Po programu kmetijske svetovalne službe se opravlja analiza vzorcev zemlje v rastlinski proizvodnji pri investicijah obnove ali novo zasaditev trajnih nasadov in pri urejanju zemljišča agromelioracije – male melioracije. Program analiz za kmetovalce kmetijska svetovalna služba posreduje v vednost na naslov Občine Gornja Radgona, pristojnemu organu za gospodarstvo in kmetijstvo. Naročnik analiz je investitor – kmetovalec.
Upravičenci do regresa so fizične osebe s stalnim bivališčem na območju Občine Gornja Radgona oziroma fizične osebe od drugod, če imajo v posesti kmetijska zemljišča na območju Občine Gornja Radgona in je predvideno večje investicijsko vlaganje na teh površinah.
Vloga, zahtevek: Zahtevek vloži investitor – kmetovalec na naslov Občine Gornja Radgona – pristojni organ za gospodarstvo in kmetijstvo, iz katerega je razvidno točen naslov, vrsta in število vzorcev opravljene analize zemlje, parc. št. in k.o. zemljišča, na katerem se opravlja analiza in št. ž.r. za nakazilo sredstev.
K zahtevku mora biti priložen račun za opravljeno analizo zemlje.
Rok za vložitev zahtevka sprotno za opravljeno analizo oziroma najkasneje do 30. 11. za tekoče leto.
2. Regresiranje nakupa trsnih cepljenk
Pogoji: Do regresa so upravičeni vinogradniki, fizične osebe ali pravne osebe z zaposlenimi do 30 oseb, ki obnavljajo oziroma zasadijo najmanj 500 trsov in že posedujejo vinograd najmanj 0,20 ha ali na novo urejajo vinograd površine najmanj 0,20 ha oziroma zasadijo najmanj 1000 trsov. Upravičenci regresa morajo biti vpisani v register vinogradnikov pri UE Gornja Radgona. Regresirajo se trsne cepljenke, zasajene na območju Občine Gornja Radgona.
Regresira se le kakovostni material in že uveljavljena sorta vinske trte.
Vloga, zahtevek: Zahtevek vloži vinogradnik fizična oseba ali pravna oseba na naslov Občine Gornja Radgona – pristojni organ za gospodarstvo in kmetijstvo, iz katerega je razvidno naslov upravičenca, število kupljenih trsnih cepljenk, površina v ha, parcelna številka in k.o. vinograda ter leto zasaditve. K zahtevku mora biti priložen račun, certifikat o kakovosti materiala, pozitivno mnenje kmetijske svetovalne službe ter izjava o posedovanju vinograda ali na novo urejenega vinograda, ki so v skladu z določili tega pravilnika.
Fizične osebe s stalnim bivališčem izven območja občine in urejajo vinograd na območju občine, priložijo posestni list in mapno kopijo o površini vinograda, za katerega uveljavljajo regres.
Rok za vložitev zahtevka je do 30. 8. za tekoče leto.
3. Sadjarstvo in drugi trajni nasadi
Finančne intervencije ali spodbude se lahko uveljavijo na podlagi programa, ki ga pripravi kmetijska svetovalna služba.
Odbor za kmetijstvo na podlagi programa pripravi predlog razdelitve možnih finančnih sredstev v te namene za tekoče leto.
Pogoji: do regresa so upravičene fizične osebe ali pravne osebe z zaposlenimi do 30 oseb, ki obnavljajo oziroma na novo urejajo intenzivni trajni nasad in zasadijo najmanj: 400 sadik jablan, 350 sadik hrušk, 100 sadik sliv ali orehov, češenj ali višenj, 160 sadik breskev ali marelic.
Regresirajo se sadike, zasajene na območju Občine Gornja Radgona. Regresira se le kakovostni material in že uveljavljene sorte sadik.
Vloga, zahtevek: Vlogo vloži fizična oseba ali pravna oseba na naslov Občine Gornja Radgona – pristojni organ za gospodarstvo in kmetijstvo, iz katerega je razviden naslov upravičenca, število kupljenih sadik, parc.št. in k.o. trajnega nasada in leto zasaditve. K zahtevku mora biti priložen račun, certifikat o kakovosti sadike ter pozitivno mnenje kmetijske svetovalne službe.
Fizične osebe s stalnim bivališčem izven območja in urejajo trajni nasad na območju občine, priložijo posestni list in mapno kopijo za površine trajnega nasada, za katerega uveljavljajo regres.
Rok za vložitev zahtevka je do 30. 11. za tekoče leto.
4. Strniščni posevki
Pogoji: Upravičenci do regresa so fizične osebe – kmetje s stalnim bivališčem in za kmetijske površine na območju Občine Gornja Radgona. Regresira se do 50% tržne cene kupljenega kvalitetnega semenskega materiala za strniščni posevek.
Vloga, zahtevek: Zahtevek vloži fizična oseba kmetovalec za površine in kupljeni semenski material na naslov Občine Gornja Radgona – pristojni organ za gospodarstvo in kmetijstvo, iz katerega je razvidno naslov upravičenca, površine v ha posejane s strniščnim posevkom, količino in vrsto kupljenega semena in št. ž.r. za nakazilo regresa. K zahtevku mora biti priložen račun o nakupu semena.
Rok za vložitev zahtevka je do 30. 8. za tekoče leto.
5. Regresiranje dosajevanje in obnova travnikov
Pogoji: Upravičenci do regresa so fizične osebe – kmetje s stalnim bivališčem in za dosajevanje – obnova travnikov na območju Občine Gornja Radgona. Program dosajevanje in obnova travnikov pripravi kmetijsko svetovalna služba, ki ga za posamezne kmetovalce posreduje v vednost na naslov Občine Gornja Radgona, pristojnemu organu za gospodarstvo in kmetijstvo. Regresira se do 50% tržne cene kupljenega kvalitetnega travnega semena.
Vloga, zahtevek: Zahtevek vloži kmetovalec – upravičenec do regresa na naslov Občine Gornja Radgona – pristojni organ za gospodarstvo in kmetijstvo. Zahtevek mora vsebovati točen naslov upravičenca, površino travnika v ha parc. št. k.o. na katerem je bilo opravljeno dosejevanje ali obnova. K zahtevku mora biti priložen račun o nakupu semena.
Rok za vložitev zahtevka je do 30. 8. za tekoče leto.
6. Apnenje tal
Pogoji: Upravičenci do regresa so fizične osebe s stalnim bivališčem in za apnenje tal kmetijskih površin na območju Občine Gornja Radgona. Za posameznega upravičenca – kmeta se za tekoče leto pripravi program apnenja tal do največ 4 ha. Program pripravi kmetijska svetovalna služba za kmetovalce na območju občine in pri tem mora upoštevati celotno območje občine in temu primerno porazdelitev upravičencev.
Tako izdelan program kmetijska svetovalna služba posreduje v vednost na naslov Občine Gornja Radgona, pristojnemu organu za gospodarstvo in kmetijstvo.
Vloga, zahtevek: Zahtevek vloži kmetovalec – upravičenec na naslov Občine Gornja Radgona – pristojni organ za gospodarstvo in kmetijstvo. Zahtevek mora vsebovati točen naslov upravičenca, površine kmetijskega zemljišča v ha na katerih se je izvedlo apnenje tal, parc. št. k.o. zemljišča in količina apnenca v kilogramih. K zahtevku mora biti priložen račun za nakup apnenca.
Rok za vložitev zahtevka je do 30. 11. za tekoče leto.
7. Sofinanciranje usposabljanja kmetijskih zemljišč – male melioracije
Pogoji: Upravičenci sredstev za sofinanciranje izvedbe male melioracije so fizične osebe – kmetje s stalnim bivališčem in za usposabljanje kmetijskih zemljišč na območju Občine Gornja Radgona. Za upravičence kmetovalce, ki bodo izvajali investicijo usposabljanja zemljišč kmetijska svetovalna služba pripravi program in obseg predvidenih del, ki opraviči namenska vlaganja. Tako izdelan program kmetijska svetovalna služba posreduje v vednost na naslov Občine Gornja Radgona, pristojnemu organu za gospodarstvo in kmetijstvo.
Vloga, zahtevek: Zahtevek vloži upravičenec – kmetovalec na naslov Občine Gornja Radgona – pristojni organ za gospodarstvo in kmetijstvo. Zahtevek mora biti strokovno potrjen s strani kmetijske svetovalne službe. Odobritev in nakazilo sredstev, sofinanciranje programa se izvede s sklepom župana Občine Gornja Radgona.
Rok za vložitev zahtevka je do 30. 11. za tekoče leto.
8. Sofinanciranje zavarovanja posevkov in plodov
Pogoji: Upravičenci do regresa zavarovanja za kmetijske posevke in pridelke so fizične osebe – kmetje s stalnim bivališčem na območju Občine Gornja Radgona. Upravičenci morajo imeti sklenjeno zavarovanje z zavarovalno družbo, ki je sklenila pogodbo o sofinanciranju paketnega zavarovanja z občino Gornja Radgona. Paketno zavarovanje se sklepa in zaključi do konca meseca maja za tekoče leto.
Vloga, zahtevek: Vlogo – račun za koristnika vloži zavarovalna družba v obsegu priznanega pogodbenega regresa za tekoče leto. K računu mora biti priložena fotokopija sklenjene zavarovalne police za posameznega upravičenca – kmetovalca.
Rok za vložitev zahtevka je do 30. 6. za tekoče leto.
C) STROKOVNO IZOBRAŽEVALNE NALOGE S PODROČJA KMETIJSTVA
1. Strokovno izobraževanje za potrebe kmetijstva
Pogoji: Organizator strokovno izobraževalnih nalog (kmetijska svetovalna služba, aktivi, krožki, društva...) s področja kmetijstva pripravi ovrednoteni program izobraževanja, ki ga posreduje na naslov Občine Gornja Radgona, pristojnemu organu za gospodarstvo in kmetijstvo. V programu izobraževanja in aktivnostih mora opredeliti namen in vsebino izobraževanja ter seznam udeležencev iz področja Občine Gornja Radgona.
Vloga, zahtevek Organizator programa izobraževanja za potrebe kmetijstva vloži vlogo na naslov Občine Gornja Radgona – pristojni organ za gospodarstvo in kmetijstvo. Odobritev in nakazilo sredstev se izvede s sklepom župana Občine Gornja Radgona.
Rok za vložitev zahtevka: je do 30. 11. za tekoče leto oziroma do porabe predvidenih sredstev.
2. Delovanje združenj, aktivov, društev s področja kmetijstva
Pogoji: Združenja, aktivi in društva, ki imajo sedež in delujejo na območju Občine Gornja Radgona so upravičena do sredstev za sofinanciranje njihovega delovanja, oziroma realizacije letnih programov dela. Vlogo z ovrednotenim programom predložijo pristojnemu organu za gospodarstvo in kmetijstvo Občine Gornja Radgona.
Odobritev in nakazilo sredstev se izvede s sklepom župana Občine Gornja Radgona.
Rok za vložitev zahtevka je do 30. 11. za tekoče leto oziroma do porabe predvidenih sredstev.
5. člen
V skladu s 27. členom statuta Občine Gornja Radgona in 63. členom poslovnika občinskega sveta ter na podlagi vsakoletnega odloka o proračunu pripravi odbor za kmetijstvo in turizem finančno ovrednoten program intervencij v kmetijstvu za tekoče leto v skladu s tem pravilnikom.
6. člen
Ovrednoteni program finančnih intervencij v kmetijstvu se v skladu s 3. in 4. členom tega pravilnika objavi s sklepom župana kot razpis v javnih občilih (glasilih) in na krajevno običajen način.
7. člen
Ta pravilnik začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 32001-3/2000-23
Gornja Radgona, dne 25. februarja 2000.
Župan
Občine Gornja Radgona
Miha Vodenik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti