Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2000 z dne 29. 2. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2000 z dne 29. 2. 2000

Kazalo

847. Odlok o lokacijskem načrtu za "Bencinski servis" Mokronog (splošne določbe), stran 2559.

Na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93, 44/97), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 57/94, 14/95, 20/95, 9/96, 44/96, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98) in 19. člena statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 50/95, 80/98) je Občinski svet občine Trebnje na 9. seji dne 7. 2. 2000 sprejel
O D L O K
o lokacijskem načrtu za »Bencinski servis« Mokronog
1. člen
(splošne določbe)
S tem odlokom se ob upoštevanju usmeritev iz odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (dopolnitev 1999), sprejme lokacijski načrt za bencinski servis v Mokronogu, ki ga je izdelalo projektivno podjetje Linea, Gubčeva cesta 1b, Trebnje, pod št. 163/99, v avgustu 1999 in je sestavni del tega odloka.
2. člen
Sestavni del tega odloka so vsa soglasja, ki so jih k lokacijskemu načrtu iz 1. člena tega odloka podali pristojni organi in javna podjetja.
3. člen
(meja območja lokacijskega načrta)
Območje lokacijskega načrta obsega del zemljišč parc. št. 563/2 in 1069/1 k.o. Mokronog ter obsega površino 4063 m2.
Meja ureditvenega območja lokacijskega načrta je na jugovzhodu omejeno s stavbnim kompleksom obstoječega lesnega obrata (žaga Deu), na jugozahodu z regionalno cesto R1-215/1162 Trebnje–Mokronog, severnozahodno in severovzhodno mejo pa omejuje kompleks kmetijskih zemljišč.
4. člen
(funkcija območja s pogoji za izrabo in kvaliteto graditve)
Območje lokacijskega načrta je namenjeno za gradnjo bencinskega servisa in vključuje:
– objekt s prodajalno, skladiščnim prostorom, avtopralnico, gostinski bar, sanitarne prostore ter objekt za skladiščenje (prodajo) utekočinjenega naftnega plina v jeklenkah,
– nadstrešnico pred prodajnim objektom s tremi črpalnimi avtomati na sredinskih in stranskem otoku,
– servisno cesto objekta in manipulativne površine s parkirišči ter pretakalno ploščad za tri podzemne rezervoarje, ki so vkopani v zelenici med regionalno cesto in objektom,
– uvozni priključek na razširjeno regionalno cesto R1-215/1162 (za levo zavijanje) na jugozahodni strani ter izvozni priključek na severozahodni strani ureditvenega območja,
– urejene zelene površine na celotnem obrobju kompleksa bencinskega servisa.
5. člen
(urbanistične in oblikovalske rešitve objektov in naprav)
Za urbanistično oblikovanje območja je obvezno upoštevati:
– določeno namembnost površin ter
– lego objektov ob pogoju, da je prodajni objekt bencinskega servisa z daljšo stranico lociran vzporedno z regionalno cesto.
Prodajni objekt bencinskega servisa z avtopralnico je zasnovan kot pritličen s horizontalnim gabaritom 18 x 12 m + 10 x 6,50 m. Streha je zasnovana kot simetrična dvokapnica, naklona 35–40°, z ortogonalnim vklopom strehe nad avtopralnico v strešino prodajnega objekta. Kritina opečne barve.
Izdajanje goriva je predvideno prek treh črpalnih avtomatov, nameščenih na sredinskih in stranskem otoku pod nadstrešnico horizontalnega gabarita gabarita 18 x 16,50 m, svetle višine 5 m, z ravno streho, ki je prekinjena z vmesnim dvokapnim svetlobnikom.
Lokacija podzemnih rezervoarjev je predvidena vzporedno z objektom, in sicer v zelenici med regionalno cesto in objektom, naslednjih kapacitet:
– 1 x 30 m3 (EL – 10 m3, D2 – 20 m3)
– 1 x 30 m3 (D-2)
– 1 x 40 m3 (NMB 95 – 20 m3, MB 98 – 20 m3)
Objekt za prodajo utekočinjenega (gospodinjskega) naftnega plina (kapaciteta skladiščenja max. 3000 kg) je predviden kot tipski objekt gabarita 5,60 x 2,40 m, na betonski ploščadi na jugovzhodni strani servisa. Objekt je pritličen, zaključen z ravno streho in s svetlo višino 2,50 m.
6. člen
(prometne rešitve)
Območje bencinskega servisa se navezuje na regionalno cesto R1-215/1162 Trebnje–Mokronog, kjer je z rekonstrukcijo cestišča predvidena interpolacija tretjega pasu za levo zavijanje. Glede na niveleto uvoza in izvoza na regionalno cesto je plato servisa (pretakalna ploščad) predviden na koti 248,80 (+ / - 0,00).
V območju bencinskega servisa je promet urejen enosmerno po štirih voznih pasovih, ki potekajo med prodajnim objektom, sredinskima otokoma in zelenico. Dostop do avtopralnice je omogočen prek krožne enosmerne prometnice, ki omogoča nemoten uvoz in izvoz vozil.
Z ureditvijo bencinskega servisa se obstoječi cestni priključek na jugovzhodni strani servisa, ki napaja obstoječi lesni obrat (žaga Deu) ukinja. Nadomestni dostop do lesnega obrata se uredi na lokaciji ca. 30 m južneje od ukinjenega priključka, katerega namen je izključno dovozu osebnih in lažjih tovornih vozil v kompleks. Dovoz s težjimi vozili se opravlja iz lokalne ceste za Martinjo vas preko obstoječega cestnega priključka.
Pretakalna ploščad, servisne ceste ter vse površine za mirujoči promet v območju bencinskega servisa predstavljajo manipulativno prometne površine.
Vse prometne površine izven pretakalne ploščadi so v asfaltni izvedbi ter od ostalih površin, ki niso namenjene prometu ločene z dvignjenimi robniki. Vse prometne površine v območju pretakanja goriva so predvidene iz vodotesnega in oljeodpornega betona, kakor tudi površine v neposredni okolici jaškov rezervoarjev.
Parkirne površine za potrebe obiskovalcev in zaposlenih so urejene ob prodajnem objektu in izvozni cesti. Prometne rešitve morajo zagotavljati nemoten dostop funkcionalno oviranim osebam.
7. člen
(rešitve infrastrukturnega omrežja)
Vodovod: do območja kompleksa žage je ustrezen vod javnega vodovoda s hidrantnim omrežjem, na katerega se veže tudi kompleks bencinskega servisa. Na novozgrajenem ali tangiranem vodovodnem omrežju se po zaključku del izvede ustrezno dezinfekcijo (klorni šok).
Pri izgradnji komunalnih naprav je potrebno zagotoviti, da se cevovod pitne vode (vodovod) ne bo približal tehnološki ali fekalni kanalizaciji na manj kot 3 m (horizontalni odmik). Morebitna križanja morajo biti izvedena tako, da vodovod poteka najmanj 0,50 m nad temenom ostalih navedenih cevovodov. V primeru, da ni možno zagotoviti predpisane odmike je potrebna izvedba dodatne zaščite vodovoda.
Kanalizacija: do izgradnje razširitve javnega kanalizacijskega omrežja naselja, skupaj s črpalnim objektom, na katerega bo gravitiralo širše vplivno območje naselja Mokronog (Preloge, Martinja vas) je v območju bencinskega servisa predvideno ločeno disponiranje odplak prek treh odvodnih sistemov.
Vse fekalne odplake se zbirajo v vodotesni greznici, katere vsebino se mora odvažati na ČN Mokronog.
Odpadne vode iz avtopralnice, katere ne bodo reciklirane (delno zaprt sistem z deležem odpadnih vod ca. 10 do 15%) je skladno z uredbo o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz postaj za preskrbo motornih vozil z gorivi, objektov za vzdrževanje in popravila motornih vozil ter pralnic za motorna vozila (Uradni list RS, št. 10/99) odvajati prek usedalnika in lovilca olj, ki mora biti izveden skladno z zahtevami tehnične specifikacije EN 858-1, v sistem meteorne kanalizacije s končno dispozicijo v odprtem odvodnem jarku. V zbirni jašek meteorne kanalizacije se neposredno odvajajo tudi vse meteorne vode s strešin objektov.
Meteorne vode z utrjenih površin se disponiranjo v naravni odprti odvodni jarek preko lovilca olj, ki mora biti v skladu s tehnično specifikacijo EN 858-1. Pri dimenzioniranju aktivnega volumna lovilca olj je treba upoštevati čas naliva (t=15 min), pogostost (n=1x letno) in itenziteto naliva (i=200 l/s/ha). Potrebni aktivni volumen je potrebno povečati za 25%. Potek meteornega kanala do obstoječega naravnega recipienta je predviden preko zemljišč parc. št. 1069/1, 539/1, 539/3, 558 in 549/4 k.o. Mokronog.
Elektrika in javna razsvetljava: elektroenergetska oskrba bencinskega servisa je predvidena iz obstoječega NN podzemnega kabla, ki napaja kompleks žage in je kapacitetno ustrezen. Svetilke javne razsvetljave so tipske, napajane prek podzemne mreže.
Telekomunikacijsko omrežje: priključek na telekomunikacijsko omrežje je predviden pri objektu lesnega obrata oziroma kot izvod iz kabelskega objekta, ki je vgrajen v fasadi omenjenega objekta.
Odpadki
Kontejnerji za ločeno zbiranje odpadkov in odpadnih naftnih derivatov bodo nameščeni na določenem mestu ob manipulativni površini servisa. Odvoz komunalnih odpadkov izvaja javno podjetje z odvozom na centralno deponijo, odvoz odpadnih naftnih derivatov pa ustrezne organizacije v nadaljnjo predelavo ali uničenje.
Ogrevanje
Objekt bencinskega servisa se bo ogreval z lastno kotlarno z lahkim kurilnim oljem.
8. člen
(zelene površine)
Celotno območje parterja se hortikulturno uredi. Neutrjene površine se zazelenijo in zasadijo z izbranimi avtohtonimi grmovnicami in visokoraslim drevjem po načrtu zunanje ureditve.
Plodno zemljo, ki se ob gradnji odstranjuje se uporabi za saniranje neposrednih investitorjevih kmetijskih površin ter za potrebe izvedbe zunanje ureditve.
9. člen
(varovanje okolja)
Pri projektiranju in izvedbi bencinskega servisa je treba upoštevati poročilo o vplivih na okolje, ki ga je izdelalo podjetje Oikos, d.o.o., Svetovanje za okolje, Domžale, pod. št. 155-614/99, v novembru 1999 in je sestavni del lokacijskega načrta.
Ukrepi za zmanjševanje onesnaženja zraka
Zaradi zaščite kvalitetnega stanja ozračja in zdravja ljudi je predviden zaprt sistem pretakanja naftnih derivatov (recovery system) tako, da bencinski hlapi ne morejo uhajati iz avtocistern in iz podzemnih rezervoarjev v zunanjo atmosfero. Črpalni avtomati morajo biti opremljeni z nivojskim stikalom za avtomatsko blokado pretoka, ki preprečuje razlitja goriva. Za čiščenje razlitih goriv se uporabi ustrezna absorbcijska sredstva.
Ukrepi za varstvo pred hrupom
Območje bencinskega servisa je glede na uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju uvrščeno v III. stopnjo varstva pred hrupom. Glede na dislociranost lokacije ni pričakovati negativnih vplivov na bližnja stanovanjska območja.
Ukrepi za zaščito voda
Načrtovane tehnične rešitve v območju bencinskega servisa morajo onemogočati izlitja naftnih derivatov v okolje; izbrana tehnologija mora preprečiti onesnaženja talnih in površinskih voda (dvojni plašči rezervoarjev, kontrolne naprave, protikorozijska zaščita); površine v območju pretakanja derivatov, vse instalacije in jaški morajo biti iz vodotesnega ter olje odpornega materiala.
Meteorne vode onesnažene z naftnimi derivati iz utrjenih površin in avtopralnice se odvajajo v naravni recipient po predhodnem očiščenju v ustrezno dimenzioniranih usedalnikih in lovilcih olj opremljenih skladno z zahtevami tehnične specifikacije EN 858-1.
Fekalne odplake se odvajajo v začasno dovolj dimenzionirano, dvoprekatno, vodotesno greznico, katere vsebina se odvaža na ČN Mokronog. Po izgradnji kanala Preloge – ČN Mokronog in črpališča pa je obvezno fekalne odplake vezati nanj in opustiti greznico.
Na predpisanem obrazcu v kontrolnem dnevniku se mora voditi evidenca o rednem pregledu cevovodov, rezervoarjev in lovilcev olj. Kontrolo nad vodenjem dnevnika izvaja pristojna inšpekcijska služba.
Ukrepi za zagotavljanje požarne varnosti
Na območju servisa se nahajajo ogrožene površine opredeljene kot cone nevarnosti (cona I, II in III) okrog rezervoarjev in polnilnih jaškov, oddušnikov rezervoarjev, pretakališč in točilnih naprav ter okrog skladišča gospodinjskega plina.
V conah nevarnosti veljajo naslednj omejitve:
– protieksplozijska izvedba jaškov v coni II
– odprtine objekta, meje sosednjih zemljišč in drugi nenamenski objekti morajo biti izven cone II
– vsi jaški, objekti in dejavnosti izven cone 5 m pri skladišču utekočinjenega naftnega plina,
– protieksplozijska izvedba elektroinstalacij v vseh conah.
Glavno intervencijsko pot do kompleksa predstavlja regionalna cesta Trebnje–Mokronog ter interno prometno omrežje v kompleksu, tako da je mogoč dostop z intervencijskimi vozili z dveh strani.
Ovir na evakuacijskih in umikalnih poteh ni, evakuacijske poti niso daljše od 20 m in so direktno na prosto. Za varovanje prodajnega objekta je predviden nadzemni hidrant.
V študiji požarne varnosti je treba predvideti ustrezna sredstva za gašenje, ki preprečujejo širjenje onesnaženja v okolico.
10. člen
(drugi pogoji pomembni za izvedbo posega)
Tolerance pri horizontalnih in vertikalnih gabaritih objektov bencinskega servisa so dopustne le ob upoštevanju določenih gradbenih linij in v okviru + / - 10% opredeljenih maksimalnih gabaritov. Tolerance pri izhodiščnih (absolutnih) kotah so dopustne v mejah + / - 0,30 m.
Pri izdelavi projektne dokumentacije za izvedbo bencinskega servisa je potrebno upoštevati predhodno pridobljeno geotehnično poročilo.
11. člen
(etape izvajanja)
Realizacija lokacijskega načrta se mora izvesti v zaključeni etapi, vključno z razširitvijo regionalne ceste, komunalno ureditvijo območja in dokončno ureditvijo zelenih površin.
12. člen
(končne določbe)
Lokacijski načrt je stalno na vpogled na Občinski upravi Trebnje, oddelku za okolje in prostor.
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna inšpekcija za prostor.
13. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o lokacijskem načrtu za bencinski servis v Mokronogu (Uradni list RS, št. 18/94).
14. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 003-03-5/99
Trebnje, dne 7. februarja 2000.
Župan
Občine Trebnje
Ciril Metod Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti