Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2000 z dne 29. 2. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2000 z dne 29. 2. 2000

Kazalo

844. Odlok o proračunu Občine Tišina za leto 2000, stran 2556.

Na podlagi 3. člena zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 80/94, 45/97 in 56/98), 57. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 45/94, 57/94, 14/95, 20/95, 63/95, 73/95, 9/96, 39/96, 44/96, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 in 74/98) in 16. člena statuta Občine Tišina (Uradni list RS, št. 23/99) je Občinski svet občine Tišina na 15. redni seji dne 4. 2. 2000 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Tišina za leto 2000
1. člen
S proračunom Občine Tišina za leto 2000 (v nadaljevanju: proračun občine) se zagotavljajo sredstva za financiranje javne porabe v Občini Tišina.
2. člen
Proračun občine sestavljajo bilanca prihodkov in odhodkov, račun finančnih terjatev in naložb ter račun financiranja.
V bilanci prihodkov in odhodkov so izkazani načrtovani prihodki in odhodki. V računu finančnih terjatev in naložb so izkazana vračila danih posojil in prodaja kapitalskih deležev ter dana posojila in povečanje kapitalskih deležev. V računu financiranja so izkazane načrtovane zadolžitve občine in odplačila dolgov.
3. člen
Proračun Občine Tišina za leto 2000 se določa v naslednjih zneskih:
-----------------------------------------------------------
                               Prejemki             Izdatki
-----------------------------------------------------------
A) Bilanca prihodkov
    in odhodkov             486,591.000         490,591.000
B) Račun finančnih
    terjatev in naložb        4,000.000                   0
C) Račun financiranja                 0                   0
Skupaj                      490,591.000         490,591.000
-----------------------------------------------------------
Podrobnejši pregled načrtovanih prejemkov in izdatkov proračuna občine in njihova razporeditev sta v splošnem delu proračuna zajeta v bilanci prihodkov in odhodkov, računu finančnih terjatev in naložb ter računu financiranja.
V posebnem delu proračuna so načrtovani prihodki razvrščeni po vrstah, odhodki pa so načrtovani po dejavnostih.
Splošni in posebni del proračuna sta sestavni del tega odloka.
4. člen
Uporabniki sredstev proračuna občine smejo uporabljati sredstva proračuna le za namene, ki so opredeljeni v bilanci prihodkov in odhodkov. Uporabniki smejo v imenu občine prevzemati obveznosti le v okviru sredstev, ki so v proračunu predvidena za posamezne namene. Sredstva proračuna se lahko uporabljajo, če so izpolnjeni vsi z zakonom ali drugim aktom predpisani pogoji za uporabnike sredstev.
Sredstva proračuna občine se nakazujejo proračunskim uporabnikom do konca proračunskega leta. Med letom se delijo enakomerno med vse uporabnike v okviru doseženih prihodkov in odvisno od dinamike nastajanja obveznosti in možnosti pokrivanja stroškov, če ni v zakonu, posebnem aktu občine ali s pogodbo med občino in uporabnikom drugače določeno.
Uporabniki proračuna občine so dolžni pristojnemu organu za finance občine predložiti finančne načrte za leto 2000.
5. člen
Občina oblikuje obvezno proračunsko rezervo v višini 0,5% od skupno doseženih prihodkov iz bilance prihodkov in odhodkov. Sredstva obvezne rezerve se uporabljajo v skladu z zakonom in statutom.
Občina oblikuje tekočo proračunsko rezervo za financiranje namenov, ki jih ni bilo mogoče predvideti ali zanje ni bilo sredstev. O porabi tekoče proračunske rezerve odloča župan.
O uporabi sredstev rezerv župan obvešča občinski svet.
6. člen
Za izvrševanje proračuna občine je odgovoren župan. Občinska uprava mora mesečno spremljati izvrševanje proračuna in o tem obveščati župana.
Odredbodajalec za uporabo sredstev proračuna je župan.
7. člen
Župan občine je pooblaščen, da odloča o:
– prenosu sredstev med posameznimi nameni, če s tem ni bistveno ogroženo izvajanje nalog, za katera so bila sredstva zagotovljena,
– zmanjšanju obsega sredstev za posamezni namen ali zadrži uporabo teh sredstev, če prihodki občinskega proračuna med letom ne dotekajo v predvideni višini,
– začasni uporabi tekočih likvidnostnih proračunskih presežkov, zaradi ohranitve njihove realne vrednosti in zagotovitve tekoče likvidnosti proračuna,
– podpisu pogodb za financiranje investicijskih objektov in opreme ter drugih materialnih stroškov v okviru sprejetega proračuna.
O uporabi teh sredstev je župan dolžan poročati občinskemu svetu ob obravnavi porabe proračunskih sredstev občine v občinskem svetu.
8. člen
O odpisu neizterljivih terjatev odloča občinski svet.
9. člen
Nadzorni odbor opravlja nadzor nad finančnim, materialnim in računovodskim poslovanjem uporabnikov glede na namen obseg in dinamiko porabe sredstev proračuna. Uporabniki so nadzornemu odboru dolžni predložiti zahtevane podatke, potrebne za analizo porabe sredstev.
10. člen
Vse investicije, ki se izvajajo v občini in pri katerih sodelujejo s svojimi sredstvi krajevne skupnosti, se izvajajo na podlagi sprejetih sklepov občinskega sveta za posamezno investicijo.
11. člen
Finančno-računovodska opravila za občino in krajevne skupnosti se vodijo v okviru občinske uprave. Krajevne skupnosti se lahko odločijo, da vodijo finančno-računovodske posle samostojno, za kar se ne zagotavljajo dodatna sredstva iz proračuna.
12. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-1/00
Tišina, dne 4. februarja 2000.
Župan
Občine Tišina
Alojz Flegar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti