Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2000 z dne 18. 2. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2000 z dne 18. 2. 2000

Kazalo

685. Odlok o ureditvenem načrtu za območje meddržavnega mejnega prehoda v Rogatcu, stran 1933.

Na podlagi 16. člena statuta Občine Rogatec (Uradni list RS, št. 35/99) ter v skladu z 39. členom zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93 in 47/93) je Občinski svet občine Rogatec na 10. redni seji dne 1. 2. 2000 sprejel
O D L O K
o ureditvenem načrtu za območje meddržavnega mejnega prehoda v Rogatcu
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem odlokom se v skladu z usmeritvami sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Šmarje pri Jelšah za območje Občine Rogatec (Uradni list RS, št. 27/99), sprejme ureditveni načrt za območje meddržavnega mejnega prehoda v Rogatcu, ki ga je izdelal Razvojni center Planiranje Celje, d.o.o, pod številko projekta 327/99 v juniju 1999.
2. člen
Ureditveni načrt iz prejšnjega člena vsebuje tekstualne opise, grafične priloge in soglasja organov, organizacij in skupnosti, ki se nanašajo na mejo ureditvenega območja in določajo pogoje za urbanistično, arhitekturno, prometno, komunalno in energetsko ureditev območja meddržavnega mejnega prehoda, prostorske ureditve v zvezi z varovanjem in urejanjem dobrin splošnega pomena, rešitve v zvezi z varovanjem in izboljšanjem delovnega in bivalnega okolja in ureditev zelenih površin.
II. MEJA OBMOČJA UREJANJA
3. člen
Opis meje po obodni parcelaciji
Izhodišče opisa meje je v skrajni zahodni točki obravnavanega območja oziroma v zahodnem vogalu parcele št. 568/1.
Od izhodiščne točke poteka meja proti vzhodu po severni meji parcele št. 568/1 ter po približno 100m zavije proti severu tako, da seka parcelo št. 1064, do meje s parcelo št. 568/3. Dalje poteka po jugozahodni meji parcele št. 568/3, zavije proti severovzhodu po njeni severozahodni meji, ter v opisani smeri nadaljuje po mejah parcel št. 1065, 554/2, 554/7 in 1000. Potem seka parcelo št. 962/5 (cesta) ter nadaljuje proti jugovzhodu po severovzhodnih mejah parcel 1002 in 553/2. V nadaljevanju zavije proti jugu ter poteka po vzhodni meji parcel št. 553/2, 551/3, 5512/8 in 551/4 ter zavije proti zahodu. V tej smeri poteka po južnih mejah parcel št. 551/4, *115/2, 553/1, 962/5, *110 in 568/1, do izhodiščne točke.
Vse opisane parcele so v k.o. Rogatec. Območje znotraj opisane meje ureditvenega območja znaša 0,88 ha.
III. FUNKCIJE OBMOČJA UREJANJA S POGOJI ZA IZRABO IN KVALITETO GRADITVE IN DRUGIH POSEGOV V PROSTOR
4. člen
Ureditveno območje ureditvenega načrta je glede na namembnost namenjeno za ureditev meddržavnega mejnega prehoda ter za spremljajoče dejavnosti, ki osnovno dejavnost dopolnjujejo oziroma omogočajo. Zaradi tega je ureditveno območje razdeljeno v tri funkcionalne enote:
– območje meddržavnega mejnega prehoda, ki vključuje rušitev obstoječega stanovanjskega objekta, ukinitev dela obstoječe dovozne ceste po levem bregu Sotle ter njeno renaturacijo, predvidene prometne površine, predvideni objekt policije in carine, protihrupno ograjo med mejnim prehodom in obstoječim stanovanjskim objektom na vzhodu ter energetske, telekomunikacijske in komunalne naprave in napeljave,
– območje predvidene pozidave poslovnih objektov, ki vključuje odstranitev obstoječih objektov in naprav mejnega prehoda, dva predvidena poslovna objekta, prometne površine ter energetske, telekomunikacijske in komunalne naprave in napeljave,
– območje obstoječe individualne stanovanjske gradnje, ki vključuje obstoječe objekte, objekte predvidene za rušenje, prometne površine ter energetske, telekomunikacijske in komunalne naprave in napeljave.
Objekti in območja so predvideni v prostorsko in funkcionalno zaključenih tlorisnih gabaritih, ki jih ločujejo oziroma povezujejo ceste in poti, objekti komunalnih, energetskih in vodnogospodarskih ureditev in zelene površine.
Dovoz in dostop na obravnavano območje je po obstoječi regionalni cesti II. reda R2432 Rogatec – (Hum na Sotli). Interventni in servisni dovoz bo zagotovljen po internem omrežju obstoječih in predvidenih cest in poti.
Celotno območje bo ozelenjeno, v največji možni meri bo ohranjena obstoječa vegetacija, z dosaditvami dreves, grmovnic in pokrovnic pa bodo zelene površine dopolnjene. Ostale površine bodo zatravljene.
Na celotnem območju urejanja bodo izvedene vodnogospodarske ter ureditve v zvezi s komunalno, energetsko in telekomunikacijsko ureditvijo.
IV. SEZNAM OBJEKTOV, PREDVIDENIH ZA ODSTRANITEV IN RUŠENJE
5. člen
Zaradi predvidene izgradnje meddržavnega mejnega prehoda ter zaradi izgradnje prometne, komunalne, energetske in telekomunikacijske infrastrukture so predvideni za odstranitev ali rušitev naslednji objekti:
– objekti obstoječega mejnega prehoda na parcelah št. 553/2 in 962/5, k. o. Rogatec,
– stanovanjski objekt Ob Sotli št. 3 na parcelah št. 1059 in 1061, k. o. Rogatec,
– stanovanjski objekt Ob Sotli št. 11 na parceli št. *115/1, k. o. Rogatec in
– stanovanjski objekt Ob Sotli št. 4 in pomožni objekt na parceli št. *110, k. o. Rogatec.
V. POGOJI ZA URBANISTIČNO, ARHITEKTONSKO IN KRAJINSKO UREJANJE OBMOČJA
6. člen
Pred začetkom gradnje je obvezno izdelati geološke preiskave terena in določiti pogoje gradnje.
Za objekte, naprave, ceste in poti so določeni maksimalni tlorisni gabariti s tolerancami oziroma zunanje gradbene linije, ki jih narekujejo potrebni odmiki, možnost organiziranja dovozov in dostopov ter varstveni pasovi. Tehnološko-tehnične rešitve objektov in naprav morajo upoštevati smeri dovozov in druge pogoje, predvsem pogoje v zvezi z varovanjem mejnega prehoda.
Pogoji za oblikovanje objektov
Objekt meddržavnega mejnega prehoda bo na jugozahodnem delu obravnavanega območje, zahodno ob regionalni cesti Rogatec–Hum na Sotli, na lokaciji obstoječega stanovanjskega objekta Ob Sotli št. 4, ki je predviden za rušenje. Objekt sestavlja grajeni bivalni objekt s poslovnimi prostori, nadstrešnica nad cesto z uvoznimi in izvoznimi pasovi ter vmesni “otok“ z dvema kioskoma.
Maksimalni tlorisni gabariti objekta bodo 20,00 x 12,90m z 6,20 x 2,20m velikim prizidanim delom na zadnjem (zahodnem) delu objekta ter dovoljeno toleranco 2,00m. Etažnost objekta bo pritličje in izgrajeno podstrešje, maksimalni višinski gabarit bo 5,00m do kote kapi ter 10,90m do kote slemena. Kota kapi prizidka na zadnjem delu objekta bo 3,20m. Dovoljena toleranca 0,50m. Streha bo dvokapnica, s smerjo slemena sever–jug. Naklon strehe bo 40° (+ / -3°), kritina bo opečna ali podobna. Fasada bo omet ali kamnita obloga svetle barve. Stavbno pohištvo bo barvno usklajeno z ostalimi elementi mejnega prehoda.
Na prednji (vzhodni) strani objekta je nad voznimi pasovi predvidena nadstrešnica maksimalnih tlorisnih velikosti 15,00 x 17,00m z dovoljeno toleranco 2m. Maksimalni višinski gabarit bo 5,40m, svetla višine pa 4,55m ter z dovoljeno toleranco + 0,5m. Streha bo ravna, s poševnim, 40° (+ / -3°) naklonom robnega dela. Kritina bo bitumenska ali pločevina, robni del bo enak kot pri objektu.
Kioska na vmesnem “otoku“ bosta tipska, dimenzij 3,10 x 2,00m z dopustno toleranco 0,50m po vzdolžni strani. Višina kioskov bo 2,90m z dopustno toleranco + 0,50m. Kioska bosta kovinska, barvno bosta usklajena z barvo stavbnega pohištva ter ostalimi elementi mejnega prehoda.
Protihrupna ograja bo na vzhodnem robu funkcionalnega zemljišča predvidenega mejnega prehoda, ki meji na funkcionalno zemljišče obstoječe stanovanjske hiše Ob Sotli št. 7. Protihrupna ograja bo višine 2,50 do 3,00m, zidana, oblikovno prilagojena fasadi objekta mejnega prehoda ter na zahodni strani obsajena z grmovnicami in popenjalkami.
Poslovna objekta sta predvidena na severovzhodu območja, na lokaciji obstoječih začasnih objektov mejnega prehoda, ki so predvideni za odstranitev. Objekta bosta maksimalnih tlorisnih gabaritov 12,50 x 12,00m z dopustno toleranco 1,50m. Etažnost objekta bo pritličje in izgrajeno podstrešje, ali pritličje, nadstropje in podstrešje. Maksimalni višinski gabarit bo 11,00m do kote slemena z dovoljeno toleranco 0,50m. Kota kapi bo prilagojena etažnosti objekta. Streha bo dvokapnica, s smerjo slemena sever-jug. Naklon strehe bo 40° (+ / -3°), kritina bo opečna ali podobna. Fasada bo omet svetle barve. Stavbno pohištvo bo barvno svetle barve.
Dovoljena je takšna dejavnost poslovnih objektov, ki ne bo povečevala negativnih vplivov na naravno in bivalno okolje sosednjih objektov.
Na območju obstoječih stanovanjskih objektov je zaradi izgradnje nove dovozne ceste predvidena rušitev obstoječega stanovanjskega objekta Ob Sotli št. 3 ter del obstoječega stanovanjskega objekta Ob Sotli št. 11. Ostale stanovanjske objekte je rekonstruirati tako, da jih je možno tlorisno povečevati (celoten objekt ali prizidek) do 40% ter vertikalno do 20%, ob upoštevanju lokalnih oblikovnih značilnosti. Za rekonstrukcije objektov je potrebno izdelati lokacijsko dokumentacijo. Na območju obstoječih stanovanjskih objektov ni dovoljena poslovna dejavnost, ki pomeni povečan promet z vozili ali povečanje ostalih vplivov na naravno in bivalno okolje (hrup, kvaliteta zraka...).
Proste površine ob mejnem prehodu ter ob poslovnih objektih bodo urejene kot okrasne zelenice.
VI. POGOJI ZA PROMETNO, ENERGETSKO IN KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA
7. člen
Cestno omrežje
Dovoz in dostop na obravnavano območje je po obstoječi regionalni cesti Rogatec–Hum na Sotli (Hrvaška). Dovoz in dostop do obstoječih in predvidenih objektov bo po internem prometnem omrežju.
Obstoječa regionalna cesta Rogatec–Hum na Sotli bo na območju mejnega prehoda dograjena tako, da bo imela izvozni pas širine 3,25m ter uvozni pas širine 2,75m z odstavnim pasom pri uvozu v državo širine 2,75m.
Za potrebe napajanja in parkiranja pri objektu mejnega prehoda bo na njegovi zadnji (zahodni) strani zgrajena dovozna cesta in parkirišče za osebna vozila z 12 parkirnimi mesti.
Za potrebe napajanja in parkiranja pri predvidenih poslovnih objektih bo na njuni zadnji (vzhodni) strani zgrajena dovozna cesta in parkirišče za osebna vozila s 13 parkirnimi mesti. Na njihovi prednji (zahodni) strani bo ob cesti urejen prostor za ustavljanje s tremi mesti za bočno parkiranje osebnih vozil.
Za potrebe dovoza in dostopa do obstoječih stanovanjskih objektov bo namesto obstoječe dovozne ceste po levem bregu Sotle zgrajena nova dovozna cesta, širine 4,35m, s priključevanjem na obstoječo regionalno cesto severno od predvidenega mejnega prehoda oziroma nasproti dovozne ceste, ki vodi do skladiščnih prostorov zahodno od obravnavanega območja.
Vodnogospodarske ureditve
Za zagotavljanje potrebne protipoplavne varnosti vodotokov Sotle in Draganje je potrebno izdelati vodnogospodarsko študijo, ki bo opredelila potrebne višine predvidenih objektov in nadomestne ukrepe ureditve visoko vodnega režima omenjenih vodotokov.
Kanalizacijsko omrežje
Fekalne odpadne vode iz predvidenih objektov na območju UN je potrebno speljati v novozgrajeni fekalni kolektor fi 400mm, ki poteka med železniškima tiroma.
Za priključne cevovode je potrebno skladno z veljavno zakonodajo izdelati ustrezno projektno dokumentacijo, pri kateri je potrebno upoštevati predpisane minimalne odmike z ostalo komunalno in energetsko infrastrukturo.
Vodovodno omrežje
Obstoječ AC vodovod fi 200mm, ki zagotavlja oskrbo s pitno vodo, je potrebno nadomestiti z vodovodom iz duktilne litine fi 200. Rekonstruirati je potrebno obstoječe hišne priključke in jih namestiti v zaščitne cevi.
Trasa nadomestnega vodovoda mora biti v skladu s predpisanimi minimalnimi odmiki usklajena z ostalo komunalno in energetsko infrastrukturo, ki poteka po območju obravnave UN.
Električno omrežje
Potrebna električna energija za objekte, ki so predvideni v UN, se zagotovi na NN zbiralnicah v TP 20/0,4 kV Rogatec bloki.
Za priključitev predvidenih objektov na električno omrežje je potrebno izdelati projektno dokumentacijo, kjer je potrebno predvideti tudi preureditev nizkonapetostnih električnih priključkov za obstoječe objekte, ki so predvideni za rekonstrukcijo.
TK omrežje
Predvideni objekti meddržavnega mejnega prehoda in poslovni objekti se priključijo na obstoječe TK omrežje.
Odpadki
Zagotovljeno bo zbiranje komunalnih odpadkov v kontejnerjih oziroma v drugih ustreznih posodah in odvoz na deponijo komunalnih odpadkov. Morebitne posebne odpadke je obvezno odvažati na za to določeno deponijo ali v predelavo. Na javnih površinah je potrebno zagotoviti zadostno število košev za odpadke.
VII. POGOJI ZA UREJANJE PROSTIH IN ZELENIH POVRŠIN UREDITVENEGA OBMOČJA
8. člen
Urejanje prostih površin
V največji možni meri bo pri vseh posegih ohranjena obstoječa vegetacija, z dosaditvami pa bodo zelene površine dopolnjene. Uporabljene bodo avtohtone drevesne in grmovne vrste, prevladovali bodo listavci. Za popestritev ter zaradi oblikovanja bodo uporabljene tudi neavtohtone vrste.
Pri urejanju zelenih površin je potrebno upoštevati varnostne pogoje zaradi mejnega prehoda.
VIII. DRUGI POGOJI POMEMBNI ZA UREJANJE IN IZVEDBO UREDITVENEGA NAČRTA
9. člen
Za vse posege, ki niso opredeljeni s tem ureditvenem načrtom, je za pridobitev lokacijskega dovoljenja pred vsako gradnjo ali urejanjem obvezno predložiti ustrezne strokovne podlage (lokacijsko dokumentacijo).
10. člen
Pri gradnji objektov in naprav ter pri urejanju zunanjih površin na ureditvenem območju je obvezno upoštevati naslednje pogoje:
– površine se smejo uporabljati le za namene, ki jih določa ureditveni načrt,
– vsi objekti morajo biti priključeni na vse komunalne naprave, ki bodo zgrajene za potrebe obravnavanega območja,
– pred začetkom obratovanja objektov ali naprav je potrebno zgraditi predvidene komunalne objekte.
11. člen
Tolerance
Tlorisni gabariti so opredeljeni kot maksimalni, ki jih je v okviru toleranc dovoljeno večati ali manjšati. Višinski gabariti objektov so opredeljeni z etažnostjo ali z maksimalno dovoljeno višino venca, kapi oziroma slemena.
Vse stacionaže in dimenzije prometnih površin in objektov, navedene v tem ureditvenem načrtu in tem odloku, se morajo natančneje določiti v projektni dokumentaciji za pridobitev dovoljenja za gradnjo.
Pri realizaciji ureditvenega načrta so dopustna odstopanja od tehničnih rešitev, določenih s tem ureditvenim načrtom, če se pri nadaljnjem podrobnejšem proučevanju prometnih, geoloških, hidroloških, geomehanskih in drugih razmer ali zaradi spremembe programskih rešitev poiščejo tehnične rešitve, ki so primernejše z oblikovalskega, prometno-tehničnega ali okoljevarstvenega vidika, s katerimi pa se ne smejo poslabšati prostorske in okoljske razmere.
Odstopanja od oblikovalskih in tehničnih rešitev, določenih s tem lokacijskim načrtom, ne smejo biti v nasprotju z javnimi interesi in z njimi morajo soglašati organi in organizacije, ki jih ta odstopanja zadevajo.
IX. ETAPNOST IZVEDBE
12. člen
Izvedba ureditvenega načrta bo potekala v dveh fazah
1. faza:
– izdelava predpisane projektno tehnične dokumentacije, odkup za realizacijo potrebnih objektov in zemljišč, rušitev obstoječih stanovanjskih objektov ter izgradnja predvidene dovozne ceste do obstoječih stanovanjskih in predvidenih poslovnih objektov,
2. faza:
– izgradnja novega mejnega prehoda na novi lokaciji s pripadajočo prometno, energetsko ter komunalno infrastrukturo in ozelenitvijo, odstranitev objektov in naprav dosedanjega mejnega prehoda ter rekonstrukcija tega dela regionalne ceste.
Posamezna faza mora biti zaključena, tako da lahko obratuje kot samostojna enota oziroma mora predstavljati zaključeno celoto. Namembnost zemljišč, ki so predvidena za realizacijo objektov in naprav tega ureditvenega načrta, ostane do začetka ustrezne faze nespremenjena s tem, da se na teh zemljiščih dovoljujejo le posegi, ki so nujni za realizacijo predhodne faze.
X. KONČNE DOLOČBE
13. člen
Nadzor nad izvajanjem tega ureditvenega načrta opravlja pristojna urbanistična inšpekcija.
14. člen
Ureditveni načrt je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojnem občinskem upravnem organu.
15. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 06202-7/2000
Rogatec, dne 1. februarja 2000.
Župan
Občine Rogatec
Martin Mikolič, univ. dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti