Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/2000 z dne 10. 2. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/2000 z dne 10. 2. 2000

Kazalo

541. Odlok o komunalnem prispevku v Občini Ajdovščina, stran 1523.

Na podlagi drugega odstavka 40. člena, četrtega odstavka 42. člena in drugega odstavka 45. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97), navodila za izračun komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 4/99) ter 33. člena statuta Občine Ajdovščina (Uradno glasilo št. 7/99) je Občinski svet občine Ajdovščina na seji dne 27. 1. 2000 sprejel
O D L O K
o komunalnem prispevku v Občini Ajdovščina
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem odlokom se določijo podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Ajdovščina ter merila za oprostitev in znižanje komunalnega prispevka. Komunalni prispevek je plačilo sorazmernega dela stroškov opremljanja stavbnih zemljišč s komunalno opremo, ki ima status javne infrastrukture in plačilo njenega priključevanja na omrežja oskrbnih sistemov.
II. IZRAČUN
2. člen
Sorazmerni del stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča na območjih urejanja stavbnih zemljišč s prostorsko izvedbenimi načrti, se investitorjem, ki nameravajo graditi nov objekt, prizidati ali nadzidati obstoječi objekt ali spremeniti njegovo namembnost, kakor tudi investitorjem, ki gradijo izven območja urejanja, in se priključujejo na javno infrastrukturo, odmeri v skladu z zakonom o stavbnih zemljiščih, na podlagi investicijskega programa.
Osnova za izračun komunalnega prispevka izven območja urejanja stavbnega zemljišča s prostorsko izvedbenimi načrti so:
– povprečni stroški komunalnega opremljanja stavbnega zemljišča s komunalnimi objekti in napravami v Občini Ajdovščina v preteklem letu,
– koristne površine zgradbe po JUS UC2.100,
– dejansko stanje komunalne opremljenosti in razvrstitve stavbnih zemljišč v Občini Ajdovščina,
– lokacija gradnje.
Povprečne stroške komunalnega opremljanja stavbnega zemljišča določa občinski svet občine z odlokom o določitvi povprečne gradbene cene koristne stanovanjske površine in povprečnih stroških komunalnega opremljanja stavbnih zemljišč, pri čemer se pri izračunu komunalnega prispevka graditelju upošteva 50% višine teh stroškov.
Pri izračunu stroškov komunalnega opremljanja na m2 stavbnega zemljišča se upošteva faktorje iz pravilnika o enotni metodologiji za izračun prometne vrednosti stanovanjskih hiš in stanovanj ter drugih nepremičnin (Uradni list SRS, št. 8/87).
3. člen
Strošek opremljanja m2 stavbnega zemljišča v posameznih območjih občine se določi v odstotku od povprečnega stroška komunalnega opremljanja s komunalnimi objekti in napravami iz 2. člena, upoštevajoč pri tem lokacijo gradnje ter znaša:
I.   območje: strogi center Ajdovščine              100%
II.  območje: širše mestno območje Ajdovščine        90%
III. območje: ostala naselja in zaselki              80%
IV.  območje: izven plansko opredeljenih
     stavbnih zemljišč                              100%
Planske opredelitve površin so prikazane v grafični dokumentaciji na kartah PKN v merilu 1:5000 prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana občine Ajdovščina, strogi center Ajdovščine in širše mestno območje Ajdovščine pa so razvidni iz grafične mape, ki je sestavni del tega odloka.
4. člen
Investitor je dolžan plačati sorazmerni del stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča s komunalnimi objekti in napravami za vse tiste zgrajene objekte in naprave individualne in kolektivne rabe, na katere je objekt potrebno priključiti, kar je razvidno iz lokacijske dokumentacije in projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Komunalni prispevek, obračunan po 2. in 3. členu tega odloka, se na podlagi korekcijskega faktorja glede na namembnost objekta zniža kot olajšava za pospeševanje razvoja gospodarskih dejavnosti, oziroma zviša zaradi varovanja bivalnega okolja v občini v skladu z naslednjimi korekcijskimi faktorji:
– 0,8 za proizvodno – obrtne in servisne objekte na območjih, ki so plansko namenjeni tem dejavnostim;
– 0,5 skladiščne prostore, kmetijske in gospodarske objekte, namenjene spravilu pridelkov, orodja in kmetijske mehanizacije,
– 1,25 sekundarna bivališča.
5. člen
Glede na oddaljenost objekta od mesta priključitve za vsak posamezni priključek individualne in kolektivne komunalne rabe se uporabljajo naslednji korekcijski faktorji:
– K = 1,5 – za oddaljenost do vključno 10 m,
– K = 1,1 – za oddaljenost nad 10 do vključno 30 m,
– K = 0,7 – za oddaljenost od 30 m do 100 m,
– za oddaljenost nad 100 m je investitor oproščen plačila komunalnega prispevka.
III. OPROSTITVE IN OLAJŠAVE
6. člen
Sorazmerni del stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami sekundarnega omrežja se ne odmerja za objekte katerih investitor je Občina Ajdovščina.
7. člen
Kolikor investitor rekonstruira oziroma prenavlja obstoječi objekt grajen pred letom 1950 ali na mestu obstoječega objekta gradi nadomestno gradnjo enake namembnosti se investitorja oprosti plačila prispevka.
8. člen
Od sorazmernega dela stroškov opremljanja stavbnega zemljišča se odštevajo vsa prejšnja namenska plačila investitorja v izgradnjo komunalnih objektov in naprav, kot tudi vrednost opravljenega dela na območju predvidene gradnje na podlagi samoprispevka ali enkratnega prispevka, in sicer po valorizirani vrednosti glede na čas plačila, vendar največ do 50% izračunanega sorazmernega dela stroškov opremljanja stavbnega zemljišča. Osnova za izračun vrednosti opravljenega dela investitorja (in njegovih družinskih članov) je število opravljenih ur in vrednost ure. Število opravljenih ur potrdi ožja lokalna skupnost, vrednost ure pa določi odbor za gospodarske zadeve in urejanje prostora.
9. člen
Prispevek za novogradnje izven obstoječih in planiranih stavbnih zemljišč se v izjemnih primerih lahko zniža, o upravičenosti znižanja in stopnji znižanja odloči občinski svet, pri čemer znižani komunalni prispevek ne sme biti nižji od prispevka za ekvivalentno novogradnjo na stavbnem zemljišču.
10. člen
Sorazmerni del stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča ne zajema stroškov izvedbe neposrednih priključkov objekta na obstoječe omrežje in prispevkov, ki jih za posamezno infrastrukturo omrežje investitorjem zaračunavajo javna podjetja pred priključitvijo objektov nanj.
IV. POSTOPEK ODMERE
11. člen
Komunalni prispevek zavezancu odmeri občinska uprava na njegovo zahtevo.
Kolikor iz projektne dokumentacije za gradnjo ni razviden podatek, ali je za potrebo predvidene gradnje potrebno povečati priključke na javno infrastrukturo oziroma njene zmogljivosti, ta podatek od upravljalcev komunalne infrastrukture na stroške zavezanca pridobi občina.
Zavezanec je na podlagi odmere odločbe dolžan plačati komunalni prispevek pred izdajo gradbenega dovoljenja.
Zoper odločbo o plačilu komunalnega prispevka je dovoljena pritožba pri županu Občine Ajdovščina v roku 15 dni od njenega prejema.
12. člen
Sredstva zbrana po tem odloku so namenska in se zbirajo na proračun Občine Ajdovščina, pri čemer se v letu 2000 80% teh sredstev, razen od industrijskih objektov, nameni komunalnemu urejanju stavbnih zemljišč KS v katerem se bo objekt gradil, nadalje pa bo občinski svet vsako leto posebej določal deleže sredstev med občino in KS.
V. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
13. člen
Odmera komunalnega prispevka se v nedokončanih postopkih, uvedenih pred uveljavitvijo tega odloka, izvede po merilih iz tega odloka, če je to za zavezanca ugodneje.
14. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o povprečni gradbeni ceni in povprečnih stroških komunalnega urejanja stavbnih zemljišč (Uradno glasilo, št. 1/96) ter sklepa Sveta Občine Ajdovščina, št. 385/01-13/95 z dne 21. 12. 1995 in 3. 10. 1997.
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 353-138/99-2000
Ajdovščina, dne 28. januarja 2000.
Podžupan
Občine Ajdovščina
Igor Česnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti