Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2000 z dne 7. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2000 z dne 7. 1. 2000

Kazalo

68. Odlok o organiziranju pomoči na domu starejšim občanom v Občini Loški Potok, stran 95.

Na podlagi 15., 43. 99. in 100. člena zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92, 56/92, 42/94 in 41/99), 6. člena pravilnika o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev (Uradni list RS, št. 52/95, 2/98 in 19/99) in 11. člena statuta Občine Loški Potok (Uradni list RS, št. 47/99) je Občinski svet občine Loški Potok na 8. redni seji dne 9. 12. 1999 sprejel
O D L O K
o organiziranju pomoči na domu starejšim občanom v Občini Loški Potok
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja organizacija in uveljavljanje pravice do pomoči starejšim občanom na domu v Občini Loški Potok.
2. člen
Pomoč na domu obsega socialno oskrbo upravičenca v primeru invalidnosti, starosti ter v drugih primerih, ko socialna oskrba na domu lahko nadomesti institucionalno varstvo.
3. člen
Upravičenci do socialne oskrbe na domu so:
– osebe stare nad 65 let, ki so zaradi starosti ali pojavov, ki spremljajo starost, nesposobne za samostojno življenje,
– osebe s statusom invalida po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, ki po oceni pristojne komisije ne zmorejo samostojnega življenja, če stopnja in vrsta njihove invalidnosti omogočata občasno oskrbo na domu,
– druge invalidne osebe, ki jim je priznana pravica do tuje pomoči in nege za opravljanje večine življenjskih funkcij,
– kronično bolne osebe in osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja, ki nimajo priznanega statusa invalida, pa so po oceni pristojnega centra za socialno delo brez občasne pomoči druge osebe nesposobne za samostojno življenje,
– hudo bolni otrok ali otrok s težko motnjo v telesnem ali težko in najtežjo motnjo v duševnem razvoju, ki ni vključen v organizirane oblike varstva.
4. člen
Postopek za uveljavljanje pravice do storitev na domu se začne na željo upravičenca ali njegovega zakonitega zastopnika. Center za socialno delo začne postopek po uradni dolžnosti, če izve za okoliščine, iz katerih izhaja utemeljen razlog, zaradi katerega je potrebno določeni osebi nuditi storitev.
5. člen
V Občini Loški Potok organizira in izvaja pomoč družini na domu kot javno službo pod enakimi pogoji javni socialno varstveni zavod ali druga pravna in fizična oseba, ki pridobi koncesijo na javnem razpisu.
Pomoč v obliki socialne oskrbe izvajajo strokovni delavci in sodelavci v skladu z zakonom o socialnem varstvu in laični delavci z najmanj osnovnošolsko izobrazbo, z opravljenim dodatnim usposabljanjem za socialno oskrbo po verificiranem programu.
II. OBSEG STORITEV
6. člen
Socialna oskrba družine na domu obsega naslednje vrste storitev:
– gospodinjska pomoč,
– pomoč pri vzdrževanju osebne higiene,
– pomoč pri ohranjanju socialnih stikov.
Kot gospodinjska pomoč se šteje:
– prinašanje enega pripravljenega obroka ali nabava živil in priprava enega obroka hrane, pomivanje uporabljene posode, osnovno čiščenje bivalnega dela prostorov z odnašanjem smeti, postiljanje in osnovno vzdrževanje spalnega prostora.
Kot pomoč pri vzdrževanju osebne higiene se šteje:
– pomoč pri vzdrževanju osebne higiene, kamor sodijo: pomoč pri oblačenju in slačenju, pomoč pri umivanju, hranjenju, opravljanju osnovnih življenjskih potreb, vzdrževanje in nega osebnih ortopedskih pripomočkov.
Kot pomoč pri ohranjanju socialnih stikov se šteje:
– vzpostavljanje socialne mreže z okoljem, s prostovoljci in s sorodstvom, spremljanje upravičenca pri opravljanju nujnih obveznosti, informiranje ustanov o stanju in potrebah upravičenca ter priprava upravičenca na institucionalno varstvo.
III. PLAČILO STORITEV
7. člen
Upravičenci in drugi zavezanci so dolžni sami plačati celotne stroške storitve.
Zavezanci za plačilo storitev po tem odloku so poleg upravičenca tudi osebe, ki jih do upravičenca veže preživninska obveznost, ki izhaja iz zakona ali pogodbenega razmerja.
8. člen
Vrednost urne postavke za opravljeno storitev znaša 700 SIT in se usklajuje z rastjo vrednosti koeficienta za izračun plač v negospodarstvu. Uskladitev opravi Center za socialno delo ob koncu vsakega trimesečja oziroma v naslednjem mesecu po tem, ko se vrednost koeficienta dvigne za 5% in več.
IV. MERILA ZA IZRAČUN PLAČIL STORITEV
9. člen
Za izračun plačil storitev se uporabi podatek o odstotku prekoračitve cenzusa za denarni dodatek.
-------------------------------------------------------------------------
% prekoračitve mesečnega dohodka  
na druž. člana od cenzusa                     % prispevka k ceni storitev
-------------------------------------------------------------------------
do 30%                                                        –
od 30 do 100%                                                10%
od 100 do 200%                                               20%
od 200 do 300%                                               30%
od 300 do 400%                                               50%
od 400 do 500%                                               80%
nad 500%                                                    100%
-------------------------------------------------------------------------
10. člen
Materialno stanje upravičenca in zavezancev se ugotavlja tako, da se v dohodek štejejo vsi dohodki, ki štejejo po zakonu o socialnem varstvu pri ugotavljanju pravice do denarnega dodatka.
Slabo zdravstveno stanje upravičenca se ugotavlja na podlagi mnenja oziroma izvida o upravičenosti do dodatka za tujo nego in pomoč ali na podlagi ostale dokumentacije lečečega zdravnika.
V. OPROSTITEV PLAČILA STORITEV
11. člen
V celoti so oproščeni plačila storitev pomoči na domu naslednji upravičenci:
– prejemniki denarne pomoči kot edinega vira preživljanja,
– prejemniki denarnega dodatka,
– prejemniki nadomestila za invalidnost po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb.
12. člen
Če je upravičenec lastnik nepremičnega premoženja, ki mu ne daje dohodkov za plačilo stroškov, je oproščen plačila storitev delno ali v celoti le, če pristane na zemljiškoknjižno zavarovanje terjatve občine, ki ustreza ocenjenim stroškom oprostitve.
13. člen
Upravičenci, ki nimajo dovolj lastnih sredstev za plačilo storitev pomoči na domu, nimajo niti premoženja ali zavezancev, ki bi jih bili dolžni preživljati, lahko pri Centru za socialno delo vložijo prošnjo za delno ali celotno oprostitev plačila storitev.
O delni ali celotni oprostitvi plačila storitev bo odločil Center za socialno delo po postopku in na način kot je to določeno s predpisi s področja socialnega varstva.
14. člen
Upravičenec izgubi pravico do celotne ali delne oprostitve plačila storitev na domu:
– če gre v institucionalno varstvo,
– če pridobi dovolj lastnih sredstev ali sredstev zavezancev, da do delne ali celotne oprostitve plačila storitev ni več upravičen,
– če je pridobil pravico do delne ali celotne oprostitve plačila na podlagi lažnih podatkov ali ni sporočil spremembo stanja.
VI. FINANČNI VIRI ZA IZVAJANJE POMOČI DRUŽINI NA DOMU
15. člen
Za izvajanje pomoči družini na domu se sredstva zagotovijo iz:
– občinskega proračuna,
– državnega proračuna preko sistema izravnave,
– plačila uporabnikov storitev.
VII. SKLEPANJE DOGOVORA O NUDENJU POMOČI DRUŽINI NA DOMU
16. člen
Izvajalec storitve in upravičenec oziroma uporabnik skleneta dogovor o nudenju pomoči na domu. Dogovor vsebuje podatke o izvajalcu in uporabniku storitev, vsebini in trajanju plačila za opravljene storitve, obveznosti izvajalca in uporabnika.
17. člen
Izvajalec storitev družini na domu vodi evidenco dogovorov, delovne naloge za laične delavce s podatki, kdo izvaja storitev, komu se pomoč nudi, o vsebini pomoči, tedenskem obsegu pomoči in obdobju izvajanja pomoči, evidenco opravljenih poti in supervizijskih obravnav.
18. člen
Laični delavci vodijo dnevnik dela, v katerega vpisujejo podatke o upravičencu, datum obiska, opis storitve, porabljeni čas, kar mora biti potrjeno s podpisom uporabnika.
19. člen
Dogovor o opravljanju storitve se obnavlja vsake tri mesece.
VIII. KONČNA DOLOČBA
20. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 151-01/99-1
Loški Potok, dne 9. decembra 1999.
Župan
Občine Loški Potok
Janez Novak, inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti