Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2000 z dne 7. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2000 z dne 7. 1. 2000

Kazalo

62. Odlok o komunalnih taksah v Občini Laško, stran 89.

Občinski svet občine Laško je na podlagi 1. in 4. člena zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 7/70, 7/72 in Uradni list RS, št. 18/91), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 61/96 – odl. US, 35/97, 73/97 – odl. US, 87/97 in 73/98) ter 23. člena statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 34/95), na 9. seji dne 22. 12. 1999 sprejel
O D L O K
o komunalnih taksah v Občini Laško
1. člen
V Občini Laško se predpisujejo komunalne takse za uporabo naslednjih taksnih predmetov in storitev:
1. za igralna sredstva v javnih lokalih,
2. za reklamne objekte, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na javnih mestih,
3. za vitrine, v katerih se razstavlja blago zunaj poslovne stavbe,
4. za uporabo javne površine za začasne namene.
2. člen
Višina komunalnih taks za posamezne taksne predmete oziroma storitve, je opredeljena s številom točk v taksni tarifi, ki je sestavni del tega odloka.
Vrednost točke določa Občinski svet občine Laško in jo enkrat letno valorizira. Vrednost točke na dan uveljavitve tega odloka znaša 120 SIT.
Komunalne takse se ne plačujejo za turistično prireditev Pivo in cvetje ter za eno turistično pireditev, ki jo določi in organizira turistično društvo v posamezni krajevni skupnosti v Občini Laško.
Župan Občine Laško lahko v skladu s politiko pospeševanja turističnih in gospodarskih dejavnosti, na predlog odbora za gospodarski razvoj, oprosti plačila komunalne takse tudi morebitne druge prireditve.
3. člen
Taksni zavezanec je pravna ali fizična oseba, ki uporablja predmete ali storitve, za katere so uvedene komunalne takse.
4. člen
Komunalne takse odmerja, pobira in izterjuje Davčna uprava Republike Slovenije (v nadaljevanju: DURS), izpostava Laško. Komunalno takso po 4. točki 1. člena tega odloka, ki je določena v dnevnem znesku, odmeri zavezancu Občina Laško.
Odmera se opravi skladno s tem odlokom, na podlagi podatkov pristojnih služb Občine Laško ali od nje pooblaščene organizacije. Le-ti pridobijo podatke na podlagi prijav zavezancev, inšpekcijskih služb in terenskih ogledov.
Na podlagi letnih podatkov Občine Laško, lahko pristojna služba občine ali od nje pooblaščena organizacija na terenu preveri ali je uporaba oziroma namestitev taksnega predmeta prijavljena ter preverja resničnost podatkov na prijavah taksne obveznosti.
Komunalne takse so prihodek Občine Laško.
5. člen
Taksni zavezanec je dolžan nastanek taksne obveznosti prijaviti Občini Laško 15 dni pred začetkom uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta, prenehanje pa z dnem odstranitve oziroma prenehanjem uporabe le-tega.
Prijava taksne obveznosti mora vsebovati:
– podatke o zavezancu,
– čas in kraj uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta,
– opis taksnega predmeta (površina oziroma število).
Taksni zavezanec je dolžan prijaviti vsako spremembno, ki bi lahko vplivala na obračun komunalne takse.
Če je za uporabo določenega taksnega predmeta potrebno soglasje pristojnega organa, je treba takso plačati pred izdajo le-tega.
Takse so določene v dnevnih in letnih zneskih.
6. člen
V primeru, ko je taksa določena v letnem znesku, nastane taksna obveznost z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma s pričetkom uporabe, preneha pa s potekom meseca, v katerem je zavezanec obvestil Občino Laško o odstranitvi taksnega predmeta oziroma prenehanju njegove uporabe.
Pri izračunavanju letnega zneska se uporablja koledarsko leto.
Dejstvo, da taksnega predmeta zavezanec začasno ni mogel uporabljati, ne vpliva na taksno obveznost.
Odmera se izvede v skladu s predpisi o davčnem postopku.
Za neprijavljene taksne predmete, ugotovljene na podlagi podatkov pristojnih služb Občine Laško ali od nje pooblaščene organizacije, se izda odločba za odmero komunalne takse po uradni dolžnosti.
7. člen
V primeru, da je taksa določena v letnem znesku, taksni predmet pa se uporablja oziroma je postavljen manj kot leto dni, se taksa obračunava za vsak začeti mesec uporabe oziroma postavitve, in sicer po dvanajstinah letnih zneskov. Na enak način se obračuna tudi preveč plačana taksa zaradi prenehanja taksne obveznosti pred potekom koledarskega leta.
8. člen
V primeru, ko je taksa določena v enkratnem ali dnevnem znesku, plačujejo komunalne takse taksni zavezanci vnaprej, v enkratnem znesku, pred uporabo oziroma namestitvijo taksnih predmetov. Dnevni znesek se zaračuna taksnemu zavezancu ne glede na število ur namestitve taksnega predmeta.
V primeru večdnevne namestitve se dnevni znesek pomnoži z ustreznim številom dni.
9. člen
Prisilna izterjava komunalnih taks se opravlja po zakonu o davčnem postopku.
Pravica izterjati komunalno takso zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem bi morala biti taksa plačana.
Pravica do povrnitve preveč plačane takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem je bila plačana.
10. člen
Z denarno kaznijo 100.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik:
– če v določenem roku ne prijavi nastanka taksne obveznosti po tem odloku,
– če v prijavi taksne obeznosti navaja neresnične podatke, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti.
Z denarno kaznijo 20.000 SIT se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe ali fizična oseba, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
11. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS. Z dnem uveljavitve tega odloka se preneha uporabljati odlok o komunalnih taksah (Uradni list RS, št. 34/91).
TARIFA KOMUNALNIH TAKS
Tarifa št. 1
Za uporabo igralnih sredstev v javnih lokalih se plača letna taksa za 1 kom 400 točk.
Pojasnila:
1. Taksni zavezanec je pravna ali fizična oseba, ki ima v svojem lokalu igralna sredstva, ne glede na to, ali je lastnik le-teh ali ne.
2. Javni lokali so poslovni prostori (gostilne, restavracije, okrepčevalnice, pizzerije, bari itd.), kot tudi k tem lokalom pripadajoči vrtovi, terase in drugi prostori, kjer se zadržujejo gostje. Javni lokali so tudi prostori društev, ki so namenjeni za sestajanje članov društva zaradi zabave oziroma razvedrila. Za uporabo igralnih sredstev v prostorih društev, brez pridobitne dejavnosti, se ne plača komunalna taksa. Za javni lokal se štejejo tudi cirkusi in zabavišča.
3. Za igralna sredstva se štejejo vsa sredstva, za katero uporabo morajo stranke plačati, ne glede na vrsto pogona in način plačevanja uporabe teh sredstev.
Tarifna št. 2
Za reklamne napise, objave, oglase, neprometno signalizacijo in transparente, ki so postavljeni, pritrjen ali drugače označeni na javnih mestih, se plača komunalna taksa od m2, in sicer:
a) V letnih zneskih:
Vrsta reklame:
Svetleča                        Nesvetleča
– do 1 m2                     100 točk                          50 točk,
– za vsak dodatni m2 po       100 točk                          50 točk.
b) V dnevnih zneskih:
V primeru uporabe reklamnih objektov za čas do enega meseca, se plača komunalna taksa
v višini 3 točke na dan.
Pojasnila:
1. Javno mesto po tej tarifi je vsaka javna površina ter fasade, strehe in podobne površine, oziroma objekti, od koder je napis viden na javne površine, ne glede na lastnino objekta, na katerem je predmet.
2. Taksni zavezanci po tej tarifi so pravne in fizične osebe, za katere se objavlja reklamni napis. Če tako opredeljenih taksnih zavezancev ni mogoče identificirati, so taksni zavezanci lastniki taksnih predmetov oziroma površin, na katerih je taksni predmet.
3. Taksa iz te tarifne številke se ne plačuje za napise firm, ki so po zakonu ali drugih predpisih obvezni. V primeru, da je na poslovni stavbi več označb firme, se taksa ne plača za eno označbo, nadaljnje označbe pa se štejejo kot reklamni napisi.
4. Plačila komunalne takse po tej tarifi so v okviru svojih dejavnosti oproščene objave državnih in občinskih organov, organov krajevnih skupnosti in društev, objave političnih strank v predvolilnem obdobju, objave kulturnih, športnih in humanitarnih prireditev, reklamni napisi, ki opozarjajo na naravne in kulturne znamenitosti ter neprometna signalizacija za obvestila v cestnem prometu.
5. Za JUMBO panoje se ne glede na lokacijo plača za vsak pano 800 točk letno.
6. Površina taksnega predmeta se izračuna tako, da se okoli napisa zariše četverokotnik, ki zajema še največji in najširši del predmeta.
Tarifna št. 3
Za vitrine, v katerih se razstavlja blago zunaj poslovne stavbe, se plača taksa v vrednosti 400 točk letno.
Tarifna št. 4
Za uporabo javne površine za začasne namene se plača naslednja taksa:
– za kioske: 5 točk za vsak m2 dnevno,
– za stojnice: 5 točk za vsak m2 dnevno,
– za potujoče prodajalne: 50 točk za prodajalno dnevno,
– za cirkus in zabaviščni park: 5 točk za vsak m2 dnevno,
– za parkirišče:
– za osebno vozilo: 10 točk za eno parkirišče dnevno,
– za kombi ali osebno vozilo s prikolico 20 točk za eno parkirišče dnevno.
Pojasnila:
1. Za javne površine se štejejo ulice, pločniki, ceste, trgi, zelenice, parkirišča ter druge vzdrževane in nevzdrževane javne površine na območju Občine Laško.
2. Taksni zavezanec po tej tarifi je vsakokratni uporabnik javne površine oziroma organizator prireditve.
3. Zasedena funkcionalna javna površina, ki je osnova za plačilo komunalne takse se izračuna tako, da se za kioske in posamezne stojnice dejanska dolžina in širina taksnega predmeta poveča za najmanj 1 m, nato se izračuna skupen tloris, ki predstavlja zasedeno javno površino.
4. Taksni zavezanec plača takso pred pridobitvijo soglasja za uporabo javne površine.
5. V primeru uporabe javne površine za zgoraj navedene objekte na daljši rok (najmanj 40 dni), se plača 2/3 taksnih obveznosti.
Št. 42007-6/99
Laško, dne 22. decembra 1999.
Župan
Občine Laško
Jože Rajh l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti