Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/1999 z dne 10. 12. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/1999 z dne 10. 12. 1999

Kazalo

4790. Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Cankova, stran 14985.

Na podlagi 21. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93), 26. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), 3., 25. in 241. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93) ter 16. člena statuta Občine Cankova (Uradni list RS, št. 21/99) je Občinski svet občine Cankova na 10. seji dne 26. 11. 1999 sprejel
O D L O K
o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Cankova
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Namen odloka
S tem odlokom se določijo vrste, zbiranje, odvažanje, odlaganje, način obračunavanja odvoza in odlaganja komunalnih odpadkov ter nadzor nad izvajanjem tega odloka na območju Občine Cankova.
2. člen
Cilji ravnanja z odpadki
Cilji ravnanja z odpadki so:
1. preprečevanje nastajanja in zmanjševanje odpadkov,
2. preprečevanje neorganiziranega odlaganja odpadkov,
3. ločeno zbiranje odpadkov na izvoru njihovega nastanka,
4. vračanje odpadkov v ponovno uporabo,
5. sprejemljivost ukrepov za okolje in
6. uveljavitev načela “stroške nosi povzročitelj“.
3. člen
Subjekti ravnanja z odpadki
Subjekti ravnanja s komunalnimi odpadki so:
1. Občina Cankova ,
2. izvajalci javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki (v nadaljevanju: izvajalci),
3. povzročitelji obremenitev (v nadaljevanju: povzročitelji) so pravne ali fizične osebe, pri katerih nastajajo odpadki.
4. člen
Sistem ravnanja z odpadki
Na območju ravnanja z odpadki se vzpostavi naslednji sistem:
1. ločeno zbiranje odpadkov na izvoru njihovega nastanka in okolju prijazno ravnanje z nevarnimi odpadki iz gospodinjstev,
2. odlaganje ostanka ostalih odpadkov na urejenih odlagališčih in
3. saniranje divjih odlagališč.
5. člen
Obveznost ravnanja z odpadki
Na celotnem območju Občine Cankova je obvezno ravnanje z odpadki iz vseh virov nastajanja odpadkov in skladno s 4. členom tega odloka.
6. člen
Obveznost določb
Določbe tega odloka so obvezne za vse subjekte iz 3. člena tega odloka, ki so vključeni v sistem ravnanja s komunalnimi odpadki.
7. člen
Opravljanje dejavnosti ravnanja z odpadki
Dejavnost ravnanja z odpadki opravljajo izvajalci po programu gospodarnega ravnanja z komunalnimi odpadki v Občini Cankova, ki ga potrdi Občinski svet občine Cankova v skladu s predpisi in tem odlokom.
Izvajalca izbere Občinski svet občine Cankova.
II. VRSTE KOMUNALNIH ODPADKOV
8. člen
Komunalni odpadki so:
1. biološki odpadki (bio masa rastlinskega in živalskega izvora):
– kuhinjski odpadki (ostanki hrane, zelenjavni odpadki ...),
– vrtni odpadki,
– drugi odpadki (perje, lasje, žagovina ...),
2. odpadni papir,
3. odpadno steklo (belo, barvno),
4. odpadne umetne mase in gume,
5. odpadne kovine,
6. posebni gospodinjski odpadki,
7. preostali odpadni odpadki:
– trdi anorganski odpadki (ohlajen pepel, odpadna embalaža ...),
– kosovni odpadki,
– odpadni gradbeni material, jalovina,
– ostanki vozil na javnih površinah,
– trdne usedline cestne kanalizacije iz požiralnikov in čistilnih naprav ob upoštevanju ustreznih predpisov,
8. odpadki in smeti, ki nastajajo pri ročnem in strojnem čiščenju površin,
9. komunalnim odpadkom podobni odpadki iz drugih virov.
III. ZBIRANJE KOMUNALNIH ODPADKOV
9. člen
Zbirno in odjemno mesto
Zbirno mesto za odpadke je ustrezno urejen prostor, na katerem povzročitelji redno odlagajo komunalne odpadke v tipizirane posode za odpadke in plastične vrečke skladno z 10. členom tega odloka.
Odjemno mesto za odpadke je ustrezno urejen prostor, od koder izvajalci redno odvažajo komunalne odpadke.
Povsod, kjer je primerno, naj bosta zbirno in odjemno mesto na istem prostoru. Odjemna mesta morajo biti dostopna specialnim vozilom za zbiranje in odvoz odpadkov in oddaljena največ 10 m od mesta, do koder je možen dostop s tem vozilom.
Zbirna in odjemna mesta določajo izvajalci v soglasju s povzročitelji, vzdržujejo pa jih povzročitelji. Ti se lahko dogovorijo tudi za skupno zbirno in odjemno mesto z uporabo skupne posode ali kesona za odpadke, skupno zbirno in odjemno mesto vzdržuje povzročitelj.
Ob določevanju lokacij zbirnega in odjemnega mesta, je potrebno upoštevati funkcionalne, higienske ter estetske zahteve in požarno-varstvene pogoje.
Določbe tega odloka so dolžni upoštevati načrtovalci in projektanti v skladu z obstoječo tehnologijo izvajalcev pri oblikovanju stanovanjskih in poslovnih objektov, sosesk ter naselij in pri prenovi zgradb ter delov naselij.
10. člen
Vrste posod za odpadke
Povzročitelji morajo odpadke odlagati v:
1. tipizirane plastične posode volumna 120,240 in 1100 litrov,
2. tipizirane kovinske posode volumna 1100 litrov,
3. tipizirane kovinske kesone volumna 5–10 m3,
4. druge posode ali vrečke, ki jih določi izvajalec v programu (kolikor se ne morejo uporabljati posode iz 1.,2. in 3. točke tega odstavka).
Vrsto in število posod ali kesonov za odpadke določi izvajalec v skladu s tehnologijo zbiranja in odvažanja ter strukturo in vrsto odpadkov (v programu).
11. člen
Prepoved odlaganja odpadkov izven posod
Izven posod za odpadke na zbirnih in odjemnih mestih je prepovedano odlagati komunalne odpadke.
V primeru občasnega povečanja količine odpadkov, ki se odlagajo v posode iz 1. točke 10. člena tega odloka, si morajo povzročitelji pri izvajalcu proti izplačilu priskrbeti vrečke iz 4. točke 10. člena tega odloka.
Odstranitev teh odpadkov je v breme povzročitelja.
12. člen
Prepoved nepravilnega odlaganja komunalnih odpadkov v posamezne posode
V posode za odpadke je prepovedano odlagati:
1. odpadke v tekočem stanju,
2. kužen material iz zdravstvenih in veterinarskih zavodov,
3. tleče, lahko vnetljive, gorljive eksplozivne, reaktivne, jedke, dražljive, strupene in radioaktivne odpadke, ki se morajo odlagati v skladu s pravilnikom o ravnanju s posebnimi odpadki, ki vsebujejo nevarne snovi (Uradni list SRS, št. 20/86),
4. odpadni gradbeni material ter
5. kosovne odpadke – pohištvo, gospodinjski stroji, kolesa, hišna in stanovanjska oprema ter nevozna vozila.
V kesone iz 3. točke 10. člena tega odloka, ki so po programu zbiranja in odvažanja odpadkov iz 6. točke 8. člena tega odloka je prepovedano odlagati katerekoli druge odpadke.
13. člen
Realizacija zbirno-odjemnega mesta
Povzročitelji so dolžni v času odvoza posode in vrečke za odpadke, razen posod iz 3. točke 10. člena tega odloka, pripeljati z zbirnega na odjemno mesto in jih po izpraznitvi vrniti nazaj.
14. člen
Vzdrževanje čistoče na zbirnih in odjemnih mestih
Izvajalec je dolžan izprazniti tipizirane posode tako, da ne ovira prometa, onesnaži prostora ter ne poškoduje posode in okolice, kjer se opravlja delo. V primeru, da izvajalec onesnaži odjemno mesto ga je dolžan tudi pospraviti in počistiti.
Povzročitelji so dolžni vzdrževati čistočo na zbirnih in odjemnih mestih ter dovoznih poteh do odjemnega mesta. Tudi v zimskem času so dolžni omogočiti dostop do posod, vrečk in kesonov za odpadke.
Organizatorji kulturnih, športnih in drugih javnih prireditev in aktivnosti na prostem, pri katerih nastajajo odpadki, morajo v času trajanja prireditve prireditveni prostor opremiti z ustreznimi posodami za zbiranje odpadkov, po končani prireditvi, najkasneje pa v 24 urah, poskrbeti, da se prireditveni prostor očisti in da odpadke odpeljejo na odlagališče pooblaščeni izvajalci za ravnanje z odpadki.
K vlogi za izdajo odločbe o izpolnjevanju pogojev za opravljanje gospodarske dejavnosti (registracija samostojnega podjetnika ali druge gospodarske družbe) mora vlagatelj priložiti potrdilo izvajalca, da je povzročitelj prijavljen na odvoz odpadkov v skladu s tem odlokom.
Šele na podlagi izdanega potrdila izvajalca Upravna enota Murska Sobota izda povzročitelju odločbo o izpolnjevanju pogojev za opravljanje gospodarske dejavnosti.
15. člen
Ravnanje s posodami za odpadke
Povzročitelji so dolžni posode za odpadke po potrebi ali na zahtevo komunalnega inšpektorata oziroma ustrezne nadzorne službe v občini čistiti in vzdrževati, jih sproti popravljati ter dotrajane nadomeščati z novimi ali rabljenimi.
Nosilci stroškov čiščenja in vzdrževanja posod za odpadke so povzročitelji. Prav tako so dolžni plačati stroške popravila oziroma zamenjave posode za odpadke, če so posodo poškodovali ali jim je bila odtujena.
16. člen
Nabava posod za odpadke
Posode za odpadke lahko nabavijo izvajalci ali povzročitelji, na svoje stroške. V primeru, da jih nabavijo izvajalci, zaračunavajo izvajalci poleg cene za odvoz tudi obrabnino za uporabo posode.
V primeru, da je povzročitelj tudi lastnik posode za odpadke, izvajalec obrabnine ne sme zaračunavati.
Povzročitelji so dolžni odlagati odpadke v posode, skladno z navodili izvajalcev.
IV. ODVAŽANJE KOMUNALNIH ODPADKOV
17. člen
Frekvence odvozov
Zbiranje in deponiranje odpadkov se izvaja skladno z letnim razporedom odvoza, ki ga pripravi izvajalec skladno s 7. členom tega odloka. Razpored mora ustrezati strukturi, vrsti ter količini posameznih vrst odpadkov.
Povzročitelji odpadkov morajo biti seznanjeni z letnim razporedom odvoza vseh vrst odpadkov. Pristojne inšpekcijske službe imajo pravico zahtevati večjo pogostost odvoza.
V primeru izpada odvoza zaradi višje sile ali večjih ovir na dovozu (sneg, prekopi...), so izvajalci dolžni opraviti odvoz najkasneje v naslednjih dveh dneh po prenehanju ovire oziroma po praznikih.
18. člen
Način odvoza
Izvajalci odvažajo komunalne odpadke samo s posebej urejenimi komunalnimi vozili.
Manjše količine odpadkov iz 4., 6. in 7. točke 8. člena tega odloka (merilo je avtomobilska prikolica), lahko odvažajo tudi povzročitelji.
Zbiranje nevarnih odpadkov iz gospodinjstev in kosovnih odpadkov predpisuje poseben odlok. Izvajalca izbere Občinski svet občine Cankova.
V. ODLAGANJE KOMUNALNIH ODPADKOV
19. člen
Odlagališče odpadkov
Izvajalci in povzročitelji morajo odpadke odlagati na za to dejavnost določeno odlagališče odpadkov. Odlagališče odpadkov mora zagotoviti občina.
20. člen
Sprejemljivost odlaganja odpadkov
Na odlagališču komunalnih odpadkov je dovoljeno odlagati samo komunalne odpadke iz 4. in 7. točke 8. člena tega odloka.
Drugih odpadkov ni dovoljeno odlagati na odlagališču komunalnih odpadkov razen odpadkov, ki se lahko odlagajo pod posebnimi pogoji, za katere si izvajalec pridobi mnenje pooblaščene strokovne institucije in inšpekcijskih organov.
21. člen
Odlaganje odpadnega gradbenega materiala in jalovine
Odpadne gradbene materiale in jalovino je v skladu s sanacijskimi programi dopustno odlagati po predhodnem soglasju v opuščenih gramoznicah ali jih uporabiti za izravnave pri urejanju okolij ter za nasipe.
Odlaganje gradbenih materialov in jalovine ne sme ogrožati podtalnice, vodotokov ter virov pitne vode.
22. člen
Upravljanje z odlagališčem
Odlagališče komunalnih odpadkov upravlja upravljavec odlagališča, ki sprejme na osnovi tehnologije odlaganja pravilnik o odlaganju in saniranju odlagališča.
23. člen
Režim odlaganja odpadkov
Upravljavec s pravilnikom določi režim odlaganja komunalnih odpadkov na odlagališču.
Izven odlagališča odpadkov je prepovedano odlagati odpadke, ki so namenjeni odlaganju.
24. člen
Obratovalni čas
Obratovalni čas na odlagališču določi upravljavec. Povzročitelji so dolžni komunalne odpadke pripeljati na odlagališče v obratovalnem času in jih odložiti na mestu, ki ga določi upravljavec.
25. člen
Odlaganje odpadkov izven odlagališča
Kdor odloži odpadke izven odlagališča odpadkov, jih je dolžan na svoje stroške odstraniti in prepeljati na odlagališče odpadkov. Če tega ne stori, jih odstranijo na njegove stroške izvajalci takoj, ko dobijo zahtevo od pristojnega inšpektorata ali občinske službe komunalnega nadzora.
Če storilca ni možno ugotoviti, odstranijo odpadke izvajalci na zahtevo komunalnega inšpektorata na stroške proračuna občine.
VI. NAČIN OBRAČUNA RAVNANJA Z ODPADKI
26. člen
Določanja cen
Cena za ravnanje z odpadki se določa skladno z veljavnimi predpisi oziroma zakonodajo.
27. člen
Načelo »povzročitelj plača«
Stroške ravnanja z odpadki so dolžni plačevati vsi povzročitelji, za katere je organizirano ravnanje z odpadki.
28. člen
Način obračuna ravnanja z odpadki
Način obračuna ravnanja z odpadki je opredeljen v pogodbi o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Cankova, ki jo skleneta Občina Cankova in izvajalec javne službe.
Osnova za obračun ravnanja z odpadki je volumen postavljene posode za odpadke.
Povzročiteljem, ki sami pripeljejo odpadke na deponijo, se zaračunavajo stroški vgrajevanja in deponiranja po m3 za pripeljano količino po redni ceni, ki je določena po veljavnem ceniku.
29. člen
Spremembe podatkov
Za obračunavanje odvoza odpadkov sporočijo povzročitelji izvajalcem podatke in njihove spremembe v roku, ki ga ti določijo.
30. člen
Pridobivanje podatkov
Če povzročitelji v zahtevanem roku ne sporočijo zahtevanih podatkov, si izvajalci pridobijo te iz razpoložljivih uradnih evidenc.
31. člen
Obveznost plačila
Obveznost plačila za ravnanje z odpadki nastane za povzročitelje z dnem, ko začnejo izvajalci opravljati storitev na njihovem območju ali, ko se povzročitelji vselijo v stanovanje in/ali prično uporabljati poslovne prostore.
Povzročitelji odpadkov sklenejo z izvajalcem pogodbo o odvozu in odlaganju komunalnih odpadkov oziroma drug ustrezen dokument.
VII. NADZOR
32. člen
Izvajanje nadzora
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne občinske službe, ki pri opravljanju nadzora izdajajo odločbe ter odrejajo druge ukrepe, katerih namen je zagotoviti izvrševanje določb tega odloka.
Subjekti ravnanja z odpadki iz 3. člena tega odloka so dolžni ugotavljati nepravilno ravnanje z odpadki v skladu s tem odlokom. V primeru neupoštevanja določb tega odloka, so dolžni kršitelje prijaviti pristojni inšpekciji in/ali pristojni občinski službi.
VIII. KAZENSKE DOLOČBE
33. člen
Kazenske določbe za izvajalca in odgovorno osebo
Z denarno kaznijo od 100.000 do 300.000 tolarjev se kaznujejo za prekršek izvajalci, če:
1. ravnajo v nasprotju s 5. in 6. členom,
2. ne opravlja dejavnosti v skladu s 7. členom,
3. ne vzdržuje skupnih zbirno-odjemnih mest (14. člen),
4. ne pospravijo in ne očistijo odjemnega mesta, ker so ga pri praznjenju posod za odpadke onesnažili (prvi odstavek 14. člena),
5. po končani prireditvi oziroma v predpisanem roku ne odstranijo odpadkov (tretji odstavek 14. člena),
6. po potrebi ali na zahtevo ustrezne službe v občini ali pristojne inšpekcijske službe ne čistijo, razkužujejo in vzdržujejo posod za odpadke (15. člen),
7. ne praznijo posod skladno z razporedom odvoza (17. člen),
8. ne opravijo odvoza odpadkov najkasneje v dveh dneh po prenehanju ovire ali višje sile (tretji odstavek 17. člena),
9. odvažajo komunalne odpadke z neprimernimi vozili (18. člen),
10. ne izvajajo zbiranja odpadkov v skladu s tretjim odstavkom 18. člena,
11. ne odlagajo odpadkov v skladu z 20. členom,
12. odlagajo odpadke izven odlagališča (25. člen).
Z denarno kaznijo od 10.000 do 30.000 tolarjev se kaznuje tudi odgovorna oseba izvajalca, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena.
34. člen
Kazenske določbe za povzročitelja odpadkov
Z denarno kaznijo od 10.000 do 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek povzročitelj, če:
1. ravna v nasprotju s 5. in 6. členom tega odloka,
2. ne odlagajo odpadkov v posode za odpadke (prvi odstavek 9. člena),
3. ne vzdržuje zbirnega in odjemnega mesta, skladno z navodili izvajalcev (četrti odstavek 9. člena),
4. odlaga odpadke izven posod za odpadke (11. člen),
5. odlagajo odpadke v nasprotju z 12. členom,
6. ravna v nasprotju z 13. členom,
7. ravna v nasprotju z drugim odstavkom 14. člena,
8. ravna v nasprotju z 15. členom,
9. ravna v nasprotju z drugim odstavkom 15. člena,
10. ravna v nasprotju z 16. členom,
11. ravna v nasprotju z 25. členom,
12. ravna v nasprotju z 27. členom.
Denarno kaznijo od 100.000 do 300.000 tolarjev se kaznuje pravna ali fizična oseba, ki opravlja gospodarsko dejavnost in drugo dejavnost, če kot povzročitelj stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo od 10.000 do 30.000 tolarjev se kaznuje odgovorna oseba ali delavec povzročitelja, če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
35. člen
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti organizatorja kulturne, športne ali druge prireditve oziroma aktivnosti na prostem, če ne poskrbi, da so prireditveni prostori v času trajanja prireditve opremljeni z ustreznimi posodami za odpadke, po končani prireditvi pa ne poskrbi za čiščenje prostora in odvoz odpadkov na odlagališče (14. člen).
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe – organizatorja, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
36. člen
Prenehanje veljavnosti odloka
Ob uveljavitvi tega odloka preneha za Občino Cankova veljati odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Cankova-Tišina (Uradni list RS, št. 68/96).
37. člen
Do ureditve premoženjsko-pravnih odnosov med novimi občinami na območju bivše Občine Murska Sobota, ima Občina Cankova pravico odlagati komunalne odpadke na odlagališču komunalnih odpadkov v Puconcih.
38. člen
Veljavnost odloka
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 970/99-1
Cankova, dne 30. novembra 1999.
Župan
Občine Cankova
Viktor Voršič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti