Uradni list

Številka 93
Uradni list RS, št. 93/1999 z dne 18. 11. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 93/1999 z dne 18. 11. 1999

Kazalo

4427. Odlok o turistični taksi v Občini Cerknica, stran 13731.

Na podlagi 21., 22., 23., 24., 25., 26., 27. in 28. člena zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98) in 84. člena statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 54/95, 51/96 in 62/98) je Občinski svet občine Cerknica na 5. redni seji dne 4. 11. 1999 sprejel
O D L O K
o turistični taksi v Občini Cerknica
I. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določa višina turistične takse v Občini Cerknica, način poročanja in nadzor nad izvajanjem.
2. člen
Turistična taksa je pavšalni znesek, ki ga plačuje turist za vsak dan bivanja v kraju izven stalnega bivališča. Z njo turist v registriranem prenočitvenem obratu poravna storitev ali ugodnosti, ki jih je deležen brezplačno.
II. VIŠINA TURISTIČNE TAKSE
3. člen
Turistična taksa se v skladu z zakonom o turistični taksi določa v točkah.
Višina krajevne turistične takse je določena na podlagi stopnje infrastrukturne opremljenosti in na podlagi potrebe turističnega razvoja Občine Cerknica.
4. člen
Na območju Občine Cerknica se na podlagi določil predhodnega člena določa turistična taksa v višini 9 točk.
Višina turistične takse se izračuna tako, da se točkovna vrednost pomnoži z vrednostjo točke, ki jo v skladu z zakonom določi Vlada Republike Slovenije.
5. člen
1. Plačila turistične takse so oproščeni:
– otroci do 7. leta starosti,
– invalidne osebe na podlagi članske izkaznice,
– osebe z zdravniško napotnico v naravnih zdraviliščih ali bolnicah,
– učenci, dijaki in študentje, udeleženci vzgojno- izobraževalnih programov, ki jih na nepridobitni podlagi organizirajo verske in druge skupnosti v okviru svojih rednih aktivnosti,
– dijaki in študentje v dijaških oziroma študentskih domovih,
– osebe, ki so na začasnem delu in bivajo v turističnem gostinskem obratu več kot 30 dni,
– udeleženci mladinskih in državnih strokovnih in športnih tekmovanj,
– tuji državljani, ki so po mednarodnih predpisih in sporazumih oproščeni plačila takse.
2. Turistično takso v višini 50% plačujejo:
– osebe od 7. do 18. leta,
– turisti v kampih,
– turisti v domovih za učence in študente,
– turisti, člani mednarodnih mladinskih organizacij, ki prenočujejo v mladinskih prenočiščih, ki so vključene v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč IYHF.
6. člen
V izjemnih primerih, ko gre za dejavnosti humanitarnih in drugih organizacij, ki so upravičene do sredstev iz proračuna Občine Cerknica se lahko oprosti plačila turistične takse.
V izjemnih primerih na vlogo organizacije, ki je upravičeni prejemnik sredstev iz proračuna Občine Cerknica o oprostitvi odloči župan ali z njegove strani pooblaščena oseba v občinski upravi.
III. NAČIN PLAČEVANJA
7. člen
Pravne in fizične osebe, ki sprejemajo turiste prenočevanje, morajo pobrati turistično takso hkrati s plačilom storitve za prenočevanje ali najpozneje zadnji dan prenočevanja.
8. člen
Osebe iz prejšnjega odstavka morajo pobirati in odvajati turistično takso za prenočitev turista tudi v primeru, če mu ne zaračunajo plačila storitev za prenočevanje.
9. člen
Če je turist oproščen plačila celotne ali dela turistične takse, mora biti vpisan razlog iz 1. ali 2. točke 5. in 6. člena tega odloka v evidenci, ki jo predpiše minister, pristojen za turizem.
10. člen
Osebe iz 7. člena tega odloka nakazujejo pobrano turistično takso do 25. dne v mesecu za pretekli mesec na račun Občine Cerknica št. 50160-630-810321.
Osebe iz 7. člena tega odloka so v roku, ki ga določa prejšnji odstavek, dolžne predložiti mesečno poročilo, iz katerega mora biti razvidno število prenočitev in znesek turistične takse.
11. člen
Osebe iz 7. člena tega odloka morajo pobirati turistično takso, voditi evidenco o plačani taksi v knjigi oziroma drugi ustrezni evidenci turistov, iz katere mora biti razvidno število prenočitev posameznega turista in znesek plačane takse.
12. člen
Zbrana sredstva turistične takse so prihodek proračuna Občine Cerknica in se razporejajo v skladu z zakonom o pospeševanju turizma in letnim proračunom Občine Cerknica.
IV. POROČANJE O PLAČILU TURISTIČNE TAKSE IN NADZOR
13. člen
Pravne in fizične osebe, ki sprejemajo goste na prenočevanje (v nadaljnjem besedilu: pravne in fizične osebe), so dolžne poleg evidence predvidene v drugem odstavku 9. člena zakona o turistični taksi in rednega odvajanja denarja, predložiti tudi mesečno poročilo o plačani turistični taksi Občinski upravi občine Cerknica, in sicer do 20. v mesecu za pretekli mesec, na obrazcu, ki je sestavni del tega odloka.
Poročilo iz prejšnjega odstavka mora obsegati naslov fizične ali pravne osebe, nastanitvene zmogljivosti, število prenočitev gostov, število prenočitev oseb, ki so uveljavljale olajšave ali oprostitve, znesek plačane krajevne takse ter obdobje, na katero se poročilo nanaša.
Poročilo iz prvega odstavka tega člena so pravne in fizične osebe dolžne posredovati vsak mesec, tudi v primeru, da niso imele gostov na prenočevanju. V tem primeru se na poročilo pripiše, da gostov ni bilo na prenočevanju.
14. člen
Nadzor nad pobiranjem in odvajanjem turistične takse in vodenjem evidenc opravlja pristojni davčni organ. Nadzor opravlja pristojen občinski organ oziroma občinska inšpekcija, razen če zakona ne določa drugače.
V. KAZENSKA DOLOČBA
15. člen
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje pravna ali fizična oseba, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti: če do 20. v mesecu za pretekli mesec Občinski upravi občine Cerknica ne poda poročila, ne poda poročila na predpisanem obrazcu ali poda pomanjkljivo poročilo o plačani krajevni taksi (prvi, drugi in tretji odstavek 4. člena).
Z denarno kaznijo najmanj 25.000 SIT se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena.
VI. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
16. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o turistični taksi na območju Občine Cerknica (Uradni list SRS, št. 17/83) in odlok o spremembi odloka o turistični taksi na območju Občine Cerknica (Uradni list SRS, št. 11/88).
17. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 42305-1/99-9
Cerknica, dne 4. novembra 1999.
Župan
Občine Cerknica
Valentin Schein l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti