Uradni list

Številka 92
Uradni list RS, št. 92/1999 z dne 12. 11. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 92/1999 z dne 12. 11. 1999

Kazalo

4363. Navodilo o vodenju skupne evidence o številu izrečenih kazenskih točk za posamezne storilce prekrškov in o pravnomočnih odločbah o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, stran 13651.

Na podlagi sedmega odstavka 29.a člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90, ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 35/97, 73/97 - odločba US, 87/97 in 73/98) izdaja minister za pravosodje
N A V O D I L O
o vodenju skupne evidence o številu izrečenih kazenskih točk za posamezne storilce prekrškov in o pravnomočnih odločbah o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Skupna evidenca o številu izrečenih kazenskih točk za posamezne storilce prekrškov in pravnomočnih odločbah o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja (v nadaljnjem besedilu: evidenca) se vodi v centralni bazi podatkov pri Senatu za prekrške Republike Slovenije. Senat za prekrške Republike Slovenije je upravljalec evidence.
Za vodenje evidence se pri Senatu za prekrške Republike Slovenije vodi poseben EKT vpisnik.
Evidenca se vodi po sistemu elektronske obdelave podatkov. Izmenjava podatkov med sodniki za prekrške in Senatom za prekrške Republike Slovenije poteka v pisni in elektronski obliki.
Podatki, vpisani v evidenco, so uradna tajnost.
2. člen
Evidenca obsega podatke o storilcih prekrškov, ki so jim bile za prekrške v cestnem prometu izrečene kazenske točke in število izrečenih kazenskih točk, podatke o storilcih prekrškov, ki jim je bilo za prekrške v cestnem prometu izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja ter podatke o tem, katerim voznikom je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja na podlagi doseženih ali preseženih sedem (voznik začetnik) oziroma osemnajst kazenskih točk v cestnem prometu.
II. VAROVANJE TAJNOSTI PODATKOV
3. člen
Baza podatkov o evidenci in njene kopije morajo biti zavarovane v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov.
4. člen
Dostop do baze podatkov imajo le sodniki za prekrške in pooblaščeni administrativno tehnični delavci v skladu s tem navodilom, druge osebe pa le, če tako določa zakon.
Sodnik za prekrške oziroma delavec sodnika za prekrške, ki je pooblaščen za vpis in pribavo podatkov iz evidence, ima dostop do baze podatkov le pod določeno šifro, ki jo sporoči na organe, ki vodijo postopek o prekršku, vzdrževalec sistema. Šifra se mora po potrebi spremeniti.
5. člen
V bazi podatkov ni dovoljeno ničesar spreminjati, izbrisati ali dopisati, razen v primerih, pod pogoji in na način, predpisan s tem navodilom.
Vse spremembe vpisov, popravke in izbrise iz evidence, lahko opravi le oseba, ki jo za to posebej pooblasti predsednik Senata za prekrške Republike Slovenije.
III. VPIS PODATKOV V EVIDENCO
6. člen
Vpis v bazo podatkov se opravi na podlagi pravnomočne odločbe o prekršku s katero so bile storilcu prekrška v cestnem prometu izrečene kazenske točke ali prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma na podlagi pravnomočne odločbe o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja.
Vpis opravi oziroma odredi sodnik za prekrške, ki je izdal odločbo o prekršku. Vpis prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja na podlagi doseženih ali preseženih sedem oziroma osemnajst kazenskih točk v cestnem prometu opravi oziroma odredi sodnik za prekrške, ki je izdal odločbo o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, to je sodnik za prekrške, ki je izdal odločbo o prekršku, s katero je določena oseba dosegla ali presegla sedem oziroma osemnajst kazenskih točk v cestnem prometu. Predstojniki sodnika za prekrške lahko za vpis v bazo podatkov pooblastijo administrativno-tehničnega delavca.
Sodnik za prekrške oziroma za to posebej pooblaščeni administrativno-tehnični delavec je dolžan podatke o storilcu in o številu izrečenih kazenskih točk vpisati v bazo podatkov takoj, ko postane odločba, s katero so bile storilcem prekrškov v cestnem prometu izrečene kazenske točke, pravnomočna. Enako se ravna, ko postane pravnomočna odločba o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja. Sodniki za prekrške so zato dolžni sproti preverjati pravnomočnost odločb s katerim so bile izrečene kazenske točke v cestnem prometu oziroma odločb o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja.
Ko se opravi vpis v bazo podatkov, ga ni več mogoče spreminjati ali popravljati. Če pride do pomotnega vpisa, je potrebno pismeno obvestiti Senat za prekrške Republike Slovenije. Pristojna oseba na Senatu za prekrške Republike Slovenije v bazi podatkov popravi pomotni vpis ali posamezni podatek.
Kopije pravnomočnih odločb in odredb o vpisu na podlagi katerih so bili izvršeni vpisi, je potrebno poslati na Senat za prekrške Republike Slovenije.
7. člen
V bazo podatkov se vpišejo naslednji podatki:
A) Vpis pravnomočne odločbe o prekršku s katero so bile izrečene kazenske točke:
1. priimek in ime voznika, za poročene ženske tudi dekliški priimek;
2. datum, kraj in občina rojstva (če je rojen v tujini, tudi državo);
3. naslov stalnega (če ga ima, pa tudi začasnega) prebivališča z navedbo upravne enote;
4. državljanstvo;
5. sodnik za prekrške oziroma Senat za prekrške Republike Slovenije, pri katerem je bila izdana pravnomočna odločba, opravilna številka in datum odločbe s katero so bile pravnomočno izrečene kazenske točke ter število izrečenih kazenskih točk;
6. kategorijo motornega vozila s katero je voznik storil prekršek zaradi katerega so mu bile izrečene kazenske točke;
7. če gre za voznika začetnika (59. točka prvega odstavka 19. člena zakona o varnosti cestnega prometa, Uradni list RS, št. 30/98) je potrebno to posebej vpisati;
8. podatki o storjenem prekršku (vrsta prekrška, datum storitve prekrška);
9. podatki o vozniškem dovoljenju (številka vozniškega dovoljenja, upravna enota, ki ga je izdala, datum izdaje vozniškega dovoljenja po opravljenem vozniškem izpitu, kategorije motornih vozil, za katere je bilo vozniško dovoljenje izdano);
10. opravilna številka EKT zadeve.
B) Vpis pravnomočne odločbe o prekršku oziroma odločbe o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja:
1. priimek in ime voznika, za poročene ženske tudi dekliški priimek;
2. datum, kraj in občina rojstva (če je rojen v tujini, tudi državo);
3. naslov stalnega (če ga ima, pa tudi začasnega) prebivališča z navedbo upravne enote;
4. državljanstvo;
5. sodnik za prekrške oziroma Senat za prekrške Republike Slovenije, pri katerem je bila izdana pravnomočna odločba o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, opravilna številka in datum odločbe;
6. kategorije motornega vozila s katerimi je voznik storil prekrške zaradi katerih mu je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja;
7. če gre za voznika začetnika (59. točka prvega odstavka 19. člena zakona o varnosti cestnega prometa) je potrebno to posebej vpisati;
8. podatki o storjenem prekršku (vrsta prekrška, datum storitve prekrška);
9. podatki o vozniškem dovoljenju (številka vozniškega dovoljenja, upravna enota, ki ga je izdala, datum izdaje vozniškega dovoljenja po opravljenem vozniškem izpitu, kategorije motornih vozil, za katere je bilo vozniško dovoljenje izdano);
10. opravilna številka EKT zadeve.
IV. VODENJE EVIDENCE
8. člen
Pri Senatu za prekrške Republike Slovenije se vzporedno vodita dve kopiji evidence, od katerih mora biti ena shranjena na prenosnem magnetnem ali optičnem mediju in ustrezno zavarovana. Vodenje vzporednih kopij se mora opraviti najmanj enkrat dnevno.
9. člen
Ko sodnik za prekrške obravnava zadevo pri kateri je možno izreči kot stransko kazen kazenske točke v cestnem prometu in prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, si mora iz baze podatkov pri Senatu za prekrške Republike Slovenije pridobiti podatke iz evidence o izrečenih stranskih kaznih po določbi petega odstavka 5. člena zakona o prekrških.
Sodniku za prekrške, ki obravnava zadevo, povezano z možnostjo izreka stranskih kazni po določbi petega odstavka 5. člena zakona o prekrških, se posredujejo podatki samo o tisti osebi, ki je v tem konkretnem postopku, ki ga obravnava. Posredujejo se podatki iz 7. člena tega navodila.
10. člen
Predsednik Senata za prekrške Republike Slovenije oziroma pooblaščeni sodnik senata je dolžan voznika, ki doseže ali preseže osem kazenskih točk o tem pisno obvestiti (prvi odstavek 171. člena zakona o varnosti cestnega prometa).
V. IZBRIS KAZENSKIH TOČK IZ EVIDENCE
11. člen
Kazenske točke v cestnem prometu se izbrišejo iz evidence:
– po preteku dveh let od pravnomočnosti odločbe s katero so bile izrečene (osmi odstavek 29.a člena zakona o prekrških);
– če je bilo storilcu prekrška izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, ob pravnomočnosti odločbe o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja (osmi odstavek 29.a člena zakona o prekrških);
– vozniku, ki je uspešno opravil seminar iz 171. člena zakona o varnosti cestnega prometa, se pod pogoji, ki jih določa drugi odstavek 171. člena zakona o varnosti cestnega prometa, izbrišejo štiri kazenske točke od skupnega seštevka kazenskih točk.
Organizacije, pooblaščene za vodenje seminarjev, morajo o tem, kdo je uspešno zaključil seminar, sproti obveščati Senat za prekrške Republike Slovenije.
Senat za prekrške Republike Slovenije izbriše kazenske točke iz evidence po uradni dolžnosti takoj, ko zve za dejstvo, ki je podlaga za izbris vseh ali le določenega števila kazenskih točk.
12. člen
Po izbrisu kazenskih točk se izpisi iz evidence in odločbe, ki so podlaga za vpis v evidenco, vložijo v zbirko dokumentarnega gradiva.
Izpisi in odločbe iz prvega odstavka tega člena se hranijo pet let.
13. člen
Dokumentarno gradivo se lahko mikrofilma ali prenese na druga sredstva, primerna za hranjenje informacij.
Zbirka dokumentarnega gradiva se hrani tako, da je gradivo zavarovano pred poškodbami, uničenjem in izgubo ter, da je onemogočena neupravičena uporaba gradiva.
Za hranjenje zbirke dokumentarnega gradiva se smiselno uporabljajo določbe 96. člena in členov 99 do 104 pravilnika o notranjem poslovanju organov za postopek o prekrških.
VI. DAJANJE PODATKOV IZ EVIDENCE
14. člen
Podatki iz evidence se dajejo samo na podlagi pismene prošnje posameznika, na katerega se podatki nanašajo, če jih potrebuje za uveljavljanje svojih pravic. V prošnji za izpisek iz evidence je potrebno navesti zakaj se izpisek potrebuje. Izpisek se izda v obliki potrdila na obrazcu, ki je sestavni del tega navodila in je objavljen skupaj z njim.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
15. člen
Dokler med sodniki za prekrške in Senatom za prekrške Republike Slovenije ni ustreznih telekomunikacijskih povezav, morajo sodniki za prekrške, ki še nimajo ustreznih telekomunikacijskih povezav, takoj, ko postane odločba, s katero so bile storilcu prekrška v cestnem prometu izrečene kazenske točke ali prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, pravnomočna, poslati to odločbo Senatu za prekrške Republike Slovenije s pomočjo disket ali elektronske pošte. Pristojni na Senatu za prekrške Republike Slovenije mora takoj, ko prejme pravnomočno odločbo na disketi ali po elektronski pošti, le-to vpisati v evidenco. Senat za prekrške Republike Slovenije mora v tem prehodnem času enkrat tedensko poslati sodnikom za prekrške, ki še nimajo ustreznih povezav, izpiske iz evidence o voznikih, ki so jim bile izrečene kazenske točke v cestnem prometu z navedbo števila izrečenih kazenskih točk oziroma izpiske o voznikih, ki jim je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.
Sezname iz prejšnjega odstavka je potrebno obravnavati kot uradno tajnost.
16. člen
Ustreznost programske opreme mora pred uporabo pregledati komisija, ki jo sestavljajo predstavnik Ministrstva za pravosodje, predstavnik sodnikov za prekrške, predstavnik Centra Vlade za informatiko in dva neodvisna strokovnjaka s področja računalništva in telekomunikacij. Komisijo imenuje minister za pravosodje.
17. člen
Z dnem, ko začne veljati to navodilo, preneha veljati navodilo o vodenju skupne evidence o številu izrečenih kazenskih točk storilcem prekrškov v cestnem prometu in o izrečenih ukrepih prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja (Uradni list RS, št. 35/98).
18. člen
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 343-7/98
Ljubljana, dne 2. novembra 1999.
Tomaž Marušič l. r.
Minister
za pravosodje
                            POTRDILO

Senat za prekrške Republike Slovenije potrjuje, da iz tukajšnje
skupne evidence o številu izrečenih kazenskih točk za posamezne
storilce prekrškov in pravnomočnih odločbah o prenehanju
veljavnosti vozniškega dovoljenja izhaja:

Ime in priimek ............................., rojen-a dne

................... v ......................., stanujoč-a

....................................... državljan-ka

......................

a) v zadnjih dveh letih niso bile izrečene kot stranska kazen
kazenske točke v cestnem prometu,

b) so bile v zadnjih dveh letih izrečene kot stranska kazen
kazenske točke v cestnem prometu, in sicer ______________ točk,

c) mu-ji je bil z pravnomočno odločbo sodnika za prekrške v

..............., oziroma Senata za prekrške Republike Slovenije,

opravilna številka ............ z dne .............. izrečeno

prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

(navodilo: ustrezno obkroži)

Datum izdaje:        Žig             ----------------------------
                                      (Podpis pooblaščene osebe)


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti