Uradni list

Številka 79
Uradni list RS, št. 79/1999 z dne 30. 9. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 79/1999 z dne 30. 9. 1999

Kazalo

3772. Pravilnik o pogojih za pridobitev in odvzem licence za opravljanje detektivske dejavnosti, o postopku pridobitve in odvzema licence in o načinu vodenja evidence o izdanih in odvzetih licencah, stran 2427.

Na podlagi 8. člena zakona o detektivski dejavnosti (Uradni list RS, št. 32/94), v skladu z 19. členom statuta Detektivske zbornice Republike Slovenije, je upravni odbor Detektivske zbornice Republike Slovenije po predhodnem soglasju Ministrstva za notranje zadeve dne 27. 8. 1999 sprejel
P R A V I L N I K
o pogojih za pridobitev in odvzem licence za opravljanje detektivske dejavnosti, o postopku pridobitve in odvzema licence in o načinu vodenja evidence o izdanih in odvzetih licencah
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje, način in postopek za pridobitev in odvzem licence za opravljanje detektivske dejavnosti in način vodenja evidence o izdanih in odvzetih licencah.
II. POGOJI ZA PRIDOBITEV LICENCE
2. člen
Licenco za opravljanje detektivske dejavnosti lahko pridobi fizična oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– je državljan Republike Slovenije;
– je dokončal visoko ali višjo šolo;
– je uspešno opravil preizkus znanja o vsebinah in postopkih, kot je določeno v pravilniku o programu in postopku preizkusa znanja kandidatov za pridobitev licence za opravljanje detektivske dejavnosti;
– ni bil pravnomočno obsojen zaradi storitve naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti;
– najmanj zadnji dve leti pred vložitvijo vloge za pridobitev licence ni opravljal nalog pooblaščenih uradnih oseb Ministrstva za notranje zadeve ali obveščevalno-varnostnih služb.
III. NAČIN IN POSTOPEK PRIDOBITVE IN ODVZEMA LICENCE
1. Vloga za pridobitev licence
3. člen
Kandidat, ki želi pridobiti licenco za opravljanje detektivske dejavnosti, vloži pisno vlogo pri Detektivski zbornici Republike Slovenije, v kateri obvezno navede:
– priimek in ime,
– datum in kraj rojstva ter enotno matično številko občana,
– naslov stalnega in morebitnega začasnega prebivališča (ulica, hišna številka, kraj in poštna številka),
– stopnjo in smer strokovne izobrazbe ter podatke o zaposlitvenem statusu.
Vlogi iz prvega odstavka mora kandidat priložiti:
– pri notarju overjeno kopijo potrdila o državljanstvu Republike Slovenije;
– pri notarju overjeno kopijo diplome ali potrdila ustanove, ki je diplomo izdala;
– potrdilo, da ni bil pravnomočno obsojen zaradi storitve naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, ki ga izda organ, ki vodi evidenco o pravnomočno obsojenih osebah;
– za osebe, ki v zadnjih dve letih pred vložitvijo vloge niso bile zaposlene kot pooblaščene uradne osebe Ministrstva za notranje zadeve ali v varnostno-obveščevalnih službah, pri notarju overjeno kopijo strani delovske knjižice;
– potrdilo o uspešno opravljenem preizkusu znanja, pridobljeno v skladu s pravilnikom o programu in postopku preizkusa znanja kandidatov za pridobitev licence za opravljanje detektivske dejavnosti.
Potrdila oziroma dokazila tretje in četrte alinee prejšnjega odstavka so lahko izdana z datumom največ 30 dni pred datumom predaje vloge.
Ne glede na določilo prejšnjega odstavka je veljavnost potrdila o uspešno opravljenem preizkusu znanja časovno neomejena razen v primeru, če upravni odbor zbornice na podlagi četrtega odstavka 4. člena pravilnika o programu in postopku preizkusa znanja kandidatov za pridobitev licence za opravljanje detektivske dejavnosti odloči, da morajo kandidati, ki so že opravili preizkus znanja, licence pa še niso pridobili, ponovno opravljati preizkus znanja delno ali v celoti.
2. Postopek vloge za pridobitev licence
4. člen
O popolnosti vloge iz prejšnjega člena odloči pooblaščena oseba Detektivske zbornice Republike Slovenije s sklepom.
Oseba iz prvega odstavka tega člena odloča v upravnem postopku in mora imeti najmanj višjo strokovno izobrazbo upravne, pravne ali druge ustrezne smeri.
Osebo iz prvega odstavka s sklepom imenuje upravni odbor Detektivske zbornice Republike Slovenije.
Popolno vlogo iz prvega odstavka pooblaščena oseba Detektivske zbornice nemudoma predloži Ministrstvu za notranje zadeve z namenom presoje, ali vložnik izpolnjuje vse z zakonom in tem pravilnikom predpisane pogoje za pridobitev licence.
5. člen
Če pooblaščena oseba iz prejšnjega člena ugotovi, da so podani formalni zadržki za izdajo licence, o tem sprejme sklep.
Sklep iz prvega odstavka tega člena mora biti odpravljen vložniku v roku 15 dni od dne, ko je zbornica prejela vlogo.
Sklep mora biti obrazložen in opremljen s pravnim podukom o možnosti pritožbe upravnemu odboru zbornice.
6. člen
Če pooblaščena oseba zbornice ugotovi, da je vloga nepopolna, vložnika pokliče, da vlogo v 15 dneh od prejema poziva dopolni.
Če vložnik vloge v pozivnem roku ne dopolni, pooblaščena oseba vlogo s sklepom zavrže.
Za odpremo in vsebino sklepa se smiselno uporabljajo določila 5. člena tega pravilnika.
3. Podelitev licence
7. člen
O podelitvi licence s sklepom odloča upravni odbor detektivske zbornice na podlagi popolne vloge, ugotovitve izpolnjevanju pogojev za podelitev licence in soglasja Ministrstva za notranje zadeve.
Upravni odbor zbornice mora o podelitvi odločiti v roku 30 dni od dne, ko so bili izpolnjeni vsi pogoji za podelitev licence.
Sklep o podelitvi licence, listino o izdani licenci, izkaznici in značko detektiva kandidatu izda predsednik zbornice, ko se izkaže, da je vplačal pristopni delež za vpis v evidenco detektivov.
Višino pristopnega deleža za vpis v evidenco detektivov s sklepom določi upravni odbor zbornice.
Kandidat sklep o podelitvi licence, listino o izdani licenci, izkaznico in značko prevzame osebno.
4. Odvzem licence
8. člen
O odvzemu licence odloča upravni odbor zbornice s sklepom:
– če ugotovi, da je nosilec licence prenehal izpolnjevati katerega od pogojev, ki jih na podlagi 8. člena zakona o detektivski dejavnosti določa 2. člen tega pravilnika oziroma, če je Ministrstvo za notranje zadeve preklicalo soglasje k licenci;
– če ugotovi, da je detektiv postal trajno nezmožen za opravljanje detektivske dejavnosti ali je izgubil poslovno sposobnost;
– če nosilec licence poda pisno izjavo, da izstopa iz članstva v zbornici, ali pisno izjavo, da ne želi več opravljati detektivske dejavnosti;
– če je detektivu opravljanje detektivske dejavnosti prepovedano s pravnomočnim sodnim sklepom;
– če je bilo o odvzemu licence dokončno odločeno v postopku pred častnim razsodiščem zbornice;
– če nosilec licence umre.
Sklep upravnega odbora zbornice je po predhodni pridobitvi soglasja Ministrstva za notranje zadeve o odvzemu licence dokončen.
9. člen
Sklep iz prejšnjega člena tega pravilnika mora biti obrazložen in opremljen s pravnim podukom o možnosti uveljavljanja sodnega varstva.
10. člen
Z dnem dokončnosti sklepa o odvzemu licence se nosilec licence izbriše iz evidence izdanih licenc in vpiše v evidenco odvzetih licenc, odvzem licence pa objavi v Uradnem listu RS. Detektiva, ki mu je bila licenca odvzeta, pooblaščeni organ zbornice pozove, da v roku 8 dni vrne izkaznico in značko detektiva.
V primeru, da se detektiv, ki mu je bila licenca odvzeta, ne odzove pozivu k vračilu izkaznice in značke, pristojni organ zbornice prične s postopkom pred pristojnim državnim organom, v katerem zagotovi preprečitev zlorabe detektivske izkaznice in značke.
IV. EVIDENCA IZDANIH IN ODVZETIH LICENC
11. člen
Evidenco izdanih in odvzetih licenc in potrdil o izdanih licencah, izkaznicah in značkah detektiva vodi Detektivska zbornica Republike Slovenije.
Zbornica mora podatke iz evidence redno posredovati Ministrstvu za notranje zadeve.
12. člen
V evidenco o izdanih licencah izdajatelj vpiše:
– evidenčno številko, zaporedno številko licence;
– evidenčno številko izkaznice detektiva;
– evidenčno številko značke detektiva;
– osebo, kateri je bila licenca izdana z vsemi identifikacijskimi podatki: priimek, ime, EMŠO, naslov prebivališča;
– številko spisa (zbirke listin), v katerem zbornica hrani vse vloge, dokazila in korespondenco, vezano na izdajo licence po tem pravilniku in vse naknadne spremembe podatkov.
13. člen
Nosilec licence je dolžan v roku 15 dni od dne, ko je prišlo do spremembe podatkov, ki se hranijo v evidenci, spremembo podatkov pisno sporočiti izdajatelju licence.
Opustitev javljanja sprememb podatkov je disciplinska kršitev.
14. člen
Detektivska zbornica je dolžna zagotoviti vpogled v evidenco izdanih licenc za opravljanje detektivske dejavnosti pod pogoji in na način, ki je skladen z zakonom o varstvu osebnih podatkov.
15. člen
Za vodenje evidence o odvzetih licencah se smiselno uporabljajo določila tega pravilnika o vodenju evidence izdanih licenc.
V. STROŠKI POSTOPKA ZA IZDAJO LICENCE
16. člen
Upravni odbor detektivske zbornice na podlagi predhodnega izračuna, s sklepom določa zneske pristopnega deleža za vpis v evidenco kandidatov za detektive, pristopnega deleža za vpis v evidenco detektivov in znesek, ki ga mora vplačati kandidat ob ponovnem opravljanju preizkusa znanja delno ali v celoti.
VI. KONČNA DOLOČBA
17. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 2
Ljubljana, dne 27. avgusta 1999.
Predsednik
Detektivske zbornice RS
Danilo Zorn l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti