Uradni list

Številka 72
Uradni list RS, št. 72/1999 z dne 7. 9. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 72/1999 z dne 7. 9. 1999

Kazalo

3565. Pravilnik o višini in načinu določanja plač oziroma dela plač funkcionarjem Občine Loška dolina, nagradah članom delovnih teles občinskega sveta in drugih organov Občine Loška dolina ter o povračilih stroškov, stran 9247.

Na podlagi 20. člena statuta Občine Loška dolina (Uradni list RS, št. 55/95, 4/97, 13/97 in 21/97) ter v skladu s 100.b členom zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98) je Občinski svet občine Loška dolina na 5. redni seji dne 10. 6. 1999 sprejel
P R A V I L N I K
o višini in načinu določanja plač oziroma dela plač funkcionarjem Občine Loška dolina, nagradah članom delovnih teles občinskega sveta in drugih organov Občine Loška dolina ter o povračilih stroškov
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določa višina in način določitve plač oziroma dela plač (denarnih prejemkov) in nagrad občinskim funkcionarjem, članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, ter članom nadzornega odbora in volilne komisije in drugih organov Občine Loška dolina.
2. člen
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo profesionalno oziroma do dela plače ali nagrade, če funkcijo opravljajo neprofesionalno.
Članom nadzornega odbora in volilne komisije ter članom delovnih teles občinskega sveta (ter drugih organov) pripadajo nagrade za njihovo delo v skladu s tem pravilnikom.
3. člen
Občinski funkcionarji so: župan, podžupan in člani občinskega sveta.
Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno. Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno. Podžupan lahko poklicno opravlja svojo funkcijo, če se v soglasju z županom tako odloči, odločitev pa potrdi občinski svet.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČ
4. člen
Z zakonom je za opravljanje funkcije župana Občine Loška dolina, ki sodi v šesto skupino občin, določen količnik osnovne plače v višini 5,0. Županu pripada funkcijski dodatek v višini 50% količnika ter dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Županu pripada za nepoklicno opravljanje funkcije 50% plače oblikovane na podlagi zakona.
Plača podžupana se lahko oblikuje v višini največ 80% plače župana (brez županove delovne dobe) iz prvega odstavka tega člena, če funkcijo opravlja poklicno.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada 50% plače, določene v prejšnjem odstavku tega člena.
V primeru predčasnega prenehanja funkcije župana, ko podžupan opravlja funkcijo župana, mu pripada plača župana, določena v 4. členu tega pravilnika, povečana za dodatek za delovno dobo. Za nepoklicno opravljanje funkcije mu za ta čas pripada 50% županove plače.
Plača podžupana znaša po tem pravilniku največ 65% plače za nepoklicno opravljanje funkcije, določene s tem pravilnikom, in sicer za:
– opravljanje funkcije podžupana, koordinacijo delovnih teles ter opravljanje nalog po pooblastilu župana 50% oziroma količnik 1,625,
– dodatek zaradi možnosti vstopa v funkcijo župana 15% oziroma količnik 0,375.
Podžupanu za udeležbo na sejah občinskega sveta in delovnih teles ne pripada sejnina ali nagrada.
Merila za oblikovanje plače podžupana in višino plače določa ta pravilnik.
5. člen
Del plače ali nagrade za opravljanje funkcije člana občinskega sveta znaša največ 15% plače župana, določene v 4. členu tega pravilnika. Določa pa se po naslednjih kriterijih, in sicer za:
– članstvo v občinskem svetu količnik 0,6 županove plače,
– predsedovanje delovnemu telesu občinskega sveta količnik 0,05,
– članstvo v delovnem telesu občinskega sveta količnik 0,025.
Skupen količnik za določanje plače člana občinskega sveta ne more biti višji od količnika 0,8 županove plače.
V mesecih, ko ni seje občinskega sveta, se zgoraj navedeni količniki oziroma del plače zmanjša za 50%.
V primeru izostanka s seje občinskega sveta, se količnik za članstvo v občinskem svetu zmanjša za 50% (0,3), za neudeležbo na seji delovnega telesa pa se dodatek, določen v tem členu, ne izplača.
V primeru, ko sta v enem mesecu dve ali več sej občinskega sveta, se obračun plače, ki presega zakonsko višino izplačila, prenese v naslednji mesec, ko ni seje občinskega sveta.
Evidenco o prisotnostih na sejah vodi občinska uprava.
6. člen
Osnova za obračun plače, dela plače oziroma nagrade na podlagi tega pravilnika je znesek, ki je kot izhodiščna plača za prvi tarifni razred za polni delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti.
7. člen
Plača oziroma del plače občinskega funkcionarja je pravica, ki mu gre praviloma na podlagi sklenjenega delovnega razmerja. Odločbo oziroma sklep o plači oziroma delu plače izda za funkcionarje občine komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Funkcionarji, ki ne žele skleniti delovnega razmerja na podlagi 47. člena zakona o delovnih razmerjih ali niso v rednem delovnem razmerju pri drugem delodajalcu in ne žele skleniti delovnega razmerja, prejemajo del plače v obliki nagrade na podlagi mandatne pogodbe.
Z odločbo o županovi plači se izvršijo določbe zakona. Z odločbo o plači oziroma delu plače podžupana se izvršijo določbe tega začasnega sklepa. Z odločbo o delu plače člana občinskega sveta se opredelijo osnove za ugotovitev mesečnega izplačila dela plače.
8. člen
Delodajalcu, kjer je občinski funkcionar, ki opravlja funkcijo nepoklicno, v rednem delovnem razmerju in ki uveljavlja pravico do povračila dela plače za čas, ko je občinski funkcionar v rednem delovnem času opravljal občinsko funkcijo, se prizna povračilo največ v višini 33% plače, ki mu jo izplačuje za redni delovni čas.
III. NAGRADE
9. člen
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v komisiji ali odboru občinskega sveta izplača 10% najvišjega možnega zneska, ki bi pripadal od 15% županove plače (količnik 0,1125), za vsako udeležbo na seji.
10. člen
Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do nagrade v višini največ 10% županove plače za predsednika oziroma največ 7,5% županove plače za člana. Nagrade ne smejo niti mesečno niti letno preseči najvišjega možnega zneska. Kadar se predsednik in člani nadzornega odbora udeležijo sej drugih organov, jim pripada plačilo po 5. členu.
11. člen
Predsednik, tajnik in člani občinske volilne komisije imajo za opravljanje dela v zvezi z izvedbo lokalnih referendumov in volitev v skladu z zakonom pravico do nagrade.
Sklep o obsegu sredstev za nagrade iz prejšnjega odstavka sprejme občinski svet najkasneje v 15 dneh po razpisu referenduma ali volitev.
Nagrade članom volilne komisije se oblikujejo kot:
– sejnina, ki se izplača za udeležbo na seji ter
– plačilo za izvedbo nalog po sklepu komisije.
Nagrade posameznim članom volilne komisije, v okviru sredstev za nagrade, ki jih je opredelil občinski svet s sklepom, se oblikujejo v skladu z merili, ki jih določi s sklepom volilna komisija in izplačujejo na podlagi pogodbe o delu, sklenjene za posamezne volitve oziroma referendum.
IV. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI
12. člen
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Pravico do povračila potnih stroškov lahko občinski funkcionar uveljavlja, če gre za službeno potovanje izven območja Občine Loška dolina. Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi.
13. člen
Pravice iz 12. člena tega začasnega sklepa uveljavlja občinski funkcionar na podlagi naloga za službeno potovanje.
Nalog za službeno potovanje izda župan. Kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog pooblaščeni podžupan ali tajnik občine (direktor občinske uprave).
V. NAČIN IZPLAČEVANJA
14. člen
Sredstva za izplačevanje plač, nagrad in povračil stroškov, ki jih imajo občinski funkcionarji, se zagotovijo iz sredstev proračuna.
15. člen
Plače funkcionarjev in nagrade funkcionarjev se izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu.
Prejemki, določeni v 12. členu tega pravilnika, se izplačajo v petnajstih dneh po končanem službenem potovanju.
16. člen
Plače in nagrade se usklajujejo skladno s spremembo zneska, ki je kot izhodiščna plača za prvi tarifni razred za polni delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti, povračila stroškov v zvezi z delom pa v skladu s predpisi, ki jih urejajo.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
17. člen
Plače, nagrade in povračila, ki pripadajo občinskim funkcionarjem, predsedniku in članom nadzornega odbora ter članom komisij in odborom občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se izplačajo za nazaj in sicer od dneva potrditve mandata oziroma imenovanja.
Pri poračunu se upošteva znesek izhodiščne plače za prvi tarifni razred za poln delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti, ki je veljal v posameznem mesecu.
18. člen
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane komisij in odborov občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom štaba za civilno zaščito, uredniškega odbora in članom drugih komisij, odborov, svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan.
Osebam, ki vodijo organe in delovna telesa iz prvega odstavka tega člena, pripada nagrada v dvojnem določenem znesku.
19. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati začasni sklep o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta, članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov v Občini Loška dolina, sprejet na 2. redni seji Občinskega sveta občine Loška dolina dne 18. 3. 1999.
20. člen
Ta pravilnik velja od 1. 6. 1999 dalje, objavi pa se v Uradnem listu RS.
Loška dolina, dne 10. junija 1999.
Župan
Občine Loška dolina
Jožef Gorše l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti