Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/1999 z dne 30. 7. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/1999 z dne 30. 7. 1999

Kazalo

2944. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Občine Kranjska Gora, stran 7876.

Na podlagi drugega odstavka 39. člena in 40. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) ter na podlagi 17. člena statuta Občine Kranjska Gora (Uradni vestnik Gorenjske, št. 4/95) je Občinski svet občine Kranjska Gora na 8. seji dne 28. 6. 1999 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Občine Kranjska Gora
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejmejo prve spremembe in dopolnitve prostorskih ureditvenih pogojev za območje Občine Kranjska Gora (Uradni list RS, št. 58/98), ki jih je izdelal Urbanistični inštitut Republike Slovenije.
Spremembe in dopolnitve se nanašajo na:
– seznam ureditvenih enot (8. člen osnovnega odloka o PUP),
– namembnosti območij in površin (9. člen),
– dopustne vrste posegov (10. člen),
– pogoje za izrabo (11. člen),
– gradbene materiale (20. člen),
– pomožne objekte (23. člen),
– poglavje 2.4 Pogoji za oblikovanje v ureditvenih enotah (nov 35.a člen, 36. člen in 37. člen),
– pogoje za oblikovanje v ureditveni enoti (x) (36. člen) in ureditveni enoti (d) (37. člen),
– pogoje za prometno urejanje (41. člen),
– poglavje IV. Posebni pogoji za posege v prostor (66. člen, 67. člen, nov 68.a člen, 69. člen, nov 70.a člen, nov 70.b člen, nov 76.a člen, nov 83.a člen).
Spremembe in dopolnitve so prikazane tudi grafično v merilu 1:5000 in 1:1000.
2. člen
Spremembe in dopolnitve prostorskih ureditvenih pogojev vsebujejo:
– besedilo odloka,
– grafični prikaz, ki je sestavni del predpisa in določa razmejitve ter merila in pogoje za posege v prostor v merilu 1:5000 (dva lista) in v merilu 1:1000 (osem listov),
– povzetek prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana,
– obrazložitev in utemeljitev pogojev za posege v prostor ter
– soglasja pristojnih organov in organizacij.
II. SPREMEMBE IN DOPOLNITVE ODLOKA
3. člen
Spremeni in dopolni se 8. člen z navedbami ureditvenih enot za naslednja območja urejanja:
-----------------------------------------------------------------------------------
Nazivobmočja urejanja  Planska      Oznaka       Tip ureditvenih    Območja,
                       celota       območja      enot v območju     predvidena za
                                    urejanja     urejanja           urejanje
                                                                    s PIN
-----------------------------------------------------------------------------------
Kranjska Gora – pod 
Vitrancem               KG           H2           h                 ZN*
Kranjska Gora –
Casino                  KG           H6           x, p, i, d
Jasna – jug             KG           H7           v
Kranjska Gora – 
železniška postaja      KG           SK3/2        v, p, h
Kranjska Gora – Log,
obrt                    KG           M1           v
Kranjska Gora – Log     KG           O1           v
Gozd Martuljek – ČN 
Tabre                   KG           O2           x
-----------------------------------------------------------------------------------
4. člen
Spremeni in dopolni se 9. člen (namembnosti območij in površin), tako da se točki 4 in 5 črtata in nadomestita z novim besedilom:
Nova točka (4) V območjih za turistične objekte (H) so dopustni posegi za gostinstvo.
Nova točka (5.1) V območjih za turistične objekte (H) v ureditvenih enotah za hotele (h) so poleg namenov in dejavnosti iz točke (4) tega člena dopustni še:
– trgovina in storitve, kot dopolnilna dejavnost osnovni namembnosti, ki pa po skupni površini ne smejo preseči 1/4 zazidane površine objekta,
– rekreacija in kulturne dejavnosti, kot dopolnilna dejavnost osnovni namembnosti, ki pa po skupni površini ne smejo preseči 1/4 zazidane površine objekta,
– zdravstvene dejavnosti, in sicer brez bolnišničnih ali zdraviliških nastanitvenih kapacitet, ki po površini ne smejo preseči 100 m2,
– stanovanje za lastnika oziroma upravljalca objekta, in sicer največ eno stanovanje na objekt.
Nova točka (5.2) V območjih za turistične objekte (H) v ureditvenih enotah vas (v) so poleg namenov in dejavnosti iz točke (4) tega člena dopustni še:
– v obstoječih stanovanjskih objektih tudi stanovanja,
– trgovina, storitve rekreacija in kulturne dejavnosti kot dopolnilna dejavnost osnovni namembnosti, ki pa po skupni površini ne smejo preseči 1/2 zazidane površine objekta, locirane so lahko v v pritličjih in kleti objektov,
– zdravstvene dejavnosti in sicer brez bolnišničnih ali zdraviliških nastanitvenih kapacitet, ki po površini ne smejo preseči 100 m2.
Nova točka (6.1) V območjih za mešane dejavnosti (M) so dopustni posegi za naslednje namene in dejavnosti:
– storitve,
– proizvodnje dejavnosti, ki po površini ne presegajo 300m2,
– trgovina za občasno oskrbo,
– gostinstvo,
– stanovanja skupaj z zgoraj navedenimi dejavnostmi (npr. obrtna delavnica skupaj s stanovanjsko hišo).
5. člen
Dopolni se 10. člen (dopustne vrste posegov) z:
Novo točko (2.1): V območjih za turistične objekte (H) so v ureditvenih enotah vas (v) dopustne tudi novogradnje kot nadomestitve obstoječih objektov,
Novo točko (2.2): V območjih za mešane dejavnosti (M) so dopustne tudi novogradnje objektov. Novogradnje stanovanjskih objektov so dopustne le skupaj s storitvami, proizvodnimi dejavnostmi, trgovino ali gostinstvom.
6. člen
Dopolni se 11. člen (pogoji za izrabo) v točki (1), tako da se na koncu stavka doda besedilo: in v območjih za turistične objekte (H) v ureditvenih enotah za hotele (h), ureditvenih enotah s svojstvenim oblikovanjem (x) in dvorane (d).
6. člen
Dopolni se 20. člen (gradbeni materiali), tako da se na koncu drugega stavka doda besedilo: razen na strehah z nižjim naklonom od 35° in na visokogorskih planinskih postojankah. Te strehe ne smejo imeti gladke strešine brez teksture.
7. člen
Dopolni se 23. člen (pomožni objekti) v 4. točki, tako da se doda drugi stavek: Dopusten je po en pomožen objekt, v katerem naj bodo združene vse potrebe k osnovnemu objektu. Dodatno je dopustna še samostojna vrtna uta.
8. člen
V poglavje 2.4 Pogoji za oblikovanje v ureditvenih enotah se vstavi nov 35.a člen: Ureditvena enota hoteli (h) z besedilom: V ureditveni enoti hoteli (h) za oblikovanje gostinskih objektov velja: dopusten je nižji naklon od predpisanega naklona strešin v 19. členu. Oblikovanje novih objektov mora biti skladno z okolico, zgleduje naj se po merilu, stavbnih razmerjih, sestavljanju stavbnih volumnov in materialih tradicionalne arhitekture.
9. člen
Dopolni se 36. člen (ureditvena enota posamični objekti s svojstvenim oblikovanjem –x), tako da se na koncu člena doda besedilo: Dopusten je nižji naklon od predpisanega naklona strešin v 19. členu. Oblikovanje novih objektov je lahko svojstveno (posebno) vendar naj bo pri tem skladno z okolico in naj se zgleduje po merilu, stavbnih razmerjih, sestavljanju stavbnih volumnov in materialih tradicionalne arhitekture.
10. člen
Dopolni se 37. člen (ureditvena enota dvorane in proizvodni objekti – d), tako da se na koncu člena doda besedilo: Dopusten je nižji naklon od predpisanega naklona strešin v 19. členu.
11. člen
Dopolni se 41. člen (Pogoji za prometno urejanje), tako da se na začetku člena doda nova prva alinea: Parkirišča za dejavnosti je potrebno praviloma zagotoviti na lastnem zemljišču. Odstopanja so možna v okviru določbe dosedanje prve oziroma nove druge alinee istega člena.
12. člen
Dopolni se 50. člen (Merila in pogoji za varstvo naravne in kulturne dediščine), tako da se doda nov odstavek s 5. točko Pri dovoljevanju posegov prostor je potrebno upoštevati tudi sestavine glede varstva naravne in kulturne dediščine iz sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana RS (Uradni list RS, št. 11/99).
13. člen
Dopolni se 66. člen (Kranjska Gora – pod Vitrancem – KG H2/1), tako da se točki (1) v peti alinei doda besedilo: v vzhodnem delu območja in po zemljišču nekdanje struge potoka Rojca v zahodnem delu območja. Popravi se tudi oznaka ureditvene enote iz (v) v (h).
14. člen
Dopolni se 67. člen (Kranjska Gora – KG SK3/1) tako, da se sedanje besedilo člena označi s točko (1) in dodajo nove točke:
V ureditveni enoti parkovne in druge zelene površine (p) – staro pokopališče je dopustna:
– postopna odstranitev nagrobnih spomenikov ter zatravitev površin pokopališča,
– preureditev obstoječega objekta v severozahodnem vogalu pokopališča za potrebe postavitev obeležij in spomenikov, dopustno je preoblikovanje objekta v loggio (arkade), pri čemer mora biti zagotovljen prehod skozi objekt,
– spremembe stavbne mase in razmerij niso dopustne.
V ureditveni enoti objekti s svojstvenim oblikovanjem (x) – dvorana je dopustna zazidanost zemljišča do grafično določene gradbene meje, ki je večja od predpisane največje zazidane površine v 11. členu. Oblikovanje dvorane mora biti skladno z obstoječim objektom (občina, knjižnica...). Kletna etaža dvorane ter uvoz in izvoz v klet morajo biti izvedeni tako, da bodo možne kasnejše razširitve podzemnih parkirišč pod trgom pred dvorano.
Na južni strani trga na Kolodvorski ulici (pred dvorano) je dopustna novogradnja objekta le za javne družbene dejavnosti (občina).
Za Hotel Slavec se pri adaptaciji stavbe dopusti nadomestitev obstoječega starega dela v enakih tlorisnih in višinskih gabaritih ter ohranitev severnega dela stavbe s pritličjem, dvema nadstropjema in mansardo s streho, skladno z določbami 19. člena za oblikovanje strehe.
15. člen
Spremeni in dopolni se 69. člen (Kranjska Gora – Prisank KG H4) tako, da se črta besedilo v točki (1) od besede “površin” dalje do konca stavka, za besedo “površin” se postavi pika. V tč. (2) se dopolni navedba zemljišč za postavitev termalnega kopališča s parcelami: 488 južni del, 141/4, 141/21, 141/23, vse k.o. Kranjska Gora. Površine med termami in Borovško cesto se namenijo peš dostopu in parkiranju in dovozu v kletne prostore term. Na zemljiščih na južni strani term (zelene parkovne površine) se lahko uredijo odprti bazeni, povezani z urejanjem term.
16. člen
Poglavje IV: Posebni pogoji za posege v prostor se dopolni z:
– novim 68.a členom: Kranjska Gora – Log (KG SK6/1) z besedilom: V ureditveni enoti (x) na južni strani regionalne ceste (nasproti obstoječe bencinske črpalke) je dopustna ureditev nove bencinske črpalke,
– novim 70.a členom: Kranjska Gora – Casino (KG H6) z besedilom: V ureditveni enoti igrišča (i) se dopusti ureditev parkirišč in parkirne hiše; ureditvena enota (x) se razdeli v dve enoti: ureditveno enoto hoteli (h) in ureditveno enoto dvorane (d). V ureditveni enoti dvorane (d) je dopustna ureditev igralnice in gostinstva. V ureditveni enoti hoteli (h) je dopusten največji vertikalni gabarit K+P+3+M. Površine fasade in strehe naj bodo členjene, tako da bo razpoznavna osnovna stavbna masa in dodani manjši volumni,
– novim 70.b členom: Kranjska Gora – Log, območje za obrt (KG M1) z besedilom: Ob gradbeni meji ob regionalni cesti so dopustne postavitve poslovnih stavb ali stavb z mešano dejavnostjo. Postavitev delavnic in drugih večjih objektov ni dopustna neposredno ob regionalni cesti, temveč v globino parcele (proti severu). Prav tako niso dopustne ureditve deponij ali skladiščnih prostorov v pasu ob regionalni cesti. Uvozi v območje so dopustni s severne strani (ne iz regionalne ceste),
– novim 83.a členom: Mojstrana – Mlačca (DM R3): v območju je dopustna postavitev objekta za garderobe, sanitarije, shrambe za orodje in opremo, gostinsko storitev – točenje pijače. Glede oblikovanja veljajo pogoji za ureditveno enoto vas (v), višina največ P+M, lega objekta naj ne bo vidno izpostavljena.
III. KONČNE DOLOČBE
17. člen
Spremembe in dopolnitve Prostorskih ureditvenih pogojev za Občino Kranjska Gora so občanom, organizacijam in skupnostim stalno na vpogled pri upravnem organu Občine Kranjska Gora, pristojnem za urejanje prostora, pri krajevnih skupnostih Rateče in Dovje Mojstrana in na Upravni enoti Jesenice.
18. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
19. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350/8-41/99
Kranjska Gora, dne 5. julija 1999.
Župan
Občine Kranjska Gora
Jože Kotnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti