Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/1999 z dne 9. 7. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/1999 z dne 9. 7. 1999

Kazalo

2607. Pravilnik o pogojih za imenovanje skupine za zbiranje, pridobivanje, pripravo, shranjevanje in presajanje živalskih zarodkov, stran 6968.

Na podlagi sedemintridesete alinee 114. člena zakona o veterinarstvu (Uradni list RS, št. 82/94, 21/95 in 16/96), ter 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94, 20/95 – odl. US in 29/95) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o pogojih za imenovanje skupine za zbiranje, pridobivanje, pripravo, shranjevanje in presajanje živalskih zarodkov
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa pogoje, ki jih mora izpolnjevati skupina za zbiranje, pridobivanje in presajanje zarodkov, postopek za imenovanje, in nadzor nad izpolnjevanjem s tem pravilnikom predpisanih pogojev.
Ta pravilnik velja za zarodke govedi, konjev, prašičev, koz in ovac.
2. člen
(pomen izrazov)
V tem pravilniku uporabljeni izrazi pomenijo:
1. Organizacija za zbiranje, pridobivanje in presajanje zarodkov je pravna oziroma fizična oseba, ki izpolnjuje pogoje iz tega pravilnika za zbiranje, pridobivanje, pripravo, shranjevanje in presajanje zarodkov (v nadaljnjem besedilu: organizacija).
2. Skupina za zbiranje, pridobivanje in presajanje zarodkov je imenovana skupina strokovnjakov pod vodstvom vodje skupine, ki je doktor veterinarske medicine, in ki je usposobljena za zbiranje, pridobivanje, pripravo, shranjevanje in presajanje zarodkov (v nadaljnjem besedilu: skupina).
3. Vodja skupine je doktor veterinarske medicine, ki je odgovoren za delo in vodenje skupine ter za sprotno upoštevanje zahtev, določenih v predpisih iz te dejavnosti.
4. Veterinarska registrska številka je številka, ki jo po opravljenem imenovanju pridobi skupina za zbiranje, pridobivanje in presajanje zarodkov.
5. Zarodek je zgodnji razvojni stadij živali, ki ga je možno presaditi v žival prejemnico.
II. SPLOŠNI POGOJI
3. člen
(pogoji)
Organizacija mora izpolnjevati pogoje glede objektov, prostorov in opreme ter kadrov.
4. člen
(objekti)
Objekti za zbiranje, pridobivanje, pripravo, shranjevanje in presajanje zarodkov, kamor sodijo tudi mobilni laboratoriji in laboratoriji v reji (v nadaljnjem besedilu: objekti), morajo biti zasnovani in načrtovani tako, da je možno njihove prostore učinkovito mokro čistiti, razkuževati in vzdrževati, da bi se izognili kontaminaciji, navzkrižni kontaminaciji in kakršnimkoli negativnim učinkom iz okolja na zdravstveno ustreznost zarodkov.
5. člen
(prostori in oprema)
Organizacija mora imeti naslednje prostore:
– prostor za pripravo zarodkov, ki je fizično ločen od prostora, v katerem se od darovalk zarodkov le-ti izpirajo;
– prostor za čiščenje in sterilizacijo inštrumentov in opreme;
– prostor za shranjevanje in odpremo zarodkov;
– prostor za shranjevanje potrošnega materiala, rezerve dušika in zdravil;
– sanitarne prostore (WC, prha in garderobne omarice), urejene tako, da se prepreči vnos in prenos kužnih bolezni.
Če organizacija pridobiva zarodke tudi z metodami in vitro fertilizacije, mora imeti še dodaten ločen prostor za pridobivanje jajčnih celic z metodo punkcije jajčnikov darovalk po zakolu.
V prostoru za pripravo zarodkov mora biti komora, ki onemogoča kontaminacijo iz okolja med mikromanipulacijo zarodkov ter in vitro postopki.
Mobilni laboratorij mora biti sestavljen iz dveh ločenih delov. Čisti del je namenjen pregledu in pripravi zarodkov, drugi del pa je namenjen namestitvi opreme in materialov, ki pridejo v stik z živaljo.
Zaradi sterilizacije opreme in priprave materialov, ki so nujno potrebni pri pridobivanju in pripravi zarodkov, mora biti mobilni laboratorij v stalnem stiku z organizacijo.
Oprema v vseh prostorih mora biti primerna za strokovno delo, kateremu je namenjena, in mora biti iz materialov, ki se lahko mokro čistijo in razkužujejo.
6. člen
(kadri)
Skupino morajo sestavljati:
– odgovorni vodja skupine, ki je doktor veterinarske medicine z magisterijem oziroma specializacijo, in ki ima najmanj 10 let delovnih izkušenj, od tega najmanj 5 let s področja zbiranja, pridobivanja, priprave, shranjevanja in presajanja živalskih zarodkov;
– enega ali več tehničnih sodelavcev s V., VI. ali VII. stopnjo izobrazbe biokemijske, biološke, veterinarske, oziroma druge ustrezne smeri;
– enega ali več veterinarskih ali živinorejsko-veterinarskih tehnikov.
III. POSTOPEK
7. člen
(postopek)
Organizacija vloži na Veterinarsko upravo Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: VURS) vlogo za ugotavljanje izpolnjevanja pogojev iz tega pravilnika. Vlogi mora priložiti uporabno dovoljenje za objekt s skico tlorisa, dokazilo o opravljanju dejavnosti reprodukcije živali, ter dokazilo o izpolnjevanju pogojev po tem pravilniku za člane skupine.
Če so člani skupine organizirani kot družba ali samostojni podjetnik po predpisih o gospodarskih družbah, in niso hkrati lastniki objektov, prostorov oziroma opreme po tem pravilniku, vložijo vlogo skupaj z lastnikom prostorov, objektov oziroma opreme. Vlogi morajo priložiti pogodbo o najemu prostorov, objektov oziroma opreme.
Po preveritvi pogojev izda VURS organizaciji odločbo v upravnem postopku o izpolnjevanju pogojev iz tega pravilnika. Na podlagi te odločbe VURS z odločbo v upravnem postopku imenuje skupino z navedbo vodje skupine in njenih članov, ter ji dodeli registrsko številko.
Vodja skupine je dolžan nemudoma oziroma najkasneje v osmih dneh javiti VURS vsako spremembo, ki se nanaša na izpolnjevanje pogojev po tem pravilniku oziroma na članstvo v skupini.
IV. NADZOR
8. člen
(nadzor)
Izpolnjevanje pogojev po tem pravilniku ter delo skupine nadzira veterinarska inšpekcija.
Imenovanje skupine prekliče VURS z odločbo v upravnem postopku, če organizacija ne izpolnjuje več pogojev po tem pravilniku, ali če skupina dela v nasprotju s predpisi.
V. KONČNA DOLOČBA
9. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-98/99
Ljubljana, dne 30. junija 1999.
Ciril Smrkolj l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti