Uradni list

Številka 54
Uradni list RS, št. 54/1999 z dne 8. 7. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 54/1999 z dne 8. 7. 1999

Kazalo

2552. Odredba o izvajanju sistematičnega nadzora in ukrepov za preprečevanje širjenja in zatiranje krompirjeve obročkaste gnilobe, ki jo povzroča bakterija Clavibacter michiganensis (Smith) Davis et al. ssp. sepedonicus (Spieckermann et Kotthoff) Davis et al., stran 6768.

Na podlagi 12., 13. in 41. točke 55. člena zakona o zdravstvenem varstvu rastlin (Uradni list RS, št. 82/94) in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94, 20/95 – odl. US in 29/95) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
O D R E D B O
o izvajanju sistematičnega nadzora in ukrepov za preprečevanje širjenja in zatiranje krompirjeve obročkaste gnilobe, ki jo povzroča bakterija Clavibacter michiganensis (Smith) Davis et al. ssp. sepedonicus (Spieckermann et Kotthoff) Davis et al.
1. člen
Zaradi ugotavljanja navzočnosti, zaradi preprečevanja pojavljanja in širjenja, zaradi določitve kraja in obsega razširjenosti in zaradi zatiranja z namenom izkoreninjenja krompirjeve obročkaste gnilobe, ki jo povzroča bakterija Clavibacter michiganensis (Smith) Davis et al. ssp. sepedonicus (Spieckermann et Kotthoff) Davis et al. (v nadaljnjem besedilu: organizem), se izvajajo sistematični nadzor in ukrepi, določeni s to odredbo.
2. člen
Izrazi, uporabljeni v tej odredbi, pomenijo:
– posestvo so zemljišča, objekti in prevozna sredstva, ki jih obdeluje oziroma uporablja isti pridelovalec;
– mesto pridelave je zemljišče ali skupina zemljišč, ki predstavljajo posamezno pridelovalno ali kmetijsko enoto;
– rastno leto je obdobje 12 mesecev, ki se prične, ko klimatski dejavniki na območju omogočajo začetek pridelave krompirja;
– sezona pridelovanja krompirja je obdobje od sajenja do spravila krompirja.
3. člen
Navzočnost organizma se ugotavlja v gomoljih in, kjer je smiselno, v rastlinah krompirja (Solanum tuberosum L.).
Pri pregledu gomoljev fitosanitarni inšpektor oziroma pooblaščena strokovna organizacija odvzame vzorce semenskega krompirja in krompirja, ki ni namenjen za sajenje (v nadaljnjem besedilu: merkantilni krompir), če je mogoče iz uskladiščenih količin, in jih pošlje na testiranje v pooblaščeni laboratorij. Postopek testiranja mora biti skladen s postopkom, ki ga predpisuje Evropska unija (v nadaljnjem besedilu: predpisani postopek). Poleg tega lahko fitosanitarni inšpektor oziroma pooblaščena strokovna organizacija odvzame tudi vzorce za vizualni pregled, ki ga opravi z rezanjem gomoljev.
Pri pregledu rastlin fitosanitarni inšpektor oziroma pooblaščena strokovna organizacija odvzame vzorce rastlin in jih pošlje na testiranje v pooblaščeni laboratorij.
Število, izvor, način in čas zbiranja vzorcev določi ministrstvo, pristojno za kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) z letnim programom, na podlagi znanstvenih spoznanj, statističnih načel in biologije organizma.
4. člen
Ob izvajanju letnega programa ministrstva, ali če obstaja sum na navzočnost organizma, fitosanitarni inšpektor oziroma pooblaščena strokovna organizacija odvzame vzorce gomoljev oziroma rastlin in jih pošlje na testiranje v pooblaščeni laboratorij, oziroma jih vizualno pregleda. V primeru suma na navzočnost organizma morajo biti partije ali pošiljke, iz katerih so bili vzeti vzorci, do prejema rezultatov imunofluorescentnega testa, ki je del predpisanega postopka, oziroma drugega ustreznega testa, pod nadzorom fitosanitarnega inšpektorja, oziroma pri uvozu tudi pod nadzorom carinskega organa.
5. člen
Domnevna navzočnost organizma je podana:
– če fitosanitarni inšpektor oziroma pooblaščena strokovna organizacija ob vizualnem pregledu odkrije bolezenska znamenja, ali
– če je imunofluorescentni test, oziroma drug ustrezni test pozitiven.
V primeru domnevne navzočnosti organizma fitosanitarni inšpektor do prejema končnih rezultatov laboratorijskega testiranja odredi:
– prepoved prometa vseh partij ali pošiljk iz katerih so bili vzeti vzorci, razen če so te pod njegovim nadzorom, oziroma pri uvozu tudi pod nadzorom carinskega organa, in je pri tem zagotovljeno, da ni nobene nevarnosti za širjenje organizma;
– ukrepe, ki jih določi ministrstvo, da bi z njimi izsledili izvor domnevne navzočnosti;
– ustrezne dodatne varnostne ukrepe na osnovi ocene nevarnosti organizma, ki jo pripravi ministrstvo, da se prepreči kakršnokoli širjenje organizma. Ti ukrepi lahko vključujejo omejitev prometa drugih gomoljev ali rastlin krompirja znotraj ali izven posestev, ki so povezana z domnevno navzočnostjo organizma.
6. člen
V primeru domnevne navzočnosti organizma mora pooblaščeni laboratorij do zaključka laboratorijskega testiranja zadržati in primerno shraniti:
– vse vzorčene gomolje oziroma rastline, kadar je to mogoče, in
– vse preostanke ekstrakta ter pripravljene imunofluorescentne ploščice, oziroma drugi dokazni material iz laboratorijskega testiranja.
7. člen
Če laboratorijsko testiranje potrdi navzočnost organizma v vzorcu gomoljev oziroma rastlin, fitosanitarni inšpektor na podlagi znanstvenih spoznanj in biologije organizma določi:
– obseg ugotovljene okužbe,
– obseg verjetne okužbe in
– območje možnega širjenja organizma.
8. člen
Pri določanju obsega ugotovljene okužbe fitosanitarni inšpektor ugotovi kot okužene: gomolje oziroma rastline; pošiljko oziroma partijo; stroj oziroma opremo; prevozno sredstvo ali njegov del; skladišče ali njegov del; katerekoli druge objekte ali predmete vključno s pakirnim materialom, iz katerih je bil vzorec vzet; mesto pridelave in polje, kjer so bili gomolji ali rastline pridelani, kjer je to ustrezno.
9. člen
Gomoljev oziroma rastlin, ki so bili ugotovljeni kot okuženi, se ne sme saditi in se jih mora pod nadzorom fitosanitarnega inšpektorja:
– uničiti, ali
– uporabiti v procesu industrijske predelave, z direktno in takojšnjo dostavo na mesto predelave, ki mora imeti ustrezno opremo za odstranitev odpadkov, za katero je zagotovljeno, da ne predstavlja nobene nevarnosti za širjenje organizma, in sistem za razkuževanje skladiščnih prostorov in vozil po raztovarjanju, ali
– kako drugače odstraniti z ukrepi, za katere je zagotovljeno, da ne predstavljajo nobene nevarnosti za širjenje organizma.
Na mestih pridelave, ki so bila ugotovljena kot okužena, fitosanitarni inšpektor odredi ukrepe, navedene v 1. točki priloge I, ki je kot sestavni del te odredbe objavljena skupaj z njo.
10. člen
Katerikoli stroj oziroma oprema, prevozno sredstvo ali njegov del, skladišče ali njegov del, katerikoli drugi objekti ali predmeti, vključno s pakirnim materialom, ki so bili ugotovljeni kot okuženi, se morajo bodisi uničiti, bodisi očistiti in razkužiti z uporabo ustreznih postopkov, za katere je zagotovljeno, da ne predstavljajo nobene nevarnosti za širjenje organizma, in morajo biti izvedeni pod nadzorom fitosanitarnega inšpektorja.
Po razkuževanju ti predmeti oziroma objekti ne veljajo več za okužene.
11. člen
Fitosanitarni inšpektor določi obseg verjetne okužbe na podlagi podatkov ministrstva o znanstvenih spoznanjih in biologiji organizma ter stikov pred in po spravilu pridelka ali stikov med pridelovalnimi postopki, povezanimi z ugotovljeno okužbo. Pri tem upošteva naslednje dejavnike:
– gomolje oziroma rastline, ki so pridelani na mestu pridelave, ki je bilo ugotovljeno kot okuženo;
– mesta pridelave ali posestva, ki so bila na kakršenkoli način povezana s pridelovanjem gomoljev oziroma rastlin, ki so bili ugotovljeni kot okuženi, vključno s tistimi, ki so uporabljali iste stroje ali opremo, prevozna sredstva, skladišča in druge objekte ali predmete, neposredno ali preko skupnega izvajalca;
– gomolje oziroma rastline, ki so pridelani na mestih pridelave iz prejšnje alinee, ali pa so bili na teh mestih pridelave prisotni v času, ko so bili na posestvih ali mestih pridelave iz prve alinee tega člena prisotni gomolji oziroma rastline, ki so bili ugotovljeni kot okuženi;
– skupna skladišča, v katerih se skladišči in dodeluje krompir, ki izhaja iz mest pridelave iz prvih treh alinei tega člena;
– katerikoli stroj oziroma opremo, prevozno sredstvo ali njegov del, skladišče ali njegov del, katerekoli druge objekte ali predmete vključno s pakirnim materialom, ki bi lahko prišli v stik z gomolji oziroma rastlinami, ki so bili ugotovljeni kot okuženi, v obdobju zadnjih 12 mesecev ali kadarkoli je ustrezno;
– katerekoli gomolje oziroma rastline, ki so uskladiščeni v ali v stiku s katerimikoli objekti ali predmeti, navedenimi v prejšnji alinei, predno so le-ti očiščeni in razkuženi, ter
– gomolje oziroma rastline, ki so preko vegetativnega razmnoževanja povezani z gomolji oziroma rastlinami, ki so bili ugotovljeni kot okuženi, in za katere nadaljnje poizvedovanje na podlagi rezultatov testiranja iz 17. člena te odredbe nakazuje, da so verjetno okuženi.
12. člen
Gomoljev oziroma rastlin, ki so bili določeni kot verjetno okuženi, se ne sme saditi in se jih mora pod nadzorom fitosanitarnega inšpektorja:
– uporabiti kot merkantilni krompir namenjen za prehrano, pakiran in namenjen za neposreden promet in uporabo brez ponovnega prepakiranja ali
– uporabiti kot merkantilni krompir namenjen za industrijsko predelavo, z direktno in takojšnjo dostavo na mesto predelave, ki mora imeti ustrezno opremo za odstranitev odpadkov in razkuževanje ali
– kako drugače uporabiti ali odstraniti z ukrepi, za katere je zagotovljeno, da ne predstavljajo nobene nevarnosti za širjenje organizma.
Za partije krompirja, povezane preko vegetativnega razmnoževanja, se ne glede na rezultate testiranja iz 17. člena, odredijo isti ukrepi za ustrezno uporabo ali odstranitev.
13. člen
Katerikoli stroj oziroma oprema, prevozno sredstvo ali njegov del, skladišče ali njegov del, katerikoli drugi objekti ali predmeti, vključno s pakirnim materialom, ki so bili določeni kot verjetno okuženi, se morajo bodisi uničiti, bodisi očistiti in razkužiti z uporabo ustreznih postopkov, za katere je zagotovljeno, da ne predstavljajo nobene nevarnosti za širjenje organizma, in morajo biti izvedeni pod nadzorom fitosanitarnega inšpektorja.
Po razkuževanju ti predmeti oziroma objekti ne veljajo več za okužene.
14. člen
Fitosanitarni inšpektor določi območje možnega širjenja organizma na podlagi podatkov ministrstva o znanstvenih spoznanjih in biologiji organizma ob upoštevanju obsega ugotovljene okužbe, obsega verjetne okužbe, bližine drugih mest pridelave, kjer se prideluje krompir ali druge gostiteljske rastline organizma ter kateregakoli drugega dejavnika, ki lahko vpliva na prenos organizma pri semenskem krompirju.
Poleg ukrepov iz 9., 10., 12. in 13. člena te odredbe fitosanitarni inšpektor na območju možnega širjenja organizma odredi tudi izvajanje ukrepov, navedenih v prilogi I.
15. člen
Ministrstvo vodi evidenco o obsegu ugotovljene okužbe, obsegu verjetne okužbe in območju možnega širjenja organizma, ki vključuje:
– dejavnike določitve obsega ugotovljene okužbe, obsega verjetne okužbe in območja možnega širjenja organizma;
– podatke iz fitosanitarnega spričevala oziroma iz spričevala o zdravstvenem stanju rastlin na notranjem tržišču za katerokoli pošiljko ali partijo krompirja, ki je bila ugotovljena kot okužena, in kadar je mogoče tudi podatke iz rastlinskega potnega lista ali registrsko številko pridelovalca;
– ime sorte pri semenskem krompirju, kadar je mogoče pa tudi v ostalih primerih;
– dostop do dokaznega materiala iz testiranja (ekstrakt, pripravljene imunofluorescentne ploščice, okuženo tkivo testnih rastlin, izolirana kultura organizma iz testiranja), na podlagi katerega je bila okužba potrjena.
16. člen
V primeru potrditve navzočnosti organizma mora pooblaščeni laboratorij še najmanj en mesec po potrditvi navzočnosti zadržati in primerno shraniti:
– vse vzorčene gomolje oziroma rastline, kadar je to mogoče,
– vse preostanke ekstrakta in pripravljene imunofluorescentne ploščice,
– izolirano kulturo organizma in
– vzorec testnih rastlin, ki so bile umetno okužene z izvlečkom iz gomoljev oziroma rastlin, oziroma drugi dokazni material iz laboratorijskega testiranja.
17. člen
Če so bili gomolji oziroma rastline krompirja ugotovljeni kot okuženi, se mora laboratorijsko testiranje opraviti tudi na tistih partijah krompirja, ki so preko vegetativnega razmnoževanja povezane z okuženimi. Fitosanitarni inšpektor na podlagi podatkov, ki jih posreduje ministrstvo, odredi laboratorijsko testiranje na tolikšnem številu vzorcev gomoljev oziroma rastlin, kot je potrebno za določitev verjetnega prvotnega vira okužbe in obsega verjetne okužbe, če je mogoče po zaporedju glede na stopnjo nevarnosti.
18. člen
Semenski krompir mora izvirati iz materiala, pridobljenega v skladu z uradno odobrenim postopkom in za katerega je bilo z laboratorijskim testiranjem ugotovljeno, da ni okužen z organizmom.
Laboratorijsko testiranje iz prejšnjega odstavka se mora opraviti:
– v primerih, ko je okužba povezana s pridelavo semenskega krompirja, na rastlinah z začetka vegetativne razmnoževalne sheme;
– v drugih primerih bodisi na rastlinah z začetka vegetativne razmnoževalne sheme, bodisi na reprezentativnih vzorcih osnovnega semena ali zgodnejše stopnje v razmnoževalni shemi.
19. člen
Prepovedano je posedovanje organizma ali kakršnokoli ravnanje z njim.
20. člen
Ministrstvo lahko dovoli odstopanje od ukrepov iz 9., 10., 12., 13., 17. in 19. člena te odredbe zaradi raziskovalnih ali znanstvenih razlogov in selekcije, pod pogojem, da se izvedejo vsi ukrepi, ki zagotavljajo nadzor nad organizmom in preprečujejo njegovo širjenje.
21. člen
Zaradi zatiranja organizma oziroma preprečevanja njegovega širjenja se lahko sprejmejo dodatni ali strožji ukrepi.
Dodatni ukrepi iz prvega odstavka tega člena lahko vključujejo zahtevo, da je dovoljeno saditi le uradno potrjen semenski krompir, ki ustreza predpisanim zahtevam o zdravstvenem varstvu rastlin.
V primeru, ko je pridelovalcem dovoljeno, da na svojem posestvu sadijo semenski krompir lastne pridelave ter v drugih primerih sajenja semenskega krompirja lastne pridelave, se izjemoma lahko dovoli sajenje krompirja, ki je uradno pregledan in ustreza predpisanim zahtevam o zdravstvenem varstvu rastlin.
22. člen
Ta odredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 327-01-26/99
Ljubljana, dne 17. junija 1999.
Ciril Smrkolj l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
                                                        Priloga I

Ukrepi, ki jih odredi fitosanitarni inšpektor in se izvedejo na
območju možnega širjenja organizma, so naslednji:

1. Na mestih pridelave, ki so bila ugotovljena kot okužena:

a) na polju, ki je bilo ugotovljeno kot okuženo, se bodisi

(i) v naslednjih, najmanj treh rastnih letih, ki sledijo letu
ugotovljene okužbe,

- izvedejo ukrepi za odstranjevanje krompirjevih samosevcev in
samosevcev drugih gostiteljskih rastlin organizma in

- prepove sajenje gomoljev krompirja, rastlin ali semena v
botaničnem smislu ali drugih gostiteljskih rastlin organizma ali
poljščin, za katere je ugotovljena sposobnost prenašanja in
ohranjanja organizma, dokler ni ugotovljeno, da na polju niso
bili najdeni krompirjevi samosevci najmanj dve zaporedni rastni
leti.

V prvi sezoni pridelovanja krompirja, ki sledi obdobju iz
prejšnjega odstavka, je dovoljeno saditi uradno potrjen semenski
krompir le za merkantilno pridelovanje, ob izvajanju
sistematičnega nadzora.

V sezoni pridelovanja krompirja, ki ob upoštevanju ustreznega
kolobarja, sledi obdobju iz prejšnjega odstavka, je dovoljeno
saditi uradno potrjen semenski krompir za semensko ali
merkantilno pridelovanje, ob izvajanju sistematičnega nadzora ali

(ii) v naslednjih štirih rastnih letih, ki sledijo letu
ugotovljene okužbe,

- izvedejo ukrepi za odstranjevanje krompirjevih samosevcev in
samosevcev drugih gostiteljskih rastlin organizma in

- polje vzdržuje kot ledina ali kot pašnik z intenzivno pašo ali
pogosto košnjo.

V prvi sezoni pridelovanja krompirja, ki sledi obdobju iz
prejšnjega odstavka, je dovoljeno saditi uradno potrjen semenski
krompir za semensko ali merkantilno pridelovanje, ob izvajanju
sistematičnega nadzora;

b) na drugih poljih

V rastnem letu, ki sledi letu ugotovljene okužbe:

- se prepove sajenje gomoljev krompirja, rastlin ali semena v
botaničnem smislu ali drugih gostiteljskih rastlin organizma in
izvedejo se ukrepi za odstranjevanje krompirjevih samosevcev,
kjer je to ustrezno ali

- je dovoljeno sajenje uradno potrjenega semenskega krompirja le
za merkantilno pridelovanje, če fitosanitarni inšpektor ugotovi,
da ni tveganja zaradi prisotnosti krompirjevih samosevcev in
samosevcev drugih gostiteljskih rastlin organizma.

V obdobju najmanj dveh rastnih let, ki sledi obdobju iz
prejšnjega odstavka, je dovoljeno saditi le uradno potrjen
semenski krompir za semensko ali merkantilno pridelovanje.

V vsakem od rastnih let iz prejšnjih dveh odstavkov se izvedejo
ukrepi za odstranjevanje krompirjevih samosevcev in samosevcev
drugih gostiteljskih rastlin organizma, ob izvajanju
sistematičnega nadzora.

Uradno potrjen semenski krompir, ki je v rastnem letu, ki sledi
letu ugotovljene okužbe, posajen za merkantilno pridelovanje,
mora biti med obdobjem rasti pregledan v ustreznih časovnih
obdobjih, krompirjevi samosevci pa morajo biti testirani glede
navzočnosti organizma;

c) takoj po ugotovitvi okužbe in v vsakem naslednjem rastnem letu
vključno s sezono pridelovanja krompirja, v kateri je prvič
dovoljeno pridelovanje krompirja na polju(ih), ki je bilo
ugotovljeno kot okuženo, morajo biti vsi stroji, oprema in
skladiščni prostori na mestu pridelave, ki so vključeni v
pridelovanje krompirja, očiščeni in razkuženi z uporabo ustreznih
postopkov iz 10. člena;

d) v pridelovalni enoti, kjer je rastni substrat mogoče v celoti
zamenjati

Prepovedano je sajenje gomoljev, rastlin ali semena v botaničnem
smislu, dokler se pod nadzorom fitosanitarnega inšpektorja ne
izvedejo ukrepi za izkoreninjenje organizma, odstranijo vsi deli
krompirja ali drugih rastlin iz družine Solanaceae, vključno s
celotno zamenjavo rastnega substrata ter očiščenjem in
razkuževanjem pridelovalne enote in vse opreme.

Za pridelovanje krompirja je obvezno sajenje uradno potrjenega
semenskega krompirja ali minigomoljev ali rastlin razmnoženih s
tkivnimi kulturami, katerih izvor je bil testiran.

2. Znotraj območja možnega širjenja organizma se poleg ukrepov iz
1. točke te priloge izvedejo tudi naslednji ukrepi:

a) fitosanitarni inšpektor takoj in nato še najmanj tri rastna
leta, ki sledijo letu ugotovljene okužbe

- nadzoruje posestva, ki pridelujejo, skladiščijo ali dodelujejo
krompir vključno s posestvi, ki s stroji ali opremo opravljajo
storitve, povezane z naštetimi dejavnostmi;

- odredi očiščenje in razkuževanje strojev, opreme in skladiščnih
prostorov na tistih posestvih, kjer je to ustrezno, z uporabo
ustreznih postopkov iz 13. člena;

- odredi, da se mora znotraj tega območja saditi le uradno
potrjen semenski krompir;

- odredi, da se mora na vseh posestvih znotraj tega območja, delo
s pridelanim semenskim krompirjem opravljati ločeno od dela z
merkantilnim krompirjem;

b) ministrstvo pripravi program, kjer je to ustrezno, za
zamenjavo celotne količine zalog semenskega krompirja v določenem
časovnem obdobju.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti