Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/1999 z dne 2. 7. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/1999 z dne 2. 7. 1999

Kazalo

2516. Uredba o podelitvi koncesije za uporabo radiofrekvenčnega spektra za opravljanje storitev NMT, stran 6725.

Na podlagi 17. in 67. člena zakona o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 35/97, 45/97 odl. US in 13/98 odl. US) in 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93, 71/94, 23/96, 47/97 in 23/99) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o podelitvi koncesije za uporabo radiofrekvenčnega spektra za opravljanje storitev NMT
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina uredbe)
S to uredbo določa Vlada Republike Slovenije (v nadaljevanju: koncedent) pogoje in postopek za podelitev koncesije za uporabo radiofrekvenčnega spektra za opravljanje storitev NMT410 (v nadaljevanju: storitve NMT).
2. člen
(izrazi)
Poleg izrazov, določenih z zakonom o telekomunikacijah (v nadaljevanju: zakon) in uredbo o razporeditvi radiofrekvenčnih pasov v Sloveniji (Uradni list RS, št. 7/98), imajo v tej uredbi uporabljeni izrazi naslednji pomen:
– Sistem NMT (‘Nordic Mobile Telephony’) je sistem analognih celičnih mobilnih telekomunikacij.
– Omrežje NMT je analogno mobilno telekomunikacijsko omrežje, ki je na določenih omrežnih priključnih točkah povezano z omrežjem PSTN/ISDN in drugimi telekomunikacijskimi omrežji.
– Storitve NMT so telekomunikacijske storitve, ki se jih opravlja v sistemu NMT. Vključujejo storitve mobilne govorne telefonije, storitve prenosa podatkov in storitve z dodano vrednostjo.
– Omrežje PSTN/ISDN je javno komutirano telekomunikacijsko omrežje, ki ga za izvajanje javnih storitev govorne telefonije do 31. 12. 2000 upravlja izključno Telekom Slovenije.
– Koncesionar je pravna oseba, ki ji je koncedent podelil koncesijo za uporabo radiofrekvenčnega spektra za opravljanje storitev mobilne telefonije NMT.
– Izvajalec storitev je pravna ali fizična oseba, ki jo koncesionar ustanovi ali pooblasti za izvajanje storitev NMT na ozemlju Republike Slovenije.
3. člen
(predmet koncesije)
Koncesija vsebuje pravico do uporabe radiofrekvenčnega spektra med 411,675 - 415,850 MHz in 421,675 - 425,850 MHz za opravljanje storitev NMT na celotnem ozemlju Republike Slovenije na način in pod pogoji, določenimi s to uredbo in koncesijsko pogodbo.
4. člen
(čas trajanja koncesije)
Koncesijo se podeli za obdobje pet let z možnostjo podaljšanja v skladu s 27. členom te uredbe ter določbami koncesijske pogodbe.
5. člen
(prenosljivost koncesije)
Koncesija je neprenosljiva.
6. člen
(pravice koncesionarja)
(1) Koncesionar ima pravico opravljati storitve NMT ter zgraditi omrežje NMT na celotnem območju Republike Slovenije.
(2) Koncesionar na podlagi koncesije pridobi pravico do medomrežne povezave z omrežjem PSTN/ISDN v skladu z določbami uredbe o načinu opravljanja javnih telekomunikacijskih storitev govorne telefonije in teleksa ter o upravljanju javnega telekomunikacijskega omrežja (Uradni list RS, št. 11/98).
II. POGOJI IN POSTOPEK ZA PRIDOBITEV KONCESIJE
7. člen
(pogoji za pridobitev koncesije)
Koncesionar mora izpolnjevati naslednje pogoje:
– da je gospodarska družba, registrirana v Republiki Sloveniji,
– da ima v sodni register vpisano ustrezno dejavnost in izpolnjuje pogoje za opravljanje te dejavnosti v Republiki Sloveniji,
– da imajo domače fizične ali pravne osebe večinski lastniški oziroma upravljavski delež v koncesionarju,
– da razpolaga z ustreznim znanjem, tehnologijo in kapitalom za opravljanje dejavnosti, ki je predmet te koncesije.
8. člen
(podelitev koncesije)
(1) Koncesijo podeli koncedent z upravno odločbo na predlog Ministrstva za promet in zveze.
(2) Koncesijo se podeli pravni osebi, ki opravlja storitve NMT, če v devetdesetih dneh po uveljavitvi te uredbe vloži pri Ministrstvu za promet in zveze vlogo za pridobitev koncesije in izpolnjuje pogoje iz te uredbe.
(3) Vloga iz prejšnjega odstavka mora biti napisana v slovenskem jeziku in mora vsebovati:
– vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev iz prejšnjega člena te uredbe,
– navedbo storitev NMT z opisom ali navedbo standarda,
– opis omrežja NMT oziroma telekomunikacijske opreme, ki jo uporablja,
– način vodenja evidence o opravljenih storitvah NMT,
– cene storitev NMT,
– tehnične standarde in standarde kakovosti, po katerih izvaja storitve NMT,
– načrt nadaljnjega razvoja omrežja NMT in storitev NMT.
Vlagatelj lahko predlaga in jasno označi podatke v vlogi, ki se štejejo za poslovno skrivnost.
(4) Ministrstvo za promet in zveze v tridesetih dneh po prejemu popolne vloge pripravi predlog za podelitev koncesije ali za zavrnitev vloge, če ta ne ustreza pogojem iz te uredbe.
(5) Če pravna oseba iz drugega odstavka tega člena ni pridobila koncesije v skladu s petim odstavkom 67. člena zakona o telekomunikacijah objavi Ministrstvo za promet in zveze javni razpis za podelitev koncesije in izvede postopek izbire.
II. OBVEZNOSTI KONCESIONARJA
9. člen
(delovanje sistema NMT in kakovost storitev NMT)
(1) Koncesionar mora zagotoviti redno izvajanje storitev mobilne telefonije NMT v skladu s to uredbo in drugimi predpisi ter koncesijsko pogodbo.
(2) Tehnični pogoji za omrežje NMT, radijsko terminalsko opremo, karakteristike baznih radijskih postaj ter vmesnike z omrežjem PSTN/ISDN so določeni v naslednjih predpisih:
– Splošni tehnični pogoji za omrežje mobilnih radijskih telefonskih zvez JPTT (PTT vestnik, št. 17/82);
– Tehnični pogoji za mobilne radio telefone v mobilnem radijskem omrežju JPTT (PTT vestnik, št. 13/89);
– Tehnični pogoji za sistem mobilnih radio-telefonskih zvez JPTT (PTT vestnik, št. 21/89);
– Tehnični pogoji za bazne radio-postaje v mobilni radio mreži (PTT vestnik, št. 8/90).
(3) Omrežje NMT kot celota ne sme imeti več kot 5% izgub (blokad) v glavni prometni uri.
(4) Koncesionar mora vsako leto pripraviti načrt kakovosti storitev NMT, ki obsega zastavljene cilje zlasti glede pokrivanja ozemlja, jakosti signala, prometnih izgub oziroma blokad, odpravljanja napak in delovanja stalnih služb.
10. člen
(čas zagotavljanja storitev NMT)
Storitve NMT morajo biti na voljo 24 ur na dan in 7 dni v tednu.
11. člen
(odprava napak)
Koncesionar mora zagotoviti odpravo napak v delovanju svojega sistema tako, da omogoči nepretrgano sprejemanje telefonskih klicev o prijavi napake (24 ur na dan in 7 dni v tednu), da odgovori na telefonski klic o prijavi napake v 30 sekundah in začne nemudoma oziroma v najkrajšem možnem času odpravljati napako.
12. člen
(pokrivanje prebivalstva in ozemlja)
S storitvami NMT morajo biti pokrita vsa občinska središča in večja naselja ter najmanj 96% vsega prebivalstva Republike Slovenije.
13. člen
(povezava z drugimi omrežji)
(1) Koncesionar mora svoje omrežje povezati z omrežjem PSTN/ISDN vsaj v Ljubljani.
(2) Koncesionar in operater omrežja PSTN/ISDN skleneta pisno pogodbo o medomrežni povezavi, s katero uredita medsebojna razmerja, zlasti glede priključitve omrežja NMT na omrežje PSTN/ISDN, odvijanja telekomunikacijskih sporočil med omrežjema, tehničnih pogojev, cen, obračunavanja storitev, vodenja, izmenjave tarif in drugih podatkov, potrebnih za medsebojno delovanje omrežij.
(3) Če do sporazuma iz prejšnjega odstavka tega člena ne pride, odloči o spornih vprašanjih na zahtevo ene od strank minister, pristojen za zveze, z upravno odločbo.
14. člen
(oštevilčenje)
(1) Naročniške številke oziroma skupine številk, ki mu jih dodeli Uprava Republike Slovenije za telekomunikacije, mora koncesionar dodeljevati v skladu s predpisi ter tako, da bo njihova izraba učinkovita in ekonomična.
(2) Koncesionar mora pri dodeljevanju naročniških številk oziroma skupin številk svojim uporabnikom nediskriminacijsko uporabljati enaka in objektivna merila.
15. člen
(nujne storitve in storitve za invalide)
(1) Koncesionar mora poskrbeti za uporabo primernih tehničnih rešitev, da se zagotovi nujne storitve in storitve za invalide v skladu s predpisi in mednarodnimi standardi.
(2) Koncesionar mora zagotoviti brezplačne klice na številki 112 in 113.
16. člen
(cenik storitev)
Koncesionar mora objaviti cenik storitev tako, da je dostopen uporabniku.
17. člen
(splošni pogoji)
(1) Koncesionar mora izdati splošne pogoje poslovanja z naročniki v dveh mesecih po podpisu koncesijske pogodbe ter jih objaviti tako, da so dostopni vsem naročnikom in drugim zainteresiranim osebam.
(2) Splošni pogoji morajo biti v skladu s koncesijsko pogodbo, s to uredbo in z drugimi predpisi.
(3) Splošni pogoji morajo biti sestavljeni tako, da njihova vsebina smiselno ustreza splošnim pogojem za opravljanje javnih telekomunikacijskih storitev govorne telefonije in teleksa.
(4) Splošni pogoji morajo zagotavljati vsem enakovrstnim uporabnikom enak položaj in ne smejo vsebovati določb, ki bi pomenile zlorabo prevladujočega položaja na trgu.
(5) K splošnim pogojem mora koncesionar pridobiti soglasje ministra, pristojnega za zveze. Minister lahko odreče soglasje le, če splošni pogoji ne ustrezajo zahtevam iz prejšnjih odstavkov. Soglasje izda minister, pristojen za zveze, v tridesetih dneh po vložitvi zahteve, sicer se šteje, da je soglasje dano.
18. člen
(naročniško razmerje)
(1) Koncesionar mora skleniti naročniško razmerje z vsako fizično ali pravno osebo s stalnim prebivališčem ali sedežem v Republike Sloveniji, ki je pri njem vložila pisno zahtevo za sklenitev naročniškega razmerja. Naročniško razmerje sklene najkasneje v treh delovnih dneh po vložitvi pisne zahteve ter v skladu s splošnimi pogoji. Pogodba o naročniškem razmerju mora biti sklenjena v pisni obliki.
(2) Koncesionar lahko sklene naročniško razmerje najdlje za čas, za katerega mu je bila podeljena koncesija.
(3) Koncesionar mora v treh delovnih dneh po sklenitvi pogodbe iz prvega odstavka tega člena na omrežje NMT priključiti naročnikovo radijsko terminalsko opremo, ki ustreza tehničnim zahtevam iz 9. člena te uredbe in je opremljena z ustreznimi listinami in oznakami.
19. člen
(podatki o naročnikih)
(1) Koncesionar vsako leto poskrbi za izdajo imenika naročnikov, ki vsebuje naslednje podatke:
– firma oziroma ime in priimek naročnika,
– naročnikov naslov,
– klicno številko, dodeljeno naročniku.
(2) Koncesionar poskrbi za delovanje stalne službe za informacije o naročnikih in njihovih klicnih številkah, ki deluje 24 ur na dan in 7 dni v tednu ter se na klic odzove v največ 30 sekundah.
(3) Podatke o naročniku se lahko objavi oziroma posreduje drugim le na podlagi njegovega pisnega soglasja.
20. člen
(izvajalci storitev)
(1) Koncesionar in izvajalec storitev skleneta pisno pogodbo, v kateri opredelita medsebojne pravice in obveznosti. En izvod pogodbe mora koncesionar predložiti ministru, pristojnemu za zveze.
(2) Koncesionar mora vsem izvajalcem storitev zagotoviti enako obravnavanje. Ne sme jim nalagati omejitev v zvezi s poslovanjem, ki ne izhajajo iz predpisov in koncesijske pogodbe, zlasti pa ne sme določiti najnižje cene.
(3) Koncesionar ne sme podeljevati izvajalcem storitev izključnih pravic za prodajo oziroma opravljanje storitev za območje Republike Slovenije ali za posamezna ožja območja.
(4) Izvajalci storitev vstopajo v razmerja z naročniki v svojem imenu in za svoj račun. Za razmerja med izvajalci storitev in naročniki se uporabljajo določbe te uredbe, ki se nanašajo na razmerje med koncesionarjem in naročniki, kakor tudi splošni pogoji iz 17. člena te uredbe.
(5) Koncesionar subsidiarno odgovarja za škodo, ki jo povzroči izvajalec storitev v zvezi s prodajo storitev oziroma zagotavljanjem dodatnih storitev.
21. člen
(tajnost)
(1) Koncesionar mora v skladu s predpisi zagotoviti varstvo osebnih podatkov, podatkov, ki se obdelujejo, pošiljajo in shranjujejo, ter varstvo zasebnosti.
(2) Koncesionar mora v primerih, določenih s predpisi, ki urejajo obrambo, varnost, zaščito in reševanje, zagotoviti in uporabiti primerno opremo, ki omogoča pooblaščenim osebam nadzor nad komunikacijami v sistemu NMT.
22. člen
(izredne razmere)
V primeru vojnega stanja, izrednega stanja ali v primerih naravnih ali drugih nesreč mora koncesionar zagotoviti prednostni vrstni red telekomunikacijskih storitev oziroma spoštovanje prepovedi v skladu s predpisi, ki urejajo obrambo, varnost, zaščito in reševanje.
23. člen
(dostava podatkov)
(1) Koncesionar mora vsako leto predložiti Upravi Republike Slovenije za telekomunikacije poročilo o kakovosti in obsegu storitev, ki jih zagotavlja. Poročilo obsega zlasti podatke o realizaciji ciljev, določenih z načrtom iz četrtega odstavka 9. člena te uredbe.
(2) Na njeno zahtevo mora koncesionar Upravi Republike Slovenije za telekomunikacije v razumnem roku zagotoviti tudi druge podatke, s katerimi razpolaga, zlasti v zvezi z delovanjem omrežja NMT in opravljanjem storitev NMT.
24. člen
(stroški koncesionarja)
Koncesionar nosi vse stroške v zvezi s koncesijo, podeljeno na podlagi te uredbe.
25. člen
(plačilo za koncesijo in uporabo frekvenc)
(1) Koncesionar je dolžan plačati naslednje dajatve:
– enkratno plačilo za koncesijo v višini 375,000.000 SIT, in sicer v 60 dneh po sklenitvi koncesijske pogodbe,
– letno koncesijsko dajatev v višini dveh odstotkov (2%) od celotnega prihodka od storitev, ki jih zajema koncesija, in sicer v štirih četrtletnih obrokih. Obrok za tekoče četrtletje se izračuna na podlagi prihodka v preteklem četrtletju ter poravna v 30 dneh po preteku tekočega četrtletja,
– letno dajatev za pokritje stroškov nadzorovanja kakovosti omrežja NMT in opravljanja storitev v višini 75.000 EUR v tolarski protivrednosti.
(2) Način obračunavanja in plačevanja zneskov iz prejšnjega odstavka se podrobneje določi v koncesijski pogodbi.
(3) Koncesijska dajatev iz druge alinee prvega odstavka tega člena vsebuje tudi pristojbino za uporabo radiofrekvenčnih pasov iz 3. člena te uredbe.
III. KONCESIJSKO RAZMERJE
26. člen
(koncesijska pogodba)
(1) Koncesionar mora skleniti koncesijsko pogodbo najkasneje v šestih mesecih po uveljavitvi te uredbe.
(2) V koncesijski pogodbi koncedent in koncesionar podrobneje uredita medsebojna razmerja, zlasti glede dodeljenih frekvenc, obveznosti koncesionarja, medomrežnega povezovanja, terminalske opreme, nadzora nad izvajanjem koncesije in načina plačevanja pristojbin.
(3) S sklenitvijo koncesijske pogodbe se koncesionar zaveže, da bo spoštoval obveznosti iz te uredbe.
(4) Koncesijska pogodba začne veljati z dnem podpisa.
(5) Koncesijska pogodba preneha veljati po izteku časa, za katerega je bila sklenjena, ali s sporazumnim razdrtjem ali z odvzemom koncesije.
27. člen
(podaljšanje koncesije)
(1) Koncesijo se lahko podaljša dvakrat, vsakič za štiri leta, brez plačila koncesijske dajatve iz prve alinee prvega odstavka 25. člena te uredbe, če koncesionar vsaj osem mesecev pred prenehanjem veljavnosti koncesijske pogodbe pisno predlaga koncedentu njeno podaljšanje. Predlog mora primerno utemeljiti.
(2) Koncedent mora v devetdesetih dneh po prejemu vloge pisno sporočiti, če namerava sprožiti postopek za podaljšanje koncesijske pogodbe.
(3) Če koncedent koncesijske pogodbe ne podaljša ali pa ni pravočasno dosežen sporazum o podaljšanju, je koncesionar na pisno zahtevo koncedenta dolžan opravljati storitve NMT še naprej, vendar največ dve leti.
28. člen
(odvzem koncesije)
(1) Koncedent lahko z odločbo odvzame koncesijo, če:
– koncesionar ni upošteval določb zakonov, te uredbe in drugih predpisov, koncesijske pogodbe ali dovoljenj, izdanih na podlagi zakona,
– koncesionar ni dal vseh, s koncesijsko pogodbo predpisanih informacij, ministru ali drugim pooblaščenim državnim organom, pristojnim za zveze, oziroma je podal neresnične informacije,
– je koncesionar v popolni vlogi iz tretjega odstavka 8. člena te uredbe podal neresnične informacije,
– koncesionar ne izpolnjuje več pogojev iz 7. člena te uredbe, ki so bili pogoj za pridobitev koncesije,
– če so bile s pravnomočno odločbo pristojnega organa ugotovljene dejavnosti ali opustitve koncesionarja, ki so negativno vplivale na konkurenčnost ali omejevale konkurenčnost na področju mobilne telefonije,
– pride do stečaja koncesionarja,
– koncesionar ne pristane na spremembo koncesijske pogodbe, ki jo zahteva koncedent v skladu z 29. členom te uredbe.
(2) Po odvzemu koncesije je koncesionar, v skladu s splošnimi predpisi o odškodninski odgovornosti, odškodninsko odgovoren koncedentu in uporabnikom storitev, s katerimi je sklenil pogodbo.
29. člen
(sprememba koncesijske pogodbe)
Koncedent lahko zahteva spremembo koncesijske pogodbe v primerih:
– spremembe zakonov in predpisov, ki vplivajo na spremembo določb koncesijske pogodbe,
– spremenjenih okoliščinah, ki jih ni bilo možno predvideti ob podpisu koncesijske pogodbe.
IV. NADZOR NAD IZVAJANJEM
30. člen
(nadzor nad izvajanjem koncesije)
(1) Nadzor nad zakonitostjo koncesionarjeve dejavnosti izvajajo pristojni inšpekcijski organi.
(2) Nadzor nad opravljanjem dejavnosti, ki je predmet te uredbe, izvaja Uprava Republike Slovenije za telekomunikacije.
(3) Koncesionar mora na zahtevo omogočiti pooblaščenim uslužbencem Uprave Republike Slovenije za telekomunikacije vstop v svoje poslovne prostore ter dostop do objektov in naprav, ki so sestavni del omrežja, kakor tudi vpogled v poslovno in tehnično dokumentacijo ali pa Upravi Republike Slovenije za telekomunikacije poslati izpis iz te dokumentacije.
V. KONČNA DOLOČBA
31. člen
(veljavnost uredbe)
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 347-14/99-1
Ljubljana, dne 17. junija 1999.
Vlada Republike Slovenije
Marjan Podobnik l. r.
Podpredsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti