Uradni list

Številka 50
Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 50/1999 z dne 28. 6. 1999

Kazalo

2414. Navodilo za izvajanje sklepa o poročanju o poslih z vrednostnimi papirji, stran 6354.

Na podlagi tretjega odstavka 54. člena zakona o deviznem poslovanju (Uradni list RS, št. 23/99), 3. točke sklepa o poročanju o poslih z vrednostnimi papirji (Uradni list RS, št. 50/99) in 23. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja guverner Banke Slovenije
N A V O D I L O
za izvajanje sklepa o poročanju o poslih z vrednostnimi papirji
I. Splošno
1. S tem navodilom Banka Slovenije predpisuje vsebino, način in roke poročanja o poslih z vrednostnimi papirji.
2. Poročevalci po tem navodilu so pooblaščeni udeleženci trga vrednostnih papirjev, banke in zavarovalnice, ki opravljajo posle z vrednostnimi papirji v svojem imenu in za svoj račun ali v svojem imenu in za tuj račun. Poročevalci po tem navodilu so tudi rezidenti, izdajatelji dolžniških vrednostnih papirjev v tujini.
3. Poročevalci predložijo Banki Slovenije mesečna poročila do 20. v mesecu za pretekli mesec. Predmet poročil pooblaščenih udeležencev trga vrednostnih papirjev so vrednostni papirji iz 2. točke tega navodila v njihovem portfelju ali v portfelju njihovih strank. Predmet poročanja izdajateljev dolžniških vrednostnih papirjev v tujini oziroma od njih pooblaščenih oseb so izdaja oziroma prodaja, zapadlost in tok obresti dolžniških vrednostnih papirjev, izdanih v tujini. Zato izdajatelji dolžniških vrednostnih papirjev v tujini poročajo le za mesece, v katerih so bile izvršene te transakcije.
Poročevalci po tem navodilu so dolžni Banki Slovenije sporočiti osebo, odgovorno za pripravo poročila.
4. Poročevalci poročajo v elektronski obliki v formatu, predpisanem z navodilom o načinu dostavljanja podatkov o poslih z vrednostnimi papirji.
5. Poročevalci pri sestavi poročila uporabljajo šifrante, ki so sestavni del tega navodila. Poročilo mora biti izpolnjeno v tolarjih. Vrednosti v tujih valutah se preračunajo v tolarje po srednjem tečaju Banke Slovenije, veljavnem na dan valutacije.
6. Poročilo se nanaša na posamezen vrednostni papir posameznega imetnika. V primeru, da je imetnik vrednostnega papirja prebivalstvo (sektor S.14 ali S.24) ali neprofitna organizacija (sektor S.15 ali S.25), se poroča za posamezen vrednostni papir agregirano po imetnikih iz posameznega sektorja iz iste države.
7. Izdajatelji dolžniških vrednostnih papirjev v tujini in izdajatelji delnic, na podlagi katerih so bila v tujini izdana globalna potrdila o lastništvu (GDR), so dolžni Banki Slovenije posredovati prospekt oziroma podrobnejše podatke o izdaji dolžniških vrednostnih papirjev oziroma GDR v tujini.
II. Izpolnjevanje poročila
8. Vsebina poročila
Oznaka N pomeni število numeričnih znakov, AN pa število alfa numeričnih znakov v elektronski obliki poročila.
(1.) SPLOŠNI PODATKI
Obvezno morajo biti izpolnjene postavke od 1.1. do 1.4., postavke od 1.5. do 1.8. pa le v primeru poročila za stranko.
(1.1.) Mesec in leto (6 N znakov: mmllll). Dvomestna oznaka meseca in štirimestna oznaka leta.
(1.2.) Matična številka poročevalca (7 N). Matična številka poročevalca iz registra pravnih oseb SURS.
(1.3.) Vrsta poročila (1 N) Tri vrste poročil:
– vrednost 1 predstavlja poročilo pooblaščenega udeleženca za svoj račun
– vrednost 2 predstavlja poročilo pooblaščenega udeleženca za račun stranke in
– vrednost 3 predstavlja poročilo izdajatelja dolžniškega papirja v tujini.
(1.4.) Oblika posla (3 AN) Pet oblik posla o katerih se poroča:
– SRN – vrednostni papirji izdani v Sloveniji s strani rezidentov in v lasti nerezidentov
– SNR – vrednostni papirji izdani v Sloveniji s strani nerezidentov in v lasti rezidentov
– TNR – vrednostni papirji izdani v tujini s strani nerezidentov in v lasti rezidentov
– TRN – vrednostni papirji izdani v tujini s strani rezidentov in v lasti nerezidentov
– TRR – vrednostni papirji izdani v tujini s strani rezidentov in v lasti rezidentov
(1.5.) Država stranke (3 AN): ISO koda države stranke.
(1.6.) Naziv stranke (40 AN): Firma stranke.
(1.7.) Matična številka stranke (7 N): Matična številka stranke rezidenta iz registra pravnih oseb SURS, številka 5980003 za domačo fizično osebno in prazno polje, kadar je stranka nerezident.
(1.8.) Sektor stranke (4 AN): Sektor stranke po šifrantu, ki je sestavni del tega navodila.
(2.) VREDNOSTNI PAPIR
V poročilu pooblaščenega udeleženca (vrsta poročila 1 ali 2) morajo biti vedno izpolnjene postavke 2.1., 2.4., 2.5., 2.6., 2.7. in 2.9., ob prvem nakupu vrednostnega papirja pa morajo biti izpolnjene vse postavke drugega dela poročila. V poročilu izdajatelja dolžniških vrednostnih papirjev v tujini (vrsta poročila 3) morajo biti vedno izpolnjene vse postavke drugega dela poročila.
(2.1.) Država izdajatelja (3 AN znaki): ISO koda države izdajatelja.
(2.2.) Naziv izdajatelja (40 AN znakov): Firma izdajatelja.
(2.3.) Matična številka izdajatelja (7 N znakov): Matična številka izdajatelja rezidenta iz registra pravnih oseb SURS in prazno polje za izdajatelja nerezidenta.
(2.4.) Sektor izdajatelja (4 AN znaka): Sektor izdajatelja po šifrantu, ki je sestavni del tega navodila.
(2.5.) ISIN koda vrednostnega papirja (12 AN znakov).
(2.6.) Oznaka vrednostnega papirja (10 AN znakov): vpiše se oznaka vrednostnega papirja na domačem trgu (v primeru, da je vrednostni papir vpisan v KDD se vpiše oznaka vrednostnega papirja, ki jo določi KDD) ali na tujem trgu ali oznaka iz šifranta domačih vrednostnih papirjev, izdanih v tujini, ki je sestavni del tega navodila.
(2.7.) Vrsta vrednostnega papirja (6 AN znaka): CFI kode po standardu ISO 10962.
(2.8.) Število izdanih lotov (12 N znakov): Število vseh izdanih lotov vrednostnega papirja.
(2.9.) Valuta nominalne vrednosti (3 N znaki): ISO koda valute v kateri je izražena nominalna vrednost.
(2.10.) Nominalna vrednost lota (12 N znakov): Nominalna vrednost lota vrednostnega papirja v valuti 2.9.
(3.) PORTFELJ VREDNOSTNEGA PAPIRJA V MESECU POROČANJA
(3.1.) Začetno stanje (15 N): v poročilu pooblaščenega udeleženca za svoj račun ali račun stranke (koda 1 ali 2 iz točke 1.3. tega poročila) se vpiše stanje portfelja vrednostnega papirja na koncu predhodnega meseca v 000 SIT po tržni ceni, v poročilu izdajateljev dolžniških vrednostnih papirjev v tujini (koda 3 iz točke 1.3. tega poročila) pa nominalna vrednost že prej izdanih vrednostnih papirjev v 000 SIT, začetno stanje mora biti v obeh primerih enako končnemu stanju v predhodnem poročilu.
(3.2.) Izdaja (ali nakup na primarnem trgu) (12 N): v poročilu izdajateljev dolžniških vrednostnih papirjev v tujini (koda 3 iz točke 1.3. tega poročila) se vpiše nominalna vrednost emisije vrednostnega papirja v mesecu poročanja v 000 SIT, v poročilu pooblaščenega udeleženca za svoj račun ali račun stranke (koda 1 ali 2 iz točke 1.3. tega poročila) pa se vpiše tržna vrednost nakupov vrednostnih papirjev na primarnem trgu v mesecu poročanja v 000 SIT.
(3.3.) Dospetje (12 N): nominalna vrednost glavnice vrednostnega papirja, zapadle v mesecu poročanja v 000 SIT.
(3.4.) Nakup (na sekundarnem trgu) (12 N): tržna vrednost kupljenega vrednostnega papirja v mesecu poročanja v 000 SIT (ne vpisujejo se nakupi vrednostnih papirjev na primarnem trgu, če so že vpisani v postavki izdaja (točka 3.2. tega poročila)).
(3.5.) Prodaja (12 N): tržna vrednost prodanega vrednostnega papirja v mesecu poročanja v 000 SIT.
(3.6.) Druge spremembe (12 N): vključujejo tečajne razlike, sprememba tržne cene in revalorizacija portfelja netržnega vrednostnega papirja v mesecu poročanja v 000 SIT.
(3.7.) Končno stanje (15 N): v poročilu pooblaščenega udeleženca za svoj račun ali račun stranke (koda 1 ali 2 iz točke 1.3. tega poročila) se vpiše stanje portfelja vrednostnega papirja na koncu meseca poročanja v 000 SIT po tržni ceni, v poročilu izdajateljev dolžniških vrednostnih papirjev v tujini (koda 3 iz točke 1.3. tega poročila) pa nominalna vrednost stanja izdanih vrednostnih papirjev na koncu meseca poročanja v 000 SIT.
Kontrolna vsota: 3.1 + 3.2 – 3.3 + 3.4 – 3.5 + 3.6 = 3.7.
(3.8.) Dohodek (12 N): dividende in obresti portfelja, vključno z diskontom, zapadle v mesecu poročanja v 000 SIT.
(3.9.) Provizija (12 N): znesek provizije, ki je bil plačan v mesecu poročanja v 000 SIT.
(3.10.) Davek (12 N): davek, ki je bil plačan na podlagi vrednostnega papirja iz poročila v mesecu poročanja, v 000 SIT.
(3.11.) Število lotov (6 N): v poročilu pooblaščenega udeleženca za svoj račun ali račun stranke (koda 1 ali 2 iz točke 1.3. tega poročila) se vpiše končno stanje portfelja (iz točeke 3.7. tega poročila) v lotih vrednostnega papirja, v poročilu izdajateljev dolžniških vrednostnih papirjev v tujini (koda 3 iz točke 1.3. tega poročila) pa število lotov izdanih vrednostnih papirjev na koncu meseca poročanja.
(3.12.) Skrbniški račun na podlagi sklepa o načinu in pogojih pod katerimi nerezident kupuje vrednostne papirje v Republiki Sloveniji (1 N). Možni sta dve vrednosti:
– 1 pomeni, da je bil konec meseca odprt za portfelj skrbniški račun,
– 0 pomeni, da konec meseca portfelj ni imel skrbniškega računa.
(3.13.) Država trga (3 AN): ISO koda države trga.
(3.14.) Valuta posla (3 N): ISO koda valute transakcije.
(3.15.) Država končnega posrednika (3 AN): ISO koda države končnega posrednika pri transakciji.
(3.16.) Naziv končnega posrednika (30 AN): naziv končnega posrednika pri transakciji.
(3.17.) Država skrbniške banke (3 AN): ISO koda države skrbniške banke.
(3.18.) Naziv skrbniške banke (30 AN): naziv skrbniške banke.
9. Primeri izpolnitve poročila o poslovanju z vrednostnimi papirji
V tabeli je prikazanih 5 različnih primerov, kako mora biti izpolnjeno poročilo:
– Primera A in B predstavljata trgovanje poblaščenega udeleženca na tujem trgu s papirji izdajatelja nerezidenta (oblika posla TNR). V primeru A gre za trgovanje za lasten račun (vrsta poročila 1 in ne gre za prvo transakcijo z vrednostnim papirjem), v primeru B pa za trgovanje za račun stranke rezidenta (vrsta poročila 2 in gre za prvo transakcijo z vrednostnim papirjem).
– Primer C predstavlja trgovanje z vrednostnim papirjem izdajatelja rezidenta na domačem trgu s strani pooblaščenega udeleženca za račun stranke nerezidenta (gre za prvo transakcijo z vrednostnim papirjem; vrsta poročila 2 in oblika posla SRN).
– Primer D označuje trgovanje pooblaščenega udeleženca na tujem trgu s papirji izdajateljev rezidentov (evroobveznice, tuje obveznice ali GDR) za račun stranke rezidenta (vrsta poročila 2 in oblika posla TRR, gre za prvo transakcijo z vrednostnim papirjem).
– Primer E prikazuje poročilo rezidenta, izdajatelja dolžniških vrednostnih papirjev v tujini (vrsta poročila 3 in oblika posla TRN). Predmet poročanja so izdaja oziroma prodaja, zapadlost in tok obresti dolžniških vrednostnih papirjev, izdanih v tujini.
Tabela: Primeri izpolnitve poročila o poslovanju z vrednostnimi papirji
--------------------------------------------------------------------------------
                                                    A     B     C     D     E
--------------------------------------------------------------------------------
1. SPLOŠNO    
1.1. Mesec in leto (6 N znakov)                     +     +     +     +     +
1.2. Matična številka poročevalca (7 N)             +     +     +     +     +
1.3. Vrsta poročila (1 N)                           1     2     2     2     3
1.4. Oblika posla (3 AN)                           TNR   TNR   SRN   TRR   TRN
1.5. Država stranke (3 AN)                          -    SVN    +    SVN    -
1.6. Naziv stranke (30 AN)                          -     +     +     +     -
1.7. Matična številka stranke (7 N)                 -     +     -     +     -
1.8. Sektor stranke (2 N)                           -     +     +     +     -
2. VREDNOSTNI PAPIR    
2.1. Država izdajatelja (3 AN)                      +     +    SVN   SVN   SVN
2.2. Naziv izdajatelja (30 AN)                      *     +     +     +     +
2.3. Matična številka izdajatelja (7 N)             -     -     +     +     +
2.4. Sektor izdajatelja (2 N)                       +     +     +     +     +
2.5 ISIN koda vrednostnega papirja (12 AN)          +     +     +     +     +
2.6. Oznaka vrednostnega papirja (6 AN)             +     +     +     +     +
2.7. Vrsta vrednostnega papirja (6 AN)              +     +     +     +     +
2.8. Število izdanih lotov (6 N)                    *     +     +     +     +
2.9. Valuta nominalne vrednosti (3 AN)              +     +     +     +     +
2.10. Nominalna vrednost lota (12N)                 *     +     +     +     +
3. PORTFELJ    
3.1. Začetno stanje (15 N)                          +     +     +     +     +
3.2. Izdaja (ali nakup na primarnem trgu) (12 N)    *     *     *     *     *
3.3. Dospetje (12 N)                                *     *     *     *     *
3.4. Nakup (na sekundarnem trgu) (12 N)             *     *     *     *     -
3.5. Prodaja (12 N)                                 *     *     *     *     -
3.6. Druge spremembe (12 N)                         *     *     *     *     *
3.7. Končno stanje (15 N)                           +     +     +     +     +
3.8. Dohodek (12 N)                                 *     *     *     *     *
3.9. Provizija (12 N)                               *     *     *     *     *
3.10. Davek (12 N)                                  *     *     *     *     * 
3.11. Število lotov (6 N)                           +     +     +     +     +
3.12. Skrbniški račun (1 N)                         -     -     +     -     -
3.13. Država trga (3 AN)                            +     +    SVN    +     +
3.14. Valuta posla (3AN)                            +     +    705    +     +
3.15. Država posrednika (3 AN)                      *     *     -     *     *
3.16. Naziv posrednika (30 AN)                      *     *     -     *     *
3.17. Država skrbniške banke (3 AN)                 *     *     *     *     *
3.18. Naziv skrbniške banke (30 AN)                 *     *     *     *     *
--------------------------------------------------------------------------------
+ Obvezen vnos podatka.
* Vnos podatka je odvisen od primera.
- Vnos podatka v prikazanem primeru ni mogoč ali ni potreben.
10. Seznam šifrantov, potrebnih za izpolnitev navodila:
– šifrant držav: ISO 3166 (uporaba trimestne črkovne kode, primer: SVN za Slovenijo)
– šifrant valut: ISO 4217 (uporaba numerične kode, primer: 705 za slovenski tolar)
– šifrant vrednostnih papirjev vpisanih v KDD (kode določi KDD)
– šifrant vrste poročila:
1 – poročilo pooblaščenega udeleženca za svoj račun
2 – poročilo pooblaščenega udeleženca za račun stranke
3 – poročilo izdajatelja dolžniškega papirja v tujini
– šifrant oblike posla:
SRN – vrednostni papirji izdani v Sloveniji s strani rezidentov in v lasti nerezidentov
SNR – vrednostni papirji izdani v Sloveniji s strani nerezidentov in v lasti rezidentov
TNR – vrednostni papirji izdani v tujini s strani nerezidentov in v lasti rezidentov
TRN – vrednostni papirji izdani v tujini s strani rezidentov in v lasti nerezidentov
TRR – vrednostni papirji izdani v tujini s strani rezidentov in v lasti rezidentov
– šifrant sektorjev (šifrant sektorjev rezidentov je pripravljen v skladu z uredbo o uvedbi in uporabi standardne klasifikacije institucionalnih sektorjev, Uradni list RS, št. 56/98; šifrant sektorjev nerezidentov pa smiselno povzema logiko uporabljeno pri sektorizaciji rezidentov):
· sektorji rezidentov:
S.11 – nefinančne družbe
S.121 – centralna banka
S.122 – druge denarne finančne ustanove (vključuje banke, hranilnice, hranilno-kreditne službe)
S.123 – drugi finančni posredniki, razen zavarovalnic in pokojninskih skladov (vključujejo tudi vzajemne sklade in pooblaščene investicijske družbe)
S.124 – pomožne finančne dejavnosti (vključuje tudi borznoposredniške družbe)
S.125 – zavarovalnice in pokojninski skladi
S.13 – država
S.14 – gospodinjstva
S.15 – neprofitne organizacije
· sektorji nerezidentov:
S.21 – nefinančne družbe
S.221 – centralne banke
S.222 – druge denarne finančne ustanove
S.223 – drugi finančni posredniki, razen zavarovalnic in pokojninskih skladov (vključuje tudi odprte in zaprte investicijske sklade oziroma družbe)
S.224 – pomožne finančne dejavnosti
S.225 – zavarovalnice in pokojninski skladi
S.23 – države
S.24 – gospodinjstva
S.25 – neprofitne organizacije
– šifrant vrste vrednostnih papirjev: (CFI kode po standardu ISO 10962)
– šifrant domačih vrednostnih papirjev izdanih v tujini:
obveznice:
NFA2USD – obveznice po NFA 2. serije v USD, izdane 11. 6. 1996
NFA2DEM – obveznice po NFA 2. serije v DEM, izdane 11. 6. 1996
EUR1 – evroobveznice RS v USD, izdane 6. 8. 1996
EUR2 – evroobveznice RS v DEM, izdane16. 6. 1997
EUR3 – evroobveznice RS v EUR, izdane 27. 5. 1998
EUR4 – evroobveznice RS v EUR, izdane 18. 3. 1999
globalna potrdila o lastništvu:
GDRBTC – globalna potrdila o lastništvu BTC
GDRSKB – globalna potrdila o lastništvu SKB
11. Poročevalci so dolžni prvo poročilo na podlagi tega navodila posredovati Banki Slovenije do 20. oktobra za mesec september 1999 in sicer za stanje na dan 1. septembra 1999 in transakcije, poravnane v mesecu septembru 1999.
12. To navodilo začne veljati 1. septembra 1999.
Ljubljana, dne 22. junija 1999.
Guverner
Banke Slovenije
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti