Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/1999 z dne 22. 4. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/1999 z dne 22. 4. 1999

Kazalo

1408. Odlok o občinski turistični taksi, stran 3215.

Na podlagi 21., 22. in 61. člena zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98), 65. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 57/98) in 100. člena statuta Občine Ribnica (Uradni list RS, št. 44/95) je Občinski svet občine Ribnica na 2. redni seji dne 11. 2. 1999 sprejel
O D L O K
o občinski turistični taksi
1. člen
S tem odlokom se določa višina turistične takse, oprostitve plačila turistične takse, način pobiranja in odvajanja turistične takse, poraba sredstev zbranih na ta način ter nadzor nad pobiranjem in odvajanjem turistične takse.
2. člen
Turistična taksa je pavšalni denarni znesek, ki ga plačuje turist za vsak dan bivanja v kraju zunaj stalnega prebivališča. Z njo turist v registriranem prenočitvenem obratu poravna storitve ali ugodnosti, ki jih je v kraju deležen brezplačno.
Turistično takso plača turist skupaj s plačilom storitev za prenočevanje.
3. člen
Plačila turistične takse so oproščeni:
– otroci do sedmega leta starosti,
– invalidne osebe na podlagi članske izkaznice,
– osebe z zdravniško napotnico v naravnih zdraviliščih in bolnicah,
– učenci, dijaki, udeleženci vzgojno-izobraževalnih programov, ki jih na neprofitni podlagi organizirajo društva in vzgojno-izobraževalne ustanove ter verske in druge skupnosti v okviru svojih rednih aktivnosti,
– dijaki in študentje v dijaških oziroma študentskih domovih,
– osebe, ki so na začasnem delu in bivajo v turističnem gostinskem obratu več kot 30 dni,
– udeleženci mladinskih in državnih strokovnih in športnih tekmovanj,
– tuji državljani, ki so po mednarodnih predpisih in sporazumih oproščeni plačila takse.
Turistično takso v višini 50% plačajo:
– osebe od 7. do 18. leta starosti,
– gostje v kampih,
– turisti v domovih za učence in študente,
– turisti, člani mednarodnih mladinskih organizacij, ki prenočujejo v mladinskih prenočiščih, ki so vključena v mednarodno mrežo IYHF.
4. člen
Turistična taksa v Občini Ribnica znaša 8 točk.
Znesek turistične takse se izračuna tako, da se pomnoži število točk z vrednostjo točke. Vrednost točke je določena z zakonom o pospeševanju turizma.
5. člen
Pravne osebe in podjetniki posamezniki ter sobodajalci, kmetije in društva, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, morajo pobirati turistično takso hkrati s plačilom storitev za prenočevanje ali najpozneje zadnji dan prenočevanja. Turist je dolžan plačati turistično takso tudi v primeru, ko je deležen brezplačnih storitev za prenočevanje.
6. člen
Osebe iz prejšnjega člena nakazujejo pobrano turistično takso do 25. dne v tekočem mesecu za pretekli mesec. Skupaj z nakazilom morajo občini in pristojnemu davčnemu organu poslati tudi mesečno poročilo, iz katerega mora biti razvidno število prenočitev in znesek turistične takse.
7. člen
Turistična taksa je prihodek občine. Sredstva turistične takse se uporablja za občinske aktivnosti na področju turizma v skladu s sprejetim proračunom.
8. člen
Nadzor nad pobiranjem in odvajanjem turistične takse ter vodenjem evidenc opravlja pristojni davčni organ. Nadzor opravlja tudi pristojni organ občinske uprave v okviru svojih pooblastil.
9. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 01-423-05-1/99
Ribnica, dne 13. januarja 1999.
Župan
Občine Ribnica
Jože Tanko l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti