Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/1999 z dne 12. 3. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/1999 z dne 12. 3. 1999

Kazalo

703. Odlok o varnosti v cestnem prometu v naseljih, stran 1371.

Na podlagi 17. in 18. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št.10/98), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/82, 36/83, 42/85, 2/86, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 35/97 in 73/98) ter pete in šeste alinee 2. točke pod c 14. člena in druge alinee četrtega odstavka 20. člena statuta Občine Bled (Uradni list RS, št. 22/95 in 22/97) je Občinski svet občine Bled je na 2. seji dne 20. 1. 1999 sprejel
O D L O K
o varnosti v cestnem prometu v naseljih
Vsebina odloka
1. člen
S tem odlokom se urejajo pravila in posebna pravila javnega cestnega prometa (v nadaljnjem besedilu: cestni promet) v naseljih v Občini Bled ter določa postopek postavitve naprave, s katero se prepreči odpeljati nepravilno parkirano vozilo ter pogoje in način za odvoz nepravilno parkiranih in zapuščenih vozil.
Pomen izrazov
2. člen
Izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo enak pomen, kot ga določata zakon o varnosti cestnega prometa in zakon o javnih cestah.
Pooblastila župana
3. člen
Župan zaradi nemotenega in varnega prometa na občinskih cestah v naseljih:
1. predpiše dodatne pogoje in ukrepe, ki jih je potrebno upoštevati pri delih na cesti v naseljih;
2. uredi način gonjenja in vodenja živine;
3. določi postopek in pogoje odvoza nepravilno parkiranih in zapuščenih vozil in postopek in pogoje namestitve in odstranitve naprave iz drugega odstavka 15. člena tega odloka, s katero se lastniku ali vozniku prepreči uporaba nepravilno parkiranega vozila do plačila stroškov;
4. določi prednostne in stranske ceste;
5. določi enosmerne ceste;
6. uredi promet pešcev in promet s kolesi, kolesi z motorjem in vprežnimi vozili;
7. ukrepa v drugih zadevah lokalnega pomena.
Pooblastila Občine Bled
4. člen
Občina Bled:
1. odredi postavitev in vzdrževanje zaščitnih ograj za pešce na nevarnih mestih;
2. odredi dodatne tehnične in druge ukrepe za varnost otrok, pešcev in kolesarjev, zlasti v bližini vrtcev, šol, zdravstvenih zavodov, igrišč, stanovanjskih naselij in drugih območij, kjer se ti udeleženci pojavljajo v večjem številu;
3. odredi odstranitev uničene, poškodovane, izrabljene ali neustrezno postavljene prometne signalizacije ter postavitev nove signalizacije;
4. odredi izvedbo drugih tehničnih ukrepov za zagotovitev nemotenega in varnega prometa na občinskih cestah v naseljih.
Omejitev tovornega prometa
5. člen
(1) Dostavni promet ni dovoljen na C. Svobode od križišča s Prešernovo c. do križišča z Ljubljansko c., na Kidričevi c. od križišča s c. Svobode mimo Riklijevega parka do odcepa ceste proti diagnostičnem centru, na Grajski cesti od križišča s c. Svobode pri avtobusnem postajališču proti Riklijevi cesti do cerkve. Dostavni promet v ožjem območju naselja Bleda je dovoljen promet s tovornimi vozili do 5 T, v času od 6. do 10. ure
(2) Za ožje območje naselja se šteje C. Svobode od križišča s Prešernovo c. do križišča z Ljubljansko c., Kidričeva c. od križišča s c. Svobode mimo Riklijevega parka do odcepa ceste proti diagnostičnem centru, Grajska cesta od križišča s c. Svobode pri avtobusnem postajališču proti Riklijevi cesti do cerkve.
(3) Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbama tega člena.
(4) Z denarno kaznijo 25.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s določbama tega člena, odgovorna oseba pa z denarno kaznijo 5.000 tolarjev.
Območja za pešce in območja umirjenega prometa
6. člen
Območja za pešce in območja umirjenega prometa ter prometno ureditev, ki velja na teh področjih, določa poseben odlok.
Omejitve vožnje kandidatov za voznike
7. člen
(1) Poučevanje praktične vožnje kandidatov za voznike po ožjem območju naselja Bleda iz 5. člena ob delavnih dneh od ponedeljka do petka ni dovoljeno v času od 6. do 10. ure in od 14. do 16. ure. V času turistične sezone od 1. 5. do 30. 9. pa poučevanje praktične vožnje kandidatov za voznike ni dovoljeno.
(2) Z denarno kaznijo 25.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z določbama tega člena, odgovorna oseba pa z denarno kaznijo 5.000 tolarjev.
Omejitev hitrosti
8. člen
Omejitev hitrosti v posameznih naseljih, ulicah ali območjih pod splošno določeno omejitev določi na predlog upravljalca javnih cest oziroma pristojne krajevne skupnosti, Občina Bled.
Varnost pešcev
9. člen
(1) Zaradi varnosti pešcev ni dovoljena vožnja s kolesi, kolesi s pomožnim motorjem, kolesom z motorjem in motornim kolesom in drugim vozilom po sprehajalnih stezah, otroških in športnih igriščih, zelenicah, parkih in drugih površinah, ki so namenjena izključno pešcem.
(2) Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
(3) Z denarno kaznijo 25.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z določbama tega člena, odgovorna oseba pa z denarno kaznijo 5.000 tolarjev.
Vrste javnih parkirnih prostorov
10. člen
Javni parkirni prostori v naseljih so splošni in posebni. Splošni parkirni prostori so vsi parkirni prostori na javnih površinah, razen posebnih parkirnih prostorov.
11. člen
(1) Splošni parkirni prostori so vsi parkirni prostori na javnih površinah.
1. Voznik na parkirni prostor lahko parkira samo tisto vrsto vozila, za katero je parkirni prostor določen.
2. Če je parkiranje na splošnih parkirnih prostorih s prometnim znakom omejeno na določen čas, mora voznik označiti čas prihoda s parkirnim listkom iz parkirne ure, ki stoji na parkirnem prostoru, če pa take parkirne ure ni, pa z na vidnem mestu nameščeno parkirno uro v vozilu.
(2) Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s 1. in 2. točko prvega odstavka tega člena.
12. člen
(1) Posebni parkirni prostori so:
1. varovani parkirni prostori, na katerih je parkiranje ob plačilu parkirnine urejeno tako, da je zagotovljeno varovanje parkiranih vozil;
2. rezervirani parkirni prostori za potrebe pravnih oseb ter fizičnih oseb v zvezi z opravljanjem njihove dejavnosti;
3. rezervirani parkirni prostori za potrebe avtošol;
4. postajališča avto taksi vozil;
5. drugi posebni parkirni prostori.
Posebni parkirni prostori morajo biti označeni s prometnim znakom in označbo na vozišču. Prometni znak mora vsebovati poleg označbe za vrsto vozil, še čas dovoljenega parkiranja in druga obvestila. Na posebnih parkirnih prostorih lahko parkirajo samo tista vozila, ki so jim parkirni prostori namenjeni in za čas, ki je za to določen. Voznik mora imeti na vidnem mestu v vozilu nameščeno parkirno uro.
(2) Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo tega člena.
(3) Z denarno kaznijo 25.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z določbama tega člena, odgovorna oseba pa z denarno kaznijo 5.000 tolarjev.
13. člen
(1) Tovorna vozila in avtobusi so lahko parkirani samo na za to določenih in označenih parkiriščih.
(2) Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo tega člena.
(3) Z denarno kaznijo 25.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z določbama tega člena, odgovorna oseba pa z denarno kaznijo 5.000 tolarjev.
14. člen
(1) Poleg v zakonu naštetih primerov je prepovedano parkiranje tudi:
1. pred mesti, kjer so nameščeni hidranti,
2. v pasaži, pred vhodom za vozila v stavbe, garaže ali dvorišča,
3. na delih javne parkirne površine med vrisanimi parkirnimi boksi tako, da onemogočijo izvoz že parkiranemu vozilu oziroma uvoz vozila na vrisan parkirni prostor,
4. v parkih in na zelenicah,
5. pred in na prostoru, določenem za odlaganje posod za odpadke (sanitarni otoki),
6. po bankinah,
7. na vozišču ceste v naseljih.
(2) Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s 1., 2., 3., 4., 5., 6. in 7. točko prvega odstavka tega člena.
Odvoz nepravilno parkiranih vozil, in postavitev naprave, s katero se prepreči odpeljati nepravilno parkirano vozilo
15. člen
(1) Za vozilo, ki je nepravilno parkirano, občinski redar odredi postavitev naprave, s katero se lastniku ali vozniku prepreči uporaba vozila do plačila stroškov priklenitve.
(2) Na vozilo, ki je parkirano tako, da ogroža druge udeležence v cestnem prometu, ni dovoljeno postaviti naprave iz prvega odstavka tega člena. Občinski redar odredi odvoz parkiranega vozila z vozilom (pajek). Odvoz se opravi na stroške lastnika.
(3) Odvoz se lahko odredi tudi za:
1. izločeno vozilo, za katero obstaja nevarnost, da se pomanjkljivost ne bo odpravila v roku iz prvega odstavka 219. člena zakona o varnosti cestnega prometa,
2. vozilo, na katerem je bila po odredbi občinskega redarja nameščena naprava iz prvega odstavka tega člena, pa voznik oziroma lastnik ni poskrbel za odstranitev vozila v roku, ki ga določi župan s pravilnikom.
(4) Župan sprejme pravilnik o namestitvi posebne naprave za preprečitev odvoza nepravilno parkiranega vozila in odvoza vozil z vozilom (pajek).
Zapuščena vozila
16. člen
(1) Na splošnih in posebnih parkirnih prostorih in drugih javnih površinah (parki, zelenice...) je prepovedano puščati zapuščena vozila, poškodovana in dotrajana vozila, počitniške prikolice in ostala priklopna vozila, ter zasesti te površine z drugimi predmeti. Odvoz se opravi na stroške lastnika.
(2) Župan določi postopek odvoza, hrambe in prodaje vozil s pravilnikom.
(3) Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek lastnik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
(4) Z denarno kaznijo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pa z denarno kaznijo 20.000 tolarjev.
Drugi varnostni ukrepi
17. člen
Občina Bled odredi, da se na nevarnih krajih, kjer so ogroženi udeleženci v cestnem prometu, postavijo zaščitne (varnostne) ograje. Varnostne ograje postavlja in vzdržuje upravljalec javnih cest.
18. člen
(1) Gradbišča ob javnih cestah je potrebno urediti tako, da bo ob dežju onemogočeno odnašanje gradbenega in drugega materiala na javno cesto. Pri vključevanju vozil iz gradbišča ali druge neutrjene površine na javno cesto je potrebno odstraniti blato z vozišča takoj po onesnaženju in počistiti meteorno kanalizacijo. Če tega izvajalec del, prevoznik oziroma voznik ne opravi sam, stori to takoj na njegove stroške upravljalec javnih cest.
(2) Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek fizična oseba, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
(3) Z denarno kaznijo 25.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pa z denarno kaznijo 10.000 tolarjev.
19. člen
(1) Prepovedano je pranje vozil in drugih predmetov na javni cesti. Prav tako je prepovedano pranje izven javnih cest, če voda pri pranju odteka po javni cesti.
(2) Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek fizična oseba, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
(3) Z denarno kaznijo 25.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pa z denarno kaznijo 10.000 tolarjev.
Izvajanje zakonskih pooblastil in nadzor
20. člen
1. Pri izvajanju pooblastil iz 17. člena zakona o varnosti v cestnem prometu občinski redarji, občinski inšpektor izrekajo ukrepe predvidene po zakonu, tem odloku in drugih odlokih.
2. Občinski redarji in občinski inšpektor na kraju samem lahko izterjajo denarno kazen.
3. Pri izvajanju pooblastil iz prejšnjega odstavka so zbrane denarne kazni, prihodek občinskega proračuna.
Prehodne in končne določbe
21. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, prenehajo veljati določila odloka o prometnem režimu in obalnem redu na območju Bleda, ki so v nasprotju s tem odlokom. Na območju Občine Bled preneha veljati odlok o prometni ureditvi naselij v Občini Radovljica (Uradni vest. Gor. št. 24/83, 13/84, 10/86, 23/88).
22. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 01505-2/99
Bled, dne 20. januarja 1999.
Župan
Občine Bled
mag. Boris Malej l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti