Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/1999 z dne 18. 2. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/1999 z dne 18. 2. 1999

Kazalo

480. Program priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Metlika za območje Občine Metlika ter prostorskih sestavinah srednjeročnega družbenega plana Občine Metlika za območje Občine Metlika, stran 923.

Na podlagi zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) in 17. člena statuta Občine Metlika (Uradni list RS, št. 41/95 in 76/98) je Občinski svet občine Metlika na seji, dne 4. 2. 1999 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Metlika za območje Občine Metlika ter prostorskih sestavinah srednjeročnega družbenega plana Občine Metlika za območje Občine Metlika
1. člen
Ta program priprave podrobneje določa področja urejanja prostora in potrebne strokovne podlage in naloge, ki jih je potrebno izdelati oziroma pridobiti v postopku priprave in sprejemanja sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Metlika za obdobje od leta 1986 do leta 2000, dopolnjen v letu 1993 (Uradni list RS, št. 63/93) in v letu 1998 (Uradni list RS, št. 50/98) in prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Metlika za obdobje od leta 1986 do leta 1990, dopolnjenega v letu 1993 (Uradni list RS, št. 63/93) in v letu 1998 (Uradni list RS, št. 50/98 – v nadaljevanju: spremembe in dopolnitve občinskih planskih aktov).
Program priprave za spremembe in dopolnitve občinskih planskih aktov določa tudi nosilce organizacijskih aktivnosti in strokovnih nalog ter seznam sodelujočih pri izdelavi strokovnih in drugih gradiv, ki jih bo pri tem potrebno pridobiti. Sodelujočim določa način sodelovanja, naloge ter obveznosti.
Program priprave vsebuje še terminski plan izdelave in sprejemanja sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov, kot tudi način zagotavljanja sredstev, ki bodo za to potrebna.
2. člen
Spremembe in dopolnitve občinskih planskih aktov se pripravijo v tekstualni in grafični obliki tako, da bodo pri tem ustrezno upoštevane zahteve zakona o urejanju prostora (Uradni list SRS, št. 18/84) in navodila o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občin (Uradni list SRS, št. 20/85).
3. člen
Predmet in cilj sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov je:
1. Uskladitev z obveznimi izhodišči odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Republike Slovenije.
2. Dopolnitev območij namenjenih gospodarskim dejavnostim in stanovanjski gradnji.
3. Dopolnitev vinogradniških območij Vinomer in Vidošiči z izvedbo komasacij.
4. Popravki meja ureditvenih območij pri dokazljivih napakah.
5. Vnos trase rezervata metliške obvoznice in nove trase priključne ceste za Kiževsko vas.
6. Pripraviti predlog spremembe poteka državne ceste R2-421 (meja občine Semič - priključek na G2 – 105).
4. člen
Za organizacijo priprave sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov se kot nosilca in koordinatorja določa upravni organ za prostorsko načrtovanje pri Občini Metlika.
Za izdelavo zbirnih gradiv posameznih faz strokovnih podlag sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov na osnovi pridobljenih posameznih strokovnih rešitev in po predhodnih verifikacijah na odboru za gospodarstvo oziroma občinskem svetu, se določi nosilca na podlagi zbranih ponudb od zainteresiranih izvajalcev. Enako velja za posamezna strokovna gradiva, ki so vezana na neposredno naročilo Občine Metlika in ki se lahko pridobi na prostem trgu.
5. člen
Organi, skupnosti in podjetja, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov in način njihovega sodelovanja:
1. Upravni organ pristojen za prostorsko načrtovanje Občine Metlika:
– koordinira delo vseh sodelujočih,
– naroča in spremlja izdelavo strokovnih gradiv in po potrebi zagotavlja stališča Občine Metlika in pristojnih služb do vmesnih faz,
– skrbi za ustrezno pripravo gradiv za obravnave in objave.
2. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Zavod za gozdove RS:
– poda mnenje za posege, ki se nanašajo na kmetijska ali gozdna zemljišča,
– posreduje stališča do morebitnih predlogov prekategorizacije kmetijskih zemljišč.
3. Ministrstvo za obrambo:
– pripravi pogoje, ki jih je potrebno upoštevati na področju obrambe in zaščite.
4. Ministrstvo za promet in zveze:
– pripravi, oziroma sodeluje pri izdelavi strokovnih rešitev cest in drugih prometnih objektov državnega pomena.
– poda mnenje do morebitnih posegov, ki bi tangirali prometno infrastrukturo državnega pomena.
5. Cestno podjetje Novo mesto:
– poda mnenje do morebitnih posegov, ki bi se nanašali na prometno infrastrukturo v njihovem upravljanju.
6. Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Novo mesto:
– pripravi mnenja pri predlogih nove izrabe v odprtem prostoru in v naseljih, ki so evidentirana kot kulturna dediščina, oziroma spomeniki ali naravna znamenitost.
7. Javno podjetje Komunala Metlika:
– prikaže planirane večje posege in poda mnenje glede posegov, ki bi se lahko nanašali na njihove naprave.
8. Telekom Slovenije – PE Novo mesto:
– prikaže planirane večje posege in poda mnenja glede posegov, ki bi se lahko nanašali na njihove naprave.
9. Elektro Ljubljana PE Novo mesto:
– prikaže planirane večje posege in poda mnenja glede posegov, ki bi se lahko nanašali na njihove naprave.
10. Krajevne skupnosti Občine Metlika:
– predlagajo in sodelujejo pri določanju ureditvenih območij naselij in drugih posegov v KS.
11. Agrarne skupnosti, društva in posamezniki:
– dajejo pobude in predlagajo posege v okviru svojih dejavnosti in sodelujejo v času javnih obravnav pri skupni vsebini plana.
6. člen
Terminski plan izdelave in sprejemanja sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov:
– s pridobivanjem strokovnih podlag se prične 1. 3. 1999 in zaključi 30. 4. 1999.
– osnutek se na osnovi pridobljenih smernic in strokovnih podlag izdela do 31. 5. 1999 in dostavi občinskemu svetu v obravnavo do 30. 6. 1999.
– občinski svet na prvi redni seji obravnava osnutek in ga s sklepom posreduje v javno obravnavo za en mesec,
– občinska uprava poskrbi za objavo sklepa, ustrezno obvestilo javnosti o pričetku, trajanju in smislu javne obravnave ter o datumu javne razprave. Občinska uprava zagotovi tudi ustrezno razgrnitev osnutka, po potrebi zagotovi tolmačenje in vodi javno razpravo. Čas med sprejetim sklepom in začetkom javne obravnave se omeji na 14 dni,
– po preteku javne obravnave občinska uprava in strokovne službe pripravijo na pridobljene pripombe iz javne obravnave gradivo za obravnavo na odborih in Občinskem svetu občine Metlika, in sicer v 14 dneh po zaključku obravnave, oziroma do sklica seje občinskega sveta,
– občinski svet do pripomb zavzame stališča, ki jih je potrebno upoštevati pri nadaljnji izdelavi,
– občinska uprava nato poskrbi za izdelavo usklajenega predloga skupaj z izbranim nosilcem strokovne osnove v 14 dneh po pridobitvi pisnega stališča do pripomb s seje občinskega sveta,
– predlog občinska uprava nato takoj posreduje Ministrstvu za okolje in prostor – Uradu RS za prostorsko planiranje, glede njegove usklajenosti z obveznimi izhodišči prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana RS, ki glede tega izda in posreduje strokovno mnenje Vlade RS v 45 dneh,
– občinski svet po prejetem ustreznem sklepu Vlade RS predlog ponovno obravnava in odloča o njegovem sprejetju z odlokom,
– občinska uprava poskrbi, da se odlok nato takoj objavi v Uradnem listu RS.
7. člen
Stroški za pripravo in izdelavo sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov se krijejo s sredstvi proračuna Občine Metlika. Pri tem z ustreznim deležem sodelujejo tudi tisti, ki v spremembah in dopolnitvah uveljavljajo svojo možnost poseganja v prostor Občine Metlika.
8. člen
Ta program začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-1/99
Metlika, dne 4. februarja 1999.
Župan
Občine Metlika
Slavko Dragovan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti