Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/1999 z dne 10. 2. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/1999 z dne 10. 2. 1999

Kazalo

371. Odlok o ravnanju s komunalnimi in posebnimi odpadki v Občini Pivka, stran 680.

Na podlagi 21. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94 in 14/95), 26. in 30. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list SRS, št. 32/93), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93 in 66/93) in 12., 13. in 19. člena statuta Občine Pivka (Uradni list RS, št. 44/95) je Občinski svet občine Pivka na 33. seji dne 11. 11. 1998 sprejel
O D L O K
o ravnanju s komunalnimi in posebnimi odpadki v Občini Pivka
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določajo vrste komunalnih odpadkov (v nadaljevanju: odpadki), ravnanje z njimi ter urejanje in vzdrževanje odlagališč na območju Občine Pivka.
Odlok ne ureja ravnanja z nevarnimi odpadki.
2. člen
(zakon o varstvu okolja)
Odpadek je vsaka snov oziroma predmet v tekočem plinastem ali trdnem agregatnem stanju neznanega lastnika ali ki ga proizvajalec, lastnik ali imetnik ne more ali ne želi uporabljati sam, ga ne potrebuje, ga moti oziroma mu škodi ali ga je zaradi interesov varstva okolja oziroma drugega javnega interesa treba obdelati, predelati ali odložiti, kot je predpisano.
1. Komunalni odpadki so gospodinjski odpadki in njim podobni odpadki, ki nastajajo v proizvodnih in storitvenih dejavnostih, v bivalnem okolju ter na površinah in v objektih v javni rabi, ki so pretežno trdni in po svoji sestavi heterogeni, zaradi razpršenosti virov njihovega nastanka in količine na viru pa se ravnanje z njimi zagotavlja na lokalni ravni.
2. Nevarni odpadki so odpadki, ki nepredelani zaradi fizikalnih, kemičnih ali kužnih lastnosti lahko prispevajo ali imajo za posledico ogrožanje zdravja, če niso izolirani iz okolja, ki posredno ali neposredno učinkujejo na organizme zaradi njihove izpostavljenosti ali nalaganja v njih preko prehranjevalne verige, zaradi vzajemnih učinkov ali drugače. Odpadki se štejejo za nevarne, dokler ni dokazano nasprotno.
3. Posebni odpadki so odpadki, ki niso nevarni ali komunalni odpadki, in je treba zaradi količine ali lastnosti ravnati z njimi na poseben predpisani način.
3. člen
Odlagališče je prostor ali objekt na površini ali pod njo, ki omogoča varno in nadzorovano, končno ali začasno odlaganje odpadkov, ne da bi bilo s tem ogroženo zdravje ali kakovost vode ali zraka ali ekološki pogoji zunaj odlagališča ali pokrajina, pri čemer se uporabljajo tisti zaščitni ukrepi, ki jih omogoča najboljša v praksi uspešno preizkušena tehnologija.
4. člen
Na celotnem območju Občine Pivka je obvezno ravnanje z odpadki iz vseh virov na način določen s tem odlokom.
5. člen
Subjekti ravnanja z odpadki so:
1. Občina Pivka,
2. pooblaščeni izvajalci javnih služb za ravnanje z odpadki (v nadaljevanju: izvajalci) in
3. vse pravne in fizične osebe, ki se nahajajo na območju občine in pri katerih nastajajo odpadki (v nadaljevanju: povzročitelji).
Če povzročitelj iz prvega odstavka tega člena ni določljiv, se za povzročitelja šteje lastnik površine.
Stroške ravnanja z odpadki na javnih površinah v lasti Občine Pivka, krije iz lastnik sredstev Občina Pivka, če za njihovo upravljanje oziroma uporabo ni drugače dogovorjeno oziroma določeno s tem odlokom.
6. člen
Na področju ravnanja z odpadki se vzpostavi naslednji sistem:
1. ločeno zbiranje odpadkov na mestu nastanka,
2. odvoz odpadkov,
3. odlaganje odpadkov,
4. predelava odpadkov,
5. saniranje divjih odlagališč,
6. nadzor.
7. člen
Zbirno mesto za odpadke je ustrezno urejen prostor, na katerem povzročitelji redno odlagajo odpadke v tipizirane posode za odpadke.
Odjemno mesto za odpadke je ustrezno urejen prostor, od koder izvajalci redno odvažajo odpadke.
Povsod, kjer je primerno naj bosta zbirno in odjemno mesto na istem prostoru. Odjemna mesta so lahko oddaljena največ 20 m od transportne poti smetarskega vozila. Zbirna in odjemna mesta morajo ustrezati funkcionalnim, estetskim, higiensko-tehničnim, požarnovarstvenim pogojem in ne smejo ovirati in ogrožati prometa na javnih površinah. Zbirna in odjemna mesta določajo izvajalci v soglasju s povzročitelji in vaško skupnostjo na območju katere so locirana ter pravilnikom o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov.
8. člen
Redno zbiranje in odvažanje odpadkov v Občini Pivka opravljajo v skladu z določbami tega odloka pooblaščeni izvajalci s pridobljeno koncesijo Občine Pivka.
Izredno zbiranje in odvažanje odpadkov se opravlja z namenom saniranja divjih odlagališč in odvoza odpadkov iz pokopališč, ter odvoz odpadkov iz poslovnih in proizvodnih prostorov, ki se vrši po posebni pogodbi.
Izredno zbiranje in odvažanje odpadkov lahko opravlja organizirano podjetje, registrirano in usposobljeno za opravljanje komunalne dejavnosti ali kdo drug, ki ima pogodbo z upravljalcem odlagališča.
9. člen
V primeru, da izvajalec sam ne more opraviti vseh nalog iz tega odloka, je dolžan poskrbeti, da to v njegovem imenu za njegov račun opravi oseba iz tretjega odstavka 8. člena tega odloka v soglasju s pristojnim organom Občine Pivka.
LOČENO ZBIRANJE ODPADKOV
10. člen
Glede na način ravnanja z njimi se odpadki delijo na naslednje vrste:
1. sekundarne surovine – kovine, papir, steklo,
2. bio-odpadki, primerni za kompostiranje,
3. gradbeni odpadki,
4. kosovni odpadki,
5. nenevarni odpadki iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti,
6. usedline iz peskolovov,
7. ostali komunalni odpadki.
11. člen
(sekundarne surovine)
Odpadki, ki se posebej zbirajo kot sekundarne surovine (papir, steklo in kovine) in območja, na katerih se sekundarne surovine zbirajo – ekološki otoki, so določeni s pravilnikom o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov na območju Občine Pivka. Sekundarne surovine se zbirajo v posode za sekundarne surovine.
12. člen
(bio odpadki)
Bio odpadke (ostanki hrane, rastlinski odpadki,...) primerne za kompostiranje povzročitelji lahko sami kompostirajo, ali pa jih odlagajo v posode za bio odpadke.
13. člen
(gradbeni odpadki)
Gradbeni odpadki so odpadni gradbeni material, kamenje in jalovina iz gradbenih posegov, iz izkopov in podobno.
Za odlaganje gradbenih odpadkov je odgovoren povzročitelj.
14. člen
(kosovni odpadki)
Kosovni odpadki (gospodinjski aparati, pohištvo, odslužena motorna vozila, drugi večji predmeti...) se občasno zbirajo na ekoloških otokih v skladu s pravilnikom o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov.
15. člen
(nenevarni odpadki iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti)
Z nenevarnimi odpadki iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti se ravna kot z ostalimi komunalnimi odpadki, s tem da morajo povzročitelji na svoje stroške urediti zbiranje in odvoz in skleniti pogodbo za odlaganje odpadkov na odlagališče.
V pogodbi morajo biti natančno določene vrste odpadkov, ki se odvažajo in odlagajo na odlagališču.
Upravljalec odlagališča je dolžan zavrniti sklenitev pogodbe za odpadke, za katere obstaja utemeljeni sum, da so nevarni.
16. člen
(usedline)
Usedline iz peskolovov se odlagajo na odlagališče komunalnih odpadkov.
17. člen
(ostali komunalni odpadki)
K ostalim komunalnim odpadkom se štejejo odpadki:
– ki nastajajo v gospodinjstvih in niso zajeti v členih od 11. do 16. Odlaga se jih v univerzalne posode za odpadke ali po potrebi v posebne vrečke za odpadke,
– ki nastajajo na javnih in drugih površinah in se odlagajo v tipizirane koše za odpadke.
18. člen
Povzročitelji so dolžni vzdrževati čistočo na zbirnih, odjemnih mestih, ekoloških otokih in dovoznih poteh do odjemnega mesta. Povzročitelji so tudi v zimskem času dolžni omogočiti izvajalcu dostop do odjemnih mest.
Izvajalec je dolžan izprazniti tipizirane posode tako, da ne onesnaži prostora ter ne poškoduje posode ali okolice, kjer se opravlja delo. Kadar izvajalci pri praznjenju posod za odpadke onesnažijo odjemno mesto, so ga dolžni takoj očistiti.
19. člen
Za nove stanovanjske bloke, javne in poslovne stavbe mora biti že v načrtu predviden poseben prostor za namestitev posod za odpadke. Pri načrtovanju tega prostora je treba upoštevati predviden način odvoza odpadkov, projektant pa mora zahtevati mnenje izvajalcev in to mnenje pri določitvi prostora za odpadke tudi upoštevati.
20. člen
Odpadki se pri povzročitelju zbirajo v:
1. univerzalne posode za odpadke,
2. posebne vrečke za odpadke,
3. posode za bio odpadke, na ekoloških otokih
4. v posode za sekundarne surovine (papir, steklo, kovine),
5. na prostor za kosovne odpadke pri občasnem zbiranju, na javnih površinah pa v
6. tipizirane koše za odpadke.
Vrsto, število in lokacijo (zbirno mesto) posod za zbiranje odpadkov iz prejšnjega odstavka tega določi izvajalec, v skladu s določbami tega odloka ter pravilnikom o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov.
Izvajalec zaračuna stroške nabave posod za odpadke v ceni odvoza odpadkov na način, ki je tudi določen v pravilniku iz prejšnega odstavka.
Posode za odpadke morajo biti primerno označene.
21. člen
Izvajalci so dolžni dotrajane posode nadomeščati z novimi na stroške povzročitelja. Kolikor pa so poškodbe povzročili izvajalci, jih morajo le-ti zamenjati na svoje stroške. Povzročitelji so dolžni plačati stroške popravila oziroma zamenjave posode za odpadke, če so posodo poškodovali ali odtujili sami.
Za čistočo posod so odgovorni povzročitelji.
22. člen
Na zbirnih, odjemnih mestih ter ekoloških otokih je prepovedano odlagati odpadke izven ter v nenamenske posode za odpadke.
Ne glede na določbe prejšnjega odstavka tega člena je ob povečanju količine odpadkov na zbirnih mestih dovoljeno odlagati odpadke izven posod za odpadke, vendar samo v posebnih vrečkah za odpadke.
Za urejenost in nadzor nad čistočo na ekoloških otokih skrbi vaška skupnost.
23. člen
V posode za odpadke je prepovedano odlagati:
– odpadni gradbeni material, kamenje in zemljo,
– kosovne odpadke,
– usedline iz kanalizacije in cestnih požiralnikov,
– odpadke v tekočem stanju,
– neohlajene ogorke, pepel,
– poginule živali in kože in
– nevarne odpadke.
24. člen
Organizatorji (kulturnih, športnih in drugih javnih prireditev) aktivnosti na prostem, morajo poskrbeti, da so prireditveni prostori v času trajanja prireditve opremljeni z ustreznimi posodami za odpadke. Po končani prireditvi mora biti prireditveni prostor očiščen do ure, ki ga za posamezni primer določi Občina Pivka oziroma najkasneje v 8 urah po končani prireditvi.
25. člen
Ob javnih lokalih, poslovnih in javnih zgradbah, parkih, športnih igriščih, parkiriščih in drugih javnih površinah morajo biti nameščeni tipizirani koši za odpadke v skladu s pravilnikom o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov.
Za namestitev potrebnega števila košev za odpadke morajo poskrbeti lastniki oziroma uporabniki objektov in površin iz prvega odstavka tega člena. Lastniki oziroma uporabniki objektov in površin so dolžni zagotoviti praznjenje košev za odpadke v tipizirane posode za odpadke, okolico košev pa redno čistiti.
ODVOZ ODPADKOV
26. člen
Izvajalci so dolžni posode za odpadke prazniti skladno z razporedom odvoza, ki je določen s pravilnikom o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov na območju Občine Pivka. V primeru izpada odvoza zaradi višje sile ali večjih ovir na dovozu (sneg, prekop dovoza ipd.) so izvajalci dolžni opraviti odvoz odpadkov najkasneje v naslednjih dveh dneh po prenehanju ovire. Ustrezna občinska služba lahko z odločbo naloži izvajalcu večjo pogostost odvoza na stroške povzročitelja.
27. člen
Izvajalci so dolžni najmanj dvakrat letno v spomladanskem in jesenskem času organizirati odvoz kosovnih odpadkov iz gospodinjstev na celotnem območju Občine Pivka skladno s pravilnikom o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov.
O razporedu odvoza mora izvajalec obvestiti povzročitelje z objavo v javnih glasilih ali na drug ustrezen način.
28. člen
Povzročitelji so dolžni v času odvoza odpadkov, posode za odpadke (če so le-ti oddaljeni več kot 20 m od odjemnega mesta), razen specialnih zabojnikov, pripeljati iz zbirnega na odjemno mesto in jih po izpraznitvi vrniti nazaj.
29. člen
Izvajalci morajo odvažati komunalne odpadke s posebej urejenimi komunalnimi vozili.
Odstranjevanje in odvažanje komunalnih odpadkov se mora opravljati v skladu s higienskimi in sanitarno-tehničnimi predpisi na tak način, da je preprečeno sleherno onesnaževanje okolja.
ODLAGANJE ODPADKOV
30. člen
Izvajalci in povzročitelji morajo v skladu s tem odlokom odlagati odpadke na za to dejavnost določeno odlagališče odpadkov. Odlagališča za odpadke, ki so predmet tega odloka mora zagotoviti Občina Pivka.
31. člen
Odlagališča na območju Občine Pivka lahko odobri Občinski svet občine Pivka.
Z odlagališčem odpadkov upravlja izvajalec, na podlagi koncesije in obratovalnega poslovnika o delovanju odlagališča odpadkov, ki ga potrdi Občinski svet občine Pivka.
32. člen
Obratovalni poslovnik o delovanju odlagališča odpadkov mora vsebovati:
– vrsto odpadkov, ki se smejo odlagati na odlagališču,
– režim odlaganja odpadkov na odlagališču. Dostop na odlagališče je možen le pod nadzorom upravitelja,
– režim vzdrževanja odlagališča, in okolice,
– način sanacije oziroma rekultivacije odlagališča med in po koncu obratovanja,
– cenik odlaganja odpadkov.
33. člen
Upravljalec odlagališča je dolžan zavrniti sprejem odpadkov, če njihovo odlaganje ni predvideno s pogodbo ali če obstaja sum, da so nevarni.
Na odlagališče komunalnih odpadkov je dovoljeno odlagati le komunalne in posebne odpadke.
34. člen
Gradbene odpadke iz 13. člena tega odloka in ostale posebne odpadke se lahko odloži na odlagališču odpadkov v skladu z obratovalnim poslovnikom. Lahko se odložijo tudi kam drugam v okolje, za kar pa se mora pridobiti dovoljenje za poseg v prostor.
Povzročitelj, ki pripelje gradbeni material (jalovino) na za to določene površine, ga mora tudi poravnati.
35. člen
Odlaganje odpadkov v nasprotju z določili tega odloka je prepovedano. Povzročitelj, ki odloži odpadke v nasprotju z določili tega odloka, jih je dolžan na svoje stroške odstraniti in sanirati nastalo škodo. V primeru, da tega v roku, ki ga je določila pristojna služba, ne stori, odstranitev zagotovi občina na stroške povzročitelja.
Za nepravilno odlaganje se šteje tudi skladiščenje surovin, repromateriala in drugih stvari, ki kazijo izgled kraja oziroma krajine ali za katere obstaj sum, da lahko onesnažijo okolje.
36. člen
Na prostem lahko kurimo le odpadke, ki nastajajo pri čiščenju vrtov, kmetijskih in javnih površin, v času ko ni povečane požarne ogroženosti.
PREDELAVA ODPADKOV
37. člen
Občina Pivka mora skrbeti in si prizadevati za čim višjo stopnjo izkoristka sekundarnih surovin in energetske izrabe odpadkov, ter maksimalno ekonomsko učinkovitost razgradnje in predelave odpadkov.
DIVJA ODLAGALIŠČA
38. člen
Območje na katerem so odpadki odloženi izven odlagališča odpadkov ga lahko Občina Pivka opredeli kot divje odlagališče.
Divja odlagališča sanira Občina Pivka v skladu z določbami tega odloka.
NADZOR
39. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna občinska služba.
Pristojna služba lahko pri opravljanju nadzora izdaja odločbe ter odreja druge ukrepe, katerih namen je zagotoviti izvrševanje določb tega odloka.
Izvajalci in povzročitelji so dolžni ugotavljati nepravilno ravnanje z odpadki v skladu s tem odlokom. V primeru neupoštevanja določil tega odloka so dolžni kršitelje prijaviti pristojni občinski službi oziroma inšpekciji.
OBRAČUNAVANJA STROŠKOV ZA RAVNANJE Z ODPADKI
40. člen
Stroški za ravnanje z odpadki se določajo skladno z veljavno zakonodajo in so jih dolžni plačevati vsi povzročitelji odpadkov. Pristojni organ Občine Pivka lahko določi, da se v ceni storitev ravnanja z odpadki uvede tudi dodatni prispevek.
41. člen
Stroški storitev iz tega odloka se obračunavajo mesečno glede na število članov gospodinjstva.
Odvoz odpadkov iz poslovnih in proizvodnih objektov se izvaja po posebni pogodbi med izvajalcem odvoza in povzročiteljem.
42. člen
Povzročiteljem, ki pripeljejo odpadke na odlagališče, se stroški odlaganja odpadkov zaračunajo po ceniku odlaganja odpadkov iz 32. člena tega odloka.
43. člen
Obveznost plačila za ravnanje s komunalnimi odpadki nastane za povzročitelja z dnem, ko začnejo izvajalci opravljati storitve na njihovem območju ali ko se povzročitelji vselijo v stanovanje, počitniške objekte ali prično uporabljati poslovne prostore.
KAZENSKE DOLOČBE
44. člen
Z denarno kaznijo od 40.000 do 100.000 SIT se kaznuje izvajalec, ki krši določbe tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 30.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba izvajalca, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena.
45. člen
Z denarno kaznijo od 10.000 do 150.000 SIT se kaznuje za prekršek povzročitelj, ki krši določbe tega odloka. Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT pa se kaznuje tudi odgovorna oseba, če je povzročitelj pravna oseba.
46. člen
Denarne kazni v kazenskih določbah lahko izda pristojna služba Občine Pivka ali druge pristojne inšpekcijske službe.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
47. člen
Izvajalec je dolžan v roku 3 mesecev po sprejemu odloka predložiti Občinskemu svetu občine Pivka v obravnavo in sprejem pravilnika o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov na območju Občine Pivka.
Ta pravilnik zajema:
– natančno opredelitev vrst odpadkov in posod za te odpadke,
– vrsto in število posod za odpadke na zbirnih mestih,
– določitev zbirnih in lokacije odjemnih mest,
– lokacije ekoloških otokov,
– cene storitev in materialnih stroškov izvajalca,
– razpored odvoza odpadkov.
48. člen
Ta odlok začne veljati 30 dni po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha na območju Občine Pivka veljati odlok o ravnanju z odpadki na območju Občine Postojna (Uradni list RS, št. 36/92).
49. člen
Ta odlok se v prvi in drugi alinei 10. člena (določbe ločenega zbiranja), ter v 38. členu (določbe saniranja divjih odlagališč) izvaja na območju Občine Pivka prostorsko in časovno postopoma.
Postopno izvajanje določil iz prejšnjega odstavka tega člena se zagotavlja na podlagi dejanske uvedbe sistema ločenega zbiranja in na podlagi katastra in projekta sanacije divjih odlagališč, s sklepi Občinskega sveta občine Pivka.
Projekt sanacije obstoječih odpadkov po določbah iz 35. člena in 38. člena (obstoječa divja odlagališča) mora biti zaključen v roku dveh let po uveljavitvi tega odloka.
50. člen
Občina Pivka je dolžna na primeren način občane Občine Pivka temeljito seznaniti in jih redno obveščati z določbami tega odloka.
Št. 03201-2/98
Pivka, dne 11. novembra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Pivka
Robert Smrdelj l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti