Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/1999 z dne 10. 2. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/1999 z dne 10. 2. 1999

Kazalo

351. Program priprave za programsko zasnovo in zazidalni načrt "Center Jesenice" ter za programsko zasnovo in ureditveni načrt "Mestni postajni park", stran 656.

Na podlagi 34. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) in 45. člena statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 38/95, 19/96 in 37/96) je župan Občine Jesenice, dne 12. 1. 1999 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
za programsko zasnovo in zazidalni načrt “Center Jesenice” ter za programsko zasnovo in ureditveni načrt “Mestni postajni park”
I. IZHODIŠČA ZA IZDELAVO PROGRAMSKIH ZASNOV, ZAZIDALNEGA IN UREDITVENEGA NAČRTA
1. člen
Po veljavnem Družbenem planu občine Jesenice za obdobje od 1986 do 2000 (U. V. G., št. 8/88 ter Uradni list RS, št. 22/90, 31/90, 30/96, 46/97 in 51/98) je območje v Centru I, in sicer:
– od tržnice do Gimnazije namenjeno centralnim dejavnostim. Območje je označeno z oznako J2/C3, za katerega je predvidena izdelava zazidalnega načrta Center Jesenice (v nadaljevanju: ZN);
– od spominskega parka ob objektu Titova 22 do Hotela Korotan namenjeno mestnim zelenim površinam in mestnim parkom. Območje je označeno z oznako J2/Z3, za katerega je predvidena izdelava ureditvenega načrta Mestni postajni park (v nadaljevanju: UN).
Potrebno je izdelati tudi programski zasnovi za predmetni območji.
2. člen
S tem programom se podrobneje določajo vsebina in obseg potrebnih strokovnih podlag in drugih nalog, ki jih je potrebno opraviti v postopku priprave in sprejema ZN in UN, subjekti, ki sodelujejo pri izdelavi, način njihovega sodelovanja oziroma naloge in obveznosti, ki jih morajo pri tem opraviti, roki za posamezne faze izdelave ZN in UN ter sredstva, potrebna za pripravo ZN in UN.
S tem programom se podrobneje določajo tudi vsebina in obseg programskih zasnov, ki sta sestavni del Družbenega plana občine Jesenice za obdobje od 1986 do 2000 ter drugih nalog, ki jih je potrebno opraviti v postopku priprave in sprejema programskih zasnov, subjekti, ki sodelujejo pri izdelavi, način njihovega sodelovanja oziroma naloge in obveznosti, ki jih morajo pri tem opraviti, roki za posamezne faze izdelave programskih zasnov ter sredstva, potrebna za pripravo programskih zasnov.
II. PRIPRAVA PROGRAMSKIH ZASNOV, ZAZIDALNEGA IN UREDITVENEGA NAČRTA
3. člen
1. Območje urejanja in obseg priprave programskih zasnov, zazidalnega in ureditvenega načrta
Območje ZN Center Jesenice na jugu zajema še območje železniške postaje Jesenice, na vzhodni strani meji na zemljišče Gimnazije, na zahodni strani zajema še podvoz za Podmežaklo ter spominski park in na severni strani pa območje tržnice in objekte Jeseniških mesnin ter meji na kompleks stolpnic za Gimnazijo. Površina območja, ki ga ureja ZN znaša približno 56.970 m2.
Območje UN Mestni postajni park na vzhodu meji na poslovno-stanovanjski objekt Titova 22, na jugu na Cesto maršala Tita, na severu na Mesarjev hrib, na zahodni strani pa meji na območje Hotela Korotan. Površina območja, ki ga ureja UN znaša približno 6320 m2.
ZN in UN morata biti pripravljena tako, da bo njegov tekstualni in grafični del skladen z določili zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) in navodila o vsebini posebnih strokovnih podlagi in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85) ter zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96).
Programski zasnovi morata biti pripravljeni skladno z določili zakona o urejanju prostora (Uradni list SRS, št. 18/84, 15/85 in Uradni list RS, št. 71/93) in navodilom o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občin (Uradni list SRS, št. 20/85).
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi programskih zasnov, ZN in UN so:
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Jesenice s spremembami in dopolnitvami (U. V. G., št. 8/88 ter Uradni list RS, št. 22/90, 31/90, 30/96, 46/97 in 51/98),
– odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za mesto Jesenice (Uradni list RS, št. 15/91 in 51/98),
– posebne strokovne podlage za PUP za mesto Jesenice; Urbanistični inštitut RS; februar 1991,
– osnutek Urbanistične zasnove mesta Jesenice,
– variantne rešitve urejanja tržnice – poseben strokovne podlage za UN tržnica v centru Jesenic; Urbanistični inštitut RS, julij 1995,
– vrednotenje variantnih rešitev urejanja tržnice v centru Jesenic, Dominvest Jesenice; marec 1997,
– podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve...).
3. Posebne strokovne podlage za ZN in UN
V skladu z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor in navodilom o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov se za izdelavo osnutka ZN in UN pripravijo tudi posebne strokovne podlage za celotni območiji ZN in UN, ter poročilo o presoji vplivov na okolje, kolikor se v postopku izdelave in sprejema ugotovi, da je to poročilo potrebno. Posebne strokovne podlage morajo vključevati prometno ureditev in ureditev mirujočega prometa.
III. SOGLASJA, POGOJI IN MNENJA
4. člen
V postopku izdelave programskih zasnov, ZN in UN se od soglasodajalcev pridobijo pogoji in mnenja, ki se nanašajo na obravnavani področji. Organi in organizacije morajo v 30 dneh po prejemu vloge posredovati svoje pogoje oziroma mnenja, sicer se šteje, da pogojev nimajo.
5. člen
Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo programskih zasnov in osnutkov ZN in UN iz prejšnjega člena so:
– Ministrstvo za zdravstvo Zdravstveni inšpektorat RS, Gorenjska enota Kranj, izpostava Jesenice, C. m. Tita 73, Jesenice,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Kranj, Bleiweisova 34, Kranj,
– Ministrstvo za obrambo, Uprava za civilno obrambo, Kardeljeva ploščad 26, Ljubljana,
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Veterinarska inšpekcija,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, Vojkova 1b, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, izpostava Kranj, Mirka Vadnova 5, Kranj,
– Ministrstvo za promet in zveze, Direkcija RS za ceste, Tržaška 19, Ljubljana,
– Zavod za gozdove, Območna enota Bled, Ljubljanska 19, Bled,
– Zavod varstvo naravne in kulturne dediščine v Kranju, Tomšičeva 44, Kranj,
– Slovenske železnice d. d. Ljubljana, Služba za strategijo in razvoj, Kolodvorska 11, Ljubljana,
– Elektro Gorenjska, p. o. Kranj, PE Žirovnica, Moste 2a, Žirovnica,
– Telekom Slovenije, PE Kranj, Mirka Vadnova 13, Kranj,
– JP JEKO-IN, d. o. o. , C. m. Tita 51, Jesenice,
– Krajevna skupnost Sava, Pod gozdom 2, Jesenice,
– ostali organi in organizacije, če se v postopku ugotovi, da so njihova soglasja potrebna.
Organi in organizacije, ki podajo soglasja brez pogojev k dopolnjenema programskima zasnovama in dopolnjenema osnutkom ZN in UN so:
– Ministrstvo za zdravstvo Zdravstveni inšpektorat RS, Gorenjska enota Kranj, izpostava Jesenice, C. m. Tita 73, Jesenice,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Kranj, Bleiweisova 34, Kranj,
– Ministrstvo za obrambo, Uprava za civilno obrambo, Kardeljeva ploščad 26, Ljubljana,
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Veterinarska inšpekcija,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, Vojkova 1b, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, izpostava Kranj, Mirka Vadnova 5, Kranj,
– Ministrstvo za promet in zveze, Direkcija RS za ceste, Tržaška 19, Ljubljana,
– Zavod za gozdove, Območna enota Bled, Ljubljanska 19, Bled,
– Slovenske železnice d. d. Ljubljana, Služba za strategijo in razvoj, Kolodvorska 11, Ljubljana,
– Elektro Gorenjska, p. o. Kranj, PE Žirovnica, Moste 2a, Žirovnica,
– Telekom Slovenije, PE Kranj, Mirka Vadnova 13, Kranj.
6. člen
Na izdelani programski zasnovi in izdelana osnutka ZN in UN morajo soglasodajalci v 30 dneh po prejemu vloge izdati ali utemeljeno zavrniti soglasje sicer se šteje, da je soglasje dano.
Pri izdaji soglasja se preverja, kako je izdelovalec programskih zasnov ter osnutkov ZN in UN upošteval zahtevane pogoje.
Zaradi drugačnih zahtev ni možno zavrniti izdaje soglasja.
IV. NOSILCI V POSTOPKU PRIPRAVE
7. člen
Naročnik in investitor programskih zasnov, ZN in UN je Občina Jesenice, C. m. Tita 78, Jesenice.
Izdelovalec programskih zasnov, ZN in UN bo določen naknadno po ustaljeni proceduri, ki jo določa zakon o javnih naročilih (Uradni list RS, št. 24/97).
V. TERMINSKI PLAN IN POSTOPEK IZDELAVE IN SPREJEMA PROGRAMSKIH ZASNOV, ZAZIDALNEGA IN UREDITVENEGA NAČRTA
8. člen
Programski zasnovi in posebne strokovne podlage za ZN, UN 90 dni po podpisu pogodbe z izdelovalcem.
Osnutek ZN, UN, 60 dni po potrjeni varianti ureditve.
Stališča do pripomb, 21 dni po prejemu pripomb izjavne razgrnitve.
Predlog ZN, UN, 60 dni po sprejetju stališč do pripomb.
Končno gradivo, 21 dni po sprejetju ZN in UN na občinskem svetu.
– S pripravo programskih zasnov in posebnih strokovnih podlag za ZN in UN se prične po podpisu pogodbe z izvajalcem.
– Pogramski zasnovi in posebne strokovne podlage obravnava pristojna delovna skupina.
– Osnutka ZN in UN se izdela na podlagi potrjenih programskih zasnov in posebnih strokovnih podlag.
– Ko občinska strokovna služba pristojna za prostor ugotovi, da programski zasnovi in osnutka ZN in UN vsebujeta vse sestavine opredeljene v zakonu o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97), navodilu o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85) ter navodilu o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občin (Uradni list SRS, št. 20/85), predlaga županu, da programski zasnovi in osnutka ZN in UN javno razgrne.
– Župan Občine Jesenice sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi programskih zasnov in osnutkov ZN in UN; sklep se objavi v Uradnem listu RS.
– Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Jesenice in sedežu Krajevne skupnosti Sava za 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee.
– V času javne razgrnitve se organizira javna obravnava v KS Sava.
– Občani, organi in organizacije, krajevne skupnosti ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve programskih zasnov in osnutkov ZN in UN.
– V času javne razgrnitve se programski zasnovi in osnutka ZN in UN posredujeta v obravnavo Občinskemu svetu občine Jesenice.
– Po končani javni razgrnitvi župan Občine Jesenice, na podlagi strokovnih stališč ter obravnave pristojne delovne skupine, zavzame stališča do pripomb in predlogov podanih v času trajanja javne razgrnitve in zadolži strokovno organizacijo – izvajalca za pripravo dopolnjenih programskih zasnov in dopolnjenega osnutka ZN in UN.
– Župan Občine Jesenice posreduje dopolnjeni programski zasnovi in dopolnjena osnutka ZN in UN občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem programskih zasnov ter ZN in UN z odlokoma.
– odloka se objavita v Uradnem listu RS.
9. člen
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem objave.
Št. 352-44/98
Jesenice, dne 12. januarja 1999.
Župan
Občine Jesenice
Boris Bregant, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti