Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/1998 z dne 27. 11. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/1998 z dne 27. 11. 1998

Kazalo

4165. Sklep o pogojih in načinu registracije in spremljanja kreditnih poslov s tujino, stran 6360.

Na podlagi tretjega odstavka 18. člena in 19. člena zakona o kreditnih poslih s tujino (Uradni list RS št. 1/91-I in 63/95) in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Banka Slovenije
S K L E P
o pogojih in načinu registracije in spremljanja kreditnih poslov s tujino
1
Kreditni posli s tujino se registrirajo pri Banki Slovenije, ki vodi evidenco o registriranih kreditnih poslih.
2
Domače osebe, ki sklepajo kreditne posle s tujino ali nastopajo v vlogi pooblaščencev strank v kreditnih poslih (v nadaljevanju: domače osebe), so dolžne kreditne posle predložiti v registracijo Banki Slovenije pod pogoji, na način in v rokih, ki ga predpisuje ta sklep.
3
Banka Slovenije registrira in spremlja posle neposredno na podlagi podatkov posredovanih po obrazcih iz tega sklepa. Banka Slovenije spremlja posle tudi posredno na podlagi podatkov plačilnega prometa pooblaščenih bank.
A. Krediti odobreni tujini:
Kadar domače osebe odobravajo kredite tujini predložijo Banki Slovenije naslednje obrazce:
A.1. Prijava o odobrenem kreditu tujini O-1
Specifikacija OS
Promet po kreditu odobrenem tujini O-2.
V primeru, da znesek kredita ne presega 10,000.000 SIT lahko domače osebe namesto obrazcev iz rubrike A.1 te točke predložijo naslednje obrazce:
A.2. Prijava o odobrenem kreditu tujini O-1-P
Promet po kreditu odobrenem tujini O-2-P
B. Krediti najeti v tujini:
Kadar domače osebe najemajo kredite tujini predložijo Banki Slovenije naslednje obrazce:
B.1. Prijava o najetem kreditu v tujini N-1
Specifikacija NS
Promet po kreditu najetem v tujini N-2.
Poročilo o porabi kredita v tujini na obrazcu NP.
V primeru, da znesek kredita ne presega 10,000.000 SIT lahko domače osebe namesto obrazcev iz rubrike B.1 te točke predložijo naslednje obrazce:
B.2. Prijava o najetem kreditu v tujini N-1-P
Promet po kreditu odobrenem tujini N-2-P
Obrazcem O-1, OS, O-1-P, N-1, NS in N-1-P priložijo domače osebe tudi ustrezne pogodbe in dokazila.
Registrirane morajo biti tudi vse spremembe pogodbenih pogojev ter razveze pogodb, za odobrene kredite na obrazcu O-1 in O-1-P, ter za najete kredite na obrazcu N-1 in N-1-P.
4
Domače osebe so dolžne predložiti Banki Slovenije ustrezne obrazce iz tretje točke tega sklepa v desetih delovnih dneh po nastanku poslovnih dogodkov.
Domača oseba in Banka Slovenije se lahko dogovorita za drugačen način in roke spremljanja kreditnih poslov.
Obrazci morajo biti predloženi v najmanj dveh izvodih, od katerih enega hrani Banka Slovenije.
5
Poslov, sklenjenih med domačimi in tujimi osebami, s katerimi se ureja nakup ali prodaja z dogovorjenim rokom plačila daljšim od dvanajst mesecev oziroma pri katerih se plačilo iz tujine ali v tujino ni izvršilo v roku 12 mesecev, domače osebe niso dolžne predložiti v registracijo Banki Slovenije v primeru, ko obveznost oziroma terjatev iz naslova tovrstnega posla ne presega 10,000.000 SIT.
Domače osebe morajo te obveznosti in terjatve vključevati v stanje obveznosti in terjatev, ki jih domače osebe poročajo Banki Slovenije na obrazcu SK-V na podlagi navodila za izvajanje sklepa o obveznosti poročanja o poslih s tujino.
6
Banke in ostale gospodarske družbe so Banki Slovenije dolžne pošiljati poročila o stanju in prometu v zvezi z garancijami in poroštvi na obrazcu GP-I do desetega delovnega dne tekočega meseca za pretekli mesec.
7
Zavarovalnice pošiljajo Banki Slovenije na obrazcu KP-Z mesečno poročilo o stanju in prometu obveznosti iz naslova kakršnekoli vrste zavarovanja, ki se navezujejo na kreditni posel, sklenjen med domačimi in tujimi osebami.
8
Banke so dolžne poročati Banki Slovenije o vsakem sklepu banke, s katerim je bila sprejeta odločitev o sklenitvi kreditnega posla s tujino, kadar znesek kredita oziroma dane garancije presega 10% jamstvenega kapitala ali 300,000.000 SIT, vsaj petnajst delovnih dni pred predvideno sklenitvijo posla.
Poročilo mora biti poslano v treh delovnih dneh od sprejetja sklepa banke in mora vsebovati informacije o bistvenih sestavinah pogodbe, predvsem pa znesek, valuto, ročnost in predvideni datum črpanja kredita.
Banka je dolžna poročati Banki Slovenije tudi o vseh spremembah sklepa banke, ki se nanašajo na bistvene sestavine pogodbe.
9
Guverner Banke Slovenije izda navodila za izvajanje tega sklepa, v katerem bodo predpisani obrazci za poročanje na podlagi tega sklepa.
10
Z dnem, ko začne veljati ta sklep preneha veljati sklep o pogojih in načinu registracije kreditnih poslov s tujino (Uradni list, RS št. 39/96 in 15/98) in sklep o pogojih in načinu registracije kreditnih poslov s tujino (Uradni list RS št. 18/91-I s spremembami) v delu, ki določa obliko in vsebino obrazcev.
11
Domače osebe so dolžne do 15. 1. 1999 vse podatke o poslovnih dogodkih (npr. črpanje, odplačilo), nastalih do 31. 12. 1998 v zvezi z že registriranimi kreditnimi posli, posredovati na podlagi predpisov (obrazcev) iz desete točke sklepa.
12
Ta sklep začne veljati dne 1. januarja 1999 in se od tega dne tudi uporablja.
Ljubljana, dne 24. novembra 1998.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti