Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/1998 z dne 27. 11. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/1998 z dne 27. 11. 1998

Kazalo

4099. Odlok o določitvi turistične takse na območju Občine Podčetrtek, stran 6313.

Na podlagi 21., 22. in 61. člena zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98) ter 14. in 19. člena statuta Občine Podčetrtek (Uradni list RS, št. 30/95 in 58/98), je Občinski svet občine Podčetrtek na 29. redni seji dne 4. 11. 1998 sprejel
O D L O K
o določitvi turistične takse na območju Občine Podčetrtek
1. člen
S tem odlokom se določa višina, plačevanje, delitev, poraba, način poročanja in nadzor nad plačevanjem turistične takse v Občini Podčetrtek.
2. člen
Na območju Občine Podčetrtek se določi turistična taksa v višini 11 točk. Višina turistične takse se izračuna tako, da se število točk pomnoži z vrednostjo točke. Vrednost točke za vsako leto posebej določi Vlada Republike Slovenije s sklepom.
3. člen
Turistična taksa je denarni znesek, ki ga plačuje turist za vsak dan bivanja v registriranem prenočitvenem obratu na območju Občine Podčetrtek.
Turistično takso plača turist skupaj s plačilom storitev za prenočevanje.
Turist je dolžan plačati turistično takso tudi v primeru, ko je deležen brezplačnih storitev za prenočevanje.
4. člen
Turistična taksa je prihodek proračuna občine in se razporeja skladno z zakonom in proračunom občine.
Sredstva turistične takse v višini 30% se namenijo za projekte, povezane z razvojem turizma izven ožjega turističnega območja (KS Bistrica ob Sotli, KS Pristava pri Mestinju, KS Polje ob Sotli, KS Virštanj), zlasti za:
– nudenje podpore in sofinanciranje programov turističnih društev v krajih;
– razvojne projekte s področja turizma in gostinstva;
– komunalno urejanje naselij;
– prireditve;
– pisna promocijska gradiva in druga sredstva za promocijo turistične ponudbe;
– sofinanciranje obnavljanja in vrednotenja kulturne dediščine in krajine.
Program ovrednotenja porabe turistične takse za namene iz prejšnjega odstavka za vsako leto pripravijo turistična društva in odbor za turizem pri občinskem svetu Občine Podčetrtek do 31. marca tekočega leta.
5. člen
Sredstva turistične takse v višini 70% se namenijo za sofinanciranje programov v ožjem turističnem območju (KS Podčetrtek) za sofinanciranje turističnih programov, zlasti za:
– turistične informacije in usmerjanje s pomočjo ustrezne prometne signalizacije;
– sofinanciranje storitev in ugodnosti, ki so jih gostje deležni brezplačno;
– za komunalno urejanje naselij;
– za promotivno dejavnost.
Razdelitev sredstev turistične takse iz tega člena pripravi pristojni občinski upravni organ v sodelovanju s turističnimi organizacijami ter turističnimi in gostinskimi organizacijami iz območja kraja.
6. člen
Turistično takso pobirajo pravne osebe, podjetniki posamezniki ter sobodajalci, kmetje in društva, ki sprejemajo turiste na prenočevanje.
Osebe iz prejšnjega odstavka nakazujejo pobrano turistično takso do 25. dne v mesecu za pretekli mesec na poseben račun občine.
7. člen
Pravne in fizične osebe, kmetje in društva, ki so registrirane za sprejemanje gostov na prenočevanje, so dolžne predložiti mesečno poročilo o pobiranju in odvajanju turistične takse občinskemu uradu Občine Podčetrtek, in sicer najkasneje do 25. v tekočem mesecu za pretekli mesec.
Poročilo iz prejšnjega odstavka mora obsegati naslov pravne ali fizične osebe, nastanitvene zmogljivosti, mesec in leto, na katerega se poročilo nanaša, število prenočitev, število domačih in tujih gostov, število gostov, ki jim po zakonu ni potrebno plačati turistične takse, število gostov, ki po zakonu plačajo 50% turistično takso in znesek obračunane turistične takse.
Poročilo so pravne in fizične osebe dolžne pošiljati vsak mesec, ne glede na to, ali so imele goste na prenočevanju ali ne. V zadnjem primeru se na poročilo pripiše, da turistov ni bilo na prenočevanju.
8. člen
Poleg pristojnega davčnega organa, ki ga za nadzor nad pobiranjem in odvajanjem turistične takse določa 28. člen zakona o pospeševanju turizma, ima pravico vpogleda v ustrezne evidence oseb iz 7. člena tega odloka zaradi preverbe pravilnosti podatkov v poročilu o obračunani in odvedeni turistični taksi tudi pooblaščeni organ občinske uprave.
9. člen
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 SIT se kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, sobodajalci in kmetje ter društva, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, če do 25. dne v mesecu za pretekli mesec Občini Podčetrtek ne poda poročilo (7. člen odloka) ali poda pomanjkljivo poročilo o pobrani in odvedeni turistični taksi.
Z denarno kaznijo najmanj 30.000 SIT se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 SIT se kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ali nosilec dejavnosti, ki ne omogoči opravljanje nadzora ustreznemu občinskemu organu na osnovi njegovih pooblastil.
10. člen
Z dnem uporabe tega odloka preneha veljati odlok o določitvi krajevne takse na območju Občine Podčetrtek (Uradni list RS, št. 59/96).
11. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS, uporablja pa se od 28. 11. 1998.
Št. 06202-288/98
Podčetrtek, dne 10. novembra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Podčetrtek
Marko Stadler l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti