Uradni list

Številka 78
Uradni list RS, št. 78/1998 z dne 20. 11. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 78/1998 z dne 20. 11. 1998

Kazalo

4009. Odlok o podelitvi koncesije za izvajanje prevozov učencev, stran 6195.

Na podlagi določil 35. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 2. in 30. člena zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 72/94) in v skladu s 4. in 7. členom odloka o gospodarskih javnih službah Občine Tržič (Uradni list RS, št. 47/96 in 76/97) ter 16. členom statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 41/95 in 33/97) je Občinski svet občine Tržič na 29. redni seji dne 23. 9. 1998 sprejel
O D L O K
o podelitvi koncesije za izvajanje prevozov učencev
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem odlokom, kot koncesijskim aktom Občina Tržič, kot koncedent določa predmet koncesije, območje izvajanja koncesije, pogoje za podelitev koncesije, postopek javnega razpisa in izbire koncesionarja, javna pooblastila, začetek in čas trajanja koncesije, način plačila koncesije, nadzor nad izvajanjem gospodarske javne službe, prenehanje koncesijskega razmerja, razmerja do uporabnikov ter druge sestavine, potrebne za določitev in izvajanje gospodarske javne službe.
II. PREDMET KONCESIJE
2. člen
Predmet koncesije je izvajanje gospodarske javne službe prevoz učencev, ki se na območju Občine Tržič izvaja kot izbirna javna služba.
III. KONCESIJSKI AKT
3. člen
Uporabniki storitev so učenci osnovnih šol na območju Občine Tržič. Izvajanje prevozov učencev obsega opravljanje prevozov učencev za potrebe osnovnih šol v Občini Tržič.
Gospodarska javna služba iz 2. člena tega odloka se na podlagi koncesije opravlja na celotnem območju Občine Tržič.
4. člen
(pogoji koncesioniranja)
Koncesionar, ki je lahko pravna ali fizična oseba, mora za opravljanje koncesije izpolnjevati naslednje pogoje:
– da ima opravljanje dejavnosti javnega potniškega prometa vpisano v sodni register (pravna oseba) oziroma, da ima priglašeno opravljanje prej navedene dejavnosti pri pristojni izpostavi davčnega urada (fizična oseba),
– da ima licenco za opravljanje javnega prevoza potnikov po zakonu o prevozih v cestnem prometu,
– da razpolaga z zadostnimi strokovnimi kadri za racionalno izvajanje koncesionirane dejavnosti,
– da ima zaposlene voznike, ki imajo strokovno izobrazbo najmanj IV. stopnje zahtevnosti za izvajanje koncesionirane dejavnosti,
– da je lastnik enega ali več vozil, primernih za javne potniške prevoze, ki izpolnjujejo pogoje, ki jih določajo predpisi o varnosti cestnega prometa in normativi EGS,
– da ima lastna ali s pogodbo zagotovljena parkirišča za svoje avtobuse in prostore za vzdrževanje vozil,
– da ima zaposlene voznike avtobusov, ki aktivno obvladajo slovenski jezik,
– da ima direktor ali pooblaščena oseba, odgovorna za prevoze uspešno opravljen preizkus strokovne usposobljenosti,
– da ni bil obsojen zaradi kaznivega dejanja zoper premoženje, gospodarstvo ali varnost javnega prometa ali kaznovan za storjen prekršek opravljanja prevozov oseb ali stvari v notranjem in mednarodnem cestnem prometu,
– da ima reference na področju opravljanja koncesionirane dejavnosti.
Kandidat za koncesionarja izkaže izpolnjevanje pogojev z ustreznimi listinami ali priporočili o dosedanjih izkušnjah in referencah na področju izvajanja javnega potniškega prometa.
5. člen
(javni razpis in izbira koncesionarja)
Javni razpis za izbiro koncesionarja strokovno pripravi in izvede pristojni občinski organ v roku treh mesecev po objavi tega odloka.
Javni razpis v imenu Občine objavi župan v Uradnem listu RS.
Javni razpis traja od dneva objave do poteka razpisnega roka, ki ne sme biti krajši od 30 dni in ne daljši od 60 dni. S pričetkom razpisnega roka mora biti interesentom na voljo razpisna dokumentacija, v kateri se podrobneje opredelijo kriteriji iz koncesijskega akta za opravljanje gospodarske javne službe. Oblika plačevanja in metodologija za oblikovanje cen storitev za gospodarsko javno službo sta obvezni sestavni del razpisne dokumentacije.
Javni razpis uspe, če do roka določenega v razpisu, ponudbo pravočasno in pravilno vloži najmanj en vlagatelj. Po vsebinski ocenitvi mora ostati najmanj ena popolna vloga, ki zadovolji zahtevanim pogojem razpisa. Če javni razpis ne uspe, ali če ni popolnih vlog, se javni razpis v roku najmanj 60 dni ponovi pod enakimi ali drugačnimi pogoji. Če je neuspešen tudi ponovni javni razpis, se uporabijo določila za neposredni prenos opravljanja gospodarske javne službe.
Na podlagi opravljene analize o izbiri koncesionarja odloči tajnik občine z upravno odločbo po zakonu o splošnem upravnem postopku in v skladu z zakonom o lokalni samoupravi.
Ponudnik, ki ni zadovoljen z izbiro, lahko na podlagi določil splošnega upravnega postopka v roku 15 dni vloži pritožbo na župana Občine Tržič. O pritožbah kandidatov odloča v upravnem postopku župan občine. Njegova odločitev je dokončna.
Župan v imenu in za račun občine z izbranim koncesionarjem najkasneje v roku 60 dni po pravnomočnosti odločbe sklene koncesijsko pogodbo.
6. člen
(začetek in trajanje koncesije)
Koncesijsko razmerje začne veljati z dnem sklenitve koncesijske pogodbe in traja tri leta.
7. člen
(podelitev koncesije)
S podelitvijo koncesije za izvajanje prevozov učencev koncesionar zagotavlja uporabnikom iz 3. člena tega odloka kvalitetno in neprekinjeno opravljanje storitev, ki so predmet koncesije.
8. člen
Linije avtobusnih prevozov za uporabnike iz 3. člena tega odloka se izvajajo za potrebe osnovnih šol in se vsako leto pred začetkom novega šolskega leta na novo določijo v soglasju s koncedentom in za vsako osnovno šolo posebej.
Dogovor o linijah avtobusnih prevozov se pred začetkom šolskega leta pripravi v pisni obliki in se posreduje koncedentu in vsaki osnovni šoli v Občini Tržič posebej.
9. člen
(javna pooblastila)
Občina Tržič bo koncesionarju podelila javno pooblastilo, in sicer izključno pravico opravljanja koncesionirane dejavnosti za čas trajanja koncesijske pogodbe na območju Občine Tržič.
10. člen
(potek koncesije)
Koncesionar izvaja koncesijo pod naslednjimi pogoji:
– da zagotavlja za uporabnike kontinuirano in kvalitetno izvajanje koncesionirane dejavnosti,
– da pri opravljanju koncesionarnih storitev dosledno upošteva tehnične, strokovne, organizacijske in druge standarde ter normative in cene, dogovorjene s koncedentom ali aktom lokalne skupnosti.
11. člen
(cene prevozov)
Občina Tržič iz sredstev javne porabe zagotavlja del sredstev za izvajanje šolskih prevozov. Višina subvencij se oblikuje na podlagi obrazloženega predloga koncesionarja.
Višina, vir in način subvencioniranja se opredeli v koncesijski pogodbi.
12. člen
(prenos koncesije)
Koncesionar koncesije ne more prenesti na druge osebe.
Koncesionar v soglasju s koncedentom lahko prenese in sklepa pogodbe za izvajanje posameznih aktivnosti pri opravljanju javne službe s podizvajalci, vendar v odnosu do občine in uporabnikov ter javnosti v zvezi s tem nastopa v svojem imenu.
13. člen
(nadzor nad izvajanjem koncesije)
Nadzor nad izvajanjem koncesije oziroma koncesijske pogodbe izvaja občinski upravni organ oziroma pooblaščena institucija.
Nadzor se lahko izvrši kadar koli in brez poprejšnje napovedi.
Nadzor mora potekati tako, da ne ovira opravljanja redne dejavnosti koncesionarja in tretjih oseb. Izvajalec nadzora se izkaže s pooblastilom. O opravljenem nadzoru se piše zapisnik, ki ga podpišeta predstavnika koncedenta in koncesionarja.
14. člen
(obveznosti koncesionarja)
Koncesionar je dolžan oziroma mora:
– izvajati trajno notranjo kontrolo nad izvajanjem predpisanih zdravstvenih, delovnih in drugih pogojev, ki jih morajo izpolnjevati vozniki, potrebnih za varno upravljanje z vozilom,
– izvajati kontrolo glede vozil in drugih ukrepov, od katerih je odvisna varnost cestnega prometa,
– odgovarjati za svoje delavce in v primerih kršitev ustrezno ukrepati,
– na zahtevo koncedenta predložiti le-temu poročila o stanju vozil in opravljenih potrebnih vzdrževalnih delih, po lastni presoji pa lahko tudi v drugih primerih.
15. člen
(prenehanje koncesijskega razmerja)
Razmerje med koncedentom in koncesionarjem preneha:
– s prenehanjem koncesijske pogodbe,
– z razdrtjem koncesije,
– z odkupom koncesije,
– z odvzemom koncesije.
Prenehanje koncesijske pogodbe ne sme prizadeti pravic uporabnikov iz 3. člena tega odloka. Koncesionar praviloma ne sme odpovedati koncesijske pogodbe med šolskim letom, razen v soglasju s koncedentom.
16. člen
(potek koncesije)
Koncesijska pogodba preneha po poteku časa, za katerega je bila sklenjena, če jo pogodbeni stranki pod pogoji, navedenimi v pogodbi ne podaljšata. Koncesijska pogodba preneha na podlagi odpovedi koncesionarja, če jo sporoči v pisni obliki z obrazložitvijo in s postavitvijo odpovednega roka, ki ne sme biti krajši od enega leta.
17. člen
(razdrtje koncesije)
Stranki se sporazumeta za razdrtje v primeru, da soglasno ugotovita, da zaradi bistveno spremenjenih okoliščin ekonomskega ali sistemskega značaja oziroma drugih enakovredno ocenjenih okoliščin opravljanje dejavnosti kot javne službe ni umestno, ali da je opravljanje dejavnosti pod pogoji iz koncesijske pogodbe nesmotrno ali nemogoče.
18. člen
(odkup koncesije)
Z odkupom preneha koncesijsko razmerje tako, da koncesionar preneha opravljati javno službo, ki je predmet koncesije. Pogoji odkupa se določijo v koncesijski pogodbi.
19. člen
(odvzem koncesije)
Koncedent lahko koncesionarju odvzame koncesijo brez odškodnine.
Koncedent lahko koncesionarju odvzame koncesijo ne glede na določbe koncesijske pogodbe v naslednjih primerih:
– nepravočasen pričetek izvajanja koncesije glede na rok, določen s koncesijsko pogodbo,
– izpad opravljanja storitev javne službe v obdobju, daljšem od enega dne v celoti ali na katerikoli liniji po krivdi koncesionarja,
– zaradi tehnično neustrezne kvalitete vozil,
– neupravičeno odklanjanje opravljanja prevoza zainteresiranim uporabnikom za linije, katere ima koncesionar registrirane,
– nespoštovanje koncesijske pogodbe.
20. člen
(višja sila)
Koncesionar je dolžan v okviru objektivnih možnosti opravljati koncesijo tudi ob nepredvidljivih okoliščinah, nastalih zaradi višje sile.
Nepredvidljive okoliščine, ki so nastale zaradi višje sile, lahko koncesijsko razmerje prekinejo samo na podlagi sporazuma med koncedentom in koncesionarjem.
Koncesionar mora o prekinitvi prevoza takoj, ko nastopijo okoliščine, ki so povzročile prekinitev obvestiti koncedenta, uporabnike iz 3. člena tega odloka ter javnost preko sredstev javnega obveščanja.
21. člen
(plačilo škode)
Za škodo, ki jo zaradi izvajanja ali pri izvajanju službe povzročijo koncesionar ali pri njem zaposleni delavci ali pogodbeni podizvajalci koncedentu, uporabnikom ali tretjim osebam, je odgovoren koncesionar po pravilih, ki urejajo odgovornost podjetij oziroma družb.
22. člen
(veljavnost)
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 601-011/96-04
Tržič, dne 23. septembra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Tržič
Peter Smuk, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti