Uradni list

Številka 78
Uradni list RS, št. 78/1998 z dne 20. 11. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 78/1998 z dne 20. 11. 1998

Kazalo

4002. Odlok o turistični taksi v Občini Postojna, stran 6183.

Na podlagi določb zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98) in 16. člena statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 1/96, 68/97 in 31/98) je Občinski svet občine Postojna na 36. seji dne 29. 10. 1998 sprejel
O D L O K
o turistični taksi v Občini Postojna
1. člen
Turistična taksa je pavšalni znesek, ki ga plačuje turist za vsak dan bivanja v kraju izven stalnega bivališča. Turistična taksa se plačuje praviloma skupaj s plačilom storitev za prenočevanje. Turist je dolžan plačati turistično takso tudi v primeru, ko je deležen brezplačnih storitev za prenočevanje.
2. člen
Turistična taksa je prihodek občine, ki ga nameni za promocijo, pospeševanje turizma, urejanje kraja in druge dejavnosti na področju turizma v občini.
3. člen
Turistična taksa se določa v točkah. Vrednost točke znaša na dan uveljavitve tega odloka 14 tolarjev. Vrednost točke usklajuje enkrat na leto Vlada Republike Slovenije na podlagi gibanja cen življenjskih potrebščin.
4. člen
Turistična taksa se določi:
– v mestu Postojna 11 točk,
– v ostalih krajih 6 točk.
5. člen
Plačila turistične takse so oproščene osebe v skladu s prvo točo 24. člena zakona o pospeševanju turizma. Osebe, ki so navedene v drugi točki istega člena plačujejo turistično takso v višini 50 %.
6. člen
Pravne in fizične osebe, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, morajo pobrati turistično takso v skladu s tem odlokom najpozneje zadnji dan prenočevanja turista.
Če je turist oproščen ali delno oproščen plačila turistične takse mora biti vpisan razlog oprostitve.
7. člen
Osebe iz 6. člena tega odloka morajo nakazovati pobrano turistično takso najkasneje do 25. v mesecu za pretekli mesec na žiro račun občine. V tem roku morajo predložiti tudi poročilo iz katerega mora biti razvidno število nočitev in znesek turistične takse.
O nočitvah in znesku turistične takse morajo vodliti posebno evidenco.
8. člen
Nadzor nad pobiranjem in odvajanjem turistične takse ter vodenjem evidenc opravlja pristojno davčni organ. Nadzor opravlja tudi pristojni občinski organ uprave v okviru svojih pristojnosti.
9. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o krajevni taksi v Občini Postojna (Uradni list RS, št. 26/91).
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 03201-2/98
Postojna, dne 29. oktobra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Postojna
Danijel Mislej, dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti