Uradni list

Številka 77
Uradni list RS, št. 77/1998 z dne 13. 11. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 77/1998 z dne 13. 11. 1998

Kazalo

3905. Odlok o spremembah prostorskih ureditvenih pogojev za plansko celoto V4 Lavrica, stran 6077.

Na podlagi drugega odstavka 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 8/84, 37/85, 29/86, 43/89 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) ter 18. člena statuta Občine Škofljica (Uradni list RS, št. 21/96) je Občinski svet občine Škofljica na 35. seji dne 14. 9. 1998 sprejel
O D L O K
o spremembah prostorskih ureditvenih pogojev za plansko celoto V4 Lavrica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
1. člen odloka se spremeni tako, da se glasi:
“Sprejmejo se prostorski ureditveni pogoji za plansko celoto V4 Lavrica (Uradni list SRS, št. 6/88-350, 18/88 in Uradni list RS, št. 40/92-2005, 11/95-613), dopolnjeni v maju 1998.”
2. člen
2. člen odloka se spremeni tako, da se glasi:
“Prostorski ureditveni pogoji za plansko celoto V4 Lavrica določajo merila in pogoje za posege v prostor v ureditvenih območjih naselij z oznakami območij urejanja:
VP 4/2                                                   LAVRICA
VS 4/1                                                      ORLE
VS 4/2                                                      SELA
VS 4/3                                               SREDNJA VAS
VS 4/4                                               LAVRICA–DEL
VS 4/5                                                   LAVRICA
VS 4/6                                              BABNA GORICA
VS 4/7                                              BABNA GORICA
VS 4/8                                           DOLENJSKA CESTA
VS 4/9                                                HRASTARIJA
VS 4/10                                          ERBEŽNIKOV HRIB
VS 4/11                                                ŠKOFLJICA
VT 4/1                                                 AVTOCESTA
VT 4/2                                                 AVTOCESTA
VT 4/3                                                 AVTOCESTA
VT 4/4                                                 AVTOCESTA
Oznake pretežno gozdnih (VG) in pretežno kmetijskih (VK) območij so določene na grafičnih kartah TTN 5000, ki so sestavni del tega odloka.”
3. člen
3. člen odloka se spremeni tako, da se glasi:
“Meje planske celote in posameznih območij urejanja so določene v grafičnem delu sprememb prostorskih ureditvenih pogojev za plansko celoto V4 Lavrica, izdelanih leta 1998 in prikazanih v načrtih TTN in PKN v merilu 1:5000. Katastrski načrti v merilu 1:2880 oziroma 1:1000 (Uradni list SRS, št. 6/88-350 in Uradni list RS, št. /95-613) se uporabljajo v delih, ki so skladni s citiranimi spremembami.”
II. SKUPNA MERILA IN POGOJI
4. člen
Črta se besedilo 4. do vključno 43. člena odloka. Novi 4. člen se glasi:
“Skupna merila in pogoji, določeni v 5. členu odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto V9 Škofljica (Uradni list RS, št. 9/94-385, 77/98), veljajo tudi za vsa območja urejanja v planski celoti V4 Lavrica, če ni s posebnimi merili drugače določeno.”
III. POSEBNA MERILA IN POGOJI
5. člen
Od vključno 44. člena do vključno 47. člena se vsi členi preštevilčijo za 39 številk nazaj tako, da 44. člen postane nov 5. člen in 47. člen postane nov 8. člen.
6. člen
V novem 6. členu se beseda “Selo” nadomesti z besedo “Sela”.
7. člen
Nov 8. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Območje urejanja VS 4/4 Lavrica – del
Veljajo določila za morfološko enoto 2A.”
8. člen
48. člen postane nov 9. člen. Nov 9. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Območje urejanja VS 4/5 Lavrica
Morfološka enota 9C
Možna so le komunalne, vodnogospodarske in parkovna ureditve. Za zazelenitev se uporabijo avtohtone vrste drevja. Postavitev pomožnih objektov ni dopustna.
Morfološka enota 2A
Merila in pogoji za izrabo prostora
Indeks pozidanosti na stavbno zemljišče (PS) je lahko maksimalno 35%. Maksimalna dovoljena etažnost je P+1+M.
Merila in pogoji za oblikovanje objektov in drugih posegov v prostor.
Možni so prostostoječi objekti ali objekti v nizu. Strehe so dvokapnice, naklon strešin 35 do 45 stopinj, kritina opečna.
Varstvo pred hrupom
Za varstvo pred hrupom je treba ustrezno locirati novogradnje in nove dejavnosti, tako da ravni hrupa ne presegajo stopenj, določenih z odlokom o maksimalnih dovoljenih ravneh hrupa za posamezna območja naravnega in bivalnega okolja. Za del območja urejanja, ki leži v pasu 50 m od železniške proge, je določena IV. stopnja zahtevnosti, za ostali del pa III. stopnja po odloku o maksimalnih ravneh hrupa.
Hrup je treba prvenstveno zmanjšati aktivno (pri izvoru), če to ni možno, pa pasivno (zaščita okolice). V primeru pasivne protihrupne zaščite mora znašati za stanovanjske objekte, ki stojijo v pasu globine do 50 m od železniške proge, zvočna izolirnost zunanjih sten bivalnih prostorov minimalno 35 db in zvočna izolirnost oken minimalno 32 db.
Železnica
Obstoječi in predvideni železniški progi so določene regulacijske linije, ki obsegajo zemljišče, potrebno za izvedbo bodoče proge. V tem območju so dovoljene prometne ureditve, za druge posege je potrebno soglasje pristojnega upravnega organa.
Vodovodno omrežje
Za potrebe požarne varnosti in potrebe dopolnilne gradnje je treba zgraditi sekundarno omrežje in ga navezati na primarni vodovod premera 150 mm, ki poteka na zahodni strani železniške proge. Sekundarni vodovod mora biti zasnovan tako, da omogoča direktno priključevanje posameznih potrošnikov. Po situaciji, premerih cevi in opremi mora sekundarno omrežje ustrezati pravilniku o normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov. Sekundarno omrežje mora biti opremljeno s hidranti v skladu z istim pravilnikom.
Kanalizacija
Kanalizacija za odpadne vode se bo priključevala preko črpališč na kanalski zbiralnik B2 na Rudniku in preko njega na zbiralnik A0 do CČN Zalog. Predviden je ločen kanalski sistem. Do izgradnje kanalizacije je dovoljeno priključevanje objektov na vodotesne greznice brez iztoka, ki jih je treba redno prazniti z odvozom na ustrezno opremljeno čistilno napravo. Padavinske vode se preko obcestnih jarkov ali zaprtih kanalov odvajajo v potok Prošca in Grivka. Odvod zalednih vod se bo reševal z regulacijo potokov Prošca in Grivka. Padavinsko vodo s streh se odvaja direktno v potoke ali, če je mogoče, preko ponikovalnic v podtalje. Padavinsko vodo iz manipulacijskih in utrjenih površin in cestišča je treba pred izpustom v meteorno kanalizacijo predhodno očistiti v lovilcih olj. Kanalizacija mora biti zgrajena vodotesno in v skladu z geološkimi pogoji. Priključevanje objektov je možno z direktnim priključkom samo za odtoke s pritličja in nadstropij. Priključitev odtokov iz kletnih etaž je možna samo s prečrpavanjem. Odpadne vode uporabnikov kanalizacijskega sistema morajo biti take kvalitete, da ustrezajo strokovnemu navodilu za izpust v javno kanalizacijo. Tehnološke odpadne vode, ki vsebujejo mastne, vnetljive, strupene ali agresivne snovi, se mora pred priključkom na javno kanalizacijo očistiti do dovoljene stopnje onesnaženosti. Delavnice ali kurilnice morajo biti opremljene z lovilci olj. Poteke sekundarnega kanalizacijskega omrežja je treba načrtovati racionalno, po javnih prometnih površinah tako, da je omogočeno vzdrževanje kanalov. Pri načrtovanju izrabe prostora je treba upoštevati ustrezne odmike od primarnega kanala (2 x 5 m) in sekundarnih kanalov.
Električno omrežje
Za napajanje dopolnilne gradnje je treba zgraditi trafo postajo, priključni kablovod do priključnega daljnovoda in razvodno omrežje. Kablovod bo potekal po zahodni meji območja do križišča z Vrečarjevo ulico, kjer bo lokacija trafo postaje.
Oskrba s toplotno energijo
Oskrba s toplotno energijo za ogrevanje, pripravo tople vode in tehnologijo je predvidena s plinom. Za oskrbo bo treba zgraditi plinovodno omrežje. Po izgradnji plinskega omrežja je priključitev nanj obvezna za vse novogradnje za ogrevanje in tehnologijo. Za obstoječe objekte je obvezna postopna priključitev na plinsko omrežje. Do izgradnje plinskega omrežja je dopustna uporaba individualnih energetskih virov. Za skladiščenje kurilnega olja pri individualnih porabnikih morajo biti cisterne vgrajene v neprepustne betonske komore ali v same zidane objekte. Vse instalacije za kurilno olje morajo biti urejene tako, da kurilno olje ne more priti v stik s podtalnico.
PTT
Za dopolnilno gradnjo je treba zgraditi PTT omrežje. Omrežje je vezano na telefonsko centralo Škofljica.”
9. člen
49. člen postane nov 10. člen, ki se spremeni tako, da se glasi:
“Območje urejanja VS 4/6 in VS 4/7 Babna gorica
Veljajo splošna določila odloka.
Območje arheološkega najdišča Barje
Pred posegom v prostor je treba pridobiti mnenje pristojne službe za varstvo narave.”
10. člen
Doda se nov 11. člen, ki se glasi:
“Območje urejanja VS 4/8 Dolenjska cesta
Poleg splošnih določil za morfološko enoto 4A je treba upoštevati še tale dodatna določila:
– ob Dolenjski cesti je lociran pretežno javni program, v zaledju je dopustna stanovanjska gradnja družinskih hiš,
– maksimalna etažnost P + 1 + M,
– direktni izvozi na Dolenjsko cesto niso dovoljeni, treba je zagotoviti skupne izvoze za več objektov. Pogoje določi upravljalec ceste. Regulacijski odmik od železnice upošteva enaka določila, kot veljajo za območje VS 4/5 Lavrica.
Morfološka enota 8
Dovoljena je ureditev športnih igrišč in nujnih spremljajočih objektov.”
11. člen
Doda se nov 12. člen, ki se glasi:
“ Območje urejanja VS 4/10 Erbežnikov hrib
Veljajo splošna določila za morfološko enoto 2A. Na Dolenjsko cesto so dovoljeni le skupni prometni priključki za več hiš.”
12. člen
Doda se nov 13. člen, ki se glasi:
“Območje urejanja VS 4/11 Škofljica
Veljajo splošna določila za morfološko enoto 2A.
Regulacijski odmik od železnice upošteva enaka določila, kot veljajo za območje VS 4/5 Lavrica.”
13. člen
Doda se nov 14. člen, ki se glasi:
“Območja urejanja VT 4/1, VT 4/2, VT 4/3, VT 4/4 Avtocesta
Dovoljeni so posegi v prostor za potrebe avtoceste po programu upravljalca ceste. Upravljalec ceste o morebitnih gradbenih posegih predhodno seznani občinski svet.”
14. člen
Doda se nov 15. člen, ki se glasi:
“Rekonstruirana Dolenjska cesta bo na odseku Malence–Škofljica izvedena kot dvopasovnica z obojestranskim hodnikom za pešce in s kolesarsko stezo. Avtobusna postajališča morajo biti izven cestišča.”
15. člen
Od vključno 50. člena do vključno 56. člena se vsi členi preštevilčijo za 34 številk nazaj tako, da 50. člen postane nov 16. člen in 56. člen postane nov 22. člen.
16. člen
Doda se nov 23. člen, ki se glasi:
“Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati besedilo odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o sprejemu prostorskih ureditvenih pogojev za plansko celoto V4 Lavrica (Uradni list RS, št. 11/95). Grafični del odloka ostane še naprej v veljavi.”
17. člen
57. člen postane nov 24. člen, ki se spremeni tako, da se glasi:
“Prostorski ureditveni pogoji so stalno na vpogled pri:
– Občini Škofljica,
– Upravni enoti Ljubljana, izpostavi Vič–Rudnik,
– Mestni upravi mestne občine Ljubljana, Oddelku za urbanizem in okolje.”
18. člen
58. člen postane nov 25. člen, ki se spremeni tako, da se glasi:
“Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna urbanistična inšpekcija.”
19. člen
Doda se nov 26. člen, ki se glasi:
“Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.”
Št. 1667
Škofljica, dne 14. septembra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Škofljica
Ivan Jordan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti