Uradni list

Številka 77
Uradni list RS, št. 77/1998 z dne 13. 11. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 77/1998 z dne 13. 11. 1998

Kazalo

3843. Pravilnik o vodenju evidenc v ekonomskih conah, stran 5984.

Na podlagi tretjega odstavka 30. člena zakona o ekonomskih conah (Uradni list RS, št. 45/98) in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94, 1/95, 21/95 in 29/95) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o vodenju evidenc v ekonomskih conah
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa podrobnejši način vodenja evidenc uporabnikov ekonomske cone, predvsem pa njihovo minimalno vsebino ter način njihove predhodne odobritve.
2. člen
(vodenje evidenc)
(1) Vsak uporabnik ekonomske cone mora voditi evidence, določene s prvim odstavkom 30. člena zakona o ekonomskih conah (Uradni list RS, št. 45/98 – v nadaljevanju: zakona).
(2) Uporabnik mora voditi evidence iz prvega odstavka tega člena tako, da je carinskemu organu v vsakem trenutku omogočen nadzor nad blagom v ekonomski coni. V ta namen mora uporabnik vpisati predpisane podatke v evidenco nemudoma, ko blago prispe v prostore, kjer se bodo izvajale dejavnosti v zvezi s tem blagom.
3. člen
(oblika in način vodenja evidenc)
(1) Vsak uporabnik lahko sam izbere obliko in način vodenja evidenc, če takšno obliko in način carinski organ lahko odobri.
(2) Zahtevku za odobritev oblike in načina vodenja evidenc mora uporabnik predložiti tudi dokazila o vrstah dejavnosti, za opravljanje katerih je registriran oziroma o vrstah dejavnosti, za opravljanje katerih je pridobil potrebna dovoljenja.
4. člen
(postopek predhodne odobritve evidenc)
(1) Carinski organ odobri izbrano obliko in način vodenja evidenc v skladu s prejšnjim členom, če je predlagana oblika in način vodenja evidenc v skladu s tem pravilnikom, vsebuje predpisane minimalne podatke in omogoča ustrezen carinski nadzor nad poslovanjem uporabnika v ekonomski coni v skladu z uredbo o ekonomskih conah.
(2) Carinski organ odobri izbrano obliko in način vodenja evidenc le tistim osebam, ki nudijo vsa potrebna zagotovila za poslovanje v ekonomski coni v skladu s predpisi.
(3) Odobritev iz prvega odstavka tega člena izda carinski organ v obliki ugotovitvene odločbe.
(4) Če želi uporabnik med poslovanjem zamenjati ali spremeniti odobreno obliko ali način vodenja evidenc iz prvega odstavka tega člena, mora spremembo prav tako poprej odobriti pristojni carinski organ.
5. člen
(preklic odobritve evidence)
(1) Carinski organ, ki je izdal odobritev iz prejšnjega člena, lahko to odobritev prekliče:
1. če uporabnik sam v skladu s četrtim odstavkom prejšnjega člena vloži zahtevek za spremembo oblike ali načina vodenja evidenc ali
2. če, glede na poslovanje uporabnika, odobreni način vodenja evidenc ne omogoča več ustreznega carinskega nadzora, obvezno pa takrat, ko ugotovi ponavljajoče se nepojasnjeno izginjanje blaga, na katerega se nanaša evidenca.
(2) V primeru iz 1. točke prejšnjega odstavka carinski organ prekliče že odobreno evidenco in odobri predlagano novo evidenco.
(3) V primeru iz 2. točke prvega odstavka tega člena carinski organ z odločbo določi rok, v katerem je uporabnik dolžan predložiti v odobritev novo obliko ali način vodenja evidenc. Carinski organ v zvezi z novim zahtevkom za odobritev evidenc postopa v skladu s 4. členom tega pravilnika.
(4) Do poteka roka iz prejšnjega odstavka se blago, ki se na dan vročitve odločbe že nahaja pri uporabniku v ekonomski coni, obravnava v skladu s predpisi o poslovanju v ekonomski coni. Blago, ki je vneseno v ekonomsko cono po tem dnevu pa se obravnava kot blago, ki je vneseno ali ponovno vneseno na preostalo carinsko območje.
(5) Če uporabnik v roku, ki je naveden v odločbi iz tretjega odstavka tega člena, ne predloži v odobritev novo obliko ali način vodenja evidenc, izda Carinska uprava novo odločbo, s katero prekliče odobritev evidenc.
(6) Če carinski organ ugotovi, da uporabnik pri vodenju evidenc dela manjše napake oziroma pomote, z odločbo določi rok, v katerem je uporabnik dolžan odpraviti napake oziroma pomote pri vodenju evidenc. Če uporabnik v roku, ki je naveden v tej odločbi ne odpravi napak oziroma pomot, postopa carinski organ po postopku za preklic odobrenih evidenc iz tretjega do petega odstavka tega člena.
(7) Potem, ko je carinski organ preklical odobritev evidenc v skladu z 2. točko prvega odstavka tega člena ali šestim odstavkom tega člena, uporabnik ne more več izvajati aktivnosti, na katere se nanaša preklicana odobrena evidenca.
6. člen
(minimalni podatki v evidencah)
(1) Uporabnik mora v odobrenih evidencah navesti vse podatke, ki so potrebni za nadzor pravilnega izvajanja zakona in drugih predpisov, ki se nanašajo na poslovanje ekonomskih con.
(2) Evidence o blagu iz prejšnjega odstavka morajo, ob spoštovanju pogojev iz drugega odstavka 30. člena zakona, vsebovati vsaj naslednje podatke:
1. vse podatke o znamkah, identifikacijskih številkah, količini blaga, običajni komercialni opis blaga ter podatke o številu tovorkov in vrsti embalaže ter, če je podatek na razpolago, tudi identifikacijski znak embalaže (zabojnika);
2. podatke, ki omogočajo, da se nadzoruje gibanje in promet blaga v ekonomski coni, še posebej kje se blago nahaja;
3. podatke o transportnem dokumentu, ki se uporablja pri vnosu in iznosu blaga;
4. navedbo o tem, ali gre za carinsko blago ali za domače blago v smislu alinee (b) tretjega odstavka 2. člena zakona;
5. podatke o običajnih postopkih in ravnanjih z blagom v skladu s prvim in tretjim odstavkom 83. člena carinskega zakona (Uradni list RS, št. 1/95 in 28/95);
6. datum vpisa vnosa oziroma iznosa blaga iz ekonomske cone;
7. podatke o porabi ali uporabi blaga v ekonomski coni.
(3) Podatki iz 7. točke prejšnjega odstavka so tisti podatki, ki jih mora uporabnik voditi zaradi vodenja evidenc o postopku uvoza zaradi izvoza oziroma predelave pod carinskim nadzorom v skladu s carinskimi predpisi.
7. člen
(vodenje evidenc o domačem blagu)
(1) Uporabnik, ki mu je carinski organ v skladu z 21. členom zakona izdal soglasje za skladiščenje domačega blaga v ekonomski coni, mora voditi o tem blagu posebno evidenco.
(2) Evidenco iz prejšnjega odstavka mora predhodno odobriti carinski organ na način in po postopku kot to velja za evidence iz 2. člena tega pravilnika.
(3) Uporabnik mora voditi evidenco iz prvega odstavka tega člena tako, da je carinskemu organu v vsakem trenutku omogočen nadzor nad domačim blagom, ki se skladišči v ekonomski coni.
(4) Evidenco iz prvega odstavka tega člena mora uporabnik voditi kronološko in mora vsebovati vsaj naslednje podatke:
1. vse podatke o znamkah, identifikacijskih številkah, količini blaga, običajni komercialni opis blaga ter podatke o številu tovorkov in vrsti embalaže in, če je podatek na razpolago, identifikacijski znak embalaže (zabojnika);
2. podatke, ki omogočajo, da se nadzoruje gibanje in promet blaga v ekonomski coni, še posebej kje se blago nahaja;
3. podatke o transportnem dokumentu, ki se uporablja pri vnosu in iznosu blaga;
4. podatke o običajnih postopkih in ravnanjih z domačim blagom, ki jih je predhodno odobril carinski organ. Za potrebe te točke se šteje, da so običajni postopki in ravnanja tisti, ki so opredeljeni v skladu s prvim in tretjim odstavkom 83. člena carinskega zakona.
8. člen
(razlike med dejanskimi zalogami blaga in evidencami)
(1) Če uporabnik ugotovi, da se stanje dejanskih zalog blaga in stanje v evidencah iz 1. oziroma 6. člena tega pravilnika ne ujemata, mora to nemudoma sporočiti carinskemu organu.
(2) V primeru iz prejšnjega odstavka carinski organ ugotovi, ali je nastal carinski dolg in ga v skladu s carinskim zakonom obračuna.
9. člen
(vnos blaga v ekonomsko cono)
(1) Razen v primerih iz drugega odstavka 27. člena zakona, blaga, ki se vnese v ekonomsko cono ni potrebno predložiti carinskemu organu, niti zanj vložiti carinske deklaracije, mora pa uporabnik to blago v skladu z 2. členom tega pravilnika nemudoma vpisati v evidence.
(2) Če je pošiljko v ekonomsko cono vnesel prevoznik, ki ni istočasno tudi uporabnik ekonomske cone, mora uporabnik, ki je pošiljko prevzel, najpozneje naslednji delovni dan po prevzemu pošiljke, predložiti pristojnemu carinskemu organu potrdilo o prevzemu.
10. člen
(transportni dokumenti)
Transportni dokumenti iz drugega odstavka 28. člena zakona so lahko katerikoli dokumenti, ki se nanašajo na transport, kot so npr. tovorni listi, seznami ladijskega tovora ali paketne spremnice, če nudijo vse potrebne informacije za identifikacijo blaga.
11. člen
(prenos blaga na druge uporabnike)
Uporabnik ekonomske cone lahko blago, ki ga je vnesel v ekonomsko cono prepusti drugemu uporabniku. Prepustitev in prevzem morata oba uporabnika izkazati v svojih evidencah.
12. člen
(evidence uporabnikov proste carinske cone, odobrene pred uveljavitvijo zakona)
Evidence, ki so jih pristojni carinski organi odobrili pred uveljavitvijo zakona istim uporabnikom, ki so na dan uveljavitve zakona poslovali v Prosti carinski coni Koper oziroma Prosti carinski coni Maribor in so v skladu s 36. členom nadaljevali poslovanje v Ekonomski coni Koper oziroma Ekonomski coni Maribor, se lahko uporabljajo še naprej v skladu s tem pravilnikom.
13. člen
(uveljavitev pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 418-39/98
Ljubljana, dne 5. novembra 1998.
Mitja Gaspari l. r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti