Uradni list

Številka 75
Uradni list RS, št. 75/1998 z dne 4. 11. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 75/1998 z dne 4. 11. 1998

Kazalo

3757. Odlok o taksah za obremenjevanje okolja, stran 5845.

Na podlagi 10. in 80. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) in na podlagi 20. člena statuta Občine Kobilje (Uradni list RS, št. 45/95) je Občinski svet občine Kobilje na 34. izredni seji dne 17. 8. 1998 sprejel
O D L O K
o taksah za obremenjevanje okolja
1. člen
Odlok določa višino, način obračunavanja in plačevanja takse za obremenjevanje okolja v Občini Kobilje zaradi odpadkov pri čiščenju komunalnih odpadnih vodah ter zaradi posegov v okolje, ki zmanjšujejo njegovo rabo in izkoriščanje ob zgraditvi objektov, ki služijo ravnanju z odpadnimi vodami.
I. ZAVEZANCI
2. člen
Zavezanci za plačilo takse so gospodinjstva, podjetniki in pravne osebe, za katere velja obveza o priključitvi na javni infrastrukturni sistem ravnanja z odpadki ali oskrbe s pitno vodo.
Zavezanci za plačilo takse so tudi gospodinjstva, podjetniki in pravne osebe, ki se oskrbujejo z vodo iz lastnih ali skupinskih vodnjakov in ki odvajajo to vodo v greznice, kanalizacijo ali odprte vodotoke.
II. OSNOVA ZA DOLOČANJE VIŠINE TAKSE
3. člen
Za ustvarjanje odpadkov pri čiščenju odpadnih voda ter za posege v prostor, ki zmanjšujejo njegovo rabo zaradi objektov zbiranja in čiščenja odpadnih voda, je osnova za plačilo takse kubični meter porabljene vode, ki jo obračunava izvajalec javne službe oskrbe s pitno vodo.
Če količina porabljene vode iz lastnega ali skupnega vira ni določljiva, se uporablja kot normativ povprečna poraba vode na osebo v gospodinjstvu. Za gospodinjstva, priključena na javni infrastrukturni sistem oskrbe s pitno vodo, ki so po povprečni porabi vode razvrščena v 3 kategorije, velja naslednja povprečna poraba vode na osebo:
1. kategorija           4,9 m3
2. kategorija           3,5 m3
3. kategorija          2,4 m3.
4. člen
Plačevanja takse so oproščene pravne osebe, ki imajo čistilne naprave le za tiste komunalne vode, ki gredo na to čistilno napravo in jih ta tako očisti, da voda, ki gre iz čistilne naprave, ne presega predpisane enote obremenitve.
III. VIŠINA TAKSE
5. člen
Taksa za porabljeno vodo na mesec znaša:
– za gospodinjstva                       40 SIT/m3
– za podjetnike in pravne osebe          40 SIT/m3.
Občinski svet ob sprejemanju letnega proračuna za potrebe financiranja letnega programa projekta odloča o višini takse z odlokom o spremembah in dopolnitvah odloka o taksah za obremenjevanje okolja.
IV. OBRAČUNAVANJE TAKSE
6. člen
Takso obračunava občinska uprava Občine Kobilje.
7. člen
Zbrana sredstva so prihodek proračuna občine.
8. člen
Zbrana sredstva so namenska. Uporabljajo se za realizacijo programa Ravnanje z odpadnimi vodami.
9. člen
Upravljalec sredstev, zbranih po odloku o lokalnih taksah za obremenjevanje okolja, bo Občinskemu svetu enkrat letno poročal o prihodkih in porabi sredstev.
Občinski svet pooblašča odbor za vzdrževanje vaškega vodovoda in ulične razsvetljave za nadzor nad uporabo sredstev, zbranih po tem odloku ter za spremljanje in izvajanje programa.
V. KAZENSKA DOLOČBA
10. člen
Z denarno kaznijo do 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba, če ne izpolnjuje obveznosti plačila takse za obremenjevanje okolja, določene v 4. členu tega odloka.
Z denarno kaznijo do 20.000 tolarjev se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo do 20.000 tolarjev se kaznuje občan, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
VI. NADZOR NAD IZVAJANJEM DOLOČB
11. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravlja pristojni komunalni inšpektor.
VII. PREHODNA DOLOČBA
12. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS, taksa pa se obračunava od 1. 1. 1998.
Št. 352-05-824/98
Kobilje, dne 18. avgusta 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Kobilje
Avgust Gjerek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti