Uradni list

Številka 73
Uradni list RS, št. 73/1998 z dne 30. 10. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 73/1998 z dne 30. 10. 1998

Kazalo

3710. Odlok o zazidalnem načrtu za območje ZS 3 – Pod bolnico v Sežani, stran 5748.

Na podlagi 25., 39. ter 40. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 26/90), 11. člena navodila o vsebini posebnih strokovnih podlag in vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85) ter 16. člena statuta Občine Sežana (Uradni list RS, št. 28/95, 35/95 - popr. in 55/98), je Občinski svet občine Sežana na seji dne 29. 9. 1998 sprejel
O D L O K
o zazidalnem načrtu za območje ZS 3 – Pod bolnico v Sežani
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme zazidalni načrt za območje ZS 3 Pod bolnico v Občini Sežana, ki jih je izdelal Populus Podjetje za prostorski inženiring, d.o.o., iz Ljubljane, v februarju 1998, pod št. projekta 112/23/97 in dopolnil na osnovi pripomb iz javne razgrnitve.
2. člen
Zazidalni načrt so izdelani v skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana Občine Sežana za obdobje 1986–2000 in urbanistično zasnovo za območje Občine Sežana.
3. člen
Zazidalni načrt iz prejšnjega člena vsebuje:
Katalog pogojev za posege v prostor po morfoloških enotah
Katalog obstoječih tipov pozidave
1. Tekstualni del:
– besedilo odloka o ureditvenem načrtu,
– priložena soglasja pristojnih organov in organizacij
2. Grafični del:
1. Dolgoročni plan Občine Sežana                               M 1:5000
2. Urbanistična zasnova mesta Sežana                           M 1:5000
3. Kataster z vrisanim območjem                                M 1:1000
4. Ureditvena situacija z morfološkimi enotami                 M 1:1000
5. Ureditev zelenih površin                                    M 1:1000
6. Zbirna karta komunalne in energetske infrastrukture         M 1:1000
7. Parcelacija s funkcionalnimi zemljišči                      M 1:1000
II. MEJE OBMOČJA
4. člen
Meja zazidalnega načrta je označena na kopiji katastrskih načrtov:
Meja območja ZN 3 – Pod bolnico se začne na Sdelu parcele št. 4114/2, za vratarnico bolnice, poteka po V robu ceste jo nato prečka in teče po S robu parcele št. 4136 nadaljuje mimo parka doma upokojencev do Ul. Ivana Turšiča in po njenem Z robu po pešpoti do SZ roba parcele št. 4230, po Z robu parcele št. 4236 in 4239, nato poteka med parcelama št. 4239 in 4240/4, prečka cesto se nadaljuje do sredine parcele št. 4212/188, se nato pravokotno zalomi do S roba parcele št. 4153 preko parcele št. 4212/25 na rob dovozne ceste za bolnico. Meja cesto prečka, nato teče po Z robu parcele št. 4088/2, V delu parcel št. 4097, 4100/2, 4122/2 in 4114/2, ki jo obide do ceste.
III. FUNKCIJE OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO
5. člen
Območje je namenjeno objektom s centralno dejavnostjo, večstanovanjskemu objektu, gozdni rabi in rekreacijskim površinam z otroškimi igrišči, vrtički in parkom.
Razdeljeno je na manjše, funkcionalno morfološke enote, opredeljene z namembnostjo predvidenih in obstoječih objektov, kar je prikazano v urbanistični situaciji M 1:1000.
Merila in pogoji za celotno ureditveno območje:
Zazidalni načrt podaja usmeritve in izhodišča za prenovo objektov, novogradnje, nadomestne gradnje, urejanje odprtega prostora in zelenih površin, promet, infrastrukturno omrežje, varstvo okolja in spomeniško varstvo.
6. člen
V ureditvenem načrtu so skladno s prikazom urbanistične situacije dopustne naslednje prenove, novogradnje in nadomestne gradnje:
1. Morfološka enota: 1A/1 – stanovanjski objekt
Prenova:
Dovoljena rekonstrukcija objekta, adaptacije in vzdrževalna dela, po enotnem načrtu za celotni objekt.
Dovoljena toleranca glede namembnosti (servisne, storitvene dejavnosti, turizem).
Novogradnje:
Niso dovoljene.
2. Morfološka enota 3A/1 – bolnica
Prenova:
Dovoljena prenova objekta z dozidavo za potrebe zdravstvenega doma.
Novogradnje:
Niso dovoljene.
3. Morfološka enota 3A/2 – objekt za šport in rekreacijo
Prenova:
Obvezna rekonstrukcija obstoječega objekta ali novogradnja objekta za potrebe športa in rekreacije s pripadajočimi igrišči.
4. Morfološka enota. 3A/3 – dom upokojencev
Dovoljena so vzdrževalna dela, adaptacije in rekonstrukcije objektov.
Novogradnja ni dovoljena.
Dovoljena postavitev pomožnih objektov za potrebe doma upokojencev
5. Morfološka enota 6/1 – parkovne površine
Obnova obstoječih poti, s postavitvijo dodatne opreme, kot klopi, smerokazi, koši za smeti
Novogradnje:
Oblikovanje novih počivališč
Ureditev prostorov za prireditve
Ureditev otroških igrišč
Ureditev območja za vrtičke
6. Morfološka enota 6/2 – park
Prenova:
Prenova obstoječega internega parka v javni formalni park
7. Morfološka enota 71, 2, 3, – parkovni gozd
Ureditev parkovnega gozda z novimi sprehajalnimi potmi.
IV. POGOJI URBANISTIČNEGA IN ARHITEKTONSKEGA OBLIKOVANJA
7. člen
Za urbanistično, arhitektonsko in krajinsko oblikovanje so obvezna naslednja merila in pogoji:
– lega objektov,
– horizontalni gabariti v sklopu rezerviranih površin,
– vertikalni gabariti in
– arhitekturni elementi – skladnost krajevno tipiko graditeljstva.
8. člen
Tolerance:
Zazidalni načrt določa namembnost objektov, kjer je možna kot toleranca tudi sprememba dejavnosti, vendar le v primeru, da le-ta ne bo prekomerno negativno vplivala na okolje.
9. člen
Objekti morajo biti oblikovani kvalitetno in v skladu krajevno tipiko. Gradijo se lahko samo objekti za namene, ki so predvideni v tem zazidalnem načrtu. Zahtevana je visoka kvaliteta gradnje. Tehnologija gradnje je lahko klasična. Vse začasne rešitve so nedopustne.
10. člen
Parkovne in rekreacijske površine morajo biti obdelane s projekti, ki so glede zahtevnosti identični projektom za objekte, torej je projekt za izvedbo zahtevan tudi za zunanje ureditve in zasaditve, kot sestavni del investicijske in tehnične dokumentacije.
11. člen
Spomeniško varstvo:
Vsi posegi v tem območju se izvajajo v skladu z obveznimi smernicami Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine in Zavoda za gozdove Sežana za parkovni gozd.
V. MERILA IN POGOJI ZA KRAJINSKO OBLIKOVANJE
12. člen
Obravnavano območje se glede rabe deli na gozdne površine, rekreacijske površine in na parkovne površine.
Gozdne površine se urejujejo po gozdno gospodarskih načrtih. V sklopu teh površin je v zazidalnem načrtu predvidena ureditev na grafičnih listih prikazanih poti. Te poti so opremljene s klopmi in koši za smeti.
V okviru rekreacijskih površin, je potrebno zagotoviti ohranjanje in redno vzdrževanje.
Za vse te posege je potrebno izdelati podrobnejši projekt.
Vse ureditve in vzdrževanje javnih površin se morajo izvajati v skladu z veljavnim občinskim odlokom, ki urejuje to področje.
VI. PROMETNA UREDITEV
13. člen
Obstoječi dovozi v okviru asfaltiranih cestišč se ohranjajo. Za potrebe bolnice se uredi sedaj neprimerno parkirišče, za obiskovalce pa novo parkirišče vzdolž obstoječe trase ceste.
VII. KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA
14. člen
Vsi objekti v območju ureditvenega načrta morajo biti priključeni na vodovodno, hidrantno, kanalizacijsko in elektro omrežje, kolikor to obstoječa in predvidena situacija to dopušča. Imeti morajo tudi možnost priključitve na telefonsko omrežje.
Pri izvedbenih načrtih in izvajanju komunalne infrastrukture je potrebno upoštevati obstoječe stanje komunalnega omrežja.
Vsi posegi se morajo izvajati v skladu z veljavnim občinskim odlokom, ki urejuje to področje.
Pogoji in usmeritve za PTT omrežje se podrejajo določilom upravljalca omrežja.
VIII. POGOJI ZA VAROVANJE OKOLJA
15. člen
Na območju se lahko opravljajo dejavnosti, ki ne bodo kvarno vplivale na že obstoječe dejavnosti, naravno in bivalno okolje. Ne smejo prekoračiti z zakoni in predpisi dovoljene emisije škodljivih snovi v zrak in tla.
16. člen
Ogrevanje:
Ogrevanje je lokalno ali centralno. Uporabljajo se trda, tekoča ali plinasta goriva. Cisterne tekočih goriv morajo biti dvoplaščne.
17. člen
Zbiranje odpadkov:
Organske odpadke je potrebno zbirati v za to namenjenih kontejnerjih ali kovinskih posodah. Komunalne odpadke je potrebno zbirati v kontejnerjih oziroma smetnjakih in odvažati na odlagališče komunalnih odpadkov.
Vsi posegi se morajo izvajati v skladu z veljavnim občinskim odlokom, ki urejuje to področje.
18. člen
Požarna varnost:
Za požarno varnost je pri projektiranju in izvedbi zazidalnega načrta nujno upoštevati in zagotoviti ustrezne intervencijske poti, zadostne odmike od objektov in ustrezno dimenzionirano hidrantno omrežje.
19. člen
Varovanje proti hrupu:
Pri projektiranju in gradnji objektov ter razmejitvi prostorov morajo investitorji, projektanti in izvajalci gradbenih del upoštevati zakon o varstvu pred hrupom.
20. člen
Varovanje proti onesnaženju zraka:
V območju zazidalnega načrta niso dovoljene dejavnosti, ki prekomerno onesnažujejo zrak.
21. člen
Varstvo podzemnih voda:
Potrebno je upoštevati vse ukrepe, ki preprečujejo onesnaženje podzemnih voda. Zagotovljen mora biti nemoten odtok zalednih vod z ureditvijo meteorne kanalizacije. Odvod meteornih vod s parkirišč mora biti speljan preko lovilcev maščob, olj in usedalnikov.
IX. OBVEZNOSTI IZVAJALCEV IN INVESTITORJEV
22. člen
Zazidalni načrt je obvezen za investitorja, projektante in izvajalce vseh objektov in naprav, vključno s komunalnimi posegi v prostor in urejanjem zelenih površin. Investitorji, projektanti in izvajalci so pri projektiranju in sami gradnji objektov dolžni upoštevati veljavne gradbeno-tehnične, varnostne, prometne, sanitarno higienske in druge predpise. Pred pričetkom gradnje so dolžni investitorji poravnati vse zakonske obveznosti. Glede na pričakovane razmere v tleh bo potrebno za posamezne skupine objektov ter zahtevnejše objekte izvršiti predhodne geomehanske raziskave temeljnih tal. Investitorji so dolžni izvesti priključke in urediti okolico v skladu s projekti zunanje ureditve istočasno z objekti. Investitorji objektov so dolžni skrbeti za ureditev in vzdrževanje zelenic, nasadov, dovozov, ploščadi ter druge ureditve ob objektih.
Ureditev pripadajočega zemljišča je pogoj za izdajo uporabnega dovoljenja.
X. KONČNE DOLOČBE
23. člen
Legalizacija objektov in naprav je možna samo za tiste objekte, ki izpolnjujejo pogoje iz tega odloka, na osnovi lokacijskega in gradbenega dovoljenja.
24. člen
Zazidalni načrt je na vpogled občanom, podjetjem in drugim skupnostim, pri pristojnem organu Občine Sežana.
25. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, prenehajo veljati naslednji prostorsko izvedbeni akti,
– odlok o prostorskih ureditvenih pogojih v Občini Sežana (Uradne objave št. 28/91) in odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o prostorskih ureditvenih pogojih v Občini Sežana (Uradni list RS, št. 54/95).
26. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
27. člen
Ta odlok prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 352-54/97
Sežana, dne 29. septembra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Sežana
Pavel Macarol, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti