Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/1998 z dne 22. 10. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/1998 z dne 22. 10. 1998

Kazalo

3566. Sklep o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka na območju Občine Vodice, stran 5492.

Na podlagi 3. in 56. člena zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/94), 3. in 7. člena zakona o samoprispevku (Uradni list RS, št. 35/85), 18. člena statuta Občine Vodice je Občinski svet občine Vodice na 43. seji dne 1. oktobra sprejel
S K L E P
o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka na območju Občine Vodice
1. člen
Za območje Občine Vodice se razpiše referendum o uvedbi samoprispevka v denarju za financiranje:
– obnove in dograditve vodovodnega sistema na območju občine,
– izvedbe postopkov za začetek gradnje kanalizacije,
– izgradnje vrtca Vodice,
– izboljšanja kvalitete prostorov knjižnice,
– izgradnjo podružnične šole Utik.
2. člen
Referendum bo na dan lokalnih volitev od 7. do 19. ure, na volilnih mestih, ki jih bo določila občinska volilna komisija.
3. člen
Iz občinskega samoprispevka se bo predvidoma zbralo 100 mio SIT. Sredstva zbrana s samoprispevkom se bodo uporabila za obnovo Osnovne šole Vodice s telovadnico (20 mio SIT), izgradnjo vrtca Vodice (20 mio SIT), izgradnjo podružnične šole Utik (10 mio SIT), izboljšanje kvalitete prostorov knjižnice (10 mio SIT), izvedbo postopkov za začetek gradnje kanalizacije (10 mio SIT), za dograditev in obnovo vodovodnega sistema na območju občine (30 mio SIT).
4. člen
Z referendumom se bodo občani izrekali o uvedbi samoprispevka za dobo 5 let, in sicer od 1. 1. 1999 do 31. 12. 2003.
5. člen
Samoprispevek bodo plačevali občani, ki imajo stalno prebivališče v Občini Vodice, in sicer:
1. vsi zaposleni občani po stopnji 2% mesečno od bruto plače oziroma nadomestil bruto plače, zmanjšane za prispevke in davek,
2. zavezanci, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost mesečno, po stopnji 2% od izbrane zavarovalne osnove,
3. upokojenci, po stopnji 2% mesečno od pokojnine zmanjšane za davek,
4. krajani in lastniki zemljišč, po stopnji 2% od katastrskega dohodka negozdnih in gozdnih površin, razen od katastrskega dohodka tistih površin, ki so po določbah zakona o dohodnini, trajno ali začasno oproščeni plačila davka od katastrskega dohodka,
5. zavezanci, katerim se davek odmerja od dopolnilne dejavnosti (popoldanska obrt), po stopnji 2% od davčne osnove – dobička, zmanjšane za odmerjene davke.
6. člen
Ne glede na določbe prejšnjega 5. člena, samoprispevka ni mogoče uvesti:
1. od plač delavcev in drugih občanov, ki ne presegajo zneska plače, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavcev.
2. od pokojnine, ki ne presega zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo,
3. od starostne pokojnine, priznane po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov,
4. od osebnih prejemkov, ki so po zakonu o dohodnini oproščeni plačila davkov od osebnih prejemkov.
5. od zavarovalne osnove zavezancev iz drugega odstavka 5. člena v primeru, ko se jim zaradi nezmožnosti opravljanja pridobitne dejavnosti, začasno prekine obveznost plačevanja prispevkov za socialno varnost.
6. od drugih prejemkov, ki jih ta sklep ne navaja.
7. člen
Samoprispevek obračunavajo in odtrgujejo podjetja, zavodi, zasebni delodajalci in drugi izplačevalci plač, nadomestil in pokojnin. Kmetijskim proizvajalcem in obrtnikom bo obračunala in odtrgala samoprispevek DURS, Davčni urad Ljubljana, izpostava Ljubljana Šiška. Ob vsakem izplačilu oziroma nakazilu samoprispevka v določenem roku, se Občini Vodice dostavi seznam zavezancev, na katere se samoprispevek nakazuje. Od zavezancev, ki ne izpolnjujejo obveznosti iz samoprispevka v določenem roku, se obveznosti prisilno izterjajo po predpisih, ki veljajo za prisilno izterjavo prispevkov in davkov davkoplačevalcev.
8. člen
Sredstva samoprispevka se bodo zbirala strogo namensko na posebnem računu Občine Vodice pri Agenciji RS za plačilni promet, Ekspozitura Ljubljana Šiška – občinski samoprispevek. S sredstvi samoprispevka bo upravljal Občinski svet občine Vodice, ki je tudi odgovoren za zbiranje, gospodarjenje in namensko porabo sredstev samoprispevka.
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka kontrolirata Agencija RS za plačilni promet Ljubljana ter Davčni urad – izpostava Šiška, oziroma vsi, ki imajo pristojnost za kontroliranje, obračunavanje in odvajanje samoprispevka.
9. člen
Referendum vodi občinska volilna komisija, pri čemer smiselno uporablja določila zakona o lokalnih volitvah in določila zakona o referendumu in ljudski iniciativi. Izid glasovanja se objavi v Uradnem listu RS.
10. člen
Pravico glasovati na referendumu imajo vsi občani Občine Vodice, ki so vpisani v splošni volilni imenik Občine Vodice.
11. člen
Na referendumu glasujejo občani tajno z glasovnicami, na katerih je naslednje besedilo:
OBČINA VODICE
Na referendumu, dne 22. 11. 1998 za uvedbo samoprispevka v denarju za čas od 1. 1. 1999 do 31. 12. 2003 na območju Občine Vodice, ki se bo uporabil za dograditev in obnovo vodovodnega sistema na območju občine, za izvedbo postopkov za začetek izgradnje kanalizacije, za izgradnjo vrtca Vodice, za izboljšanje kvalitete prostorov knjižnice ter za izgradnjo podružnične šole Utik, glasujem
ZA                  PROTI
                                                  (pečat)
Tisti, ki glasuje, izpolni glasovnico tako, da obkroži ZA, če se strinja z uvedbo samoprispevka oziroma PROTI, če se z uvedbo samoprispevka ne strinja.
12. člen
Sredstva za izvedbo referenduma zagotovi Občina Vodice.
13. člen
Poročilo o izidu referenduma in po uspešno izvedenem referendumu tudi sklep o uvedbi samoprispevka se objavita v Uradnem listu RS.
14. člen
Za datum referenduma se določi dan lokalnih volitev.
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
15. člen
Z dnem, ko prične veljati ta sklep, preneha veljati sklep o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka na območju Občine Vodice, ki ga je sprejel občinski svet na 10. izredni seji dne 15. 9. 1998.
Št. 032-01-001/98-45
Vodice, dne 6. oktobra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Vodice
Alojzij Kosec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti