Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/1998 z dne 22. 10. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/1998 z dne 22. 10. 1998

Kazalo

3554. Program priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega družbenega plana Občine Šentjur pri Celju za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Šentjur pri Celju za obdobje 1986 do leta 1990, stran 5472.

Na podlagi 2. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) in 19. člena statuta Občine Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 34/95) je Občinski svet občine Šentjur pri Celju na seji dne 21. septembra 1998 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega družbenega plana Občine Šentjur pri Celju za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Šentjur pri Celju za obdobje 1986 do leta 1990
I
Vsebina sprememb in dopolnitev
S tem programom se podrobneje določijo:
– predmet in obseg sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega družbenega plana Občine Šentjur pri Celju za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Šentjur pri Celju za obdobje 1986 do 1990 (Uradni list SRS, št. 32/87);
– vsebina in obseg strokovnih podlag, ki jih je potrebno pripraviti v postopku sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine;
– subjekti, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine, njihove naloge in obveznosti ter način njihovega sodelovanja;
– roki za posamezne faze priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine ter sredstva potrebna za njihovo pripravo;
– nosilec in koordinator strokovnih aktivnosti priprave in izdelave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine.
II
Predmet sprememb in dopolnitev
Spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin planskih aktov občine bodo obravnavale novelacijo obstoječih prostorskih sestavin planskih aktov predvsem za naslednja področja:
– sprememba namenske rabe prostora glede na pobude občanov za spremembo kmetijskih in gozdnih zemljišč v stavbna za potrebe individualne gradnje, proizvodnih in poslovnih dejavnosti;
– sprememba namenske rabe prostora na območjih zaraščanja ali krčenja gozdov;
– določitev novih ureditvenih območij naselij;
– širitev obstoječih ureditvenih območij naselij;
– določitev območij razpršene gradnje;
– določitev novih območij, kjer naj bi se izvajale agromelioracije;
– določitev novih območij vodnih virov in varstvenih pasov zanje;
– širitev omrežja komunalne infrastrukture;
– določitev prometnega omrežja.
V spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin planskih aktov se vključi tudi prostorske sestavine, za katere se pri pregledu obstoječih gradiv ugotovi, da jih je potrebno in smiselno dopolniti.
III
Organizacija priprave sprememb in dopolnitev
Kot koordinator postopka priprave, izdelave in sprejemanja se določi župan oziroma občinska strokovna služba pristojna za prostor (Oddelek za okolje in prostor). Občina pridobi tudi strokovne podlage sodelujočih organov in organizacij (točka IV in V) za posamezna področja.
Nosilec strokovnih aktivnosti pri pripravi in izdelavi sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine se izbere z javnim razpisom. Naloga nosilca je:
– pregled obstoječih občinskih planskih aktov;
– pregled obstoječih strokovnih podlag in predlog potrebnih dopolnitev;
– izdelava tekstualnega dela – odloka in grafičnega dela sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine;
– sodelovanje na javnih razpravah;
– priprava stališč do pripomb iz javne razgrnitve;
– sodelovanje pri pridobitvi mnenja o usklajenosti sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine z republiškim prostorskim planom.
IV
Vsebina in obseg strokovnih podlag
Pred pripravo sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine je potrebno pregledati in analizirati obstoječe strokovne podlage, ki se jih po potrebi dopolni.
Strokovne podlage za pripravo sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine so:
– evidenca pobud občanov za spremembo namenske rabe prostora;
– analiza sprejemljivosti pobud za spremembo namenske rabe prostora;
– strokovne podlage, ki jih posredujejo sodelujoči organi in organizacije (točka V).
Kolikor se v postopku analize obstoječih strokovnih podlag ugotovi, da je v prostorske sestavine planskih aktov potrebno vključiti nova področja, se k sodelovanju povabi njihove nosilce.
V
Sodelujoči organi, organizacije in skupnosti
Pri pripravi sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine sodelujejo krajevne skupnosti ter naslednji pristojni organi in organizacije:
– Javno komunalno podjetje Šentjur,
– Elektro Celje,
– Elektro Celje, PE Krško,
– Telekom Slovenije, PE Celje,
– Geoplin Ljubljana,
– Slovenski plinovodi,
– Slovenske železnice, Enota Celje,
– Zavod za gozdove Slovenije, OE Celje,
– Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Celje,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave,
– Ministrstvo za promet in zveze, Direkcija Republike Slovenije za ceste,
– Ministrstvo za obrambo, Uprava za civilno obrambo,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.
Kolikor se v postopku priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja, pogoje ali soglasja tudi drugih organov, se ta pridobe v postopku.
Pred začetkom priprave osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine morajo organi, organizacije in skupnosti na zahtevo izvajalca in koordinatorja posredovati svoje strokovne podlage, zahteve in pogoje, ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi osnutka. Če v roku 30 dni po prejemu poziva organ ali organizacija ne posreduje svojega odgovora, se šteje, da ni potrebno usklajevanje njegovih interesov v prostoru.
K osnutku sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine morajo organizacije v skladu s 35. členom ZUNDPP podati soglasja, s katerimi potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če tega ne storijo v predpisanem roku 30 dni, se šteje, da z osnutkom soglašajo.
VI
Terminski plan in postopek sprejemanja
Osnutek sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov dostavi izdelovalec občinski strokovni službi pristojni za prostor najkasneje v treh mesecih od podpisa pogodbe.
Župan sprejme sklep o javni razgrnitvi osnutka sprememb in dopolnitev planskih aktov. Sklep bo objavljen v Uradnem listu.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Šentjur pri Celju in na sedežih krajevnih skupnosti. Razgrnitev bo trajala 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi v Uradnem listu.
Na sedežih krajevnih skupnosti se v času javne razgrnitve izvedejo javne obravnave.
Osnutek sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov se v času javne razgrnitve posreduje v obravnavo občinskemu svetu.
Občani, organi in organizacije, krajevne skupnosti ter vsi zainteresirani lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve. Obravnavane bodo le tiste pripombe, ki se bodo konkretno nanašale na predlagane spremembe namembnosti kmetijskih in gozdnih zemljišč v stavbna in ostale predloge iz javne razgrnitve. Morebitni novi predlogi za spremembe namembnosti kmetijskih in gozdnih zemljišč v stavbna bodo v skladu z navodilom Ministrstva za okolje in prostor obravnavani v ponovnem postopku sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine, ko se bo Občina Šentjur pri Celju zanj ponovno odločila.
Župan zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve.
Po sprejetju stališč do pripomb koordinator in izdelovalec poskrbita za pripravo dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine v roku 30 dni ter ga posredujeta Ministrstvu za okolje in prostor, Urad RS za prostorsko planiranje, za ugotovitev njegove usklajenosti z obveznimi izhodišči prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Republike Slovenije.
Župan posreduje po sprejetju sklepa Vlade Republike Slovenije o usklajenosti sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine z obveznimi izhodišči prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Republike Slovenije dopolnjeni osnutek sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine s poročilom o pripombah z javne razgrnitve v sprejem občinskemu svetu.
VII
Sredstva
Sredstva za pripravo sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine so zagotovljena delno v proračunu občine, sofinanciranje pa je zagotovljeno s strani Ministrstva za okolje in prostor, Urad RS za prostorsko planiranje.
VIII
Začetek veljavnosti
Program priprave začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu občine Šentjur pri Celju.
Št. 352-57/98-112
Šentjur pri Celju, dne 22. septembra 1998.
Predsednica
Občinskega sveta
občine Šentjur pri Celju
Tatjana Oset, prof. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti