Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/1998 z dne 22. 10. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/1998 z dne 22. 10. 1998

Kazalo

3520. Program priprave zazidalnega načrta Poslovno-stanovanjske cone zahodno od Partizanske ceste (C-6), stran 5427.

Na podlagi 34. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) in 21. člena statuta Občine Lenart (Uradni list RS, št. 33/95 in 75/96) je Občinski svet občine Lenart na seji dne 29. 9. 1998 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
zazidalnega načrta Poslovno-stanovanjske cone zahodno od Partizanske ceste (C-6)
IZHODIŠČA ZA IZDELAVO ZAZIDALNEGA NAČRTA
1. člen
V prostorskih sestavinah občinskih planskih aktov je območje poslovno-stanovanjske cone v ureditvenem območju mesta Lenart zahodno od Partizanske ceste (C-6) namenjeno za stanovanjsko pozidavo v blokovni izvedbi. Zaradi spremenjenih družbeno ekonomskih razmer je potrebno območju dodati poslovni program in s tem poslovni center mesta Lenart podaljšati proti severu.
2. člen
Območje poslovno-stanovanjske cone, za katero programiramo izdelavo zazidalnega načrta, leži zahodno od Partizanske ceste in ima plansko oznako C-6. Na vzhodu je omejeno s Partizansko cesto, na jugu z Goriškovo, zahodu z imaginarnim podaljškom Ilaunigove, na severu pa s predvideno povezovalno cesto Partizanska–Jurovska cesta.
Kolikor se v postopku priprave dokumenta ugotovi, da je smiselno v meje območja zazidalnega načrta vključiti tudi del zazidalnega načrta ob Partizanski cesti (Uradni list SRS, št. 8/79 in Uradni list RS, št. 27/95), se območje ustrezno poveča.
3. člen
Zazidalni načrt se pripravi po postopku in smiselni vsebini, kot je predpisana z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) – v nadaljevanju: ZUNDPP in navodilom o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85) – v nadaljevanju: podzakonsko navodilo.
4. člen
Z zazidalnim načrtom se ureja območje, na katerem trenutno še ni objektov. Območje predstavlja povezavo “Novega centra“ Lenarta z naseljem individualnih stanovanjskih hiš Ob gozdu. Poslovno-stanovanjski program nizamo ob interni cesti, ki bo vodila skozi cono kot hrbtenica in bo povezana s Partizansko cesto na jugu in severu.
Pri pripravi zazidalnega načrta je potrebno upoštevati naslednje usmeritve:
– na območju se poleg stanovanj (nizki blokovni in na severozahodni strani eventualno tudi individualni objekti) predvidijo tudi poslovno-storitvene dejavnosti, ki so s svojimi vplivi na okolje čim manj moteče; v delu območja je predvideti mešane poslovno stanovanjske objekte;
– tako ob Partizanski cesti kot ob interni cesti je potrebno zagotoviti ustrezno oblikovanje in urejanje območja;
– v smislu smotrne izrabe zemljišča je potrebno predvideti manjše parcele za vnaprej neopredeljene investitorje, pri čemer imajo možnost gradnje tako lastniki zemljišč, kot drugi investitorji;
– samo območje bo potrebno navezati z ustreznimi prometnicami in komunalnimi ter energetskimi vodi na obstoječe cestno in komunalno ter energetsko omrežje v tem delu mesta Lenart;
– na zahodni meji območja je predvideti sprehajalno pot, ki bo povezovala “Novi center“ Lenarta z zelenimi površinami (gozdom) na severozahodu.
PLANSKA IN STROKOVNA IZHODIŠČA
5. člen
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se mora upoštevati pri pripravi zazidalnega načrta:
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Lenart (Uradni list SRS, št. 42/87, 24/88 in 3/90 ter Uradni list RS, št. 20/90, 55/92, 60/93, 62/94 in 56/97),
– podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– podatki o varstvu naravne in kulturne dediščine,
– drugi elementi izdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve).
6. člen
V skladu z ZUNDPP in podzakonskim navodilom se za izdelavo osnutka zazidalnega načrta pripravijo potrebne posebne strokovne podlage.
VSEBINA ZAZIDALNEGA NAČRTA
7. člen
1. prikazi iz prostorskih sestavin planskih aktov občin in opis območja urejanja,
2. prikazi prostorskih pogojev za realizacijo planskih odločitev,
3. prikazi prostorskih ureditev po posameznih področjih,
4. načrt gradbenih parcel,
5. tehnični elementi za zakoličenje objektov in gradbenih parcel,
6. ocena stroškov za izvedbo načrta,
7. faznost izvajanja izvedbe načrta,
8. način financiranja izvedbe načrta,
9. soglasja pristojnih organov in organizacij,
10. besedilo odloka o zazidalnem načrtu.
POSTOPEK IZDELAVE ZAZIDALNEGA NAČRTA
8. člen
Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka zazidalnega načrta ter soglasja k dopolnjenemu osnutku zazidalnega načrta:
– Občina Lenart,
– Krajevna skupnost Lenart,
– JKP Nigrad Maribor,
– JP Mariborski vodovod Maribor,
– JP Elektro, PE Elektro Maribor,
– Cestno podjetje Maribor,
– Telekom Slovenije, PE Maribor,
– Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, Enota Maribor,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Maribor,
– Ministrstvo za promet in zveze, Direkcija RS za ceste Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Območna vodna uprava Maribor.
Kolikor se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za zazidalni načrt ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobijo v postopku.
9. člen
Organi in organizacije iz prejšnjega člena morajo v 30 dneh po prejemu dokumentacije za pridobitev pogojev podati izdelovalcu svoja mnenja in pogoje, sicer se šteje, da jih nimajo in soglasje ni potrebno.
Na tem izdelani dopolnjeni osnutek zazidalnega načrta morajo soglasodajalci v 30 dneh od zahteve izdelovalca s soglasjem potrditi upoštevanje predhodnih usmeritev in pogojev ali izdajo soglasja z utemeljitvijo zavrniti, sicer se šteje, da z rešitvami v zazidalnem načrtu soglašajo.
10. člen
Župan občine Lenart predloži osnutek zazidalnega načrta Občinskemu svetu občine Lenart v obravnavo v 15 dneh po pridobitvi izdelanih posebnih strokovnih podlag in pridobitvi mnenj in pogojev soglasodajalcev.
Občinski svet na prvi seji po prejemu gradiva sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka zazidalnega načrta. Sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
V času javne razgrnitve, ki se izvede na sedežu občine Lenart in traja najmanj 30 dni, se organizira javna obravnava v prostorih Občine Lenart.
Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani in prizadeti lahko v času trajanja javne razgrnitve osnutka podajo pisne pripombe, na javni obravnavi pa tudi ustne.
Po končani javni razgrnitvi župan Občine Lenart zavzame stališče do pripomb in predlogov k osnutku zazidalnega načrta, podanih v času trajanja javne razgrnitve, ki se upoštevajo in vnesejo v predlog zazidalnega načrta.
Župan občine Lenart predloži predlog zazidalnega načrta s poročilom o pripombah iz javne razgrnitve občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem zazidalnega načrta z odlokom.
Odlok o zazidalnem načrtu se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
ORGANIZACIJA PRIPRAVE ZAZIDALNEGA NAČRTA
11. člen
Investitor in naročnik zazidalnega načrta je Občina Lenart.
Izdelovalec zazidalnega načrta bo določen na podlagi zbranih ponudb.
Koordinator pri izdelavi zazidalnega načrta je Urad občinske uprave občine Lenart.
12. člen
Program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu občine Lenart.
Št. 35005-20/98
Lenart, dne 29. septembra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Lenart
Milan Gumzar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti