Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/1998 z dne 25. 9. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/1998 z dne 25. 9. 1998

Kazalo

3040. Statutarni sklep o ustanovitvi mestnih četrti in krajevnih skupnosti v Mestni občini Celje, stran 4869.

Na podlagi tretjega odstavka 112. člena poslovnika Mestnega sveta mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 66/95 in 1/96 – redakcijsko prečiščeno besedilo) izdajam
S K L E P
o objavi statutarnega sklepa o ustanovitvi mestnih četrti in krajevnih skupnosti v Mestni občini Celje
Objavljam statutarni sklep o ustanovitvi mestnih četrti in krajevnih skupnosti v Mestni občini Celje, ki ga je sprejel Mestni svet mestne občine Celje na seji dne 15. 9. 1998.
Župan
Mestne občine Celje
Jože Zimšek l. r.
Na podlagi 18. in 19. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odločba US, 57/94 in 14/95), na podlagi določb zakona o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 72/93, 2/94 in 33/94) in na podlagi 17. člena statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95) ter 1. in 10. člena sprememb in dopolnitev statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 37/97) je Mestni svet mestne občine Celje na seji dne 15. 9. 1998 sprejel
S T A T U T A R N I S K L E P
o ustanovitvi mestnih četrti in krajevnih skupnosti v Mestni občini Celje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem statutarnim sklepom, (v nadaljnjem besedilu: sklep), se na območju Mestne občine Celje ukinejo obstoječe krajevne skupnosti in ustanovijo nove mestne četrti ter krajevne skupnosti (v nadaljnjem besedilu – četrti oziroma skupnosti), določijo njihova območja, naloge, imena in sedeži.
Ta sklep določa tudi organe četrti oziroma skupnosti, način njihove izvolitve, njihove naloge in pristojnosti, način financiranja ter pogoje za njihovo delovanje.
2. člen
Četrti oziroma skupnosti so pravne osebe, in kot ožji deli mestne občine po svojem svetu opravljajo naloge, ki so pretežno namenjene uresničevanju interesov njihovih prebivalcev in ki so jim prenesene v izvajanje s tem sklepom.
Četrt oziroma skupnost zastopa in predstavlja predsednik sveta četrti oziroma skupnosti.
3. člen
Mestna občina Celje je subsidiarno odgovorna za obveznosti posamezne četrti oziroma skupnosti v zadevah, ki izhajajo iz programov in nalog, ki jih je sprejel mestni svet.
Četrt oziroma skupnost ima svoje ime in žig, ki je okrogle oblike s premerom 3,5 cm. V sredini žiga je stiliziran celjski grb. Na zgornjem obodu žiga je napis – Mestna občina Celje, na spodnjem obodu pa ime četrti oziroma skupnosti.
II. DEJAVNOST ČETRTI IN SKUPNOSTI
4. člen
Mestni svet pooblašča in zadolžuje četrti oziroma skupnosti, da:
1. Na področju komunalnega gospodarstva ter urejanja in varstva okolja zagotavljajo skupno z mestno občino primerne življenjske pogoje občanov, s posebnim poudarkom na varovanju življenjskega okolja ter sodelujejo pri pripravi in sprejemanju prostorskih izvedbenih aktov ter njihovih sprememb in dopolnitev, urejanju pogojev za zagotavljanje prometne varnosti, sodelujejo z lastniki in upravniki stanovanjskih in poslovnih objektov itd.
2. Na področju družbenih dejavnosti opravljajo naloge, ki se nanašajo na sodelovanje s socialnimi službami, na organiziranje sosedske pomoči, organiziranje in vzpodbujanje društvene dejavnosti itd.
3. Sodelujejo v postopkih, ki se nanašajo na izdajo dovoljenj za izvedbo lokalnih prireditev, obratovanje gostinskih lokalov, opravljanje obrtnih in drugih dejavnosti ter spremembo namembnosti posameznih poslovnih prostorov.
4. V sodelovanju s pristojnimi službami mestne občine skrbijo za zagotavljanje in funkcioniranje komunalnih dejavnosti in tovrstnih infrastrukturnih objektov in naprav.
5. Opravljajo določene naloge, ki se nanašajo na zaščito in reševanje v skladu s pooblastili in zadolžitvami, ki jim ji naložijo župan oziroma pristojni organi.
6. Po navodilih pristojnih organov opravljajo naloge pri pripravi in izvedbi volitev in referendumov.
7. Dajejo pobude in predloge za uresničevanje skupnih interesov občanov v posamezni četrti oziroma skupnosti in pri tem sodelujejo z mestnim svetom ter županom in upravo mestne občine.
8. Opravljajo druge naloge za katere jih pooblasti mestni svet ali župan.
5. člen
Krajevne skupnosti po pooblastilu MOC še posebej:
1. Zagotavljajo izvajanje gospodarske javne službe na kategoriziranih javnih poteh.
2. Upravljajo in gospodarijo z objekti in napravami, ki so lokalnega značaja (lokalni vodovodi, igrišča ipd).
III. MESTNE ČETRTI
6. člen
Na območjih dosedanjih krajevnih skupnosti Center, Kajuh, Slavko Šlander, Savinja, Lava, Dečkovo naselje, Dolgo polje, Nova vas, Hudinja in Gaberje se ustanovijo nove mestne četrti, ki prevzamejo poimenovanje po dosedanjih krajevnih skupnostih.
Območja novih mestnih četrti obsegajo območja navedenih dosedanjih krajevnih skupnosti v nespremenjenih mejah.
7. člen
Sedeže navedenih mestnih četrti določajo njihovi statuti. Dve ali več mestnih četrti ima lahko skupni sedež.
S statutom mestne četrti se lahko območje mestne četrti razdeli na več sosesk.
IV. KRAJEVNE SKUPNOSTI
8. člen
Na območjih dosedanjih krajevnih skupnosti Ostrožno, Medlog, Šmartno v Rožni dolini, Škofja vas, Ljubečna, Trnovlje, Teharje, Aljažev hrib in Pod gradom, se ustanovijo nove krajevne skupnosti, ki prevzamejo poimenovanje po dosedanjih krajevnih skupnostih.
Območja novih krajevnih skupnosti obsegajo območja navedenih dosedanjih krajevnih skupnosti v nespremenjenih mejah.
9. člen
Sedeži krajevnih skupnosti so določeni z njihovimi statuti.
S statutom krajevne skupnosti se lahko območje krajevne skupnosti razdeli na več sosesk.
V. ORGANI ČETRTI OZIROMA SKUPNOSTI
10. člen
Organi četrti oziroma skupnosti so svet mestne četrti oziroma krajevne skupnosti (v nadaljevanju: svet) in nadzorni odbor mestne četrti oziroma krajevne skupnosti (v nadaljevanju: nadzorni odbor).
Svet izvolijo po večinskem načelu na neposrednih in tajnih volitvah volilci, ki imajo volilno pravico in imajo stalno bivališče na tistem območju, za katerega je ustanovljena četrt oziroma skupnost.
11. člen
Člane nadzornega odbora izvoli svet. Člani nadzornega odbora ne morejo biti člani sveta ali člani njegovih delovnih teles.
Število članov prvih svetov je od sedem do enajst.
Število članov prvih nadzornih odborov je tri.
Na volitvah so izvoljeni kandidati, ki so dobili največje število glasov volilcev. V primeru, da zadnja dva ali več kandidatov dobijo enako število glasov, odloči o članstvu v svetu oziroma nadzornem odboru med njimi žreb.
12. člen
Mandatna doba izvoljenih članov sveta in nadzornega odbora traja 4 leta.
Svet na svoji prvi seji izmed svojih članov izvoli predsednika in njegovega namestnika.
Predsednika nadzornega odbora izvolijo izmed sebe člani nadzornega odbora na svoji prvi seji.
13. člen
Volitve v organe četrti oziroma skupnosti razpiše s sklepom župan Mestne občine Celje v roku, ki omogoča izvedbo volitev sočasno z lokalnimi volitvami.
S posebnim sklepom ob razpisu volitev, objavi župan na predlog organov dosedanjih krajevnih skupnosti, tudi volilne enote za vsako posamezno četrt oziroma skupnost ter število članov sveta, ki se volijo v vsaki izmed njih.
Volitve vodijo in izvajajo občinska volilna komisija in volilne komisije četrti oziroma skupnosti, ki jih na predlog organov dosedanjih krajevnih skupnosti imenuje občinska volilna komisija. Če organi obstoječih krajevnih skupnosti v roku iz prejšnjega odstavka ne predlagajo volilnih komisij, jih imenuje občinska volilna komisija.
14. člen
Za izvedbo volitev v organe četrti oziroma skupnosti ter za sklic prve seje njihovih organov, se smiselno uporabljajo določbe zakona o lokalnih volitvah.
15. člen
Svet opravlja zlasti naslednje naloge:
– sprejema statut četrti oziroma skupnosti,
– voli predsednika sveta in njegovega namestnika,
– voli člane nadzornega odbora,
– imenuje člane delovnih teles sveta,
– sprejema letni program dela,
– sprejema letni finančni načrt in zaključni račun,
– spremlja in obravnava problematiko iz delovnega področja oziroma pristojnosti četrti oziroma skupnosti na svojem območju in občinskemu svetu ter županu predlaga ustrezne ukrepe,
– daje pobudo za sklic zbora občanov ali za razpis referenduma o določenem vprašanju, v skladu s statutom MOC,
– predlaga razpis referenduma za uvedbo krajevnega samoprispevka,
– sodeluje z županom, občinskim svetom in občinskimi službami pri urejanju vprašanj v četrti oziroma skupnosti,
– opravlja druge naloge iz svoje pristojnosti v skladu s statutom MOC, statutom četrti oziroma skupnosti ali na osnovi sklepov občinskega sveta, župana, zbora volilcev in drugih pristojnih organov.
Svet lahko za opravljanje določenih nalog iz svoje pristojnosti imenuje stalna ali začasna delovne telesa (komisije). Število članov in njihove naloge se opredelijo v statutu četrti oziroma skupnosti.
16. člen
Predsednik sveta predstavlja in zastopa četrt oziroma skupnost, sklicuje in vodi seje sveta, skrbi za ustrezno sodelovanje z županom, občinskim svetom in službami občinske uprave ter opravlja druge naloge za katere ga zadolži ali pooblasti svet. Pristojnosti predsednika podrobneje določa statut.
17. člen
Nadzorni odbor nadzoruje materialno in finančno poslovanje sveta.
Nadzorni odbor mora o svojih ugotovitvah poročati svetu četrti oziroma skupnosti, najmanj enkrat letno pa mestnemu svetu in nadzornemu odboru Mestne občine Celje.
18. člen
Organizacijsko-tehnična in administrativna dela v zvezi z delom sveta in njegovih delovnih teles ter nadzornega odbora, kot tudi druge naloge za potrebe četrti oziroma skupnosti, praviloma za dve ali več četrti oziroma skupnostih opravlja tajnik.
Tajniki so v delovnem razmerju pri občinski upravi MOC in za svoje delo odgovarjajo tajniku MOC ter predsedniku sveta četrti oziroma skupnosti, za katero (katere) opravljajo svoje naloge.
Naloge in pooblastila tajnika MOC podrobneje določa odlok o organizaciji in delovnem področju občinske uprave Mestne občine Celje, naloge tajnika četrti oziroma skupnosti pa njen statut.
VI. NAČIN FINANCIRANJA ČETRTI OZIROMA SKUPNOSTI
19. člen
Delovanje četrti oziroma skupnosti se financira iz naslednjih virov:
– iz proračuna Mestne občine Celje,
– iz prihodkov, ustvarjenih z lastnim poslovanjem,
– iz prostovoljnih prispevkov občanov in drugih donatorjev,
– iz naslova morebitnih samoprispevkov v skupnosti,
– iz drugih virov, v skladu z zakonom in občinskimi predpisi.
Osnove in merila za financiranje četrti oziroma skupnosti določi mestni svet s posebnim sklepom.
20. člen
Svet je dolžan predložiti mestnemu svetu letni program in finančni načrt do 31. oktobra vsako leto za naslednje leto.
V finančnem načrtu mora biti natančno opredeljena predvidena struktura financiranja letnega programa.
21. člen
Letni program in finančni načrt četrti oziroma skupnosti mora v delu in obsegu, ki naj bi se financiral iz proračunskih sredstev MOC, potrditi mestni svet.
22. člen
Četrti oziroma skupnosti lahko s sredstvi, ki jih pridobijo iz naslova drugih prihodkov iz druge, tretje, četrte in pete alinee 19. člena razpolagajo samostojno, v skladu s svojimi programi in zakonom ter statutom MOC.
23. člen
Četrt oziroma skupnost opravlja osnovna finančna in knjigovodska opravila – blagajniško poslovanje, ostale finančno-računovodske naloge pa opravlja pristojna služba občinske uprave.
VII. MEDSEBOJNA RAZMERJA MED ČETRTMI OZIROMA SKUPNOSTMI IN ORGANI MESTNE OBČINE CELJE
24. člen
Pri uresničevanju svojih nalog in skupnih interesov četrti oziroma skupnosti medsebojno sodelujejo in usklajujejo svoje aktivnosti.
Četrti oziroma skupnosti sestavljajo svoje programe in finančne načrte s pristojnimi službami uprave mestne občine.
Mestni svet ob sestavi proračuna mestne občine potrdi program in finančni načrt za posamezno četrt oziroma skupnost.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
25. člen
Obstoječe krajevne skupnosti in njihovi organi nadaljujejo z delom do konstituiranja na prvih volitvah izvoljenih organov novih četrti oziroma skupnosti.
26. člen
V pravnem prometu prevzamejo novoustanovljene četrti oziroma skupnosti vse pravice in obveznosti bivših krajevnih skupnosti, na območju katerih so bile ustanovljene.
27. člen
Delovna sredstva in opremo ter morebitno drugo premično in nepremično premoženje obstoječih krajevnih skupnosti, praviloma prevzamejo nove četrti oziroma skupnosti.
O premoženju bivših krajevnih skupnosti, ki ni več potrebno za funkcioniranje novoustanovljenih četrti oziroma skupnosti, odloči mestni svet s sklepom.
Četrt oziroma skupnost lahko odsvoji svoje nepremično premoženje le s soglasjem mestnega sveta.
Organi novih četrti oziroma skupnosti morajo v enem mesecu po prevzemu funkcij z upravo Mestne občine urediti delovna razmerja v krajevnih skupnostih zaposlenih delavcev, v treh mesecih pa vprašanja, ki zadevajo morebitna premoženjskopravna razmerja.
28. člen
Prve redne volitve v organe četrti oziroma skupnosti se lahko opravijo tudi v drugem roku, kot je to določeno v prvem odstavku 13. člena.
29. člen
Novoustanovljene četrti oziroma skupnosti morajo v treh mesecih po konstituiranju sprejeti svoje statute in druge splošne akte, s katerimi uredijo svoje delo in poslovanje.
Statut in drugi splošni akti četrti oziroma skupnosti morajo biti usklajeni s statutom Mestne občine Celje in tem statutarnim sklepom.
Pred uveljavitvijo mora statute skupnosti potrditi statutarna komisija Mestne občine Celje.
30. člen
Priloga tega sklepa je karta z vrisanimi mejami območij četrti oziroma skupnosti, ki je na vpogled v sekretariatu mestnega sveta ter tajništvu občinske uprave.
31. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 01200-05/96
Celje, dne 15. septembra 1998.
Predsednik
Mestnega sveta
mestne občine Celje
Lojze Oset l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti