Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/1998 z dne 25. 9. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/1998 z dne 25. 9. 1998

Kazalo

3026. Sklep o vzpostavitvi sistema žiro kliringa, stran 4860.

Na podlagi tretjega odstavka 73. člena zakona o Agenciji RS za revidiranje lastninskega preoblikovanja podjetij in o Agenciji RS za plačilni promet, nadziranje in informiranje (Uradni list RS, št. 48/94, 18/95, 58/95, 73/95, 18/96 in 87/97), v zvezi s 4. točko sklepa o vodenju računov bank, hranilnic, hranilno kreditnih služb, dugih finančnih institucij in države pri Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 13/98) in v skladu z 20. členom zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o vzpostavitvi sistema žiro kliringa
Namen
1. točka
S tem sklepom Banka Slovenije vzpostavlja sistem žiro kliringa (v nadaljevanju: žiro kliring), ki omogoča izvrševanje kreditnih plačilnih nalogov malih vrednosti med udeleženkami samimi in izvrševanje plačilnih nalogov iz naslova plačilnih storitev, ki jih udeleženke opravljajo za komitente.
Udeleženke žiro kliringa
2. točka
Udeleženke žiro kliringa so lahko banke in hranilnice, ki imajo dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje poslovanja in imajo pri njej odprt poravnalni račun.
Agencija RS za plačilni promet je, določeno s tem sklepom, udeleženka žiro kliringa in izvršuje kreditne plačilne naloge malih vrednosti za pravne osebe s sedežem v Republiki Sloveniji.
Kreditni plačilni nalog male vrednosti
3. točka
Za kreditni plačilni nalog male vrednosti se šteje nalog, ki se glasi na znesek, ki ne presega 3,000.000 SIT.
Obračun in poravnava na multilateralni osnovi
4. točka
Banka Slovenije opravlja za udeleženke žiro kliringa storitve obračuna in poravnave kreditnih plačilnih nalogov po principu multilateralnega kliringa.
5. točka
Obračun kreditnih plačilnih nalogov udeleženk se izvaja preko računov žiro pozicij.
Banka Slovenije dnevno pobota vse denarne terjatve posamezne udeleženke z denarnimi obveznostmi, ki jih ima do drugih udeleženk, kot to izhaja iz obračuna na računih žiro pozicij.
Terjatve se štejejo za pobotane v trenutku, ko so poravnane vse neto denarne obveznosti udeleženk.
6. točka
Del obveznosti, ki ni prenehala v skladu s prejšnjo točko, je dolžna udeleženka dnevno izpolniti z nakazilom neto denarnih sredstev iz svojega poravnalnega računa na žiro klirinški račun Banke Slovenije.
Banka Slovenije takoj po prejetju vseh denarnih sredstev neto dolžnic nakaže neto denarna sredstva na poravnalne račune neto upnic.
7. točka
Dan izpolnitve kreditnega plačilnega naloga je dan njegove predložitve v žiro kliring.
Kreditni plačilni nalogi, predloženi v žiro kliring, so nepreklicni, izpolnitev pa se šteje za dokončno s plačilom vseh neto denarnih sredstev neto dolžnic na poravnalne račune neto upnic.
Bilateralna osnova
8. točka
V primeru, da katera od udeleženk dnevno ne izpolni svoje obveznosti nakazila neto denarnih sredstev iz svojega poravnalnega računa na žiro klirinški račun, ima Banka Slovenije pravico določiti, da se denarne terjatve in obveznosti udeleženk, ki jih imajo do drugih udeleženk, izkažejo in denarno poravnajo na bilateralni osnovi.
Stroški
9. točka
Stroške storitev obračuna in poravnave iz predloženih kreditnih plačilnih nalogov Banka Slovenije udeleženkam zaračunava v skladu z vsakokrat veljavno tarifo Banke Slovenije.
Pravila delovanja
10. točka
Banka Slovenije pred začetkom delovanja sistema žiro kliringa izda pravila delovanja žiro kliringa, ki podrobneje urejajo pooblastila in odgovornosti Banke Slovenije v zvezi z delovanjem sistema, pogoje udeležbe v žiro kliringu, pravice, obveznosti in odgovornosti udeleženk, način in postopke obračuna in poravnave, upravljanje s tveganji ter postopke v primerih neizpolnjevanja obveznosti udeleženk.
Veljavnost
11. točka
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Ljubljana, dne 22. septembra 1998.
dr. France Arhar l. r.
Guverner
Predsednik
Sveta Banke Slovenije

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti