Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/1998 z dne 21. 9. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/1998 z dne 21. 9. 1998

Kazalo

2998. Statutarni sklep o ustanovitvi narodnostnega sveta Občine Lendava in Občine Dobrovnik, ter volitev članov sveta MNSS Občine Lendava in Občine Dobrovnik na rednih volitvah 1998, stran 4843.

Na podlagi zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93), in na podlagi zakona narodnih samoupravnih skupnosti (Uradni list RS, št. 65/94), na podlagi zakona o ustanovitvi občin, ter o določitvi njihovih območjih (Uradni list RS, št. 60/94) ter zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o ustanovitvi njihovih območij (Uradni list RS, št. 56/98) je svet MNSS Občine Lendava na korespondenčni seji dne 17. 9. 1998 sprejel statutarni sklep, da se razpišejo redne volitve o izvolitvi članov v svet MNSS Občine Lendava in Občine Dobrovnik
S T A T U T A R N I S K L E P
o ustanovitvi narodnostnega sveta Občine Lendava in Občine Dobrovnik, ter volitev članov sveta MNSS Občine Lendava in Občine Dobrovnik na rednih volitvah 1998
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Na podlagi dopolnilnega zakona o ustanovitvah občin, ter o določitvi njihovih območij (Uradni list RS, št. 56/98) se ustanovita dve občini: Lendava in Dobrovnik, hkrati se ustanovita dve narodnostni skupnosti.
2. člen
Sedež MNSS v Občini Lendava je na Partizanski ulici 120. Sedež MNSS v Občini Dobrovnik je v kulturnem domu št. 297.
3. člen
Novo ustanovljene narodnostne skupnosti so pravne naslednice MNSS Občine Lendava.
4. člen
Občinske narodnostne skupnosti so najkasneje v šestih mesecih dolžne sprejeti novi statut v skladu z obstoječimi zakoni v RS. Do sprejetja statutov se uporablja ta statutarni sklep z veljavnimi zakoni.
II. VOLITVE OBČINSKIH NARODNOSTNIH SVETOV
5. člen
Predstavnike občinskega narodnostnega sveta volijo na splošnih in tajnih volitvah. Aktivna in pasivna volilna pravica pripada izključno le pripadnikom madžarske narodnosti.
Za izvedbo volitev se primerno uporabljajo določila zakona o lokalnih volitvah, ki urejajo volitve v občinski svet.
Prve volitve razpiše predsednik MNSS Občine Lendava za obe občini.
6. člen
Volitve predstavnikov občinskega narodnostnega sveta potekajo na podlagi narodnostnega volilnega imenika. Imenik je zaradi vpogleda in v skladu z zakonom dostopen volivcem. Kolikor je imenik pomanjkljiv, lahko vsak, ki ima volilno pravico, svojo narodnostno pripadnost potrdi s podpisom, torej lahko pride na narodnostni volilni imenik oziroma se da od tam črtati.
7. člen
Volitve občinskih narodnostnih svetov vodi volilna komisija, ki jo imenuje svet Pomurske madžarske narodnostne samoupravne skupnosti, na predlog občinskega sveta, enotno za celotno narodnostno področje (3 člane + 3 namestniki). Delo volilne komisije vodi predsednik komisije, kateri ima tudi namestnika. Na funkcijo predsednika je lahko imenovan le pravnik.
Sklepi volilne komisije so pravnomočni, če so na seji prisotni trije člani oziroma v primeru njihove odsotnosti, njihovi namestniki.
V času volitev morajo biti prisotni vsi člani in tudi njihovi namestniki.
Svet občinske narodnostne skupnosti, se lahko odloči tako, da volitve opravi ena občinska volilna komisija in odobri, hkrati z volitvami v občinske svete, vendar mora dati soglasje imenovanje članov občinske volilne komisije.
8. člen
Za predstavnika občinskega narodnostnega sveta lahko kandidira vsak, ki izpolnjuje pogoje 5. člena tega statutarnega sklepa.
Za kandidature je potrebno najmanj 10 podpisov volivcev, ki so navedeni v volilnem imeniku. Razen tega lahko kandidirajo tudi ustanove, organizacije (kulturna društva, zavodi za kulturo in informiranje, šole, ki opravljajo dejavnosti narodnostnega značaja oziroma politične organizacije narodnosti.
Kandidature je potrebno poslati komisiji do določenega datuma. Kandidatura je veljavna, če jo s svojim podpisom potrdi tudi kandidirana oseba.
9. člen
Po ugotovitvi rezultatov in zakonitosti kandidature volilna komisija po občinah predlaga volilno listo svojih predstavnikov. Seznam kandidatov na glasovnici sestavi svet občinske madžarske narodnostne samoupravne skupnosti, oziroma občinska volilna komisija na podlagi žreba.
Na glasovnici mora biti vsaj za eno mesto več kandidatov, kot se jih voli v dani občini.
10. člen
Volitve potekajo po t.i. večinskem sistemu oziroma volivci glasujejo za kandidate, ki se jim zdijo na volilni listi kandidatov najbolj ustrezni.
Izvoljeni bodo kandidati, ki v skladu z danim številčnim stanjem dobijo največ glasov. V primeru morebitne poznejše zamenjave predstavnika (iz kakršnega koli razloga), bo oseba, ki je na vrsti po določenem okvirnem številu, automatsko postal predstavnik.
11. člen
Funkcija predstavnika občinskega narodnostnega sveta ne izključuje drugih predstavniških funkcij.
Predstavniki madžarske narodnosti, ki imajo v narodnostnih občinskih svetih poseben status, so glede na svojo funkcijo člani občinskih narodnostnih svetov.
Kolikor so predstavnike s posebnim statusom izvolili tudi na listi skupnosti ali narodnostni listi občine, predstavnik občinskega narodnostnega sveta ne bo on, ampak naslednji kandidat za predstavnika, ki je v danem okrožju dobil največ glasov.
12. člen
Redne volitve članov sveta MNSS v Občini Lendava in Dobrovnik, se opravijo hkrati z rednimi lokalnimi volitvami.
13. člen
Predstavnika madžarske narodne samoupravne skupnosti s posebnim statusom v občinskem svetu narodne skupnosti so na podlagi svoje funkcije člani občinsekga sveta.
14. člen
Za izvedbo volitev na posameznih voliščih v posameznih krajih je odgovoren krajevni volilni odbor.
V občinah bodo glede na narodnostno mešano prebivalstvo v naseljih, skupinah naselij volili na naslednji način:
Občina Lendava skupaj                           18 predstavnikov
Moste–Banuta                                       1 predstavnik
Dolga vas                                          1 predstavnik
Dolgovaške gorice,
Lendavske gorice                                   1 predstavnik
Lendava–Trimlini                                 5 predstavnikov
Čentiba                                            1 predstavnik
Dolina                                             1 predstavnik
Pince, Pincemarof                                  1 predstavnik
Petišovci                                          1 predstavnik
Dolnji Lakoš                                       1 predstavnik
Gornji Lakoš                                       1 predstavnik
Kapca, Kot                                         1 predstavnik
Gaberje                                            1 predstavnik
Radmožanci                                         1 predstavnik
Genterovci, Kamovci                                1 predstavnik
Občina Dobrovnik skupaj                          5 predstavnikov
Dobrovnik                                         4 predstavniki
Žitkovci                                          1 predstavnik.
III. KONSTITUIRANJE OBČINSKEGA NARODNOSTNEGA SVETA
Prvo sejo občinskega sveta skliče predhodni predsednik narodnostne skupnosti najkasneje 20 dni po volitvah in jo vodi do izvolitev organov sveta.
Svet je sklepčen, če je na seji več kot polovica članov prisotnih. Sklepi so veljavni, če je za sklep glasovala več kot polovica prisotnih članov.
Za sprejem statuta je potrebna dvetretjinska večina članov.
15. člen
Predsednika in podpredsednika občinski narodnostni sveti izvolijo izmed svojih članov s tajnim glasovanjem na 1. redni seji.
Kandidaturo predsednika in podpredsednika morata dva člana in kandidat podpisati.
Izvoljeni so tudi tisti kandidati, kateri so dobili največ glasov od prisotnih članov, najmanj pa eno tretjino.
Kolikor je več kandidatov in v prvem krogu nobeden kandidat ne dobi zgoraj omenjenih glasov, se glasovanje ponovi. Kolikor kandidati še v drugem krogu ne dobijo zadosti glasov, se kandidatura ponovi.
16. člen
Predstavnike pomurskega sveta občinski narodnostni sveti izvolijo izmed svojih članov s tajnim glasovanjem na 1. redni seji. Število članov iz posamezne občine določa statutarni sklep Pomurske madžarske narodne skupnosti.
17. člen
Na prvi redni seji občinske narodnostne skupnosti, za izvolitev organov in predstavnikov strokovno vodi občinska volilna komisija.
IV. KONČNA DOLOČBA
18. člen
Ta statutarni sklep začne veljati takoj po objavi v Uradnem listu RS.
Lendava, 17. septembra 1998.
Predsednik MNSS
Občine Lendava
József Cár l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti