Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1998 z dne 17. 7. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1998 z dne 17. 7. 1998

Kazalo

2340. Odlok o pokopališkem redu v Občini Slovenske Konjice, stran 3754.

Na podlagi 3., 4., 6. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 32/93), 12. in 25. člena zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84, Uradni list RS, št. 26/90), 4. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 53/95) in na podlagi 54., 55., 56. in 57. člena statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 34/95), je Občinski svet občine Slovenske Konjice na seji dne 17. 6. 1998 sprejel
O D L O K
o pokopališkem redu v Občini Slovenske Konjice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določa način opravljanja pokopališke in pogrebne dejavnosti in urejanja pokopališč na območju Občine Slovenske Konjice.
2. člen
Na območju Občine Slovenske Konjice so naslednja pokopališča:
1. Pokopališče Slovenske Konjice:
naselja: mesto Slovenske Konjice, Blato, Prevrat, Zg. Pristava, Bezina,
Brdo, Gabrovnik, Strtenik, Vešenik, Breg pri Konjicah, Konjiška vas, Nova vas pri Konjicah, Prežigal, Sp. Pristava, Perovec, Preloge pri Konjicah, Zeče, Polene, Dobrava pri Konjicah, Gabrovlje, Sp. Preloge, Škalce, Tepanje, Dobrnež in Tepanjski vrh.
2. Pokopališče Loče pri Poljčanah:
naselja: Loče pri Poljčanah, Kravjek (del), Mlače, Koble, Mali breg, Podob, Lipoglav, Ostrožno, Penoje, Podpeč ob Dravinji, Zbelovo, Zbelovska gora, Sp. Laže, Klokočovnik in Suhadol.
3. Pokopališče Jernej pri Ločah:
naselja: Jernej pri Ločah, Kolačno, Petelinjek, Brezje pri Ločah, Ličenca, Kravjek (del), Selski vrh in Zg. Laže.
4. Pokopališče Žiče:
naselja: Žiče in Draža vas.
5. Pokopališče Špitalič:
naselja: Špitalič, Sojek, Stare Slemene, Tolsti vrh, Kraberk in Škedenj.
3. člen
Pokopališča so namenjena pokopavanju umrlih, ne glede na njihovo veroizpoved, državljanstvo, narodnost in raso.
Na določenem pokopališču se pokopavajo:
– vsi umrli v območju, za katerega je pokopališče namenjeno,
– umrli v sosednjem naselju ali kakšnem drugem kraju, če je umrli pred smrtjo tako želel oziroma, če tako želijo svojci umrlega, ki imajo po zakonu pravico izbirati pokopališče.
4. člen
Pokopališka in pogrebna dejavnost ter urejanje pokopališč je komunalna dejavnost posebnega družbenega pomena.
Pokopališča na območju Občine Slovenske Konjice so sanitarno-komunalni objekti. Njihovo upravljanje Občina Slovenske Konjice s pogodbo prenese krajevnim skupnostim oziroma jih bo upravljala preko Javno komunalnega podjetja Slovenske Konjice, medtem ko bodo pogrebne storitve opravljale krajevne skupnosti same kolikor bodo to želele oziroma jih bo vršila Občina Slovenske Konjice preko koncesionarja z dajanjem koncesij na podlagi javnega razpisa oziroma na podlagi vloge o zainteresiranosti.
Pred podelitvijo koncesije, se preveri mnenje krajevne skupnosti, kjer se pokopališče nahaja, ali krajevna skupnost želi upravljati z pokopališčem in vršiti pogrebne storitve ali naj Občina Slovenske Konjice podeli koncesijo koncesionarju.
5. člen
Pokopališče se zgradi ali obstoječe razširi na podlagi ureditvenega načrta, skladno z dolgoročnim družbenim planom Občine Slovenske Konjice.
O ustanovitvi novih, razširitvi in opustitvi obstoječih pokopališč po predhodnem soglasju sanitarne inšpekcije in v skladu s prostorsko dokumantacijo odloči, na predlog župana, občinski svet. Pri opustitvi pokopališča je treba pridobiti mnenje Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine.
II. UREJANJE POKOPALIŠČ
6. člen
Pokopališče mora biti ograjeno z zidom ali ograjo ali zimzelenim rastlinjem ter praviloma odmaknjeno od drugih objektov.
Mrliško vežo za čuvanje umrlih morajo imeti vsa pokopališča.
Če je pokopališče ograjeno z zidom, se nanj ne smejo pritrjevati nagrobne plošče.
Vsako pokopališče mora imeti garderobo za pokopališčne delavce, shrambo za orodje, prostor za odlaganje spomenikov, urejen prostor za zbiranje in odvoz odpadkov, možno oskrbo z vodo in elektriko, dostop z motornimi vozili in parkirišče.
Spomeniki, nagrobni okvirji in druga znamenja ne smejo segati preko grobnega prostora.
Postavljanje nagrobnikov in sajenje okrasnega grmičevja mora biti v skladu z načrtom ureditve pokopališča in soglasjem upravljalca pokopališča.
7. člen
Za vsako pokopališče mora biti izdelan načrt razdelitve na pokopališčne oddelke in grobove.
Z načrtom razdelitve se določi razdelitev grobnih prostorov na vrstne grobove, grobnice, grobišča, žarne grobove, prostore za anonimne pokope ter za raztrositev pepela.
Upravljalec pokopališča lahko določi poseben prostor na pokopališču za skupen pokop umrlih oseb v primeru elementarnih in drugih nesreč.
8. člen
Mere vrstnega groba so naslednje:
– za enojni grob dolžina 2,40 m in širina 1,20 m,
– za dvojni grob dolžina 2,40 m in širina 2,40 m,
– za otroški grob, do 10 let starosti, polovične mere enojnega groba.
Minimalne mere za grob so:
– dolžina 2 m,
– globina 1,80 m, oziroma najmanj 1,20 za otroški grob,
– razmak med grobovi 0,40 m.
Upravljalec pokopališča lahko določi tudi grobove, ki so večjih dimenzij, kolikor je to v skladu z načrtom ureditve pokopališča.
Velikost in obliko žarnega groba določi upravljalec pokopališča v skladu z načrtom razdelitve.
Na starih pokopališčih se morajo grobovi in razmak med grobovi prilagoditi obstoječemu stanju, po možnosti pa z opustitvijo kakšnega groba stanje prilagoditi novim pokopališčem. Iz tega so izvzeti spomeniki in nagrobniki večje kulturne in materialne vrednosti. Na starih pokopališčih se grob širine nad 1,50 m tretira kot družinski grob.
9. člen
Dodelitev novega grobnega prostora se opravi po vrstnem redu, razen v primerih:
– kadar gre za pokop v dvojni (družinski) grob,
– kadar gre za pokop v enojni grob po poteku mirovalne dobe,
– kadar gre za pokop v grobnico,
– kadar gre za pokop žare.
Žare s pepelom se shranjujejo v žarnih grobovih ali v obstoječih klasičnih grobovih in grobnicah. V en žarni grob je lahko shranjenih več žar.
Pokop v tuj grob brez dovoljenja dotedanjega najemnika grobnega prostora ni dovoljen.
Prekop groba oziroma ponoven pokop v isti grob je dovoljen po preteku mirovalne dobe, ki ne sme biti krajša od 10 let, pri čemer je treba upoštevati značilnosti zemljišča, na katerem je pokopališče.
Grob se sme izjemoma odpreti pred potekom mirovalne dobe in umrlega prenesti na drugo pokopališče oziroma grob po poprejšnjem soglasju najemnika grobnega prostora in z dovoljenjem za zadeve zdravstvenega varstva pristojnega občinskega upravnega organa oziroma z dovoljenjem organa, pristojnega za kazenski postopek.
Ob ponovnem pokopu ali v primeru iz prejšnjega odstavka tega člena, lahko posega v grobni prostor samo upravljalec pokopališča oziroma koncesionar.
10. člen
Prevoz pokojnika se sme opraviti praviloma le s posebnim vozilom, katerega priskrbi upravljalec pokopališča ali organizator pogrebne svečanosti.
III. POGREBNE STORITVE
11. člen
Svojci umrlega so dolžni upravljalcu pokopališča oziroma koncesionarju prijaviti pokop umrlega najmanj 36 ur pred pokopom z dokazilom o prijavi smrti pristojnega organa.
12. člen
Čas pokopa določi upravljalec pokopališča oziroma koncesionar sporazumno z naročnikom pogreba.
13. člen
Pogrebno dejavnost izvajajo krajevne skupnosti, kolikor bodo zainteresirane oziroma koncesionar, kot izbirno gospodarsko javno službo, katerega izbere občinski svet v skladu z koncesijskim aktom in v skladu s tem odlokom.
14. člen
Cene pogrebnih storitev določa s cenikom koncesionar na podlagi pridobljenega soglasja Občinskega sveta občine Slovenske Konjice.
IV. POGREBNE SVEČANOSTI
15. člen
Pogrebna svečanost se opravi v skladu z določbami tega odloka in v skladu z dogovorom med svojci in upravljalcem pokopališča oziroma koncesionarjem pri čemur se upošteva volja umrlega.
16. člen
Umrli se po prevozu na pokopališče položi v mrliško vežico.
Kolikor želijo svojci umrlega, da leži pokojnik doma, je to dovoljeno, kolikor ni v nasprotju z določili tega odloka in zakonov.
17. člen
Pogrebna svečanost je praviloma javna, razen če se na podlagi volje umrlega oziroma naročnika pogreba opravi anonimni pogreb ali pogreb v ožjem družinskem krogu.
18. člen
Pogreb s pokopom umrlega je komemoracija in ima značaj javne pietete.
Pogrebna svečanost se prične z dvigom pokojnikove krste ali žare z mrliškega odra.
Na željo svojcev umrlega in če je pokojnik tako želel lahko temu sledi maša in drugi verski obredi.
Udeleženci pogreba se v sprevodu do groba razporedijo na krajevno običajen način. Ko pride pogrebni sprevod do groba, se krsta s pokojnikom položi v grob.
Pri odprtem grobu sledi verski obred, če je pri pogrebni svečanosti prisoten predstavnik verske skupnosti, nato sledijo poslovilni govori ter petje žalostink.
Udeleženci pogrebne svečanosti se poslovijo od pokojnika z mimohodom.
19. člen
Če pri pogrebnih svečanostih sodeluje tudi častna enota z vojaškim ali lovskim strelnim orožujem, ki izstreli častno salvo kot zadnji pozdrav umrlemu, je potrebno zagotoviti varnost občanov in premoženja, za kar je odgovoren poveljnik ali vodja častne enote.
20. člen
Za organizacijo in potek pogrebov predstavnikov oboroženih sil Republike Slovenije in pripadnikov Ministrstva za notranje zadeve, veljajo njihova pravila.
21. člen
Najkasneje eno uro po poteku svečanosti je potrebno grob zasuti in ga urediti začasno tako, da ne poškoduje sosednjih grobov.
V. ODDAJANJE PROSTOROV ZA GROBOVE V NAJEM
22. člen
Sorodniki pokojnika sklenejo ob prijavi pokopa najemno pogodbo za grob z upravljalcem pokopališča oziroma koncesionarjem. Ob sklenitvi pogodbe se plača najemnina za grob, ki jo določi občinski svet s posebnim sklepom.
Z vplačilom najemnine za grob je plačano tudi vzdrževanje pokopališča oziroma skupnih naprav.
Najemnina se plačuje letno.
23. člen
Najemnik pridobi pravico razpolaganja z grobom s sklenitvijo najemne pogodbe z upravljalcem pokopališča oziroma koncesionarjem, ki mora vsebovati predvsem:
– podatke o grobu,
– obveznosti najemnika in upravljalca,
– čas prvega najema, ki ne sme biti krajši od 10 let,
– višino najemnine,
– rok rednega plačila,
– dolžnost najemnika, da pred iztekom pogodbe le-to obnovi.
24. člen
Pogodba se lahko razveljavi v naslednjih primerih:
– če najemnik groba ne poravna najemnine za preteklo leto po predhodnem izkazanem osebnem opozorilu; pogodba se lahko razveljavi šele po petih letih od zadnjega plačila najemnine,
– če najemnik ne vzdržuje groba,
– ob opustitvi pokopališča,
– kadar to zahteva načrt preureditve pokopališča.
Po razveljavitvi se smatra grob kot opuščen do konca mirovalne dobe, na kar se prekoplje in odda drugemu v najem. Kolikor gre za grobišče, ki se tretira kot kulturni spomenik, lahko grob ostane in ga prevzame v upravljanje upravljalec pokopališča.
Če gre za odstranitev spomenikov, ki so kulturnega značaja in večje materialne vrednosti, se določi poseben prostor za shranjevanje spomenikov.
Najemnik je dolžan odstraniti opremo na grobu v roku 30 dni po razveljavitvi pogodbe.
VI. PRAVICE IN DOLŽNOSTI UPRAVLJALCA POKOPALIŠČA OZIROMA KONCESIONARJA
25. člen
Upravljalec pokopališča oziroma koncesionar:
– vodi evidenco o umrlih, ki so na pokopališču pokopani,
– vodi evidenco najemnikov grobov,
– vodi kataster komunalnih naprav na pokopališču,
– ugotavlja pravilnost pokopaliških dokumentov za dovolitev pokopa,
– poskrbi za izdelavo ureditvenih načrtov, ki jih potrdi Občinski svet občine Slovenske Konjice,
– vodi ustrezno evidenco prihodkov in odhodkov ter v zvezi s tem tudi ustrezno finančno poslovanje,
– daje soglasja k načrtom za postavitev spomenikov,
– sklepa pogodbe in izdaja splošne akte, s katerimi se ureja opravljanje pogrebnih in pokopaliških storitev v skladu s tem odlokom,
– upravlja druge naloge po veljavnih predpisih,
– grobove, ki nimajo svojcev ali zavezancev vzdržuje na stroške Občine Slovenske Konjice, najdlje 10 let,
– skrbi za sprotno vzdrževanje in urejanje komunalne infrastrukture, mrliške vežice in drugih objektov,
– spremlja splošno stanje na pokopališču ter o tem poroča Občini Slovenske Konjice.
26. člen
Upravljalec pokopališča oziroma koncesionar je dolžan zavarovati vrednostne predmete, ki se najdejo ob prekopu grobov, ter jih shraniti. Najdene predmete mora upravljalec pokopališča oziroma koncesionar izročiti upravičencu oziroma občini.
VII. VZDRŽEVANJE ČISTOČE, REDA IN MIRU NA POKOPALIŠČU
27. člen
Najemniki grobov in obiskovalci pokopališč so dolžni:
– vzdržati se vseh dejanj, s katerimi bi žalili umrle in svojce umrlih,
– redno vzdrževati grobove in odlagati smeti in druge odpadke na za to določena mesta,
– odlagati zemljo, robnike in druge materiale, ki ostanejo od prenove grobov na mesta določena za odlaganje odpadkov,
– skrbeti za to, da ne poškodujejo drugih grobov.
28. člen
Na pokopališču je posebej prepovedano:
– nedostojno vedenje, razgrajanje in podobno,
– trganje zelenja in cvetja na tujih grobovih,
– odlaganje odpadkov zunaj prostorov namenjenih za odlaganje,
– odtujevanje predmetov z grobov in pokopaliških prostorov,
– vodenje živali po pokopališču.
29. člen
Za red in vzdrževanje pokopališč je odgovoren upravljalec pokopališč oziroma koncesionar, za urejenost groba pa najemnik groba.
Pokopališke poti, gradbe, ograje, žive meje, mrliško vežico in druge komunalne naprave mora vzdrževati upravljalec pokopališča oziroma koncesionar. Za cerkvene objekte v sklopu pokopališča skrbi cerkev sama.
Upravljalec pokopališča oziroma koncesionar in najemnik groba lahko skleneta posebno pogodbo o vzdrževanju groba.
VIII. KAZENSKE DOLOČBE
30. člen
Z denarno kaznijo od 5.000 do 50.000 SIT se kaznuje posameznik:
– če uredi grob v nasprotju z načrtom ureditve pokopališča oziroma načrtom razdelitve,
– če postavi ali odstrani nagrobni spomenik oziroma spremeni arhitektonsko zasnovo groba brez soglasja upravljalca pokopališča,
– če koga ovira, da ne more svobodno in nemoteno prisostvovati javni pogrebni svečanosti,
– če brez vednosti upravljalca pokopališča spremeni potek javne pogrebne svečanosti,
– če ne vzdržuje redno groba,
– če preproda grobni prostor,
– če odtuji predmete z grobov, mrliške veže in pokopaliških objektov,
– krši določbe 27. in 28. člena tega odloka.
31. člen
Z denarno kaznijo od 5.000 do 200.000 SIT se kaznuje za prekršek upravljalec pokopališča oziroma koncesionar:
– če ne skrbi za vzdrževanje objektov in naprav ter poti in zelenic v skladu z načrtom ureditve pokopališča,
– če ne zagotavlja primeren red in snago v mrliški vežici in na pokopališču,
– če ne organizira javne pogrebne svečanosti v skladu s tem odlokom ali če jo izvede drugače, kot je določeno s tem odlokom,
– če ne zasuje grob v določenem času,
– če opravi pokop v nasprotju s 4. alineo 25. člena tega odloka,
– če ne vodi evidenco o grobovih ali pokopanih in evidenco o sklenjenih pogodbah za grobove,
– če ne določi enotnega obeležja do postavitve spomenika,
– če ne vodi katastra komunalnih naprav na pokopališču.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
32. člen
V treh mesecih od uveljavitve tega odloka sprejme upravljalec pokopališča pravilnik o pokopališkem redu, ki ga predloži v potrditev Občinskemu svetu občine Slovenske Konjice. Upravljalec pokopališča oziroma koncesionar uskladi svoje poslovanje s tem odlokom v roku štirih mesecev od njegove uveljavitve.
33. člen
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka opravljajo pristojne inšpekcije, komunalni nadzornik Občine Slovenske Konjice in pooblaščeni delavci upravljalca pokopališča oziroma koncesionarja.
34. člen
Z veljavnostjo tega odloka prenehajo veljati odlok o pokopališkem redu v Občini Slovenske Konjice (Uradni list SRS, št. 17/87), odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o pokopališkem redu v Občini Slovenske Konjice (Uradni list SRS, št. 28/89) in odlok o javnih pogrebnih svečanostih na območju Občine Slovenske Konjice (Uradni list SRS, št. 17/87).
35. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati osmi dan po objavi.
Št. 01200-8/98-9101
Slovenske Konjice, dne 17. junija 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Slovenske Konjice
Stanislav Frim dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti