Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/1998 z dne 30. 5. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/1998 z dne 30. 5. 1998

Kazalo

1848. Odlok o spremembi in dopolnitvah odloka o komunalnih taksah v Občini Kočevje, stran 3063.

Na podlagi 16. člena statuta Občine Kočevje (Uradni list RS, št. 39/95, 48/95 – popravek in 23/97) je Občinski svet občine Kočevje na 37. redni seji dne 14. 5. 1998 sprejel
O D L O K
o spremembi in dopolnitvah odloka o komunalnih taksah v Občini Kočevje
1. člen
K 4. členu se doda tretji odstavek:
Pri taksnih predmetih, ki so postavljeni na razna ogrodja se šteje, da so odstranjeni, če je poleg taksnega predmeta (table, reklamni napisi…) odstranjeno tudi ogrodje na katerem je taksni predmet pritrjen.
2. člen
Drugi odstavek 5. člena se spremeni tako da glasi:
Prijava nastanka taksne obveznosti mora vsebovati podatke o zavezancu (firma, naslov) in vsa dejstva in okoliščine, ki so pomembne za določitev višine komunalne takse (lokacija, mere in vrsta taksnega predmeta) ter navedbo ali gre za začasno (zavezanec navede kdaj bo taksni predmet nameščen in kdaj odstranjen) ali trajno namestitev.
3. člen
Spremeni se tretji odstavek 6. člena tako da glasi:
Takse, ki se plačujejo v letnih zneskih se plačujejo polletno za nazaj, plačane morajo biti v petnajstih dneh od vročitve odločbe. Odločbe se vročajo po 1. juniju za prvo polletje tekočega leta, za drugo polletje pa po 1. decembru tekočega leta.
4. člen
V tarifi komunalnih taks se v tarifni številki 3, pri točki 1 besedilo “5 točk” nadomesti z besedilom “2,5 točk”.
5. člen
V tarifi komunalnih taks se v tarifni številki 4, pri točki 2 besedilo “10 točk” nadomesti z besedilom “8 točk”.
6. člen
V tarifi komunalnih taks se tarifna številka 5 v celoti briše, ostale taksne tarife se ustrezno preštevilčijo.
7. člen
Tarifna številka 6 se spremeni tako, da glasi:
Za uporabo javnega prostora za začasne namene se plača taksa:
1. Za vsak uporabljeni m2 površine po naslednjih kriterijih:
a) za kioske:
– za prodajo hrane, pijač, sadja
in zelenjave                                     850 točk letno,
– za prodajo cvetja, sveč,
časopisov, obrtnih izdelkov ter drugo            600 točk letno,
b) za stojnice:
– prodaja zelenjave, cvetja, sveč,
časopisov, spominkov, knjig, tekstila
ter obrtnih izdelkov                              5 točk dnevno,
– prodaja hrane in pijače na raznih
prireditvah                                      10 točk dnevno,
c) za cirkus in zabavni park                     3 točke dnevno,
e) za prekope in druge začasne
namene                                           3 točke dnevno.
2. Za ostale načine uporabe, po naslednjih kriterijih
a) za premične gostinske prikolice
ter potujoče prodajalne z živilskimi
proizvodi                                       200 točk dnevno,
e) za potujoče prodajalne
z neživilskimi proizvodi                        150 točk dnevno.
Pojasnilo:
1. Taksni zavezanec je vsakokratni uporabnik javnega prostora. Pozimi se taksa plačuje tudi za stojnice, kioske in premične gostinske prikolice, ki so postavljeni ob in na smučiščih oziroma poleti postavljeni ob kopališčih.
2. Za zasedeno površino se šteje vsa površina, katere uporaba je začasno omejena ali izključena zaradi uporabe v namene, določene v tej tarifni številki.
3. Pri stojnicah in kioskih se šteje za zasedeno površino vsa površina pod kioskom oziroma stojnico ter pod razmeščeno robo in opremo, povečana za 1m na vse strani od zaokroženega roba tako zasedene javne površine.
4. Taksa za uporabo javnih površin se ne plača:
– za namene gradbišča, prekopov in drugih začasnih namenov, če je investitor občina ali krajevna skupnost,
– za uporabo javne površine, za katero je uporaba in plačilo urejeno s pogodbo, sklenjeno s pristojnim občinskim organom, če je v pogodbi to izrecno navedeno.
5. Zavezanci po tej tarifni številki morajo pet dni pred uporabo javnega prostora sporočiti pristojnemu organu Občine Kočevje, v kakšne namene in kako dolgo nameravajo uporabljati javno površino, pridobiti ustrezno dovoljenje in hkrati plačati takso.
6. Kdor uporablja javni prostor brez dovoljenja občine, oziroma v nasprotju z določbami v izdanem dovoljenju, plača komunalno takso v trojnem znesku.
8. člen
Tarifna številka 7 se spremeni tako, da glasi:
Za napise, objave in oglase na panojih, tablah, zgradbah in podobno, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na javnih mestih, se plača taksa od velikosti:
1. Če so trajnega značaja:
– do 2m2                                         2000 točk letno
– od 2–5m2                                       4000 točk letno
– nad 5m2                                      10.000 točk letno
2. Če so začasnega značaja:
– do 2m2                                           6 točk dnevno
– od 2–5m2                                        12 točk dnevno
– nad 5m2                                         30 točk dnevno
3. Točke pod točko 1 in 2 se pomnožijo:
– s faktorjem 0,25 za smerokaze, pri čemer se za smerokaz smatra tabla velikosti do 1m2 in so namenjeni usmerjanju udeležencev v prometu k poslovnim prostorom, ki so odmaknjeni od glavne ceste. Obvestilni del vsebine obsega le podatke, ki so nujno potrebni, da lahko udeleženec v prometu spozna, na kaj smerokaz opozarja, usmerjevalni del vsebine pa obsega podatke o tem, kje leži objekt, na kar opozarja ustrezna puščica.
– s faktorjem 4 za elektronske naprave, ki se ukvarjajo s trženjem reklam.
Pojasnilo:
1. Smatra se, da je taksni predmet na javnem mestu, kadar je nameščen tako, da je njegova sporočilnost usmerjena navzven, v odprt prostor, ne glede na lastništvo nepremičnin, na katerih je taksni predmet nameščen.
2. Plačila komunalne takse po tej tarifni številki so oproščene organizacije, ki opravljajo dejavnosti izključno nekomercialnega namena.
3. Takse po tej tarifni številki se ne plačujejo za napise firm na lastnih zgradbah, ki so po zakonu ali odloku občine obvezni. V primeru, da je na poslovni stavbi več označb firm, se taksa ne plača od ene označbe, nadaljnje označbe pa se štejejo kot reklamni napisi v smislu te tarifne številke.
4. Takse po tej tarifni številki so oproščeni napisi v zaprtih prostorih (avlah ipd.), ki se nanašajo na blago, ki ga v teh prostorih prodajajo, ali na dejavnost, ki se v zgradbi odvija.
5. Javni zavodi in društva, financirani iz proračuna Občine Kočevje, so oproščeni plačila takse po tej tarifni številki, za namene, ki jih financira proračun.
6. Kot površino taksnega predmeta po tej tarifni številki štejemo celotno površino taksnega predmeta, oziroma površino pravokotnika, ki zaobjame vse dele taksnega predmeta.
7. Zavezanci po tej tarifni številki morajo pet dni pred postavitvijo reklamnega napisa sporočiti pristojnemu organu Občine Kočevje, v kakšne namene in za kako dolgo postavljajo taksni predmet (začasno ali trajno) ter velikost le-tega, pridobiti ustrezno dovoljenje in hkrati plačati takso. Zavezanci za plačilo takse po tej tarifi, morajo pristojnemu občinskemu organu sproti sporočati vsakokratno spremembo podatkov, potrebnih za odmero komunalne takse.
8. Kdor postavlja napise oziroma druge taksne predmete opredeljene v tej taksni tarifi brez dovoljenja občine, oziroma v nasprotju z določbami v izdanem dovoljenju, plača komunalno takso v trojnem znesku od 1. 1. do 31. 12. oziroma za dejanski čas uporabe, če gre za začasno uporabo.
9. člen
K 9. členu se doda tretji odstavek:
Vsi taksni zavezanci, ki želijo uveljaviti spremembo navedeno v taksni tarifi 7, točka 3, prva alinea, morajo vse taksne predmete za katere uveljavljajo olajšavo ponovno prijaviti in navesti vse zahtevane podatke.
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 417-5/96-133
Kočevje, dne 15. maja 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Kočevje
Alojz Košir l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti