Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/1998 z dne 30. 5. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/1998 z dne 30. 5. 1998

Kazalo

1845. Sklep o uvedbi krajevnega samoprispevka v denarju za območje KS Tunjice, stran 3057.

Na podlagi 3. in 56. člena zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/94 in 57/96) ter 3. člena zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85), sklepa o razpisu referenduma za uvedbo krajevnega samoprispevka in izida glasovanja na referendumu dne 10. 5. 1998 je Svet KS Tunjice dne 19. 5. 1998 sprejel
S K L E P
o uvedbi krajevnega samoprispevka v denarju za območje KS Tunjice
1. člen
Za območje KS Tunjice (Tunjice, Tunjiška Mlaka, Laniše ter Košiše od hišne št. 15 do vključno 21b) se uvede samoprispevek v denarju za sofinanciranje izvajanja petletnih programov dela na območju KS Tunjice.
2. člen
Samoprispevek se uvede za obdobje petih let, in sicer od 1. 6. 1998 do 31. 5. 2003.
3. člen
Iz krajevnega samoprispevka se bo predvidoma zbralo 22,000.000 SIT.
Sredstva, zbrana s samoprispevkom, se bodo uporabljala za:
– sofinanciranje razširitve in obnovitve pokopališča,
– sofinanciranje izgradnje kanalizacije,
– sofinanciranje asfaltiranja in vzdrževanja vaških cest in parkirišča in komunalno urejanje kraja,
– financiranje funkcionalnih dejavnosti KS, dotacije in podporo delovanju društev v KS.
Razporeditev sredstev po namenih in vrstni red investicij določa Svet KS Tunjice z letnim planom.
4. člen
Samoprispevek bodo plačevali krajani, ki stalno prebivajo na območju Krajevne skupnosti Tunjice (Tunjice, Tunjiška Mlaka, Laniše ter Košiše od hišne št. 15 do vključno 21b), in sicer:
– vsi zaposleni občani po stopnji 1,5% mesečno od osebnih dohodkov, zmanjšanih za davke in prispevke iz osebnega dohodka,
– upokojenci po stopnji 1,5% od pokojnine mesečno, ki je osnova za davek od osebnih prejemkov, zmanjšane za prispevke in davke,
– zavezanci, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost po stopnji 1,5% mesečno od bruto osnove za obračun prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno varstvo in zaposlovanje,
– zavezanci, katerim se davek odmerja od popoldanske obrti po stopnji 1,5% od davčne osnove-dobička, zmanjšane za odmerjene davke,
– zavezanci, ki dosegajo dohodke za priložnostno opravljanje storitev po stopnji 1,5% od davčne osnove, zmanjšane za odmerjene davke,
– lastniki zemljišč po stopnji 5,0% od katastrskega dohodka negozdnih in gozdnih površin,
– tolarsko protivrednost 100 DEM letno lastniki vikendov ter drugih grajenih objektov, ki nimajo stalnega prebivališča na območju KS Tunjice.
5. člen
Samoprispevek se ne plačuje od dohodkov, za katere je oprostitev po 12. členu zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85).
6. člen
Samoprispevek obračunavajo in odtegujejo podjetja, zavodi, zasebni delodajalci in drugi izplačevalci plač, nadomestil ali pokojnin. Kmetijskim proizvajalcem in obrtnikom bo obračunavalo in odtegovalo samoprispevek Ministrstvo za finance, Davčna uprava RS, Davčni urad Ljubljana, izpostava Kamnik. Lastniki vikendov in drugih grajenih objektov, ki nimajo stalnega bivališča na območju KS Tunjice, plačujejo samoprispevek dvakrat letno za tekoče leto. KS Tunjice jim pošlje položnico dvakrat letno, in sicer v juniju in v decembru.
Ob vsakem izplačilu oziroma nakazilu samoprispevka se Krajevni skupnosti Tunjice dostavi seznam zaposlenih, oziroma upokojencev, za katere se nakazuje samoprispevek.
Od zavezancev, ki ne izpolnjujejo obveznosti iz samoprispevka v določenem roku, se obveznosti prisilno izterjajo po predpisih, ki veljajo za prisilno izterjavo prispevkov in davkov davkoplačevalcev.
7. člen
S sredstvi samoprispevka, ki se bodo zbirala na posebnem žiro računu KS Tunjice, št. 50140-842-043-82203, bo upravljal Svet KS Tunjice, ki je odgovoren za zbiranje ter pravilno in namensko porabo sredstev.
Svet KS Tunjice je dolžan o zbranih in porabljenih sredstvih najmanj enkrat letno poročati na zboru krajanov.
8. člen
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka kontrolira Agencija za plačilni promet ter pristojni DURS oziroma vsi, ki imajo pristojnosti za kontroliranje obračunavanja in odvajanja samoprispevka.
9. člen
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije
Tunjice, dne 19. maja 1998.
Predsednica
Sveta KS Tunjice
Jožica Petek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti