Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/1998 z dne 18. 4. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/1998 z dne 18. 4. 1998

Kazalo

1300. Odlok o neprometnih znakih, plakatiranju in oglaševanju v Občini Postojna, stran 2084.

Na podlagi 21. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odl. US, št. 45/94 – odl. US, 57/94, 14/95, 20/95 – odl. US, 63/95 – obvezna razlaga, 9/96 – odl. US, 44/96 – odl. US, 26/97 in 70/97), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 42/85, 2/86, 47/87, 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 39/96, 61/96, 35/97, 45/97, 73/97, 87/97), 3. in 5. člena ter drugega odstavka 7. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Postojna (Uradni list RS, št. 27/96) in 9. ter 16. člena statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 1/96, 68/97) je Občinski svet občine Postojna na 29. seji dne 19. 3. 1998 sprejel
O D L O K
o neprometnih znakih, plakatiranju in oglaševanju v Občini Postojna
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določajo pogoji za postavitev, oblika in vsebina ter način vzdrževanja oziroma odstranjevanja in upravljanja z neprometnimi znaki, stalnimi in začasnimi plakatnimi oziroma oglaševalnimi mesti ter stalnimi in premičnimi reklamnimi objekti.
2. člen
Plakatiranje in oglaševanje obsega vse oblike posredovanja obvestil in sporočil s plakati, letaki, napisi in drugimi izraznimi oblikami za vizualno posredovanje širši javnosti, ki se lahko nameščajo na za to določena plakatna mesta.
Reklamiranje obsega posredovanje tržnih obvestil in sporočil s plakati, napisi in drugimi oblikami za vizualno posredovanje širši javnosti in to na stalnih ali premičnih reklamnih objektih.
Postavljanje oziroma montaža neprometnih znakov obsega predvsem usmerjevalna obvestila do pomembnejših objektov oziroma institucij, kulturnih in drugih znamenitosti ter pomembnejših ustanov.
Postavljanje novih plakatnih mest, reklamnih objektov in neprometnih znakov je možno izvesti le po predhodno izvedenem upravnem postopku za poseg v prostor, ki je v pristojnosti Upravne enote v Postojni.
3. člen
Za izvajanje plakatiranja, oglaševanja in reklamiranja ter postavljanja neprometnih znakov, upravljanja oziroma gospodarjenja in vzdrževanja, kot tudi odstranjevanja spremljajočih oziroma potrebnih objektov se podeli koncesija za dobo 5 let in sicer na način in pod pogoji, določenimi v koncesijski pogodbi.
4. člen
Določbe tega odloka se ne nanašajo na uradne napise in označbe sedežev podjetij, organizacij, institucij in društev ter njihovih poslovnih prostorov kot tudi za potrebe oglaševanja, plakatiranja in reklamiranja lastne dejavnosti na estetsko urejenih tablah, nameščenih na objektih, kjer se dejavnost odvija ali na estetsko urejenih panojih, postavljenih na funkcionalnih zemljiščih teh objektov. To velja tudi za stalna oglaševalna mesta krajevnih skupnosti.
II. POSTAVITEV NEPROMETNIH ZNAKOV
5. člen
Neprometni znaki so po tem odloku znaki, ki opozarjajo oziroma usmerjajo udeležence v prometu h kulturnim spomenikom, zgodovinskim in naravnim znamenitostim, k podjetjem, ustanovam in institucijam, katerih dejavnost je vezana na večji oziroma pogostnejši obisk uporabnikov.
Neprometne znake sicer opredeljuje pravilnik o neprometnih znakih (Uradni list SRS, št. 17/82 in 22/84).
6. člen
Neprometne znake je dovoljeno postavljati tako, da ne ovirajo ali ogrožajo prometa, da ne kvarijo naravnega in bivalnega okolja ter tako, da vpliv okolice ne moti njih zaznavnosti in razpoznavnosti.
Prej navedeni objekti se morajo pred križišči, priključki in odcepi prometnic postavljati v taki oddaljenosti, da jih udeleženci v prometu pravočasno razpoznajo in se lahko nemoteno odločijo glede nadaljnje vožnje. Vse te mikrolokacije morajo biti v skladu s prometno-tehničnimi in varnostnimi predpisi cestnega prometa.
7. člen
Neprometni znaki morajo biti zasnovani tako, da njih celostna podoba upošteva pomen in značilnost prostora, kjer so postavljeni ter morajo biti oblikovani in mikrolocirani v skladu z odlokom o simbolih Občine Postojna, prostorsko izvedbenimi akti lokalne skupnosti in lokalno prostorsko zakonodajo.
8. člen
Napisi na neprometnih znakih morajo biti prioritetno v slovenskem jeziku z možnostjo dopolnila, ki omogoča razpoznavnost tudi tujcem.
9. člen
Za postavljene neprometne znake, navedene v 5. členu tega odloka se ne plačuje komunalne takse.
III. PLAKATIRANJE IN PLAKATNA MESTA
10. člen
Plakatiranje se izvaja na plakatnih mestih, ki so stalna (samostojno stoječe ali na stene pritrjene table, vitrine, oglasni stebri, panoji, elektronske table, drogovi za reklamne zastave) ali premična (panoji, transparenti, napisi ter napisi na javnih in drugih vozilih ipd.). Ta mesta služijo predvsem za obveščanje o javnih prireditvah, zborovanjih, dejavnostih političnih strank, društev, reklamiranju storitev za občane ipd.
11. člen
Nameščanje plakatov in drugih obvestilnih sredstev na plakatna mesta ter njih odstranjevanje izvaja koncesionar na stroške zainteresirane stranke oziroma uporabnika.
Na izložbena okna in vitrine poslovnih prostorov je dovoljeno nameščanje plakatov le z dovoljenjem lastnika oziroma upravljalca teh prostorov.
12. člen
Koncesionar, ki gospodari in upravlja s plakatnimi mesti mora predvsem skrbeti za naslednje:
– da so plakati opremljeni s štampiljko izvajalca in datumom, do katerega dne lahko visijo na plakatnem mestu,
– da poškodovane in neaktualne plakate odstrani v roku dveh dni,
– da so plakatna mesta in njih okolica redno vzdrževana in urejena,
– da so plakati in druga obvestila pravočasno nameščena,
– da vsako nezakonito lepljenje in postavljanje reklam takoj prijavlja komunalni inšpekciji,
– da prijavi vsako namerno poškodovanje plakatnega mesta po drugi osebi ali pristojni policijski postaji ali komunalni inšpekciji.
13. člen
Za nameščanje oglasov in obvestil na plakatnih mestih je naročnik oziroma uporabnik dolžan poleg plačila usluge koncesionarju, plačati tudi komunalno takso v skladu z določili občinskega odloka o komunalnih taksah, ki je prihodek proračuna Občine Postojna.
Ceno, ki jo za uslugo uporabnikom zaračuna koncesionar, predhodno potrdi pristojni organ Občine Postojna in je prihodek koncesionarja.
14. člen
Za potrebe strankarskih in političnih aktivnosti ter predvolilne in volilne kampanje se poleg obstoječih plakatnih mest lahko postavijo premična mesta, katerih lokacija in urejanje more biti v skladu s “Pogoji za zagotavljanje možnosti plakatiranja v času volilne kampanje na območju Občine Postojna“, ki jih je izdal župan Občine Postojna dne 10. 10. 1997 ter pogoji soglasja pristojnih strokovnih služb Občine Postojna, ki ga je uporabnik dolžan predhodno pridobiti.
IV. REKLAMIRANJE IN REKLAMNI OBJEKTI
15. člen
Reklamiranje proizvodov in storitev se izvaja na reklamnih objektih, ki so lahko stalni ali premični. Njihovo obliko, velikost in mikrolokacijo se določi v upravnem dovoljenju, ki ga izda Upravna enota Postojna po predhodnem obveznem soglasju pristojnih strokovnih služb Občine Postojna.
16. člen
Z reklamnimi objekti gospodari in upravlja koncesionar na stroške naročnika oziroma uporabnika. Vzdrževanje teh objektov opravlja koncesionar skladno s pogoji, ki bodo opredeljeni v koncesijski pogodbi.
17. člen
Koncesionar oziroma naročnik je za postavitev in uporabo reklamnih objektov dolžan plačati komunalno takso v skladu z določili občinskega odloka o komunalnih taksah.
V. NADZOR
18. člen
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka opravlja komunalna inšpekcija Občine Postojna.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
19. člen
Po določilih tega odloka je prepovedano:
– nameščanje neprometnih znakov, reklamnih objektov in plakatnih mest v nasprotju s 6. in 7. členom tega odloka
– izvesti napise na neprometnih znakih v nasprotju z določili 8. člena tega odloka
– samovoljno nameščanje plakatov, obvestil, objav, reklam, transparentov po drugi osebi na plakatno mesto
– izvajati plakatiranje na fasadah, vhodih v zgradbe, izložbah, drevesih, ograjah, stebrih, prometnih in neprometnih znakih ter drugih mestih, ki niso namenjena oziroma dovoljena za plakatiranje
– pisanje grafitov
– trositi ali na drug način nameščati letake ali obvestila brez predhodne odobritve upravnega organa Občine Postojna
– prekrivati, odstranjevati ali drugače uničevati še veljavne plakate in obvestila nameščena v skladu z določili tega odloka
– postavljati premične reklamne objekte v neskladju z določili 10. člena tega odloka
– nameščanje plakatov in obvestil v nasprotju z določili 12. člena tega odloka
– ravnanje v nasprotju z določili 16. člena tega odloka
– samovoljno spreminjati vsebino in obliko na plakatih in obvestilih potem, ko so le-ti javno nameščeni skladno z določili tega odloka
– poškodovati ali odstraniti javna plakatna mesta, neprometne znake in reklamne objekte.
20. člen
Z denarno kaznijo v znesku od 20.000 SIT do 100.000 SIT se kaznuje posameznik ali odgovorna oseba pravne osebe, ki krši določila 19. člena tega odloka. Z enako kaznijo se kaznuje odgovorna oseba javne prireditve, ki sama ali preko druge osebe krši določila 19. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo v znesku od 40.000 SIT do 250.000 SIT se kaznuje pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če krši določila 19. člena tega odloka. Z enako kaznijo se kaznuje organizator javne prireditve, ki sam ali preko druge osebe krši določila 19. člena tega odloka.
Z denarno mandatno kaznijo v znesku 20.000 SIT se lahko na kraju samem kaznuje vsak, ki krši določbe navedene v 19. členu tega odloka (po prvih enajstih alineah).
Z denarno mandatno kaznijo v znesku 50.000 SIT se lahko na kraju samem kaznuje vsak, ki krši določila navedena v dvanajsti alinei 19. člena tega odloka.
21. člen
Komunalni inšpektor lahko po lastni presoji odredi ustno ali pismeno z odločbo odpravo nepravilnosti pri kršenju določil tega odloka. V primeru, da zavezanec v določenem roku predpisanega dejanja ne izvrši, bo to storila druga pristojna oseba na njegove stroške.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
22. člen
Koncesionar mora v roku 60 dni od podpisa koncesijske pogodbe izdelati kataster neprometnih znakov, reklamnih objektov in stalnih plakatnih mest, ki ga mora stalno dopolnjevati.
23. člen
Za vse obstoječe neprometne znake, plakatna mesta in reklamne objekte na območju Občine Postojna, ki nimajo ustreznega upravnega dovoljenja za poseg v prostor, mora koncesionar v roku 60 dni od podpisa koncesijske pogodbe zahtevati pri Upravni enoti Postojna izdajo le-tega.
V primeru, da v zakonitem roku upravno dovoljenje ne bo izdano, se bo odredila odstranitev takega objekta na stroške lastnika.
24. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehata veljati odlok o javnem oglaševanju (Uradni list RS, št. 32/94) in pravilnik o javnem oglaševanju (Uradni list RS, št. 40/94) ter Sprememba pravilnika o javnem oglaševanju (Uradni list RS, št. 11/95).
25. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 03201-2/98
Postojna, dne 19. marca 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Postojna
Danijel Mislej, dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti