Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/1998 z dne 18. 4. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/1998 z dne 18. 4. 1998

Kazalo

1268. Odlok o postavljanju in upravljanju objektov za nameščanje obvestil in reklam na območju Občine Jesenice, stran 2053.

Na podlagi 4., 7. in 32. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) ter v skladu s 4. in 7. členom odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Jesenice (Uradni list RS, št. 33/95) ter 26. člena statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 38/95, 19/96, 37/96) je Občinski svet občine Jesenice na 39. seji dne 26. 3. 1998 sprejel
O D L O K
o postavljanju in upravljanju objektov za nameščanje obvestil in reklam na območju Občine Jesenice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja postavljanje in upravljanje objektov in naprav za nameščanje obvestil in reklam v obliki plakatov, napisov, znakov, svetlobnih napisov, transparentov, tabel, panojev, simbolov ipd. (v nadaljevanju: obvestilni in reklamni objekti) v Občini Jesenice.
2. člen
Obvestilni in reklamni objekti so trajni in začasni. Začasni obvestilni in reklamni objekti so tisti, za katere se s strani občinske uprave izda soglasje za določen čas, največ do enega leta, brez možnosti podaljšanja.
3. člen
Obvestilni objekti so tisti, ki so nujno potrebni za usmerjanje k podjetju ali dejavnosti in so nameščeni v križiščih in ob cestnih priključkih ter napisi firm na lastnih objektih.
Reklamni objekti so tisti, ki opozarjajo na izdelek, firmo ali dogodek in niso nujno potrebni za usmerjanje k podjetju ali dejavnosti.
II. VRSTE OBVESTILNIH IN REKLAMNIH OBJEKTOV
4. člen
Obvestilni objekti so:
1. Informacijska tabla je tabla na kateri je napisano ime firme in dejavnost, nameščena na lastni zgradbi in je po zakonu ali odloku občine obvezna. Dimenzije, oblika, material in barve teh tabel niso predpisane. Praviloma jih lastniki postavijo sami, v skladu s predpisi, ki določajo, da je tabla obvezna.
2. Skupinska informacijska tabla je tabla, ki ima funkcijo smerokaza v križiščih in ob cestnih priključkih ter je pripravljena za namestitev največ osmih tabel, velikosti 30 x 100 cm, skupne velikosti 240 x 100 cm, oziroma šestnajstih tabel, velikosti 30 x 100 cm, razporejenih v dva stolpca tako, da je skupna dimenzija table 240 x 200 cm.
3. Občinska informacijska tabla je tabla, ki obvešča o meji občine ali o sedežu občine, katere površina je največ 2 m2.
4. Reklamna tabla je plošča na kateri je napisana reklama za firmo, izdelek ali dogodek. Oblika in dimenzije morajo biti usklajene s pogoji navedenimi v soglasjih, na osnovi katerih je taka tabla postavljena. Praviloma tovrstne reklamne table postavljajo lastniki sami.
5. Jumbo pano je pano velikih dimenzij (5,10 x 2,40 ali 3 x 4 m).
6. Reklamni steber je steber na katerega se lepijo ali nameščajo reklame. Steber je betonski in je valjaste oblike premera od 60 do 100 cm in višine do 2,5 m.
7. Svetlobna reklamna tabla je način oglaševanja, reklamiranja, kjer je obvestilo osvetljeno in vidno tudi ponoči. Oblika in dimenzije morajo biti usklajene s pogoji navedenimi v soglasjih, na osnovi katerih je taka tabla postavljena. Praviloma svetlobne reklamne table postavljajo lastniki sami.
8. Transparent je kos blaga ali drugega materiala z napisom ali sliko za javno izražanje in sporočanje o dogodku. Oblika je pravokotna, dimenzije do 700 x 100 cm, praviloma je razpet nad cesto ali na pročelje nadvoza. Postavljajo jih lastniki sami v skladu s pogoji v soglasjih, na osnovi katerih se transparent lahko postavi.
9. Reklamni pano je plošča na katero se pritrdijo ali nalepijo reklamni plakati. Panoji so lahko prosto-stoječi ali pritrjeni na steno objekta. So pravokotne oblike in velikosti največ 200 x 300 cm.
10. Reklamno stojalo je prosto-stoječa prenosna plošča velikosti največ 1 m2, na katero se pritrdijo ali nalepijo reklamni plakati. Je nameščena na stojalu, tako, da je skupna višina stojala in oglasne površine največ 2 m.
11. Reklamna zastava je kos blaga ali drugega materiala s sliko ali napisom firme, dejavnosti ali izdelka. Je pravokotne oblike, nameščena na drog, visok največ 7 m, zastava je velikosti največ 400 x 100 cm.
12. Baldahin je nadstrešek iz blaga ali drugega materiala s sliko ali napisom firme, dejavnosti ali izdelka.
13. Reklamna tabla na drogu javne razsvetljave je reklamna tabla, ki je nameščena na drogu javne razsvetljave in je pravokotne oblike, velikosti največ 100 x 150 cm.
III. POSTAVLJANJE IN UPRAVLJANJE OBVESTILNIH IN REKLAMNIH OBJEKTOV
5. člen
Obvestilne in reklamne objekte iz 3., 5., 8. in 13. točke četrtega člena tega odloka je dovoljeno postaviti, pritrditi ali vgraditi samo na mestih, ki so za to določena v grafičnem prikazu, ki je sestavni del odloka in je na vpogled na Oddelku za okolje in prostor ter stanovanjsko gospodarstvo Občine Jesenice.
6. člen
Dejavnost iz 1. člena tega odloka je izbirna lokalna gospodarska javna služba.
Za postavitev in upravljanje jumbo panojev in reklamnih tabel na drogovih javne razsvetljave bo Občina Jesenice podelila koncesijo. Koncesija se lahko podeli za obe vrsti objektov skupaj ali pa za vsako posebej. Vse ostale obvestilne in reklamne objekte postavlja in hkrati z njimi upravlja javno komunalno podjetje Občine Jesenice, ki pa lahko v skladu z njegovimi akti za določena dela pooblasti podizvajalca po predhodnem soglasju občine.
7. člen
Opravljanje dejavnosti, ki je predmet podelitve koncesije po tem odloku obsega:
– postavitev, trženje in vzdrževanje jumbo panojev z enostranskim oziroma dvostranskim napisom,
– postavitev, trženje in vzdrževanje reklamnih tabel na drogovih javne razsvetljave,
– zagotavljanje uporabe zgoraj naštetih reklamnih objektov vsem uporabnikom pod enakimi splošnimi pogoji.
8. člen
Koncesionar mora za opravljanje koncesije izpolnjevati naslednje pogoje:
– da je pravna ali fizična oseba in da ima opravljanje dejavnosti ekonomskega propagiranja vpisano v sodni register,
– da ima reference na področju opravljanja koncesionirane dejavnosti,
– da razpolaga z zadostnimi strokovnimi kadri za racionalno izvajanje koncesionirane dejavnosti,
– da v skladu z grafično prilogo tega akta pripravi in predloži predlog lokacij reklamnih objektov,
– da ni v postopku prisilne poravnave ali stečaja.
Kandidat za koncesionarja izkaže izpolnjevanje pogojev z ustreznimi listinami ali priporočili o dosedanjih izkušnjah in referencah na tem področju.
9. člen
Koncedent določi katere neprofitne organizacije in društva in v katerih primerih so oproščeni stroškov postavljanja in upravljanja reklamnih objektov.
10. člen
Občina bo koncesionarju podelila javna pooblastila:
– izključno pravico opravljanja koncesionirane dejavnosti za čas trajanja koncesijske pogodbe in v pogodbeno določenem območju,
– pravico uporabe zemljišč in drogov za reklamne namene, ki so v njeni lasti.
11. člen
Koncesionar ima:
– pravico do izključnega nameščanja jumbo panojev in reklamnih tabel na drogovih javne razsvetljave na za to določenih mestih,
– pravico in obveznost do upravljanja in vzdrževanja jumbo panojev in reklamnih tabel na drogovih javne razsvetljave, ter odstranjevanje le-teh,
– druge pravice in obveznosti določene s tem odlokom in koncesijsko pogodbo.
12. člen
Občina Jesenice (koncedent) pridobi koncesionarja na podlagi javnega razpisa, ki se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Javni razpis traja od dneva objave do poteka razpisnega roka, ki ne sme biti krajši od 15 dni in ne daljši od 60 dni.
13. člen
Postopek javnega razpisa za podelitev koncesije in izbiro koncesionarja izvede komisija, ki jo imenuje župan Občine Jesenice.
Komisijo sestavljajo najmanj trije člani od katerih je vsaj eden s področja arhitekture ali oblikovanja in eden z znanjem in pooblastilom za vodenje upravnih postopkov v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku.
14. člen
O izbiri koncesionarja odloči po predhodno pridobljenem soglasju občinskega sveta, tajnik z upravno odločbo. V postopku izbire koncesionarja se upoštevajo predvsem naslednji kriteriji in merila:
– izpolnjevanje pogojev,
– reference kandidatov na tem področju,
– drugi kriteriji in merila, določena z javnim razpisom.
Kandidat, ki ni zadovoljen z izbiro, lahko na podlagi določil splošnega upravnega postopka v petnajstih dneh po prejemu odločbe vloži pritožbo na kabinet župana Občine Jesenice. O pritožbah kandidatov odloča v upravnem postopku župan Občine Jesenice. Njegova odločitev je dokončna.
15. člen
Razpis je neuspešen:
– če do poteka razpisnega roka ni predložena nobena ponudba,
– če nobena od pravočasno prispelih ponudb ne vsebuje vseh v razpisu zahtevanih pogojev,
– če komisija odloči, da nobena ponudba ni ustrezna.
16. člen
Medsebojna razmerja med koncesionarjem in koncedentom se skladno z določbami zakona o gospodarskih javnih službah določijo s koncesijsko pogodbo.
Z izbranim koncesionarjem sklene koncesijsko pogodbo župan v imenu in za račun občine.
Vsebina koncesijske pogodbe mora biti usklajena s ponudbo izbranega kandidata in ne sme biti v nasprotju z določili tega odloka.
Koncesijsko razmerje prične veljati z dnem sklenitve koncesijske pogodbe in traja največ do 5 let.
17. člen
Koncesionar koncesije ne sme prenesti na druge osebe.
Koncesionar ima pravico, da za izvajanje posameznih aktivnosti pri opravljanu izbirne lokalne gospodarske javne službe sklepa pogodbe s podizvajalci, vendar mora v odnosu do občine in uporabnikov ter javnosti v zvezi s tem nastopati v svojem imenu.
18. člen
Koncesija je odplačna. Koncesionar je dolžan plačati fiksni del od dobička za katerega se pogodbeni stranki dogovorita v koncesijski pogodbi.
Koncesionar je dolžan plačati komunalno takso po odloku o komunalniih taksah v Občini Jesenice.
Koncesionar krije vse stroške v zvezi s koncesijo in njenim izvajanjem (pridobitev, postavitev, upravljanje in vzdrževanje reklamnih mest in drugo).
Koncesionar se financira iz pooblaščene dejavnosti. Ceno določi po tržni ceni kot je to običajno v tej dejavnosti.
19. člen
Koncesija preneha:
– s prenehanjem koncesijske pogodbe,
– z odkupom koncesije,
– z odvzemom koncesije, če koncesionar ne prične izvajati koncesije v določenem roku,
– s prevzemom koncesije.
Podrobnejši pogoji in način prenehanja koncesije se določijo v koncesijski pogodbi.
20. člen
Nadzor nad izvajanjem koncesijske pogodbe izvaja Občina Jesenice.
21. člen
Določbe tega poglavja se ne uporabljajo za pravne in fizične osebe, ki postavljajo reklamne in obvestilne objekte na podlagi soglasja Občine Jesenice ter ustreznega dovoljenja Upravne enote Jesenice.
IV. POGOJI ZA POSTAVITEV OBVESTILNIH IN REKLAMNIH OBJEKTOV
22. člen
Skupinske informacijske table lahko postavlja javno komunalno podjetje Občine Jesenice le na za to pripravljeno konstrukcijo, postavljeno na lokacijah, za katere so izdelane strokovne podlage za določitev lokacij. Oglaševalna mesta na skupinski informacijski tabli so predpisane oblike in velikosti največ 30 x 100 cm.
Ostale reklamne objekte na območju Občine Jesenice lahko postavljajo pravne ali fizične osebe in z njimi upravljajo v skladu s pogoji iz pridobljenega soglasja za komunalne zadeve pristojnega oddelka Občine Jesenice ter ustreznega dovoljenja Upravne enote Jesenice.
Reklamnih objektov ni možno postaviti ali pritrditi v naslednjih primerih:
– če gre za kmetijska oziroma druga zemljišča kjer bi postavitev ovirala kmetijsko obdelavo ali vzdrževanje, izjemoma je dovoljena postavitev na parcelno mejo,
– če gre za zemljišča, ki so zavarovana kot naravno ali kulturno območje ali je na njem zgrajen zavarovan objekt,
– če gre za zemljišča, kjer je oviran pogled na značilno veduto mesta, kompleks ali objekt,
– na zelenicah, v parkih ali zemljiščih, kjer bi postavitev zakrila obstoječe ali načrtovane zelenice ali parke,
– če gre za zemljišča, kjer so že postavljeni drugi obvestilni ali reklamni objekti, pa bi se z dodatno postavitvijo zmanjšala njihova sporočilnost,
– na zemljiščih, ki so v upravljanju vodnega gospodarstva,
– v cestnem svetu kategoriziranih cest, razen če se za postavitev pridobi soglasje pristojnega organa,
– na mestih, kjer postavitev zakriva ostala javna obvestila,
– na mestih, kjer postavitev zakriva zavarovane ali nezavarovane javne objekte, obeležja, spomenike ali druge pomembne objekte ali naprave,
– na javnih mestih (pločnikih, zelenicah), kjer bi postavitev ovirala osnovno namembnost površine,
– na površinah in objektih, kjer bi se zaradi tega zmanjšala prometna varnost zaradi zmanjšane pozornosti voznika ali zmanjšanja zaznavanja prometnih oznak,
– v večjih križiščih, ob cestnih priključkih,
– na površinah, ki služijo kot interventne poti,
– na zavarovanih objektih,
– na starejših objektih z značilno arhitekturo,
– na objektih, kjer bi pritrditev kvarila izgled objekta,
– na energetskih napravah, stebrih, ograjah in drugih podobnih objektih ter drevesih,
– na fasadah objektov, če velikost reklamnega objekta presega 1/2 površine fasade.
23. člen
Transparenti se smejo postavljati za določen čas največ za en mesec le na za to določenih mestih, ki so vrisana v grafični prilogi in morajo biti odstranjeni v 8 dneh po prenehanju razloga za njegovo namestitev.
24. člen
Z obvestilnimi in reklamnimi objekti gospodarijo lastniki oziroma pooblaščeni izvajalci. Lastniki oziroma pooblaščeni izvajalci obvestilnih in reklamnih objektov so dolžni le-te vzdrževati tako, da izpolnjujejo pogoje, ki so bili določeni v ustreznem dovoljenju Upravne enote Jesenice za njihovo postavitev.
V. IZDAJANJE SOGLASIJ
25. člen
Za postavitev, vgraditev ali pritrditev obvestilnih in reklamnih objektov pod točkami iz 4. člena tega odloka, razen 1. točke, je potrebno ustrezno dovoljenje Upravne enote Jesenice ter soglasje Občine Jesenice.
26. člen
Za postavitev reklamnih objektov je potrebno pridobiti soglasje vzdrževalca ceste, če le-ta posega v cestni svet ali postavitev vpliva na prometno varnost.
27. člen
Soglasje pristojnega oddelka Občine Jesenice za postavitev obvestilnega ali reklamnega objekta se lahko prekliče pred pretekom veljavnosti, če to zahtevajo novonastale prometne ali druge razmere, če objekt ni več primeren ali potreben, če ni primerno vzdrževan, ali niso izpolnjeni drugi pogoji iz soglasja.
VI. PREHODNA DOLOČBA
28. člen
Vse obvestilne in reklamne objekte, ki so ob sprejetju tega odloka že postavljeni, pritrjeni in izobešeni na območju Občine Jesenice, morajo lastniki prilagoditi zahtevam in pogojem, ki so navedeni v tem odloku, v roku enega leta od uveljavitve tega odloka.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
29. člen
Z denarno kaznijo od 30.000 do 100.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali podjetnik posameznik:
1. Če postavlja reklamne objekte (jumbo pano, reklamna tabla na drogu javne razsvetljave, reklamni pano, skupinska informacijska tabla) in namešča nanje reklame in plakate pravna ali fizična oseba, ki ni pooblaščeni izvajalec.
2. Če izvajalec ne vzdržuje in ne obnavlja reklamnih objektov.
3. Če izvajalci na reklamnem objektu ne označijo naziva svoje firme.
4. Kdor postavlja reklamne objekte tako, da ovira promet, namembnost prostora in tako, da kazi videz okolja.
5. Kdor postavi, gradi oziroma pritrdi reklamne objekte brez ustreznega dovoljenja oziroma soglasja pristojnega organa.
6. Kdor postavi reklamne objekte brez ustreznega dovoljenja pristojnega organa.
7. Kdor namešča reklame ali napise o poslovni dejavnosti, ki so vgrajeni na stenah in na fasadah ter ne upoštevajo fasadnih elementov zgradbe in maksimalne velikosti reklamne table, za druge tovrstne reklame ali napise brez ustreznega dovoljenja pristojnega organa.
8. Kdor v nasprotju z določili tega odloka lepi in namešča reklame, plakate in transparente.
9. Če izvajalci transparente, le-teh ne odstranijo v predpisanem roku.
10. Kdor poškoduje obvestilne in reklamne objekte.
Z denarno kaznijo od 10.000 do 30.000 SIT se kaznuje posameznik ali odgovorna oseba pravne osebe, če stori prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena.
VIII. KONČNE DOLOČBE
30. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo inšpekcijski organi Uprave za inšpekcijske službe ter Komunalni redar Občine Jesenice.
31. člen
Sestavni del odloka je tudi grafični prikaz območij v Občini Jesenice, kjer je dovoljena postavitev obvestilnih in reklamnih objektov.
32. člen
Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-4/98
Predsednik
Občinskega sveta
občine Jesenice
Valentin Markež, inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti