Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/1998 z dne 13. 2. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/1998 z dne 13. 2. 1998

Kazalo

486. Odlok o komunalnem nadzoru na območju Občine Ljutomer, stran 768.

Na podlagi 21., 29. in 50.a člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93,57/94, 14/95, 26/97 in 70/97), 97. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96), 3. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93 in 35/97) in 13. člena statuta Občine Ljutomer (Uradni list RS, št. 41/95 in 71/96) je Občinski svet občine Ljutomer na seji dne 29. 1. 1998 sprejel
O D L O K
o komunalnem nadzoru na območju Občine Ljutomer
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določajo pristojnosti, naloge in organiziranost za izvajanje komunalnega nadzora na območju Občine Ljutomer.
Komunalni nadzor se lahko po pooblastilu pristojnega organa občine opravlja tudi na območju druge občine oziroma njenega dela.
2. člen
Komunalni nadzor obsega inšpekcijski nadzor in nadzor nad izvajanjem določil odlokov in drugih predpisov Občine Ljutomer, ki urejajo področja:
1. obveznih gospodarskih javnih služb, ki so:
– oskrba s pitno vodo,
– odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda,
– odvajanje in čiščenje padavinskih voda,
– ravnanje s komunalnimi odpadki
– odlaganje ostankov komunalnih odpadkov,
– javna snaga in čiščenje javnih površin,
– urejanje in vzdrževanje javnih poti, površin za pešce in zelenih površin, pešpoti in drugih javnih površin,
– pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka.
2. neobveznih oziroma izbirnih gospodarskih javnih služb, kot so:
– pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje komunalnih naprav,
– urejanje in vzdrževanje pokopališč in oddajanje prostorov za grobove v najem,
– pogrebne storitve,
– urejanje in vzdrževanje ulic, trgov in cest, ki niso razvrščene med magistralne in regionalne ceste,
– urejanje in vzdrževanje javnih tržnic,
– oskrba industrijskih porabnikov z vodo ter oskrba naselij s požarno vodo v javni rabi,
– urejanje javnih parkirišč in garažnih hiš,
– javna razsvetljava v naseljih, ki obsega razsvetljavo prometnih in drugih javnih površin v naseljih,
– upravljanje, vzdrževanje in obnova vodovodnih kanalizacijskih in ostalih objektov in naprav, namenjenih opravljanju javnih služb,
– plakatiranje.
3. področje cestne infrastrukture v upravljanju lokalne skupnosti
4. druga področja, ki jih določajo občinski in drugi predpisi, kot so:
– javni red in mir,
– ravnanje s plodno zemljo,
– uporaba zastave in grba,
– promet v naseljih in parkiranje,
– potoki in jarki,
– označevanje cest, ulic, trgov, naselij in zgradb,
– oglaševanja, neprometni znaki, reklamne napise in plakatiranje,
– zimska služba,
– druga področja.
3. člen
Komunalni nadzor izvajajo pooblaščene osebe v obsegu in pooblastili, ki so določene s tem odlokom, z odloki in drugimi splošnimi predpisi Občine Ljutomer ter z drugimi akti s področij iz 2. člena tega odloka.
Pooblaščene osebe za izvajanje komunalnega nadzora opravljajo tudi posamezna dejanja in strokovne naloge v zvezi z inšpekcijskim nadzorstvom v skladu z zakonom o upravi.
II. ORGANIZACIJA
4. člen
Izvajanje komunalnega nadzora spada v pristojnost Uprave občine Ljutomer.
Z aktom o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest Občine Ljutomer, ki ga izda župan, se določi delovno mesto in posebne pogoje, ki jih mora izpolnjevati delavec za izvajanje komunalnega nadzora po zakonu o upravi.
Posamezne naloge komunalnega nadzora lahko izvajajo tudi drugi delavci občinske uprave Občine Ljutomer, javnih podjetij in druge osebe v izvajanju javnih pooblastil, na podlagi pooblastila, ki ga izda župan.
Župan lahko pooblasti specializirano strokovno organizacijo za pridobitev posebnih strokovnih mnenj v primeru, kadar komunalni nadzor presega znanje in usposobljenost občinske uprave ali obstajajo za to drugi tehtni razlogi.
5. člen
Osebe, ki izvajajo komunalni nadzor, morajo imeti službeno izkaznico ali potrdilo, ki jih pooblašča za izvajanje nadzora, lahko nosijo službena oblačila ali drugačne vidne oznake.
Obrazec službene izkaznice oziroma potrdila, oblačilo in opremo za osebe, ki izvajajo komunalni nadzor, predpiše župan s pravilnikom.
III. PRISTOJNOSTI IN DOLŽNOSTI
6. člen
Oseba, ki izvaja komunalni nadzor, ima pri izvajanju nadzora, ko ugotovi kršitev predpisa, pravico in dolžnost:
– ugotavljati istovetnost kršiteljev in prič,
– opozarjati na lažje – formalne kršitve predpisov,
izdajati odločbe oziroma sklepe, s katerim kršitelju odredi ukrepe za odpravo nepravilnosti in pomanjkljivosti v roku, ki ga določi,
– mandatno kaznovati in predlagati izvršbo za izterjavo izrečenih mandatnih kazni pri pristojnem organu,
– izdati plačini nalog,
– predlagati uvedbo postopka o prekršku, naznanjati gospodarske prestopke, oziroma kazniva dejanja, ki jih zazna pri svojem delu,
– dajati ustne ali pisne naloge za odpravo nepravilnosti,
– posredovati ustrezne podatke o kršiteljih pristojnim organom, kadar meni, da je potrebno sprejeti ukrepe, za katere sam ni pristojen,
– opraviti dejanja in strokovne naloge v zvezi z izvajanjem pooblastil ministrstev.
7. člen
Zaradi uspešnega ukrepanja zoper napačno parkiranje vozil lahko odredi oseba, ki izvaja komunalni nadzor, ukrepe za odvoz vozil in druge ukrepe v skladu s predpisi.
8. člen
Organi, organizacije, podjetja, skupnosti ali posamezniki so dolžni osebi, ki izvaja komunalni nadzor:
– omogočiti nemoteno opravljanje komunalnega nadzora in izvajanje posameznih dejanj in strokovnih nalog v zvezi z izvajanjem inšpekcijskega nadzora po pooblastilu ministrstev,
– omogočiti vstop v objekte, prostore oziroma dostop do naprav, ki jih nadzira,
– nuditi potrebno pomoč, dajati podatke in obvestila v zvezi z opravljanjem komunalnega nadzora.
9. člen
V primerih, da tisti, ki mu je naložen ukrep (zavezanec) ne izvrši ukrepa, ga ne izvrši popolnoma ali v določenem roku, lahko za komunalni nadzor pristojni upravni organ odloči, da to opravi druga oseba ali organizacija na stroške zavezanca.
Če oseba, ki izvaja komunalni nadzor, pri opravljanju inšpekcijskega nadzora naleti na fizični odpor ali če tak odpor lahko utemeljeno pričakuje, lahko zahteva pomoč policije, če je to potrebno zaradi lastne varnosti ali zaradi vzpostavitve reda.
Zavezanci imajo v postopkih pravico do pritožbe. Pritožbeni postopek določa zakon o upravnem postopku in statut občine Ljutomer.
Osebe, ki opravljajo komunalni nadzor morajo obravnavati tudi druge pritožbe, prijave in vloge v zadevah iz svoje pristojnosti in vlagatelja obvestiti o svojih ukrepih.
IV. KAZENSKA DOLOČBA
10. člen
Z denarno kaznijo od 5.000 do 50.000 SIT se kaznuje za prekršek:
1. kdor se na zahtevo uradne osebe noče izkazati z dokumentom ali noče dati potrebnih obvestil osebi, ki izvaja komunalni nadzor, ali se žaljivo in nedostojno vede do osebe, ki izvaja komunalni nadzor, ob uradnem postopku;
2. kdor preprečuje osebi, ki izvaja komunalni nadzor, izvrševanje uradne naloge za katero je pooblaščena ali jo pri tem ovira;
3. ki ne izvrši zakonito odrejenega ukrepa osebe, ki izvaja komunalni nadzor.
Za prekrške iz prvega odstavka tega člena se kaznuje pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, z denarno kaznijo od 30.000 do 90.000 SIT, odgovorna oseba pravne osebe pa od 10.000 do 60.000 SIT.
V. IZTERJAVA DENARNE KAZNI
11. člen
Če gre za prekrške, za katere je z odlokom predpisana samo denarna kazen v določenem znesku do 10.000 SIT oziroma do 30.000 SIT, izterja oseba, ki opravlja komunalni nadzor znesek denarne kazni od tistega, ki ga je zalotil pri prekršku, takoj na kraju prekrška.
O plačani denarni kazni se izda potrdilo. Zoper izterjano denarno kazen takoj na kraju prekrška ni pritožbe.
Če storilec prekrška ne plača denarne kazni takoj na kraju prekrška, mu oseba, ki opravlja komunalni nadzor, izda plačilni nalog z navedbo predpisa, člena in točke kršitve ter položnico. Storilec prekrška je dolžan denarno kazen plačati v roku osmih dni ali v tem roku ugovarjati pri organu, katerega uradna oseba je izrekla kazen.
Storilcu, ki mu ni bilo mogoče takoj izreči kazni, se pošlje obvestilo o prekršku in plačilni nalog, tudi v tem primeru lahko kazen plača ali vloži ugovor v istem roku, kot je navedeno v prejšnjem odstavku tega člena.
Ugovor se poda ustno ali pošlje pismeno priporočeno po pošti. Ugovor pošlje organ skupaj s predlogom za uvedbo postopka o prekršku in s plačilnim nalogom, izdanim takoj na kraju prekrška, pristojnemu organu za postopek o prekršku.
Za tak prekršek sme izreči organ, ki je pristojen za postopek o prekršku večje denarne kazni, kot se sme izterjati takoj na kraju prekrška.
Če storilec prekrška ne plača kazni v roku osmih dni, niti ne vloži ugovora, pošlje oseba, ki opravlja komunalni nadzor nalog za izterjavo organu, pristojnemu za izterjavo, v skladu z določili zakona o davčni službi (Uradni list RS, št. 8/96 in 36/96).
Organ iz prejšnjega odstavka tega člena pred prisilno izterjavo ni dolžan zavezancu poslati pismenega opomina.
VI. KONČNA DOLOČBA
12. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-02-7/98
Ljutomer, dne 29. januarja 1998.
Predsednica
Občinskega sveta
občine Ljutomer
Darja Odar, dipl. psih. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti