Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/1998 z dne 13. 2. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/1998 z dne 13. 2. 1998

Kazalo

460. Navodilo o načinu in postopku vodenja računa obvezne rezerve bank in hranilnic pri Banki Slovenije in opravljanja plačilnega prometa na tem računu, stran 731.

Na podlagi 23. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I), sklepa o obvezni rezervi bank in hranilnic (Uradni list RS, št. 80/94, 26/95, 33/95, 10/97 in 35/97) in sklepa o prenosu vodenja računov obvezne rezerve bank in hranilnic na Banko Slovenije (Uradni list RS, št. 10/97), izdaja guverner Banke Slovenije
N A V O D I L O
o načinu in postopku vodenja računa obvezne rezerve bank in hranilnic pri Banki Slovenije in opravljanja plačilnega prometa na tem računu
(uradno prečiščeno besedilo)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. točka
To navodilo določa način in postopek vodenja računa obvezne rezerve bank in hranilnic pri Banki Slovenije in opravljanja plačilnega prometa na tem računu.
2. točka
Banka Slovenije vodi račune obvezne rezerve bank in hranilnic ter opravlja zanje plačilni promet na računu “85000-241 – partija banke ali hranilnice“.
3. točka
Za plačilni promet, ki se na računu obvezne rezerve opravlja za vse banke in hranilnice, se po teh navodilih štejejo: prevzemanje, preverjanje in izvrševanje nalogov za poseganje na ta račun, ter obveščanje bank in hranilnic o izvršenih nalogih.
4. točka
Podrobni postopki preverjanja, izvrševanja in knjiženja nalogov v Banki Slovenije se urejajo z internim navodilom.
5. točka
Za hranilnice po tem navodilu se štejejo hranilnice in hranilno kreditne službe iz 63. člena zakona o bankah in hranilnicah (Uradni list RS, št. 1/91-I, 38/92 in 46/93).
6. točka
Za naloge, ki jih banke in hranilnice pošiljajo Banki Slovenije, se štejejo S.W.I.F.T. sporočila in obrazci, ki temeljijo na S.W.I.F.T. sporočilnih standardih.
II. VRSTE MEDBANČNIH TRANSAKCIJ
7. točka
S sredstvi na računu obvezne rezerve lahko banke in hranilnice poravnavajo v skladu s plačilnimi instrukcijami prejemnika sredstev svoje obveznosti do drugih bank in hranilnic ter do Banke Slovenije.
Po tem navodilu lahko banke in hranilnice medsebojno poravnavajo obveznosti iz naslova kliringov, posojil, depozitov, deviznih poslov in transakcij z gotovino.
Po tem navodilu lahko banke in hranilnice poravnavajo obveznosti do Banke Slovenije iz naslova posojil, blagajniških zapisov, deviznih poslov, transakcij z gotovino in iz naslova zaračunanih oziroma predpisanih stroškov.
III. SESTAVA IN NAČIN POŠILJANJA NALOGOV
8. točka
Nalog za prenos sredstev z računa obvezne rezerve na žiro račun (črpanje sredstev obvezne rezerve, prenos sredstev obvezne rezerve zaradi nižje mesečne obveznosti) je S.W.I.F.T. sporočilo MT 200, ki vsebuje za potrebe tega navodila naslednje podatke:
----------------------------------------------------------------------------------------
Pošiljatelj            Banka*
Vrsta sporočila        MT 200
Prejemnik              Banka Slovenije
20:                    Referenčna številka transakcije
32A:                   Datum valutacije / oznaka valute / znesek
53B:                   Kontokorent pošiljatelja
56A:                   Banka posrednik
57D:                   Banka prejemnika plačila
72:                    Medbančne informacije
----------------------------------------------------------------------------------------
Za vse ostale obremenitve računa obvezne rezerve se uporablja S.W.I.F.T. sporočilo MT 202, ki vsebuje za potrebe tega navodila naslednje podatke:
----------------------------------------------------------------------------------------
Pošiljatelj            Banka*
Vrsta sporočila        MT 202
Prejemnik              Banka Slovenije
20:                    Referenčna številka transakcije
21:                    Povezujoča referenca
32A:                   Datum valutacije / oznaka valute / znesek
58A:                   Banka prejemnica plačila
72:                    Medbančne informacije
----------------------------------------------------------------------------------------
Banke in hranilnice, ki še niso vključene v sistem S.W.I.F.T., pošiljajo naloge po drugih medijih, določenih v 9. točki tega navodila, vendar sestavljene v skladu z zgoraj navedenima S.W.I.F.T. sporočiloma.
9. točka
Banke in hranilnice posredujejo Banki Slovenije naloge v breme svojega računa obvezne rezerve glede na svoje tehnološke možnosti po:
– S.W.I.F.T.,
– šifrirani elektronski pošti,
– šifriranem teleksu,
– šifriranem telefaksu.
IV. PREVZEMANJE NALOGOV
10. točka
Banka Slovenije prevzema naloge od bank in hranilnic za prenos sredstev z njihovega računa obvezne rezerve na njihov žiro račun pri Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet (v nadaljevanju: agencija), na račun obvezne rezerve drugih bank ali hranilnic pri Banki Slovenije ali na račun Banke Slovenije v skladu s temi navodili.
Agencija prevzema naloge od bank in hranilnic za prenos sredstev z njihovega žiro računa na njihov račun obvezne rezerve pri Banki Slovenije v skladu s svojimi navodili.
11. točka
Banke in hranilnice, ki imajo odprt račun obvezne rezerve pri Banki Slovenije, razpolagajo s sredstvi na tem računu.
V primeru, da na žiro računu banke po zaključenem večernem medbančnem trgu in ob zaključku dnevne obdelave v agenciji ni dovolj sredstev za pokritje vseh njenih obveznosti, in banka iz kakršnega koli razloga ne pošlje Banki Slovenije naloga za pokritje primanjkljaja iz obvezne rezerve, poseže na račun obvezne rezerve banke Banka Slovenije. Banka mora Banki Slovenije naslednji dan do 8. ure poslati nalog s pripisom, da je bil že izvršen.
Drugi odstavek te točke ne velja za hranilnice, ki se po obstoječih predpisih ne udeležujejo večernega medbančnega trga.
V. DELOVNI ČAS ZA PREVZEMANJE NALOGOV
12. točka
Banka Slovenije prevzema od bank in hranilnic naloge za prenos sredstev z računa obvezne rezerve od ponedeljka do petka od 8. do 13. ure. Naloge za prenos sredstev lahko banke in hranilnice posredujejo na podlagi posebnega dovoljenja Banke Slovenije tudi po 13. uri.
V času večernega denarnega trga banke posredujejo naloge za prenos sredstev z računa obvezne rezerve na način, ki je določen v 9. točki tega navodila, izjemoma pa tudi po telefonu.
V primeru, da banka sporoči nalog po telefonu, mora Banki Slovenije naslednji dan do 8. ure poslati nalog v obliki, določeni v 8. točki tega navodila, s pripisom, da je bil že izvršen.
VI. PREVERJANJE IN IZVRŠEVANJE NALOGOV
13. točka
Banka Slovenije preverja pravilnost nalogov in višino sredstev na računu obvezne rezerve bank in hranilnic.
Banka Slovenije izvršuje naloge le do višine razpoložljivih sredstev na računu obvezne rezerve.
V primeru, da sredstva na računu obvezne rezerve ne zadoščajo za izvršitev naloga, se upošteva le znesek do višine razpoložljivih sredstev. Banka Slovenije o tem takoj obvesti banko ali hranilnico, predlagateljico naloga, in zahteva nov nalog v okviru razpoložljivih sredstev.
14. točka
Banka Slovenije zavrne nalog banke ali hranilnice v primeru, da ni bil predložen in izpolnjen v skladu z določili 8., 9. in 12. točke tega navodila, obvesti banko ali hranilnico, predlagateljico naloga, in zahteva nov nalog.
15. točka
Banka Slovenije pošilja naloge agenciji za odobritev žiro računa banke ali hranilnice po telefonu.
Agencija pošilja Banki Slovenije naloge za odobritev računa obvezne rezerve banke ali hranilnice po telefonu.
VII. PORAVNAVA OBVEZNOSTI IZ NASLOVA KLIRINGA
16. točka
Poravnava obveznosti iz naslova kliringa se lahko izvršuje v breme računa obvezne rezerve pri Banki Slovenije.
17. točka
Udeleženke kliringa komunicirajo s klirinškim mestom po dogovorjenih oziroma že ustaljenih postopkih, z Banko Slovenije pa v obliki in na način, določenim s tem navodilom ter dodatnimi navodili, izdanimi v ta namen.
Banka Slovenije in klirinško mesto komunicirata v obliki in na način, ki je določen z njunim medsebojnim dogovorom.
1. Obvestila o neto obveznostih in terjatvah bank
18. točka
S poročilom kliringa klirinško mesto obvesti Banko Slovenije (oddelek Plačilnih sistemov) o bankah – neto dolžnicah in bankah – neto upnicah iz naslova opravljenega kliringa.
19. točka
Poročilo kliringa za določeni delovni dan je klirinško mesto dolžno posredovati Banki Slovenije najkasneje do 8.00 ure zjutraj.
V primeru, da poročila kliringa ni mogoče posredovati do 8.00 ure zjutraj, klirinško mesto o predvideni zamudi obvesti Banko Slovenije ter banke udeleženke kliringa.
20. točka
Klirinško mesto je takoj po opravljenem kliringu, oziroma najkasneje do oddaje poročila o kliringu, dolžno obvestiti tudi banke – neto dolžnice o višini sredstev, ki jih morajo nakazati na račun klirinškega mesta. Tovrstne podatke lahko klirinško mesto posreduje v obliki standardiziranih vrst sporočil (SWIFT).
2. Poravnava obveznosti iz kliringa
21. točka
Banke – neto dolžnice so dolžne svojo obveznost do klirinškega računa pri Banki Slovenje na določeni delovni dan poravnati v času med 8.00 in 8.30 uro. V ta namen posredujejo Banki Slovenije nalog MT 202 v višini svoje obveznosti.
22. točka
Nalogi, izdani za poravnavo obveznosti iz kliringa, se izvršijo preden se začne izvrševanje predloženih nalogov v breme računa obvezne rezerve za določen dan.
23. točka
Banka Slovenije na osnovi prejetega poročila kliringa preverja izpolnjevanje obveznosti bank – neto dolžnic.
24. točka
V skladu s predloženim poročilom kliringa Banka Slovenije takoj po izpolnitvi obveznosti vseh bank – neto dolžnic odobri posamezne račune bank – neto upnic.
VIII. OBVEŠČANJE O PROMETU IN STANJU NA RAČUNU OBVEZNE REZERVE
25. točka
O izvršeni poravnavi obveznosti iz naslova kliringa Banka Slovenije takoj obvesti banke neto – dolžnice in banke neto – upnice.
26. točka
Banka Slovenije obvešča banke in hranilnice o izvršenih nalogih z izpiski o prometu in stanju na računu obvezne rezerve.
Banke in hranilnice prejemajo izpiske o prometu in stanju na računu za določen dan najkasneje do 8. ure naslednji delovni dan.
Banka ali hranilnica lahko med delovnim časom zahteva ustno informacijo o stanju na svojem računu obvezne rezerve pod dogovorjenimi pogoji zaradi zaščite informacije.
IX. TARIFA
27. točka
Banka Slovenije pri opravljanju plačilnega prometa na računu obvezne rezerve bank in hranilnic storitev ne zaračunava.
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
28. točka
Dokončna poravnava obveznosti, ki izhaja iz določenega klirinškega sistema, nastane s poravnavo klirinških neto obremenitev in odobritev na računih bank in hranilnic pri Banki Slovenije.
29. točka
Banke in hranilnice prejmejo podrobna navodila v zvezi s sestavljanjem in pošiljanjem nalogov. Podrobna navodila so na razpolago v Banki Slovenije, oddelek Plačilnih sistemov.
30. točka
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
dr. France Arhar l. r.
Guverner
Banke Slovenije
* Banka in hranilnica

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti