Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/1998 z dne 30. 1. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/1998 z dne 30. 1. 1998

Kazalo

291. Uredba o razporeditvi radiofrekvenčnih pasov v Sloveniji, stran 349.

Na podlagi 34. in 62. člena zakona o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 35/97, 45/97 – odločba US) in 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93, 71/94 – odločba US, 23/96 in 47/97) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o razporeditvi radiofrekvenčnih pasov v Sloveniji
1. člen
(vsebina uredbe)
Ta uredba določa meje radiofrekvenčnih območij, ki so namenjena posameznim storitvam, in temeljne pogoje, ki jih je treba upoštevati pri uporabi in dodeljevanju frekvenc.
2. člen
(opredelitev pojmov)
V tej uredbi uporabljeni pojmi pomenijo:
Telekomunikacije so vsak prenos, oddajanje ali sprejemanje znakov, signalov, pisane besede, slik, zvoka ali sporočil po žičnih, radijskih, optičnih ali drugih elektromagnetnih sistemih.
Radiokomunikacije so telekomunikacije s pomočjo radijskih valov.
Prizemeljske radiokomunikacije so kakršnekoli radiokomunikacije, ki niso vesoljske radiokomunikacije ali radioastronomija.
Vesoljske radiokomunikacije so kakršnekoli radiokomunikacije, ki vključujejo uporabo ene ali več vesoljskih postaj ali uporabo enega ali več odbojnih satelitov ali drugih objektov v vesolju.
Radioastronomija je astronomija, zasnovana na sprejemu radijskih valov vesoljskega izvora.
Industrijska, znanstvena in medicinska (s tujo kratico ISM) uporaba radiofrekvenčne energije je delovanje opreme ali priprav, namenjenih za generiranje in lokalno uporabo radiofrekvenčne energije za industrijske, znanstvene, medicinske, gospodinjske ali podobne namene, ne pa za uporabo na področju telekomunikacij.
Radijski valovi so elektromagnetni valovi s frekvencami do 3000 GHz, ki se v prostoru širijo brez umetnih vodil.
Radijska frekvenca je fizikalna veličina, ki opredeljuje radijske valove.
Radiofrekvenčni spekter je naravno javno dobro, ki je niz vseh radijskih frekvenc in katerega uporaba je mogoča na način in pod pogoji, ki jih določa zakon.
Radiofrekvenčni pas je del radiofrekvenčnega spektra, ki je omejen z določenima mejnima radijskima frekvencama.
Razporeditev radiofrekvenčnih pasov je akt, s katerim se vpiše določen radiofrekvenčni pas v tabelo razporeditev frekvenc z namenom, da se ta radiofrekvenčni pas po določenih pogojih uporablja za eno ali več prizemeljskih ali vesoljskih radiokomunikacijskih storitev ali za radioastronomsko storitev.
Dodelitev radijske frekvence ali radiofrekvenčnega kanala je dovoljenje, ki ga izda Uprava Republike Slovenije za telekomunikacije kot pristojni organ za radijsko postajo, da z določenimi pogoji uporablja radijsko frekvenco ali radiofrekvenčni kanal.
Radiokomunikacijska storitev je storitev, ki vključuje prenos, oddajo oziroma sprejem radijskih valov v posebne telekomunikacijske namene.
Fiksna storitev je radiokomunikacijska storitev med določenimi fiksnimi točkami.
Satelitska fiksna storitev je radiokomunikacijska storitev med zemeljskimi postajami na določenih fiksnih točkah, kadar je vključena uporaba enega ali več satelitov. Dana pozicija je lahko določena fiksna točka ali katerakoli fiksna točka znotraj določenih območij. V nekaterih primerih ta storitev vključuje povezave med sateliti in lahko deluje tudi v medsatelitski storitvi. Satelitska fiksna storitev lahko vključuje dovodne povezave za druge vesoljske radiokomunikacijske storitve.
Zrakoplovna fiksna storitev je radiokomunikacijska storitev med določenimi fiksnimi točkami, namenjena predvsem potrebam zračne navigacije in rednemu, učinkovitemu in gospodarnemu poteku zračnega prometa.
Medsatelitska storitev je radiokomunikacijska storitev, ki zagotavlja povezave med umetnimi sateliti.
Vesoljska upravljalna storitev je radiokomunikacijska storitev, ki se ukvarja izključno z delovanjem vesoljskih plovil, zlasti z vesoljskim sledenjem, vesoljsko telemetrijo in vesoljskimi telekomandami. Ta opravila so navadno zagotovljena znotraj storitve, v kateri deluje vesoljska postaja.
Mobilna storitev je radiokomunikacijska storitev med mobilnimi in kopenskimi postajami ali med mobilnimi postajami.
Satelitska mobilna storitev je radiokomunikacijska storitev:
– med zemeljskimi mobilnimi postajami in eno ali več vesoljskimi postajami ali med vesoljskimi postajami, ki jih uporablja ta storitev, ali
– med zemeljskimi mobilnimi postajami, s posredovanjem ene ali več vesoljskih postaj.
Ta storitev lahko vključuje tudi dovodne povezave, ki so potrebne za njeno delovanje.
Kopenska mobilna storitev je mobilna storitev med baznimi postajami in kopenskimi mobilnimi postajami ali med kopenskimi mobilnimi postajami.
Kopenska satelitska mobilna storitev je satelitska mobilna storitev, pri kateri so zemeljske mobilne postaje na kopnem.
Pomorska mobilna storitev je mobilna storitev med obalnimi postajami in ladijskimi postajami ali med ladijskimi postajami ali med palubnimi postajami. V tej storitvi lahko sodelujejo tudi rešilne postaje in postaje javljalniki kraja nuje.
Pomorska satelitska mobilna storitev je satelitska mobilna storitev, pri kateri so zemeljske mobilne postaje na ladjah. V tej storitvi lahko sodelujejo tudi rešilne postaje in postaje javljalniki kraja nuje.
Zrakoplovna mobilna storitev je mobilna storitev med zrakoplovnimi postajami in letalskimi postajami ali med letalskimi postajami, v kateri lahko sodelujejo rešilne postaje. V tej storitvi lahko sodelujejo tudi postaje javljalniki kraja nuje na frekvencah, ki so določene za klice v sili ali nesreči.
Zrakoplovna mobilna (R)* storitev je zrakoplovna mobilna storitev, rezervirana za komunikacije, povezane z varnostjo in regularnostjo letenja, predvsem vzdolž notranjih ali mednarodnih civilnih zračnih poti.
Zrakoplovna mobilna (OR)** storitev je zrakoplovna mobilna storitev, namenjena za komunikacije skupaj s tistimi komunikacijami, ki so povezane s koordiniranjem letenja, predvsem zunaj notranjih ali mednarodnih civilnih zračnih poti.
Zrakoplovna satelitska mobilna storitev je satelitska mobilna storitev, pri kateri so zemeljske mobilne postaje v letalih. V tej storitvi lahko sodelujejo tudi rešilne postaje in postaje javljalnikov kraja nuje.
Zrakoplovna satelitska mobilna (R)* storitev je zrakoplovna satelitska mobilna storitev, rezervirana za komunikacije, povezane z varnostjo in regularnostjo letenja, predvsem vzdolž notranjih ali mednarodnih civilnih zračnih poti.
Zrakoplovna satelitska mobilna (OR)** storitev je zrakoplovna satelitska mobilna storitev, namenjena za komunikacije, skupaj s tistimi komunikacijami, ki so povezane s koordiniranjem letenja, predvsem zunaj notranjih ali mednarodnih civilnih zračnih poti.
Radiodifuzna storitev je radiokomunikacijska storitev, pri kateri so oddaje namenjene neposrednemu splošnemu javnemu sprejemu. Ta storitev lahko vključuje prenose zvoka, televizijskih programov ali prenose drugih signalov.
Satelitska radiodifuzna storitev je radiokomunikacijska storitev, pri kateri so signali, ki jih oddajajo ali prenašajo vesoljske postaje, namenjene neposrednemu splošnemu javnemu sprejemu. Pojem neposredni sprejem obsega tako individualni kot tudi skupinski sprejem.
Radionavigacijska storitev je radiodeterminacijska storitev, katere namen je radionavigacija.
Satelitska radionavigacijska storitev je satelitska radiodeterminacijska storitev, katere namen je radionavigacija. Ta storitev lahko vključuje tudi dovodne povezave, ki so potrebne za njeno delovanje.
Radiolokacijska storitev je radiodeterminacijska storitev za potrebe radiolokacije.
Pomorska radionavigacijska storitev je radionavigacijska storitev, namenjena za potrebe in varno plovbo ladij.
Zrakoplovna radionavigacijska storitev je radionavigacijska storitev, namenjena za potrebe in varno letenje letal.
Storitev meteorološke podpore je radiokomunikacijska storitev, ki se uporablja pri meritvah, raziskavah in prenosu meteoroloških in hidroloških podatkov ter podatkov o stanju okolja.
Satelitska storitev za raziskovanje Zemlje je radiokomunikacijska storitev med zemeljskimi postajami in eno ali več vesoljskimi postajami, ki lahko vključuje tudi povezave med vesoljskimi postajami, pri katerih:
– se z aktivnimi senzorji ali s pasivnimi senzorji na zemeljskih satelitih dobivajo informacije, ki se nanašajo na karakteristike Zemlje in na njene naravne pojave, skupaj s podatki, ki se nanašajo na stanje okolja;
– se zbirajo podobne informacije iz opazovalnic v letalih ali na Zemlji;
– se takšni podatki lahko pošiljajo zemeljskim postajam znotraj določenega sistema;
– je lahko vključeno tudi pošiljanje vprašanj opazovalnicam.
Ta storitev lahko vključuje tudi dovodne povezave, nujne za njeno delovanje.
Satelitska meteorološka storitev je satelitska storitev za raziskovanje Zemlje za meteorološke potrebe.
Storitev standardne frekvence in signala časa je radiokomunikacijska storitev, ki za znanstvene, tehnične ali druge namene zagotavlja oddajanje določenih frekvenc, časovnih signalov ali obojega, z navedeno visoko točnostjo in je namenjena splošnemu sprejemanju.
Satelitska storitev standardne frekvence in signala časa je radiokomunikacijska storitev, ki uporablja vesoljske postaje na zemeljskih satelitih za iste namene kot storitev standardne frekvence in signala časa. Ta storitev lahko vključuje tudi dovodne povezave, ki so potrebne za njeno delovanje.
Storitev raziskovanja v vesolju je radiokomunikacijska storitev, v kateri se vesoljska plovila ali drugi objekti v vesolju uporabljajo za znanstvene namene ali za namene tehnološkega razvoja.
Radioamaterska dejavnost je radiokomunikacijska storitev, namenjena za samoizobraževanje, medsebojno komuniciranje in tehnično raziskovanje, ki jo opravljajo radioamaterji izključno iz osebnih nagibov, brez gmotnih koristi in imajo za to opravljen predpisani izpit.
Satelitska radioamaterska dejavnost je radiokomunikacijska storitev, ki uporablja vesoljske postaje na zemeljskih satelitih v iste namene kot radioamaterska dejavnost.
Radioastronomska storitev je storitev, ki vključuje uporabo radioastronomije.
Varnostna storitev je katerakoli radiokomunikacijska storitev, ki se stalno ali občasno uporablja za varovanje človekovega življenja ali lastnine.
Prizemeljska postaja je postaja, ki opravlja prizemeljske radiokomunikacije.
Zemeljska postaja je postaja, ki je postavljena na površju Zemlje ali v glavnem delu zemljinega ozračja in je namenjena za komunikacijo:
– z eno ali več vesoljskimi postajami ali
– z eno ali več postajami iste vrste prek enega ali več odbojnih satelitov ali drugih objektov v vesolju.
Vesoljska postaja je postaja, nameščena na objektu, ki je nad glavnim delom zemljine atmosfere ali ki je namenjen, da bo šel nad ali ki je bil nad njim.
Postaja radijskega svetilnika je postaja v radionavigacijski storitvi, katere oddaje omogočajo mobilni postaji, da določi svoj položaj ali smer glede na postajo radijskega svetilnika.
Škodljivo motenje je elektromagnetno motenje, ki ogroža delovanje radionavigacijskih storitev ali drugih varnostnih storitev ali resno poslabšuje, pogosto moti ali prekinja radiokomunikacijsko storitev, ki deluje v skladu s sprejetimi mednarodnimi pogodbami, zakonom o telekomunikacijah ali predpisi, izdanimi na njegovi podlagi.
Radiofrekvenčni kanal je radiofrekvenčni pas take širine, da omogoča delovanje določene radiokomunikacijske storitve ali določenega sistema/naprave.
Državna uporaba je uporaba določenih radiofrekvenčnih pasov za potrebe Ministrstva za obrambo, Ministrstva za notranje zadeve in vladnih varnostnih služb.
3. člen
(označevanje radiofrekvenčnih pasov)
(1) Za označevanje radiofrekvenčnih pasov se uporablja veličina za frekvenco hertz (Hz) in naslednji mnogokratniki:
-------------------------------------------------
kilohertz (kHz)        = 1 000 Hz
megahertz (MHz)        = 1 000 000 Hz
gigahertz (GHz)        = 1 000 000 000 Hz
terahertz (THz)        = 1 000 000 000 000 Hz
-------------------------------------------------
(2) Za označevanje posameznih delov radiofrekvenčnega spektra se uporabljajo naslednje delitve in poimenovanja frekvenc:
---------------------------------------------------------------------------------
3 kHz           do              30 kHz          zelo nizke frekvence (VLF)
---------------------------------------------------------------------------------
30 kHz          do              300 kHz         nizke frekvence (LF)
---------------------------------------------------------------------------------
300 kHz         do              3000 kHz        srednje frekvence (MF)
---------------------------------------------------------------------------------
3 MHz           do              30 MHz          visoke frekvence (HF)
---------------------------------------------------------------------------------
30 Mhz          do              300 MHz         zelo visoke frekvence (VHF)
---------------------------------------------------------------------------------
300 MHz         do              3000 MHz        ultra visoke frekvence (UHF)
---------------------------------------------------------------------------------
3 GHz           do              30 GHz          super visoke frekvence (SHF)
---------------------------------------------------------------------------------
30 GHz          do              300 GHz         ekstremno visoke frekvence (EHF).
---------------------------------------------------------------------------------
4. člen
(uporaba radiofrekvenčnih pasov)
(1) Radijskim postajam se lahko dodeli pravica do uporabe radijskih frekvenc v skladu z razporeditvijo radiofrekvenčnih pasov, ki so predvideni za storitve takih postaj. Frekvenčni pasovi in frekvence so navedene v tabelah iz 6. člena te uredbe.
(2) Posamezne frekvence oziroma radiofrekvenčne kanale se dodeljuje in uporablja v skladu s frekvenčnimi načrti za razdelitev radijskih frekvenc, ki urejajo določene radiofrekvenčne pasove oziroma vrste radijskih postaj. Če za kakšne radiofrekvenčne pasove oziroma vrste radijskih postaj ni predpisov, se uporabljajo odločitve in priporočila Konference evropskih uprav pošt in telekomunikacij (CEPT), priporočila Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU), in standardi Evropskega inštituta za telekomunikacijske standarde (ETSI).
5. člen
Frekvence se radijskim postajam lahko dodeljujejo in uporabljajo tudi drugače, kot je določeno v prejšnjem členu, če pri tem ne prihaja do škodljivega motenja, kadar:
– je delo postaj po moči, kraju in času močno omejeno,
– delujejo v času prireditev,
– se jih uporabi za preskuse, in podobno.
6. člen
(razdelitev radiofrekvenčnih pasov)
(1) Radiofrekvenčni pasovi in uporaba posameznih storitev nad 29,7 MHz so navedeni v tabeli v Prilogi I, ki je sestavni deli te uredbe. Prvi stolpec na levi strani tabele določa radiofrekvenčni pas, omejen s frekvencama, v drugem stolpcu pa so navedene radijske storitve, ki se v tem pasu uporabljajo po vrstnem redu kategorij, kot so določene v 8. in 9. členu te uredbe. Če je v radiofrekvenčnem pasu naštetih več radijskih storitev iste kategorije, imajo ne glede na vrstni red zapisa enak status.
(2) V tretjem stolpcu so v Slovenskih opombah navedeni radiofrekvenčni pasovi, ki so namenjeni novim telekomunikacijskim sistemom oziroma napravam, radiofrekvenčni pasovi za državno uporabo in drugo.
(3) Četrti stolpec določa predvideno uporabo storitev v posameznem frekvenčnem pasu, kar pa ne pomeni, da se ne sme uporabljati drugih storitev navedenih v drugem stolpcu. V petem stolpcu pa so navedene morebitne opombe pri tej uporabi vključno z opombami Evropske skupnosti.
(4) Radiofrekvenčni pasovi do frekvence 29,7 MHz se uporabljajo le izjemoma. V tem primeru se uporabljajo v skladu z razdelitvijo radiofrekvenčnih pasov v členu S5 Pravilnika o radiokomunikacijah ITU. Pri tem je treba upoštevati, da:
– so v frekvenčnih pasovih 1 606,5 kHz – 28 MHz pogoji za uporabo naprav in sistemov ter posamezni frekvenčni pasovi ali deli pasov s posebnim dogovorom predvideni za državno uporabo ali souporabo;
– je frekvenčni pas 1 850 – 2 000 kHz dovoljen tudi amaterski dejavnosti sekundarne kategorije s pogojem iz S4.6;
– so frekvenčni pasovi 13 553 – 13 567 kHz, 26 975 – 27 283 kHz namenjeni predvsem za industrijsko, znanstveno in medicinsko uporabo, ki je možna tudi v frekvenčnem pasu 6 765 – 6 795 kHz.
7. člen
(1) Za podrobnejšo določitev radiofrekvenčnih pasov oziroma storitev so v tabeli, ki je sestavni deli te uredbe, v poljih drugega stolpca, poleg storitev ali spodaj pod storitvami, dodane opombe iz člena S5 Pravilnika o radiokomunikacijah ITU. Opombe iz omenjenega pravilnika z oznakami od S5.149 do S5.565, ki veljajo za Slovenijo, so podane v točki A) Priloge II. Ta je sestavni del te uredbe.
(2) Opombe, ki so zapisane v poljih pod storitvijo ali pod storitvami, se nanašajo na vse storitve v tem polju oziroma radiofrekvenčnem pasu. Opombe, ki so napisane ob posamezni storitvi na desni strani, se nanašajo samo na to storitev.
(3) V točki B) Priloge II so navedene opombe Evropske skupnosti, ki so uporabljene v petem stolpcu tabele iz Priloge I.
(4) Posebna Priloga III, ki je sestavni del te uredbe, razlaga uporabljene kratice.
8. člen
(kategorije radijskih storitev)
(1) Radiofrekvenčni pasovi so lahko namenjeni eni ali več različnim radijskim storitvam, ki so razdeljene v dve kategoriji:
– primarne storitve – zapisane z velikimi črkami (primer: FIKSNA),
– sekundarne storitve – zapisane z malimi črkami (primer: mobilna).
(2) Pripombe so zapisane z malimi črkami (primer: MOBILNA, razen zrakoplovne mobilne).
9. člen
Radijske postaje za sekundarne storitve:
– ne smejo škodljivo motiti postaj za primarne storitve, ki so jim frekvence že dodeljene ali se jim lahko dodelijo tudi kasneje,
– ne smejo zahtevati zaščite pred škodljivim motenjem postaj za primarne storitve, katerim so frekvence že dodeljene ali se jim lahko dodelijo tudi kasneje,
– lahko zahtevajo zaščito pred škodljivim motenjem postaj za enake ali druge sekundarne storitve, katerim se frekvence lahko dodelijo tudi kasneje.
10. člen
(vsebina tehnične dokumentacije)
V tehnični dokumentaciji, v dovoljenjih in drugih dokumentih se označuje vrsta oddaje glede na vrsto modulacije glavne nosilne frekvence, glede na značilnosti signalov, s katerimi je modulirana glavna nosilna frekvenca, glede na vrsto prenašane informacije in, po potrebi, glede na podrobnosti signalov in način multipleksiranja, kot to določa pravilnik o radiokomunikacijah ITU, razen če ni v predpisih drugače določeno.
11. člen
(označevanje radijskih storitev in postaj)
Za označevanje radijskih storitev in postaj, za njihovo identifikacijo in klicni znak se uporabljajo določila ITU, če v zakonu ali predpisih ni določeno drugače.
12. člen
(državna uporaba ali souporaba)
Način uporabe radiofrekvenčnih pasov, ki so v 3. stolpcu tabele v Prilogi I označeni za državno uporabo ali souporabo, se določi v skladu s 26. členom zakona o telekomunikacijah.
13. člen
(prehodne določbe)
Radijske postaje, za katere so bila izdana radijska dovoljenja pred uveljavitvijo te uredbe, lahko delujejo do prenehanja veljavnosti dovoljenja, čeprav dodelitev frekvenčnih pasov ni v skladu s to uredbo.
14. člen
Z dnem uveljavitve te uredbe se preneha uporabljati pravilnik o razdelitvi in uporabi frekvenc od 30 do 470 MHz v Jugoslaviji (Uradni list SFRJ, št. 26/69).
15. člen
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 340-41/97-1
Ljubljana, dne 8. januarja 1998.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik
* (R) znotraj zračne poti
** (OR) zunaj zračne poti
Priloga II

                 Opombe, uporabljene v prilogi I

A) Opombe iz člena S5 Pravilnika o radiokomunikacijah ITU

S5.111 Nosilne frekvence 2 182 kHz, 3 023 kHz, 5 680 kHz, 8 364
kHz in frekvence 121,5 MHz, 156,8 MHz in 243 MHz se smejo v
skladu s postopki, ki veljajo za prizemeljske radiokomunikacijske
storitve, uporabljati tudi za iskalne in reševalne operacije pri
vesoljskih vozilih s posadko. Pogoji za uporabo frekvenc so
predpisani v členu N38/S31 in členu 38/Dodatek S13. Enako velja
za frekvence 10 003 kHz, 14 993 kHz in 19 993 kHz, vendar je
treba v vseh teh primerih oddajanje omejiti na pas ±3 kHz od
navedene frekvence.

S5.120 Glej Resolucijo 640 za uporabo radiofrekvenčnih pasov, ki
so dodeljeni storitvam radioamaterjev v primeru naravnih nesreč
na frekvencah 3,5 MHz, 7,0 MHz, 10,1 MHz, 14,0 MHz, 18,068 MHz,
21,0 MHz, 24,89 MHz in 144 MHz.

S5.138 Naslednji radiofrekvenčni pasovi: 6 765 - 6 795 kHz
(centralna frekvenca 6 780 kHz), 433,05 - 434,79 MHz (centralna
frekvenca 433,92 MHz) v Področju 1 (razen v državah, ki so
navedene v No. S5.280), 61 - 61,50 GHz (centralna frekvenca 61,25
GHz), 122 - 123 GHz (centralna frekvenca 122,5 GHz) in 244 - 246
(centralna frekvenca 245 GHz) so namenjeni industrijski,
znanstveni in medicinski uporabi (ISM). Za uporabo navedenih
frekvenčnih pasov v te namene je treba dobiti posebno dovoljenje
ustrezne uprave, v dogovoru z drugimi upravami, katerih
radiokomunikacijske storitve bi lahko bile prizadete. Pri
izvajanju tega določila morajo uprave ustrezno upoštevati
najnovejša veljavna priporočila ITU-R.

S5.149 Pri dodelitvi radiofrekvenčnih pasov postajam za druge
storitve, ki so jim dodeljeni naslednji frekvenčni pasovi:
13 360 - 13 410 kHz, 25 550 - 25 670 kHz, 37,5 - 38,25 MHz, 73 -
74,6 MHz v Področju 1 in 3, 79,75 - 80,25 MHz v Področju 3,
150,05 - 153 MHz v Področju 1, 322 - 328,6 MHz*, 406,1 - 410 MHz,
608 - 614 MHz v Področju 1 in 3, 1 330 - 1 400 MHz*, 1 610,6 - 1
613,8 MHz*, 1 660 - 1 670 MHz, 1 718,8 -
1 722,2 MHz*, 2 655- 2 690 MHz, 3 260 - 3 267 MHz*, 3 332 - 3 339
MHz*, 3 345,8 - 3 352,5 MHz*,
4 825 - 4 835 MHz*, 4 950 - 4 990 MHz, 4 990 - 5 000 MHz, 6 650 -
6 675,2 MHz*, 10,6 - 10,68 GHz, 14,47 - 14,5 GHz*, 22,01 - 22,21
GHz*, 22,21 - 22,5 GHz, 22,81 - 22,86 GHz* 23,07 - 23,12 GHz*,
31,2 - 31,3 GHz, 31,5 - 31,8 GHz v Področju 1 in 3, 36,43 - 36,5
GHz*, 42,5 - 43,5 GHz, 42,77 - 42,87 GHz*, 43,07 - 43,17 GHz*,
43,37 - 43,47 GHz*, 48,94 - 49,04 GHz*, 72,77 - 72,91 GHz*, 93,07
- 93,27 GHz*, 97,88 - 98,08 GHz*, 140,69 - 140,98 GHz*, 144,68 -
144,98 GHz*, 145,45 - 145,75 GHz*, 146,82 - 147,12 GHz*, 150 -
151 GHz*, 174,42 - 175,02 GHz*, 177 - 177,4 GHz*, 178,2 - 178,6
GHz*, 181 - 181,46 GHz*, 186,2 - 186,6 GHz*, 250 - 251 GHz*,
257,5 - 258 GHz*, 261 - 265 GHz, 262,24 - 262,76 GHz*, 265 - 275
GHz, 265,64 - 266,16 GHz*, 267,34 - 267,86 GHz*, 271,74 - 272,26
GHz*
(* označuje uporabo radioastronomskih služb za opazovanje
spektralnih črt), pozivamo uprave, da storijo vse izvedljivo za
zaščito radioastronomskih storitev pred škodljivim motenjem.
Oddaje z vesoljskih ali zrakoplovnih postaj so lahko posebno hud
vir motenj radioastronomskim storitvam (glej No. 343/S4.5 in
344/S4.6 ter člen 36/S29).

S5.150 Frekvenčni pasovi: 13 553 - 13 567 kHz (centralna
frekvenca 13 560 kHz), 26 957 - 27 283 kHz (centralna frekvenca
27 120 kHz), 40,66 - 40,70 MHz (centralna frekvenca 40,68 MHz),
902 - 928 MHz v Področju 2 (centralna frekvenca 915 MHz), 2 400 -
2 500 MHz (centralna frekvenca 2 450 MHz), 5 725 - 5 875 MHz
(centralna frekvenca 5 800 MHz) in 24 - 24,25 GHz (centralna
frekvenca 24,125 GHz) so tudi namenjeni industrijski, znanstveni
in medicinski uporabi. Radiokomunikacijske službe, ki delujejo
znotraj teh območij, se morajo sprijazniti s škodljivim motenjem,
ki ga lahko povzroči uporaba pasov v industrijske, znanstvene in
medicinske namene. Oprema, ki se uporablja za ISM namene, mora
biti v skladu z določili No. 1815/S15.13

S5.180 Frekvenca 75 MHz je dodeljena radijskim svetilnikom.
Uprave naj ne dodeljujejo frekvenc v bližini dežurnega
frekvenčnega področja postajam drugih služb, ki bi zaradi svoje
moči ali geografskega položaja lahko škodljivo motile ali drugače
omejevale radijske svetilnike. Treba si je močno prizadevati za
nadaljnje izboljšanje lastnosti sprejemnikov na zrakoplovih in za
omejevanje moči oddajnih postaj v bližini področja 74,8 MHz in
75,2 MHz.

S5.198 Dodatna dodelitev: frekvenčni pas 117,975 - 137 MHz je
dodeljen tudi zrakoplovnim satelitskim mobilnim (R) storitvam na
sekundarni osnovi, v skladu z dogovorom, ki je bil sklenjen po
določilih člena 14/No. S9.21.

S5.199 Frekvenčna pasova 121,45 - 121,55 MHz in 242,95 - 243,05
sta dodeljena tudi postajam satelitskih mobilnih storitev za
sprejem oddajanja radijskih svetilnikov, ki označujejo položaj in
ki oddajajo na frekvencah 121,5 MHz in 243 MHz (glej No. 3259 in
3267/Dodatek S13).

S5.200 V radiofrekvenčnem pasu 117,975 - 136 MHz je frekvenca
121,5 MHz frekvenca zrakoplovne službe za rabo v sili, in kjer je
to potrebno, je frekvenca 123,1 MHz pomožna frekvenca za
zrakoplovne storitve. Mobilne postaje pomorskih mobilnih storitev
smejo ob nevarnosti in v zaščitne namene komunicirati na teh
frekvencah pod pogoji, ki so določeni v členu N38/S31 in členu
38/Dodatek S13, s postajami zrakoplovne mobilne službe.

S5.203 V pasu 136 -137 MHz smejo obstoječi delujoči meteorološki
sateliti še naprej obratovati pod pogoji, ki so definirani v
členu No.S4.4 z ozirom na zrakoplovne mobilne službe, do 1.
januarja 2002. Uprave ne smejo podeljevati novih razporeditev v
tem pasu postajam satelitskih meteoroloških služb.

S5.208 Uporabo radiofrekvenčnega območja 137 - 138 MHz
satelitskih mobilnih storitev je potrebno usklajevati po
določilih Resolucije 46 (Rev. WRC-97)/No. S9.11A.

S5.208A Pri dodeljevanju frekvenc vesoljskim postajam satelitske
mobilne službe v območjih 137 - 138 MHz, 387 - 390 MHz in 400,15
- 401 MHz, morajo uprave storiti vse, kar je možno, za zaščito
radioastronomskih storitev v območjih 150,05 - 153 MHz, 322 -
328,6 MHz, 406,1 - 410 MHz in 608 - 614 MHz pred škodljivim
motenjem nezaželenega oddajanja. Pragovi škodljivih motenj za
radioastronomske storitve, ki jih je treba zaščititi, so navedeni
v Tabeli 1 Priporočila ITU-R RA. 769-1.

S5.209 Uporaba radiofrekvenčnih pasov 137 - 138 MHz, 148 - 150,05
MHz, 399,9 - 400,05 MHz, 400,15 - 401 MHz, 454 - 456 MHz in 459 -
460 MHz za satelitske mobilne storitve je omejena na
negeostacionarne satelitske sisteme.

S5.218 Dodatna dodelitev: radiofrekvenčni pas 148 - 149,9 MHz je
dodeljen tudi službi za upravljanje vesoljskih plovil (Zemlja-
vesolje) na primarni osnovi, v skladu z dogovorom, ki je bil
sklenjen po določilih 14. Člena/No. S9.21. Pasovna širina
posamičnega oddajanja ne sme presegati (25 kHz.

S5.219 Uporabo radiofrekvenčnega pasu 148 - 149,9 satelitskih
mobilnih služb je treba usklajevati z določili Resolucije 46
(Rev. WRC-97)/No. S9.11A. Delovanje satelitskih mobilnih storitev
ne sme ovirati razvoja in uporabe fiksnih in mobilnih storitev
ter služb za upravljanje vesoljskih plovil v območju 148 - 149,9
MHz.

S5.220 Uporabo radiofrekvenčnih območij 149,9 - 150,05 MHz in
399,9 - 400,05 MHz satelitskih mobilnih storitev je potrebno
usklajevati po določilih Resolucije 46 (Rev. WRC-97)/No. S9.11A.
Delovanje mobilne satelitske službe ne sme ovirati razvoja in
uporabe radionavigacijskih satelitskih storitev v območju 149,9 -
150,05 MHz in 399,9 - 400,05 MHz.

S5.222 Oddajanje radionavigacijske satelitske službe v območjih
149,9 - 150,05 MHz in 399,9 - 400,05 MHz smejo uporabljati tudi
sprejemne zemeljske postaje storitev za raziskovanje v vesolju.

S5.223 Z ozirom na dejstvo, da lahko uporaba radiofrekvenčnega
pasu 149,9 - 150,05 MHz fiksnih in mobilnih storitev škodljivo
moti postaje radionavigacijskih satelitskih storitev, naj uprave
ne dovoljujejo take uporabe pri izvajanju člena No. 342/S4.4.

S5.226 Frekvenca 156,8 MHz je mednarodno določena frekvenca za
klic v sili za pomorske mobilne VHF radiotelefonske storitve.
Pogoji za uporabo te frekvence so navedeni v členu N38/S31 in
členu 38/Dodatek S13. V območjih 156 - 156,7625 MHz, 156,8375 -
157,45 MHz, 160,6 - 160,975 MHz in 161,475 - 162,05 MHz mora
vsaka uprava dati prioriteto pomorskim mobilnim storitvam le na
tistih frekvencah, ki so dodeljene postajam pomorskih mobilnih
storitev (glej člena N38/S31 in 60/S52 ter člen 38/Dodatek S13).
Treba se je izogibati temu, da bi frekvence v teh območjih
uporabljale postaje drugih služb na območjih, kjer bi uporaba
lahko povzročila škodljivo motenje pomorskih mobilnih VHF
radiokomunikacijskih storitev. Dovoljeno pa je uporabljati
frekvenco 156,8 MHz in frekvenčne pasove, v katerih imajo
prioriteto pomorske mobilne storitve, za radiokomunikacije na
kopenskih vodnih poteh v skladu z dogovorom med zainteresiranimi
in prizadetimi upravami in ob upoštevanju sedanje uporabe
frekvenc ter obstoječih sporazumov.

S5.227 V pomorskih mobilnih VHF storitvah se sme frekvenca
156,525 MHz uporabljati izključno za digitalni selektivni klic v
sili (glej Resolucijo 323 (Mob-87). Pogoji za uporabo te
frekvence so določeni v členih N38/S31 in 60/S52 in v členu
38/Dodatek S13 ter Dodatek 18/S18.

S5.254 Frekvenčna pasova 235 - 322 MHz in 335,4 - 399,9 MHz sme
uporabljati satelitska mobilna služba, v skladu z dogovorom, ki
je bil sklenjen po določilih člena 14/No. S9.21. pod pogojem, da
postaje te službe ne povzročajo škodljivega motenja postajam za
druge storitve, ki delujejo ali je zanje načrtovano, da bodo
delovale v skladu s tabelo razporeditve frekvenčnih pasov.

S5.255 Radiofrekvenčna pasova 312 - 315 MHz (Zemlja-vesolje) in
387 - 390 MHz (vesolje-Zemlja) smejo pri satelitskih mobilnih
storitvah uporabljati negeostacionarni satelitski sistemi. Takšno
uporabo je treba usklajevati z določili Resolucije 46 (Rev. WRC-
95)/No. S9.11A.

S5.256 Frekvenca 243 MHz je frekvenca v tem območju, ki jo
uporabljajo postaje in naprave namenjene za preživetje (glej člen
38/Dodatek S13).

S5.257 Radiofrekvenčni pas 267 - 272 MHz smejo dodeljevati uprave
za potrebe vesoljske telemetrije v svojih državah na primarni
osnovi, v skladu z dogovorom, ki je sklenjen po določilih člena
14/No. S9.21.

S5.258 Uporaba radiofrekvenčnega pasu 328,6 - 335,4 MHz za
zrakoplovne radionavigacijske storitve je omejena na
instrumentalne sisteme za pristajanje.

S5.260 Z ozirom na dejstvo, da lahko uporaba pasu 399,9 - 400,05
MHz za fiksne in mobilne storitve škodljivo moti
radionavigacijske satelitske storitve, naj uprave ne dovoljujejo
take uporabe pri izvajanju člena No. 342/S4.4.

S5.261 Oddajanje mora biti omejeno na pasovno širino (25 kHz od
standardne frekvence 400,1 MHz.

S5.263 Radiofrekvenčni pas 400,15 - 401 MHz je dodeljen tudi
storitvam raziskovanja vesolja v smeri vesolje-vesolje za
komunikacije med vesoljskimi vozili s posadko. Pri tej uporabi se
storitve raziskovanja vesolja ne štejejo za varnostne storitve.

S5.264 Uporabo radiofrekvenčnega pasu 400,15 - 401 MHz za
satelitske mobilne storitve je treba usklajevati z določili
Resolucije 46 (Rev. WRC-95)/No. S9,11A, Omejitev gostote sevane
moči, ki je navedena v Aneksu 2 Resolucije 46 (Rev. WRC-95)/Aneks
1 Dodatka S5 je v veljavi, dokler je pristojna svetovna
radiokomunikacijska konferenca ne bo spremenila.

S5.266 Uporaba radiofrekvenčnega območja 406 - 406,1 MHz za
satelitske mobilne storitve je omejena na satelitske radijske
svetilnike z nizko oddajno močjo, ki služijo določanju pozicije v
sili (glej tudi člen N38/S31 in člen 38/Dodatek S13).

S5.267 Prepovedano je vsako oddajanje, ki bi lahko povzročalo
škodljivo motenje pooblaščenim uporabnikom pasu
406 - 406,1 MHz.

S5.282 Radiofrekvenčni pasovi 435 - 438 MHz, 1 260 - 1 270 MHz, 2
400 - 2 450 MHz, 3 400 - 3 410 MHz (samo v Področju 2 in 3) ter 5
650 - 5 670 MHz, se smejo uporabljati za amaterske satelitske
storitve, pod pogojem, da ne povzročajo škodljivega motenja
drugih storitev, ki delujejo v skladu s Tabelo (glej No. S5.43).
Uprave, ki dovolijo tako uporabo, morajo zagotoviti, da bo vsako
škodljivo motenje, ki bi ga povzročalo oddajanje postaje
amaterske satelitske službe, takoj odstranjeno v skladu z
določili No. 2741/S25.11. Uporaba radiofrekvenčnih pasov 1 260 -
1 270 MHz in 5 650 - 5 670 MHz amaterske satelitske službe je
omejena na smer Zemlja-vesolje.

S5.286 Radiofrekvenčni pas 449,75 - 450,25 MHz smejo uporabljati
službe za upravljanje vesoljskih plovil (Zemlja-vesolje) in
postaje služb za raziskovanje v vesolju (Zemlja-vesolje), v
skladu z dogovorom, sklenjenim po določilih člena 14/No. S9.21.

S5.287 Pri pomorskih mobilnih storitvah smejo frekvence 457,525
MHz, 457,550 MHz, 457,575 MHz, 467,525 MHz, 467,550 MHz in
467,575 MHz uporabljati komunikacijske postaje na ladjah. V
primerih kjer je to potrebno, se v te namene sme uporabiti
naprave s kanalskim razmakom 12,5 kHz na dodatnih frekvencah
457,5375 MHz; 457,5625 MHz; 467,5375 in 467,5625 MHz. Uporabo teh
frekvenc v teritorialnih vodah je mogoče urejati z domačimi
predpisi pristojne uprave. Tehnične karakteristike uporabljene
opreme morajo biti v skladu s karakteristikami, ki so podrobno
označene v priporočilu ITU-R M.1174 (glej Resolucijo COM4-2).

S5.289 Radiofrekvenčne pasove 460 - 470 MHz in 1 690 - 1 710 MHz
smejo uporabljati tudi satelitske postaje za raziskovanje Zemlje,
razen meteoroloških satelitskih postaj, in sicer za oddaje
vesolje-Zemlja, pod pogojem, da ne povzročajo škodljivega motenja
postajam, ki obratujejo v skladu s Tabelo.

S5.311 V radiofrekvenčnem območju 620 - 790 MHz je mogoče
dodeliti frekvence postajam satelitske televizije, ki uporabljajo
frekvenčno modulacijo, odvisno od dogovora med pristojnimi
upravami in tistimi, ki že izvajajo storitve v skladu s Tabelo in
ki bi lahko bili prizadeti (glej Resoluciji 33 in 507). Take
postaje ne smejo na teritorijih drugih držav povzročati gostote
sevane moči, ki bi presegala vrednost - 129 dB(W/m2) za vpadne
kote manjše od 200 (glej Priporočilo 705), brez odobritve uprav
teh držav.

S5.328 Radiofrekvenčni pas 960 - 1 215 MHz je na svetovni ravni
rezerviran za uporabo in razvoj zrakoplovnih elektronskih
instrumentov za navigacijo in pripadajočih naprav na Zemlji.

S5.333 V radiofrekvenčnih pasovih 1 215 - 1 300 MHz, 3 100 - 3
300 MHz, 5 250 - 5 350 MHz, 8 550 - 8 650 MHz, 9 500 - 9 800 MHz
in 13,4 - 14,0 GHz, se smejo radiolokacijske postaje, vgrajene na
vesoljskih plovilih, na sekundarni osnovi uporabljati tudi za
satelitsko raziskovanje zemlje in za raziskovanje v vesolju.

S5.337 Uporaba radiofrekvenčnih pasov 1 300 - 1 350 MHz, 2 700 -
2 900 MHz in 9 000 - 9 200 MHz za zrakoplovne radionavigacijske
storitve je omejena na radarske postaje na Zemlji in na
pripadajoče transponderje na zrakoplovih, ki oddajajo le na
frekvencah v teh pasovih ter le v primerih da jih aktivirajo
radarji, ki delujejo v istem radiofrekvenčnem pasu.

S5.339 Radiofrekvenčni pasovi 1 370 - 1 400 MHz, 2 640 - 2 655
MHz, 4 950 - 4 990 MHz in 15,20 - 15,35 GHz, so na sekundarni
osnovi dodeljeni tudi za pasivno raziskovanje v vesolju in za
pasivne satelitske storitve raziskovanja Zemlje.

S5.340 Prepovedano je vsako oddajanje v naslednjih
radiofrekvenčnih pasovih: 1 400 - 1 427 MHz, 2 690 -
2 700 MHz (razen oddaj, ki jih določata Nos. S5.421 in S5.422),
10,68 - 10,7 GHz (razen oddaj, ki jih določa No. S5.483), 15,35 -
15,4 GHz (razen oddaj, ki jih določa S5.511), 23,6 - 24 GHz, 31,3
- 31,5 GHz, 31,5 - 31,8 GHz (v področju 2), 48,94 - 49,04 GHz z
zrakoplovnih postaj, 50,2 - 50,4 GHz* *razen tistih, ki jih
zagotavlja No. S5.555A, 52,6 - 54,25 GHz, 86 - 92 GHz, 105 - 116
GHz, 140,69 - 140,98 GHz z zrakoplovnih postaj in z vesoljskih
postaj v smeri vesolje-Zemlja 182 - 185 GHz (razen oddaj, ki jih
določa No. S5. 563) 217 - 231 GHz.

S5.341 V radiofrekvenčnih pasovih 1 400 - 1 727 MHz, 101 - 120
GHz in 197 - 220 GHz nekatere države izvajajo pasivno
raziskovanje v okviru programa iskanja namernega oddajanja
izvenzemeljskega izvora.

S5.351 Radiofrekvenčni pasovi 1 525 - 1 544 MHz, 1 545 - 1 559
MHz, 1 626,5 - 1 645,5 MHz in 1 646,5 -
1 660,5 MHz se ne smejo uporabljati za zveze za oskrbo s
signalom. V izrednih razmerah pa je mogoče, da uprava pooblasti
zemeljske postaje katerekoli satelitske mobilne službe, ki so
postavljene v določenih fiksnih točkah, da komunicirajo preko
vesoljskih postaj na teh frekvencah.

S5.352 Uporaba radiofrekvenčnih pasov 1 525 - 1 530 MHz, 1 533 -
1 544 MHz, 1 626,5 - 1 631,5 MHz in 1 634,5 - 1 645,5 MHz za
postaje kopenske satelitske mobilne službe je omejena na
negovorni prenos podatkov z nizko bitsko hitrostjo.

S5.354 Uporabo radiofrekvenčnih pasov 1 525 - 1 559 MHz in 1
626,5 - 1 660,5 MHz satelitskih mobilnih storitev je treba
usklajevati po določilih Resolucije 46 (Rev. WRC-95)/No. S9.11A.

S5.356 Uporaba radiofrekvenčnega pasu 1 544 - 1 545 MHz za
satelitske mobilne storitve (vesolje-Zemlja) je omejena na
komunikacije v sili (glej člen N38/S31).

S5.357 Dovoljen je tudi prenos signalov v področju 1 545 - 1 555
MHz od prizemeljskih zrakoplovnih postaj neposredno do
zrakoplovnih postaj ali med zrakoplovnimi postajami v okviru
zrakoplovnih mobilnih (R) storitev, kadar se s tem razširja ali
dopolnjuje zveze sateliti-zrakoplovi.

S5.358 Ne glede na druga določila Radijskih predpisov (Radio
regulations) v zvezi z omejitvami uporabe radiofrekvenčnih pasov,
ki so dodeljeni zrakoplovni satelitski mobilni (R) službi za
javno uporabo, lahko uprave dovolijo uporabo radiofrekvenčnih
pasov 1 545 - 1 555 MHz in 1 646,5 - 1 656,5 MHz za komunikacijo
z zemeljskimi postajami na letalih (aircraft earth stations). Te
komunikacije pa je treba takoj prekiniti, če potrebno, da bi
omogočili prenos sporočil s prioriteto 1 do 6 iz člena 51/S44.

S5.360 V radiofrekvenčnih pasovih 1 555 - 1 559 MHz in 1 656,5 -
1 660,5 MHz lahko uprave dovolijo tudi komunikacijo med
zemeljskimi postajami na letalih in zemeljskimi postajami na
ladjah z vesoljskimi postajami kopenske satelitske mobilne službe
- glej Resolucijo 208 (Mob-87).

S5.364 Uporabo radiofrekvenčnega pasu 1 610 - 1 626,5 MHz za
satelitske mobilne storitve (Zemlja-vesolje) in za
radiodeterminacijske satelitske storitve (Zemlja-vesolje) je
treba usklajevati v skladu z določili Resolucije 46 (Rev. WRC-
95)/No. S9.11A. Mobilna zemeljska postaja, ki deluje v eni ali
drugi od obeh služb v tem radiofrekvenčnem pasu, ne sme
povzročati vršne gostote moči ekvivalentnega izotropnega izvora,
ki bi bila večja od
-15 dB(W/4 kHz) v tistem delu pasu, ki ga uporabljajo sistemi, ki
delujejo v skladu z določili No. S5.366 (za to velja No.
953/S4.10), razen če se pristojne uprave ne dogovorijo drugače. V
tistem delu frekvenčnega pasu, kjer taki sistemi ne delujejo,
srednja gostota moči ekvivalentnega izotropnega izvora zemeljske
mobilne postaje ne sme presegati -3 dB(W/4 kHz). Postaje
satelitskih mobilnih storitev ne smejo zahtevati zaščite pred
postajami za zrakoplovne radionavigacijske storitve, niti pred
postajami, ki delujejo v skladu z določili No. S5.366 niti pred
postajami za fiksne storitve, ki delujejo v skladu z No. S5.359.

S5.365 Uporabo radiofrekvenčnega pasu 1 613,8 - 1 626,5 MHz za
satelitske mobilne storitve (vesolje-Zemlja) je treba usklajevati
po določilih Resolucije 46 (Rev. WRC-95)/No. S9.11A.

S5.366 Radiofrekvenčni pas 1 610 - 1 626,5 MHz je na svetovni
ravni rezerviran za uporabo in razvoj elektronskih inštrumentov
za zračno navigacijo na zrakoplovih in z njimi povezanih naprav
na zemlji ali na satelitih. Taka satelitska uporaba mora biti v
skladu z dogovorom, ki je sklenjen po določilih člena 14/No.
S9.21.

S5.367 Dodatna dodelitev: radiofrekvenčna pasova 1 610 - 1 626,5
MHz in 5 000 - 5 150 sta v skladu z dogovorom, sklenjenim po
določilih člena 14/No, S9,21, dodeljena tudi za opravljanje
zrakoplovnih satelitskih mobilnih (R) storitev na primarni
osnovi.

S5.368 V zvezi z radiodeterminacijskimi satelitskimi in
satelitskimi mobilnimi storitvami ne veljajo določila No.
953/S4.10 v radiofrekvenčnem pasu 1 610 - 1 626,5 MHz, z izjemo
zrakoplovnih radionavigacijskih satelitskih storitev.

S5.371 Dodatna dodelitev: v Področju 1 sta radiofrekvenčna pasova
1 610 - 1 626,5 MHz (Zemlja-vesolje) in 2 483,5 - 2 500 MHz
(vesolje-Zemlja) dodeljena tudi postajam radiodeterminacijske
satelitske službe na sekundarni osnovi, v skladu z dogovorom, ki
je sklenjen po določilih člena 14/No. S9.21.

S5.372 Postaje radiodeterminacijskih satelitskih in satelitskih
mobilnih storitev ne smejo škodljivo motiti postaj
radioastronomske službe, ki uporabljajo radiofrekvenčni pas 1
610,6 - 1 613,8 MHz. (Velja člen No. 2904/S.29.13).

S5.374 Mobilne zemeljske postaje v okviru satelitskih mobilnih
storitev, ki delujejo v pasovih 1 613,5 - 1 634,5 MHz in
1 656,5 - 1 660 MHz, ne smejo škodljivo motiti postaj za fiksne
storitve, ki delujejo v državah, navedenih v členu No. S5.359.

S5.375 Uporaba radiofrekvenčnega pasu 1 645,5 - 1 646,5 MHz za
satelitske mobilne storitve (Zemlja-vesolje) in za medsatelitske
zveze je omejena na komunikacije v sili (glej člen N38/S31).

S5.376 Dovoljen je tudi prenos signalov v radiofrekvenčnem pasu 1
646,5 - 1 656,5 MHz med letalskimi postajami v okviru
zrakoplovnih mobilnih (R) storitev ter prizemeljskimi
zrakoplovnimi postajami, kadar takšen prenos razširja ali
dopolnjuje zveze med letali in sateliti.

S5.379A Pozivamo uprave, naj takoj ko bo to izvedljivo zagotovijo
vso možno zaščito v radiofrekvenčnem pasu 1 660,5 -
1 668,4 MHz prihodnjim raziskavam v radioastronomiji, zlasti z
ukinitvijo prenosa signalov v smeri zrak-Zemlja za potrebe
meteoroloških storitev v področju 1 664,4 - 1 668,4 MHz.

S5.380 Radiofrekvenčna pasova 1 670 - 1 675 MHz in 1 800 - 1 805
MHz sta na svetovni ravni namenjena upravam, ki bi želele uvesti
zveze za javno uporabo. Uporaba pasu 1 670 - 1 675 MHz je omejena
na zveze z letali, uporaba pasu 1 800 - 1 805 MHz pa na zveze z
zrakoplovnimi postajami.

S5.385 Dodatna dodelitev: radiofrekvenčni pasovi 1 718,8 - 1
722,2 MHz, 150 - 151 GHz, 174,42 - 175,02 GHz, 177 - 177,4 GHz,
178,2 - 178,6 GHz, 181 - 181,46 GHz, 186,2 - 186,6 GHz in 257,5 -
258 GHz so na sekundarni osnovi dodeljeni tudi radioastronomskim
storitvam za opazovanje spektralnih črt.

S5.388 Radiofrekvenčna pasova 1 885 - 2 025 MHz in 2 110 - 2 200
MHz sta na svetovni ravni namenjena uvajanju Mednarodnih mobilnih
telekomunikacij - 2000 (IMT-2000). Ta uporaba ne izključuje
uporabe teh pasov za druge storitve, ki sta jim ta dva pasova
dodeljena. Omenjena radiofrekvenčna pasova naj bi bila na voljo
za IMT-2000 v skladu z Resolucijo 212 (Rev. WRC-97).

S5.389A Uporabo radiofrekvenčnih pasov 1 980 - 2 010 MHz in 2 170
- 2 200 MHz za satelitske mobilne storitve je treba usklajevati
po določilih Resolucije 46 (Rev. WRC-95)/No. S9.11A in v skladu z
določili Resolucije 716 (WRC-95). Teh pasov ni mogoče uporabljati
pred 1. januarjem 2000; vendar pa se frekvence v pasu 1 980 -
1 990 v Področju 2 ne bodo začele uporabljati pred 1. januarjem
2005.

S5.391 Pri dodeljevanju frekvenc postajam mobilnih storitev v
radiofrekvenčnih območjih 2 025 - 2 110 MHz in 2 200 - 2 290 MHz
ne smejo uprave uvajati mobilnih sistemov velike gostote, ki so
opisani v Priporočilu ITU-R SA.1154 in morajo upoštevati ta
dokument pri uvajanju kateregakoli drugega tipa mobilnega
sistema.

S5.392 Pozivamo uprave, naj storijo vse, kar je izvedljivo, da
prenos signalov med dvema ali več negeostacionarnimi sateliti pri
storitvah za raziskovanje vesolja, upravljanju delovanja
satelitov in pri satelitskem raziskovanju zemlje v
radiofrekvenčnih pasovih 2 025 - 2 110 MHz in 2 200 - 2 290 MHz,
ne bodo omejevali prenosa signalov v smeri Zemlja-vesolje,
vesolje-Zemlja in drugih oddaj v smeri vesolje-vesolje v okviru
zvez med geostacionarnimi in negeostacionarnimi sateliti.

S5.398 V zvezi z radiodeterminacijskimi satelitskimi storitvami v
radiofrekvenčnem pasu 2 483,5 - 2 500 MHz ne veljajo določila No.
953/S4.10.

S5.399 V državah Področja 1, razen v tistih, ki so navedene v
členu No. S5.400, postaje za radiolokacijske storitve ne smejo
škodljivo motiti postaj za radiodeterminacijske satelitske
storitve ali zahtevati zaščito pred motenjem teh postaj.

S5.402 Uporabo radiofrekvenčnega pasu 2 483,5 - 2 500 MHz za
satelitske mobilne storitve in za radiodeterminacijske satelitske
storitve je treba usklajevati po določilih Resolucije 46 (Rev.
WRC-95)/No. S9.11A. Pozivamo uprave, naj storijo, vse, kar je
izvedljivo, da bi preprečili škodljivo motenje radioastronomskih
storitev, ki bi ga povzročalo oddajanje v območju 2 483,5 - 2 500
MHz, zlasti motenje, ki bi ga povzročalo sevanje drugih
harmonskih frekvenc, ki vpade v pas 4 990 - 5 000 MHz, ki je na
svetovni ravni dodeljen za uporabo radioastronomske službe.

S5.403 Ob upoštevanju dogovora, ki je bil sklenjen v skladu z
določili člena 14/No. S9.21, se sme radiofrekvenčni pas
2 520 - 2 535 MHz (do 1. januarja 2005 radiofrekvenčni pas 2 500
- 2 535 MHz) pri delovanju v okviru državnih meja uporabljati za
satelitske mobilne storitve v smeri vesolje-Zemlja (razen
letalskih satelitskih mobilnih storitev). Uporabljajo se določila
Resolucije 46 (Rev. WRC-95)/No. S9.11A.

S5.409 Uprave morajo storiti vse, kar je izvedljivo, da bi
preprečile razvoj novih zvez z razprševanjem v troposferi
(tropospheric scatter systems) v radiofrekvenčnem pasu 2 500 - 2
690 MHz.

S5.410 Dovoljena je uporaba radiofrekvenčnega pasu 2 500 - 2 690
MHz za zveze z razprševanjem v troposferi v Področju 1, ob
upoštevanju dogovora, ki je sklenjen v skladu z določili člena
14/No. S9.21.

S5.411 Pri načrtovanju novih usmerjenih zvez z razprševanjem v
troposferi (tropospheric scatter radio-relay links) v
radiofrekvenčnem pasu 2 500 - 2 690 MHz je treba ukreniti vse
potrebno, da bi se izognili usmerjanju anten teh zvez proti
orbiti geostacionarnih satelitov.

S5.414 Dodelitev radiofrekvenčnega pasu 2 500 - 2 520 MHz
satelitskim mobilnim storitvam (vesolje-Zemlja) začne veljati 1.
januarja 2005 in jo je treba usklajevati po določilih Resolucije
46 (Rev. WRC-95)/No. S9.11A.

S5.419 Dodelitev radiofrekvenčnega pasu 2 670 - 2 690 MHz
postajam satelitskih mobilnih služb začne veljati od
1. januarja 2005 dalje. Pri uvajanju sistemov satelitskih
mobilnih storitev v tem pasu morajo uprave storiti vse potrebno
za zaščito satelitskih sistemov, ki so pričeli delovati v tem
radiofrekvenčnem pasu pred 3. marcem 1992. Usklajevanje
satelitskih mobilnih sistemov v tem pasu mora biti v skladu z
Resolucijo 46 (Rev. WRC-95)/No. S9.11A.

S5.420 Dovoljena je uporaba radiofrekvenčnega pasu 2 655 - 2 670
MHz (do 1. januarja 2005 pas 2 655 - 2 690 MHz) tudi za
satelitske mobilne storitve (Zemlja-vesolje), razen za
zrakoplovne satelitske mobilne storitve. Te satelitske mobilne
storitve morajo biti omejene na državne meje, ob upoštevanju
dogovora, ki je bil sklenjen v skladu z določili člena 14/No.
S9.21. Potrebno je usklajevanje po določilih Resolucije 46 (Rev.
WRC-95)/No. S9.11A.

S5.423 V radiofrekvenčnem pasu 2 700 - 2 900 MHz smejo radarske
postaje na zemlji, ki se uporabljajo za meteorološke namene,
delovati enakopravno s postajami zrakoplovne radionavigacijske
službe.

S5.425 V radiofrekvenčnem pasu 2 900 - 3 100 MHz je uporaba
ladijskega odzivnega sistema (shipborne interrogator-transponder
system - SIT) omejena na podpodročje 2 930 - 2 950 MHz.

S5.426 Uporaba radiofrekvenčnega pasu 2 900 - 3 100 MHz za
zrakoplovne radionavigacijske storitve je omejena na zemeljske
radarske postaje.

S5.427 V radiofrekvenčnih pasovih 2 900 - 3 100 MHz in 9 300 - 9
500 MHz odziv radarskih transponderjev ne sme biti tak, da bi ga
bilo možno zamenjati z odzivom radarskih svetilnikov (racons) in
ne sme škodljivo motiti ladijskih ali zrakoplovnih radarjev
radionavigacijske službe; vendar je pri tem treba upoštevati člen
No. 347/S4.9 teh Predpisov.

S5.438 Uporaba radiofrekvenčnega pasu 4 200 - 4 400 MHz za
letalske radionavigacijske storitve je rezervirana izključno za
radijske višinomere, ki so vgrajeni na letalih in za pripadajoče
transponderje na zemlji. Vendar pa je v tem radiofrekvenčnem pasu
na sekundarni osnovi mogoče dovoliti pasivno sprejemanje pri
satelitskih storitvah za raziskovanje zemlje in vesolja (ni
zagotovljena zaščita pred motenjem radijskih višinomerov).

S5.440 Storitvam standardne frekvence in signala časa je mogoče
dovoliti uporabo frekvence 4 202 MHz za oddajanje v smeri
vesolje-Zemlja in frekvence 6 427 MHz za oddajanje v smeri
Zemlja-vesolje. Oddajanje je treba omejiti na pas (2 MHz od teh
frekvenc, v skladu z dogovorom, ki je sklenjen po določilih člena
14/No. S9.21.

S5.441 Uporaba radiofrekvenčnih pasov 4 500 - 4 800 MHz (vesolje-
Zemlja), 6 725 - 7 025 MHz (Zemlja-vesolje) za fiksne satelitske
storitve mora biti v skladu z določili Dodatka S30B. Uporaba
pasov 10,7 - 10,95 GHz (vesolje-Zemlja), 11,2 - 11,45 GHz
(vesolje-Zemlja) in 12,75 - 13,25 GHz (Zemlja-vesolje) za
satelitske sisteme z geostacionarnimi sateliti v okviru fiksnih
satelitskih storitev mora biti v skladu z določili Dodatka S30B.
Uporaba pasov 10,7 - 10,95 GHz (vesolje-Zemlja), 11,2- 11,45 GHz
(vesolje-Zemlja) in 12,75 - 13,25 GHz (Zemlja-vesolje) za
satelitske sisteme z negeo- stacionarnimi sateliti v okviru
fiksnih satelitskih storitev mora biti v skladu z določili
Resolucije COM5-18.

S5.444 Radiofrekvenčni pas 5 000 - 5 150 MHz se uporablja za
delovanje mednarodnega standardnega sistema (mikrovalovni sistem
za pristajanje) za precizni prilet in pristajanje. Zahteve tega
sistema imajo prednost pred drugimi uporabami tega
radiofrekvenčnega pasu. Za uporabo pasu veljata člena No. S5.444A
in Resolucija
114 (WRC-95).

S5.444A Dodatna dodelitev: radiofrekvenčni pas 5 091 - 5 150 MHz
je dodeljen tudi postajam za fiksne satelitske storitve (Zemlja-
vesolje) na primarni osnovi. Dodelitev je namenjena le zvezam za
oskrbo s signalom negeostacionarnih satelitskih mobilnih sistemov
in jo je treba usklajevati po določilih Resolucije 46 (Rev. WRC-
95)/No. S9.11A. V radiofrekvenčnem pasu 5 091 - 5 150 MHz se
uporabljajo še naslednji pogoji: pred 1. januarjem 2010 je treba
z določili Resolucije 114 (WRC-95) uskladiti uporabo pasu 5 091 -
5 150 MHz zvez za oskrbo s signalom negeostacionarnih satelitskih
sistemov v okviru mobilnih satelitskih storitev; - pred 1.
januarjem 2010 bodo zahteve obstoječih in načrtovanih mednarodnih
standardnih sistemov za zrakoplovne radionavigacijske storitve,
ki jih ni mogoče izpolniti v radiofrekvenčnem pasu 5 000 - 5 091
MHz, dobile prednost pred drugimi uporabniki tega pasu; po 1.
januarju 2008 ne bodo dodeljene nove frekvence postajam, ki
zagotavljajo zveze za oskrbo s signalom negeostacionarnih
satelitskih mobilnih sistemov; - po 1. januarju 2010 bodo fiksne
satelitske storitve postale sekundarne glede na zrakoplovne
radionavigacijske storitve.

S5.447A Dodelitev frekvenc fiksnim satelitskim storitvam (Zemlja-
vesolje) je omejena na zveze za oskrbo s signalom
negeostacionarnih satelitskih sistemov mobilne satelitske službe
in jo je treba usklajevati po določilih Resolucije 46 (Rev. WRC-
95)/No. S9.11A.

S5.447B Dodatna dodelitev: radiofrekvenčni pas 5 150 - 5 216 MHz
je na sekundarni osnovi dodeljen tudi za satelitske fiksne
storitve (vesolje-Zemlja), Ta dodelitev je namenjena le zvezam za
oskrbo s signalom negeostacionarnih satelitskih sistemov mobilne
satelitske službe in mora biti v skladu z določili Resolucije 46
(Rev. WRC-95)/No. S9.11A. Gostota sevane moči na površini zemlje,
ki jo povzročajo vesoljske postaje fiksne satelitske službe, ki
delujejo v smeri vesolje-Zemlja v radiofrekvenčnem pasu 5 150 - 5
216 MHz ne sme v nobenem primeru presegati - 164 dB(W/m2) v
kateremkoli 4 kHz pasu za vse vpadne kote.

S5.447C Uprave, ki so odgovorne za omrežja fiksnih satelitskih
storitev v radiofrekvenčnem pasu 5 150 - 5 250 MHz, ki delujejo v
skladu z No. S5.447A in S5.447B, morajo na enakovredni osnovi v
skladu z določili Resolucije
46 (Rev. WRC-95)/No. S9.11A usklajevati vprašanja z upravami, ki
so odgovorne za omrežja negeostacionarnih satelitskih storitev,
ki delujejo v skladu z No. S5.446 in ki so jih začeli uporabljati
pred 17. novembrom 1995. Satelitska omrežja, ki delujejo v skladu
z No. S5,446 in ki so jih začeli uporabljati po 17. novembru
1995, ne morejo zahtevati zaščite pred postajami fiksne
satelitske službe, ki deluje v skladu z No. S5.447A in S5.447B,
in jih ne smejo škodljivo motiti.

S5.449 Radiofrekvenčni pas 5 350 - 5 470 MHz namenjen za
zrakoplovne radionavigacijske storitve smejo uporabljati le
zrakoplovni radarji in pripadajoči radijski svetilniki.

S5.452 V območju med 5 600 MHz in 5 650 MHz smejo radarske
postaje na zemlji, ki se uporabljajo za meteorološke namene,
delovati enakopravno s postajami pomorske radionavigacijske
službe.

S5.458 V radiofrekvenčnem pasu 6 425 - 7 075 MHz se izvajajo
pasivne meritve na mikrovalovnem področju nad oceani. V
radiofrekvenčnem pasu 7 075 - 7 250 MHz se izvajajo pasivne
meritve na mikrovalovnem področju. Uprave morajo pri prihodnjem
načrtovanju storitev v radiofrekvenčnem pasovih 6 425 - 7 025 MHz
in 7 075 -
7 250 MHz upoštevati potrebe satelitskih služb za (pasivno)
raziskovanje zemlje in služb za (pasivno) raziskovanje v vesolju.

S5.458A Pri dodeljevanju frekvenc v pasu 6 700 - 7 075 MHz
vesoljskim postajam za fiksne satelitske storitve morajo uprave
storiti vse kar je izvedljivo, da bi zaščitile opazovanja
spektralnih črt radioastronomske službe v pasu 6 650 - 6 675,2
MHz pred škodljivim motenjem nezaželenega oddajanja.

S5.458B Uporaba frekvenc, ki so dodeljene satelitski fiksni
službi (vesolje-Zemlja) v radiofrekvenčnem pasu 6 700 -
7 075 MHz, je omejena na zveze za oskrbo s signalom za
negeostacionarne satelitske sisteme mobilne satelitske službe in
jo je treba usklajevati z določili Resolucije 46 (Rev. WRC-
95)/No. S9.11A. Za uporabo radiofrekvenčnega pasu 6 700 - 7 075
MHz (vesolje-Zemlja) zvez za oskrbo s signalom za
negeostacionarne satelitske sisteme mobilne satelitske službe ne
veljajo določila S22.2.

S5.458C Uprave, ki bodo podeljevale frekvence v pasu 7 025 - 7
075 MHz (vesolje-Zemlja) geostacionarnim satelitskim sistemom za
satelitske fiksne storitve po 17. novembru 1995, se morajo na
podlagi veljavnih Priporočil ITU-R posvetovati z upravami, ki so
prijavile in začele uporabljati negeostacionarne satelitske
sisteme v tem radiofrekvenčnem pasu pred 18. novembrom 1995, če
to slednje zahtevajo. Namen posvetovanja je lajšanje skupnega
delovanja geostacionarnih satelitskih sistemov satelitske fiksne
službe in negeostacionarnih satelitskih sistemov v tem pasu.

S5.460 Dodatna dodelitev: radiofrekvenčni pas 7 145 - 7 235 MHz
je dodeljen tudi službam za raziskovanje v vesolju (Zemlja-
vesolje) na primarni osnovi, v skladu z dogovorom, ki je sklenjen
po določilih člena 14/No. S9.21. Uporaba radiofrekvenčnega pasu 7
145 - 7 190 MHz je omejena na daljno vesolje; oddajanje v smeri
daljnega vesolja se ne sme izvajati v pasu 7 190 - 7 235 MHz.

S5.461 Dodatna dodelitev: radiofrekvenčna pasova 7 250 - 7 375
MHz (vesolje-Zemlja) in 7 900 - 8 025 MHz (Zemlja-vesolje) sta
dodeljena tudi postajam za satelitske mobilne storitve na
primarni osnovi, v skladu z dogovorom, ki je bil sklenjen po
določilih člena 14/No. S9.21.

S5.462 V radiofrekvenčnem pasu 8 025 - 8 400 MHz se v Področjih 1
in 3 pri satelitskih storitvah za raziskovanje zemlje uporabljajo
omejitve gostote sevane moči, ki so določene v členu S21, tabela
S21- 4.

S5.465 Pri satelitskih storitvah za raziskovanje v vesolju je
uporaba pasu 8 400 - 8 450 MHz omejena na daljno vesolje.

S5.470 Uporaba radiofrekvenčnega pasu 8 750 - 8 850 MHz za
zrakoplovne radionavigacijske storitve je omejena na letalske
Dopplerjeve navigacijske inštrumente na centralni frekvenci 8 800
MHz.

S5.472 V radiofrekvenčnih pasovih 8 850 - 9 000 MHz in 9 200 - 9
225 MHz je uporaba za pomorske radionavigacijske storitve omejena
na obalne radarje.

S5.474 V radiofrekvenčnem pasu 9 200 - 9 500 MHz je dovoljena
uporaba transponderjev za iskanje in reševanje (SART), ob
upoštevanju ustreznega Priporočila ITU-R (glej tudi člen
N38/S31).

S5.475 Uporaba radiofrekvenčnega pasu 9 300 - 9 500 MHz za
zrakoplovne radionavigacijske storitve je omejena na letalske
vremenske radarje in na radarske postaje na zemlji. Poleg tega je
v radiofrekvenčnem pasu 9 300 -
9 320 MHz dovoljena tudi uporaba radarskih svetilnikov na zemlji
v okviru zrakoplovnih radionavigacijskih storitev, pod pogojem,
da ne povzročajo škodljivega motenja pomorskih radionavigacijskih
storitev. V radiofrekvenčnem pasu 9 300 - 9 500 MHz imajo
radarske postaje na zemlji namenjene za meteorološko uporabo
prioriteto pred drugimi radiolokacijskimi napravami.

S5.476 V radiofrekvenčnem pasu 9 300 - 9 320 MHz v
radionavigacijski službi do 1. januarja 2001 ni dovoljena uporaba
ladijskih radarjev, razen tistih, ki so pričeli obratovati pred
1. januarjem 1976.

S5.479 Radiofrekvenčni pas 9 975 - 10 025 MHz je na sekundarni
osnovi dodeljen tudi za uporabo vremenskih radarjev meteorološke
satelitske službe.

S5.482 V radiofrekvenčnem pasu 10,6 - 10,68 GHz so storitve
postaj fiksnih in mobilnih (razen zrakoplovnih mobilnih) služb
omejene na maksimalno moč ekvivalentnega izotropnega izvora 40
dBW, moč na anteni pa ne sme presegati -3 dBW. Te omejitve je
dovoljeno presegati, če je to v skladu z dogovorom, ki je
sklenjen po določilih člena 14/No. S9.21. Omejitve za fiksne in
mobilne (razen za zrakoplovne mobilne) storitve pa ne veljajo v
naslednjih državah: Savdska Arabija, Armenija, Azerbajdžan,
Bahrein, Bangladeš, Belorusija, Kitajska, Združeni arabski
emirati, Gruzija, Indija, Indonezija, Islamska republika Iran,
Irak, Japonska, Kazahstan, Kuvajt, Latvija, Libanon, Moldavija,
Nigerija, Uzbekistan, Pakistan, Filipini, Katar, Sirija,
Kirgizistan, Rusija, Tadžikistan, Turkmenistan in Ukrajina.

S5.484 V Področju 1 je uporaba radiofrekvenčnega pasu 10,7 - 11,7
GHz za satelitske fiksne storitve (Zemlja-vesolje) omejena na
zveze za oskrbo s signalom za potrebe difuzijskih satelitskih
služb.

S5.487 V radiofrekvenčnem pasu 11,7 - 12,5 GHz v Področjih 1 in 3
ne smejo fiksne, fiksne satelitske, mobilne (razen zrakoplovnih
mobilnih) ter difuzijske storitve škodljivo motiti difuzijskih
satelitskih postaj, ki delujejo v skladu z določili Dodatka
30/S30.

S5.497 Uporaba radiofrekvenčnega pasu 13,25 - 13,4 GHz za
zrakoplovne radionavigacijske storitve je omejena na Dopplerjeve
navigacijske instrumente.

S5.498 Radiofrekvenčni pas 13,25 - 13,4 GHz smejo v skladu z
dogovorom, sklenjenim po določilih člena 14/No. S.9.21, na
sekundarni osnovi uporabljati tudi službe za raziskovanje v
vesolju (Zemlja-vesolje).

S5.502 V radiofrekvenčnem pasu 13,75 - 14 GHz mora biti moč
ekvivalentnega izotropnega izvora vsake oddaje z zemeljske
postaje satelitske fiksne službe najmanj 68 dBW in ne sme
presegati 85 dBW, pri minimalnem premeru antene 4,5 metrov. Poleg
tega moč ekvivalentnega izotropnega izvora, preračunana na
povprečje v eni sekundi, ki jo oddaja postaja radiolokacijske ali
radionavigacijske službe proti orbiti geostacionarnega satelita,
ne sme presegati 59 dBW.

S5.503 V radiofrekvenčnem pasu 13,75 - 14 GHz delujejo
geostacionarne vesoljske postaje služb za raziskovanje v vesolju,
ki so Uradu poslale informacije za predhodno objavo pred 31.
januarjem 1992, na enakopravni podlagi s postajami za satelitske
fiksne storitve; po tem datumu pa delujejo nove geostacionarne
vesoljske postaje služb za raziskovanje v vesolju na sekundarni
osnovi. Gostota moči ekvivalentnega izotropnega izvora oddaj s
katerekoli zemeljske postaje za satelitske fiksne storitve ne sme
presegati 71 dBW v kateremkoli 6 MHz pasu v frekvenčnem področju
13,772 - 13,778 GHz, dokler tiste geostacionarne vesoljske
postaje službe za raziskovanje v vesolju, od katerih je Urad
prejel informacije za predhodno objavo pred 31. januarjem 1992,
ne prenehajo delovati v tem frekvenčnem področju. Dovoljena je
uporaba avtomatske regulacije moči za povečanje gostote moči
ekvivalentnega izotropnega izvora nad 71 dBW v kateremkoli 6 MHz
pasu v tem frekvenčnem območju, da bi kompenzirali slabljenje
signala zaradi dežja, vendar pri tem gostota sevane moči na
vesoljski postaji satelitske fiksne službe ne sme presegati
vrednosti, ki ustreza vrednosti moči ekvivalentnega izotropnega
izvora 71 dBW v kateremkoli 6 MHz pasu v jasnem vremenu.

S5.503A Do 1. januarja 2000 postaje za satelitske fiksne storitve
ne smejo škodljivo motiti negeostacionarnih vesoljskih postaj
služb za raziskovanje v vesolju in postaj satelitskih služb za
raziskovanje zemlje. Po tem datumu bodo te negeostacionarne
vesoljske postaje delovale na sekundarni osnovi glede na
satelitske fiksne storitve. Poleg tega naj bi, (da bi izpolnili
potrebe radarjev za opazovanje padavin na vesoljskih postajah, ki
delujejo v pasu 13,793 - 13,805 GHz), pri načrtovanju zemeljskih
postaj za satelitske fiksne storitve, ki bodo začele delovati med
1. januarjem 2000 in 1. januarjem 2001, izkoristili posvetovalni
proces in informacije, podane v priporočilu ITU-R SA. 1071.

S5.504 Radionavigacijske službe morajo uporabljati
radiofrekvenčni pas 14 - 14,3 GHz tako, da nudijo zadostno
zaščito vesoljskim postajam za satelitske fiksne storitve (glej
Priporočilo 708).

S5.511A Uporaba pasu 15,43 -15,63 GHz za fiksne satelitske službe
(vesolje-Zemlja) - glej resolucijo COM5-8 (WRC-97) - je omejena
na zveze za oskrbo s signalom negeostacionarnih sistemov v
satelitskih mobilnih službah, in jo je potrebno usklajevati po
določilih Resolucije 46 (Rev. WRC-97)/No.S9.11A. V smeri vesolje-
Zemlja morajo biti minimalni elevacijski kot zemeljske postaje,
ojačenje v smeri horizonta ter minimalne usklajene razdalje
(zaradi zaščite zemeljske postaje pred škodljivim motenjem) v
skladu s Priporočilom ITU-R S.1341. V smeri vesolje-Zemlja se
tudi ne sme povzročati škodljivih motenj postajam
radioastronomskih služb, ki uporabljajo pas 15,35 - 15,4 GHz.
Mejne vrednosti motilnih signalov in ustrezne omejitve gostote
sevane moči, ki motijo radioastronomske službe, so podane v
Priporočilu ITU-R RA.769-1. V pasu 15,35 - 15,4 MHz pa bodo
potrebni posebni ukrepi, da bi zaščitili radioastronomske službe.

S5.511B V radiofrekvenčnem pasu 15,45 - 15,65 GHz ni dovoljeno
oddajanje zrakoplovnih postaj.

S5.511C Postaje zrakoplovne navigacijske službe morajo omejiti
efektivno moč ekvivalentnega izotropnega izvora (e.i.r.p.) v
skladu s Priporočilom ITU-R S.1340. Minimalna usklajena razdalja,
ki je potrebna za zaščito zrakoplovnih radionavigacijskih postaj
(velja No.S4.10) pred škodljivimi motnjami zemeljskih postaj zvez
za oskrbo s signalom in maksimalna e.i.r.p., ki jo te postaje
smejo oddajati v smeri horizonta, morata biti v skladu s
Priporočilom ITU-R S.1340.

S5.516 Uporaba radiofrekvenčnega pasu 17,3 - 18,1 GHz za
satelitske fiksne storitve (Zemlja-vesolje) je omejena na zveze
za oskrbo s signalom difuzijskih satelitskih služb. Za uporabo
radiofrekvenčnega pasu 17,3 - 17,8 GHz v področju 2 za te namene
(za potrebe difuzijskih satelitskih služb, ki delujejo v pasu
12,2 - 12,7 GHz), glej člen S11. Uporaba pasu 17,3 - 18,1 GHz
(smer Zemlja-vesolje) v Področju 2 za negeostacionarne satelitske
sisteme fiksnih satelitskih služb mora biti v skladu s pogoji
Resolucije COM5-19.

S5.519 Dodatna dodelitev: radiofrekvenčni pas 18,1 - 18,3 GHz je
na primarni osnovi dodeljen tudi meteorološkim satelitskim
storitvam (vesolje-Zemlja). Uporaba je omejena na geostacionarne
satelite in mora biti v skladu z določili člena S21. tabela S21-
4.

S5.520 Uporaba radiofrekvenčnega pasu 18,1 - 18,4 GHz za
satelitske fiksne storitve (Zemlja-vesolje) je omejena na zveze
za oskrbo s signalom za potrebe difuzijskih satelitskih služb.

S5.522 Pri dodeljevanju pasov postajam fiksnih in mobilnih služb
naj uprave upoštevajo pasivne senzorje v satelitskih službah za
raziskovanje zemlje in službah za raziskave v vesolju, ki
delujejo v območju 18,6 - 18,8 GHz. V tem območju si morajo
uprave prizadevati, da čim bolj omejijo oddajno moč na anteni ter
moč ekvivalentnega izotropnega izvora, da bi čimbolj zmanjšali
tveganje motenj za pasivne senzorje.

S5.523 Pri dodeljevanju frekvenčnih pasov postajam satelitske
fiksne službe v smeri vesolje-Zemlja naj uprave, kolikor je
mogoče, omejijo gostoto sevane moči na površini zemlje v
radiofrekvenčnem pasu 18,6 - 18,8 GHz, da bi zmanjšali možnost
motenj za pasivne senzorje v satelitskih službah za raziskovanje
zemlje in službah za raziskovanje v vesolju.

S5.523A Uporaba radiofrekvenčnih pasov 18,8 - 19,3 GHz (smer
vesolje-Zemlja) in 28,6 - 29,1 GHz (smer Zemlja-vesolje) za
omrežja geostacionarnih in negeostacionarnih fiksnih satelitskih
služb mora biti v skladu s pogoji No.S9.11A/Resolucija 46
(Rev.WRC-97) in tako No. S22.2/No. 2613 ne velja. Uprave, ki so
usklajevale omrežja geostacionarnih sistemov pred 18. novembrom
1995, morajo maksimalno sodelovati da bi se uskladile - v skladu
z No. S9.11A/Resolucija 46 (Rev.WRC.-97) - z negeostacionarnimi
omrežji za katera je Urad prejel opozorilne informacije pred
omenjenim datumom. Negeostacionarna omrežja ne smejo povzročati
motenj geostacionarnim satelitskim omrežjem za katera se smatra,
da je Urad prejel kompletne informacije (Dodatek 3) pred
18. novembrom 1995.

S5.523B Uporaba radiofrekvenčnega pasu 19,3 - 19,6 GHz (Zemlja-
vesolje) za satelitske fiksne storitve je omejena na zveze za
oskrbo s signalom za negeostacionarne sisteme satelitske mobilne
službe. Uporaba mora biti v skladu z določili Resolucije 46 (Rev.
WRC-95)/No. S9.11A, vendar zanjo ne veljajo določila No. S22.2.

S5.523C Člen No. S22.2 Radijskega pravilnika (Radio Regulations)
se mora še naprej uporabljati v pasovih 19,3 - 19,6 GHz in 29,1-
29,4 GHz za zveze za oskrbo s signalom negeostacionarnih
satelitskih mobilnih služb ter za tista fiksna satelitska omrežja
za katera se smatra, da je Urad prejel kompletno uskladitveno
informacijo (Dodatek S4), ali pa opozorilno informacijo, pred 18.
Novembrom 1995.

S5.523D Za uporabo radiofrekvenčnega pasu 19,3 - 19,6 GHz
(vesolje-Zemlja) za geostacionarne satelitske fiksne sisteme in
za zveze za oskrbo s signalom za negeostacionarne satelitske
sisteme za potrebe satelitskih mobilnih služb veljajo določila
Resolucije 46 (Rev. WRC-97)/No. S9.11A, vendar zanjo ne veljajo
določila No. S22.2. Za uporabo tega radiofrekvenčnega pasu za
druge negeostacionarne/satelitske fiksne sisteme ter za primere,
ki so naznačeni v členih No. S5.23C in S5.23E, ne veljajo
določila Resolucije 46 (Rev, WRC-97)/No. S9.11A, še naprej pa
zanjo veljajo določila člena 11/S9 (razen No. S9.11A) in postopki
13/S11 ter določila No. S22.2.

S5.525 Člen No. S22.2 Radijskega pravilnika (Radio Regulations)
se mora še naprej uporabljati v pasovih 19,6 - 19,7 GHz in 29,4 -
29,5 GHz za zveze za oskrbo s signalom negeostacionarnih
satelitskih mobilnih služb ter za tista fiksna satelitska omrežja
za katera se smatra, da je Urad prejel kompletno uskladitveno
informacijo (Dodatek S4), ali pa opozorilno informacijo, do 21.
novembra 1997. Da bi olajšali medregionalno usklajevanje med
omrežji satelitskih mobilnih služb in satelitskih fiksnih služb,
morajo bit nosilci (centralne frekvence) v satelitski mobilni
službi, ki so najbolj občutljivi za motenje, če je le mogoče,
postavljeni v višje dele frekvenčnih pasov 19,7 - 20,2 GHz in
29,5 - 30 GHz.

S5.526 V radiofrekvenčnih pasovih 19,7 - 202 GHz in 29,5 - 30 GHz
v Področju 2, ter v pasovih 20,1 - 20,2 GHz in 29,9 - 30 GHz v
Področjih 1 in 3, smejo omrežja, ki so obenem del satelitskih
fiksnih služb in satelitskih mobilnih služb, vsebovati zveze med
zemeljskimi postajami (postavljenimi v določenih ali nedoločenih
točkah ali v gibanju), preko enega ali več satelitov za
komunikacijo iz ene točke v drugo ali iz točke v več točk.

S5.527 V radiofrekvenčnih pasovih 19,7 - 20,2 GHz in 29,5 - 30
GHz ne veljajo določila No. 953/S4.10 v zvezi s satelitskimi
mobilnimi storitvami.

S5.530 V področjih 1 in 3 bo dodelitev frekvenc v v
radiofrekvenčnem pasu 21,4 - 22 GHz začela veljati 1. aprila
2007. Po tem datumu in na začasni osnovi pred tem datumom veljajo
za uporabo tega pasu za difuzijske satelitske storitve določila
Resolucije 525 (WARC-92).

S5.532 Uporaba radiofrekvenčnega pasu 22,21 - 22,5 GHz za
satelitske storitve za pasivno raziskovanje zemlje in za storitve
za pasivno raziskovanje vesolja ne sme ovirati fiksnih in
mobilnih (razen zrakoplovnih mobilnih) storitev.

S5.535A Uporaba radiofrekvenčnega pasu 29,1 - 29,4 GHz (Zemlja-
vesolje) za satelitske fiksne storitve je omejena na
geostacionarne satelitske sisteme in zveze za oskrbo s signalom
za negeostacionarne satelitske sisteme satelitske mobilne službe.
Za tako uporabo veljajo določila Resolucije 46 (Rev. WRC-95)/No.
S9.11A, ne uporabljajo pa se določila No. S22.2. Izjeme so
naznačene v členih No. S5.523C in S5.323E, kjer za takšno uporabo
ne veljajo določila Resolucije 46 (Rev.WRC-97)/No.S9.11A in še
naprej veljajo členi 11/S9 (razen No. S9.11A) in postopki 13/S11
ter določila No. S22.2.

S5.536 Uporaba radiofrekvenčnega pasu 25,25 - 27,5 GHz za
medsatelitske storitve je omejena na satelitske službe za
raziskovanje v vesolju in za raziskovanje zemlje, ter na prenos
podatkov, ki so rezultat industrijskih in medicinskih dejavnosti
v vesolju.

S5.537 Vesoljske storitve, ki uporabljajo negeostacionarne
satelite in delujejo v medsatelitskih storitvah v
radiofrekvenčnem pasu 27 - 27,5 GHz, so izvzete iz določil No.
S22.2.

S5.538 Dodatna dodelitev: radiofrekvenčna pasova 27,500 - 27,501
GHz in 29,999 - 30,000 GHz sta na primarni osnovi dodeljena tudi
satelitski fiksni službi (Zemlja-vesolje) za oddajanje radijskih
snopov, namenjenih za regulacijo oddajane moči. Pri tovrstnem
oddajanju v smeri vesolje-Zemlja ne sme moč ekvivalentnega
izotropnega izvora presegati +10 dBW v smeri bližnjih satelitov
na orbiti geostacionarnih satelitov. V radiofrekvenčnem pasu
27,500 - 27,501 GHz tako oddajanje v smeri vesolje-Zemlja ne sme
povzročati gostote sevane moči na površini zemlje, ki bi bila
večja od vrednosti, navedenih v členu S21. tabela S21-4.

S5.539 Radiofrekvenčni pas 27,5 - 30 GHz sme uporabljati
satelitska fiksna služba (Zemlja-vesolje) za zagotavljanje zvez
za oskrbo s signalom za difuzijske satelitske storitve.

S5.540 Dodatna dodelitev: radiofrekvenčni pas 27,501 - 29,999 GHz
je na sekundarni osnovi dodeljen tudi satelitski fiksni službi
(vesolje-Zemlja) za oddajanje radijskih snopov, namenjenih za
regulacijo oddajne moči.

S5.541 V radiofrekvenčnem pasu 28,5 - 30 GHz so satelitske
storitve za raziskovanje zemlje omejene na prenos podatkov med
postajami in ne na primarno zbiranje informacij z aktivnimi ali
pasivnimi senzorji.

S5.541A Zveze za oskrbo s signalom za satelitska mobilna omrežja
z negeostacionarnimi sateliti in satelitska fiksna omrežja z
geostacionarnimi sateliti, ki delujejo v radiofrekvenčnem pasu
29,1 - 29,5 GHz (Zemlja-vesolje), morajo uporabljati adaptivno
regulacijo moči ali druge metode kompenzacije presiha signala
(fade compensation), tako da oddajanje zemeljskih postaj poteka
na minimalnem nivoju moči, ki je potrebna za želeno delovanje
zvez, s čimer zmanjšamo medsebojno motenje obeh omrežij. Take
metode se uporabljajo za omrežja, za katera je Urad prejel
informacije za usklajevanje v Dodatku S4 po 17. maju 1996 in
dokler pristojna svetovna konferenca za radiokomunikacije ne
uvede sprememb. Spodbujamo uprave, ki so informacije za Dodatek
S4 vložile pred navedenim datumom, da uporabljajo omenjene
tehnike, kolikor je to izvedljivo. Te metode se pregledujejo tudi
v okviru ITU-R - glej Resolucijo 121 (WRC-97).

S5.543 Dovoljena je uporaba radiofrekvenčnega pasu 29,95 - 30 GHz
za zveze vesolje-vesolje v okviru satelitskih storitev za
raziskovanje zemlje za potrebe telemetrije, sledenja ter
regulacije in nadzora.

S5.544 V radiofrekvenčnem pasu 31 - 31,3 GHz se pri storitvah za
raziskovanje v vesolju uporabljajo omejitve gostote sevane moči,
ki so navedene v členu S21, tabela S21-4.

S5.548 Pri načrtovanju sistemov za medsatelitske in
radionavigacijske storitve v radiofrekvenčnem pasu 32 - 33 GHz,
ter pri storitvah za raziskovanje v vesolju (daljno vesolje) v
radiofrekvenčnem pasu 31,8 - 32,3 GHz, morajo uprave storiti vse
potrebno za preprečevanje škodljivega motenja med temi
storitvami, ob upoštevanju varnostnih vidikov radionavigacijske
službe (glej Priporočilo 707).

S5.551 V radiofrekvenčnem območju 35,5 - 35,6 GHz smejo na
primarni osnovi delovati radarji na vesoljskih plovilih.

S5.552 Spekter, ki je dodeljen satelitskim fiksnim storitvam v
radiofrekvenčnih pasovih 42,5 - 43,5 GHz in 47,2 - 50,2 GHz za
oddajanje v smeri Zemlja-vesolje je širši kot v radiofrekvenčnem
pasu 37,5 - 39,5 GHz za oddajanje v smeri vesolje-Zemlja, da bi
omogočili delovanje zvez za oskrbo s signalom za oddajajoče
satelite. Pozivamo uprave, naj storijo vse, kar je izvedljivo, da
bi radiofrekvenčni pas 47,2 - 49,2 GHz rezervirali za zveze za
oskrbo s signalom za satelitsko radiodifuzno službo, ki deluje v
radiofrekvenčnem pasu 40,5 - 42,5 GHz.

S5.553 V radiofrekvenčnih pasovih 43,5 - 47 GHz, 66 - 71 GHz, 95
- 100 GHz, 134 - 142 GHz, 190 - 200 GHz in 252 - 265 GHz je
dovoljeno delovanje postaj kopenske mobilne službe pod pogojem,
da ne povzročajo škodljivih motenj vesoljskim
radiokomunikacijskim storitvam, ki so jim ti radiofrekvenčni
pasovi dodeljeni (glej No. S5.43).

S5.554 V radiofrekvenčnih pasovih 43,5 - 47 GHz, 66 - 71 GHz, 95
- 100 GHz, 134 - 142 GHz, 190 - 200 GHz in 252 - 265 GHz so
dovoljene tudi satelitske zveze, ki povezujejo kopenske postaje
na določenih fiksnih točkah, kadar se te satelitske zveze
uporabljajo skupaj s satelitskimi mobilnimi storitvami ali s
satelitskimi radionavigacijskimi storitvami.

S5.555 Dodatna dodelitev: radiofrekvenčni pasovi 48,94 - 49,04
GHz, 97,88 - 98,08 GHz, 140,69 - 140,98 GHz, 144,68 - 144,98 GHz,
145,45 - 145,75 GHz, 146,82 - 147,12 GHz, 250 - 251 GHz in 262,24
- 262,76 GHz so na primarni osnovi dodeljeni tudi
radioastronomskim storitvam.

S5.556 V radiofrekvenčnih pasovih 51,4 - 54,25 GHz, 58,2 - 59
GHz, 64 - 65 GHz, 72,77 - 72,91 GHz in 93,07 - 93,27 GHz je
dovoljeno opravljati radioastronomska opazovanja v skladu z
ureditvami v posameznih državah.

S5.558 V radiofrekvenčnih pasovih 55,78 - 58,2 GHz, 59 - 64 GHz,
66 - 71 GHz, 116 - 134 GHz, 170 - 182 GHz in 185 - 190 GHz smejo
delovati postaje za zrakoplovne mobilne storitve, pod pogojem, da
ne povzročajo škodljivih motenj postajam za medsatelitske
storitve (glej No. S5.43).

S5.559 V radiofrekvenčnih pasovih 59 - 64 GHz in 126 - 134 GHz
smejo delovati zrakoplovni radarji radiolokacijske službe, pod
pogojem, da ne povzročajo škodljivih motenj postajam za
medsatelitske storitve (glej No. S5.43).

S5.560 V radiofrekvenčnem pasu 78 - 79 GHz smejo na primarni
osnovi delovati radarji na vesoljskih postajah v okviru
satelitskih služb za raziskovanje zemlje in služb za raziskovanje
v vesolju.

S5.561 V radiofrekvenčnem pasu 84 - 86 GHz postaje za fiksne,
mobilne in difuzijske storitve ne smejo škodljivo motiti postaj
difuzijskih satelitskih služb, ki delujejo v skladu z določili
ustrezne konference za načrtovanje dodelitve frekvenc.

S5.565 Frekvenčno območje 275 - 400 GHz smejo uprave uporabljati
za eksperimentiranje in razvoj raznih aktivnih in pasivnih
storitev. V tem območju je bila ugotovljena potreba po naslednjih
meritvah spektralnih črt za pasivne storitve: - radioastronomske
storitve: 278 - 280 GHz in 343 - 348 GHz; - storitve za (pasivno)
raziskovanje v vesolju in satelitske storitve za (pasivno)
raziskovanje zemlje: 275 - 277 GHz, 300 - 302 GHz, 324 - 326 GHz,
345 - 347 GHz, 363 - 365 GHz in 379 - 381 GHz. Prihodnje
raziskave v tem še precej neraziskanem spektralnem področju bodo
morebiti pripeljale do dodatnih spektralnih črt in širših
spektralnih pasov, ki bi bili zanimivi za izvajanje pasivnih
storitev. Pozivamo uprave, naj storijo vse, kar je izvedljivo, da
bi pasivne storitve zaščitili pred škodljivimi motnjami do
naslednje pristojne svetovne radijske konference.


B) Uporabljene opombe EU

EU1 V podpasovih 3400 - 3410 MHz, 5660 - 5670 MHz, 10,36 - 10,37
GHz, 10,45 - 10,46 GHz delujejo radioamaterji na sekundarni
osnovi. Pri dodeljevanju frekvenc drugim storitvam naj uprave
držav članic CEPT, kadar je to le mogoče, ohranijo te podpasove
na način, ki lajša sprejem amaterskih postaj pri minimalnih
gostotah sevane moči.

EU10 Sklicujemo se na Glonass sistem, da bi priznali njegov
obstoj, vendar ga ne podpiramo kot glavni način uporabe v Evropi.

EU100  Ta pas je namenjen industrijski, znanstveni in medicinski
(ISM) uporabi. Radiokomunikacijske službe, ki delujejo v tem pasu
se morajo sprijazniti s škodljivim motenjem, ki ga lahko
povzročajo uporabe ISM. Uprave morajo storiti vse, kar je možno,
da bi čim bolj zmanjšali sevanje opreme za industrijsko,
znanstveno in medicinsko uporabo in morajo zagotoviti, da vsako
sevanje izven pasu ne povzroča škodljivih motenj katerimkoli
radiokomunikacijskim storitvam.

EU101  Mobilne storitve v radiofrekvenčnem pasu 230 - 380 MHz v
glavnem zajemajo premične usmerjene zveze, zveze zrak-Zemlja-zrak
in taktične mobilne aplikacije.

EU102 V tem radiofrekvenčnem pasu bodo zrakoplovne in letalske
postaje najverjetneje uporabljale 8,33 kHz intervale za potrebe
nezaščitenih komunikacij.

EU103 Ta radiofrekvenčni pas v večini držav CEPT za mobilne
storitve ne bo na voljo na primarni osnovi pred letom 2020 in bo
v vsakem primeru potreben revizije. Do takrat so v državah, ki
uporabljajo ta pas za difuzijske storitve, mobilne storitve v tem
območju na voljo na sekundarni osnovi.

EU104 Ta pas je v večini držav CEPT dodeljen difuzijskim
storitvam in pred letom 2020 ne bo na voljo mobilnim storitvam na
primarni osnovi. Že zdaj pozivamo uprave CEPT, naj storijo vse,
kar je možno, da bi v tem radiofrekvenčnem območju sprostile
pasove, ki jih trenutno zasedajo difuzijske storitve, pričenši
pri spodnjih frekvencah, saj bi tako do leta 2008 omogočili
uvedbo alternativnih storitev v radiofrekvenčnem pasu 47 - 54
MHz.

EU105  Uporaba za mobilne satelitske storitve je omejena na
satelite na nizkih orbitah.

EU11 Ob uvedbi FPLMTS bodo fiksne storitve v ustreznih delih
radiofrekvenčnega pasu postale sekundarne.

EU2 V podpodročjih 5660 - 5670 MHz (Zemlja-vesolje), 5830 - 5850
MHz (vesolje-Zemlja) in 10,45 - 10,50 GHz so dodatno omogočene
amaterske satelitske službe na sekundarni osnovi in tako, da ne
motijo postaj za druge storitve. Pri dodeljevanju frekvenc drugim
službam naj uprave CEPT, kjer je to mogoče, razporedijo dodelitve
tako, da lajšajo sprejem oddajanja amaterskih postaj pri čim
manjših gostotah sevane moči.

EU3 Ta radiofrekvenčni pas je dodeljen postajam radioastronomske
službe. Uprave CEPT naj storijo, kar je možno, za zaščito
radioastronomskih storitev pred škodljivimi motnjami. Znatno
motenje lahko povzročajo oddaje z vesoljskih in zrakoplovnih
postaj v tem in v sosednjih pasovih.

EU4 Radiofrekvenčno območje 5250 - 5850 MHz se uporablja za razne
radiodeterminacijske aplikacije, ki spadajo pod radionavigacijske
in radiolokacijske storitve. To območje bo treba natančno
preučiti, zlasti da bi določili sekundarno možnost za dodelitev
frekvenčnih pasov za fiksne storitve, da bi lahko umestili
premične novinarske storitve ENG in brezžični prenos slike z
oddaljenih kamer.

EU5 Radiofrekvenčno območje 8500 - 10000 MHz se uporablja za
razne radiodeterminacijske aplikacije, ki spadajo pod
radionavigacijske in radiolokacijske storitve. To območje bo
treba natančno preučiti skupaj s področjem 5250 - 5850 MHz (glej
EU4).

EU6 Prepovedano je vsako oddajanje v tem pasu.

EU7 Radiofrekvenčni pas 13,25 - 14,0 GHz se uporablja za razne
radiodeterminacijske aplikacije, ki spadajo pod radionavigacijske
in radiolokacijske storitve. To območje bo treba natančno
preučiti.

EU8 Ta pas za zrakoplovne radionavigacijske storitve bo treba
nadalje preučiti, da bi določili bodoče zahteve in smeri razvoja.

EU9 Ta pas za fiksne storitve je namenjen skupni uporabi civilnih
in necivilnih uporabnikov. Prioritete uporabnikov v zvezi z
željenimi kanali je treba določiti po razpravi med
zainteresiranimi stranmi.


* Dodelitev satelitskim službam za (pasivno raziskovanje Zemlje
ter službam za (pasivno) raziskovanje vesolja v pasu 50,2-50,4
GHz ne bi smela postavljati pretiranih zahtev primarnim
uporabnikom sosednjih pasov.

Priloga III

                       Uporabljene kratice

BSS Broadcasting Satellite Service radiodifuzna satelitska
storitev

CNR Combat Net Radio vojaške taktične radijske zveze

CT 1+ Cordless Telephone analogni brezvrvični telefon

CT 2 Cordless Telephone digitalni brezvrvični telefon

DCS1800 Digital Cellular System at 1 800 MHz digitalni celični
sistem

DEC ERC Decision odločitev ERC

DECT Digital European Cordless Telecommunications digitalne
evropske brezvrvične telekomunikacije

DME Distance Measuring Equipment oprema za merjenje razdalj

DVB-T Digital Video Brodcasting Terrestrial prizemeljska
digitalna video radiodifuzija

ECA European Common Allocation skupna evropska razporeditev

ENG/OB Electronic News Gathering/ Outside Broadcasting zemeljska
postaja namenjena novinarstvu

EPIRB Emergency Position Indicating Radio Beacon pomorski
javljalniki kraja nuje

ERC European Radiocommunications Committee Evropski radijski
komite (odbor)

ERMES European Radio Message System evropski radijski sporočilni
sistem

FB Base station bazna postaja

FPLMTS Future Public Land Mobile Telecommunication System
prihodnje javno kopensko mobilno telekomunikacijsko omrežje

Glonass Global Navigation Satellite System globalni satelitski
navigacijski sistem

GMDSS Global Maritime Distress and Safety System globalni
pomorski sistem varnost ni sistem

GPS Global Positioning System globalni sistem za določanje
položaja

GSM Global System for Mobile Communications globalni digitalni
mobilni sistem

HIPERLAN HIgh PErformans Local Area Network visoko zmogljiva
radijska lokalna omrežja

IBCN  Integrated Broadband Communications Network  integrirano
širokopasovno komunikacijsko omrežje

ILS Instrument Landing System instrumentalni pristajalni sistem

ISM Industrial, Scientific and Medical Applications Industrijska,
znanstvena in medicinska uporaba

ITU International Telecommunication Union Mednarodna
telekomunikacijska zveza

JTIDS Joint Tactical Information Distribution System skupni
taktični informacijsko distribucijski sistem

LPD Low Power Device naprave majhnih moči

ML Mobile station mobilna postaja

MLS  Microwave Landing System  mikrovalovni pristajalni sistem

NATO North Atlantic Treaty Organisation Severnoatlantska vojaška
zveza

NGSO  Non - geostationary Satellite Orbit negeostacionarna
satelitska orbita

NMT  mobilni radio-telefonski sistem

PMR Professional Mobile Radio profesionalni mobilni radio

RA  Radio Astronomy  radioastronomija

REC ERC Recomendation priporočilo ERC

RLAN Radio Local Area Network radijsko lokalno omrežje

RR Radio Regulations Radijski pravilnik

RTAGS Radio Tags miniaturni oddajnik za sledenje gibajočih se
objektov

RTT Road Transport Telematics cestni telemetrični sistemi

S-PCS Satelite Personal Communication Services storitve
satelitskih osebnih komunikacij

SAB Service Ancillary to Broadcasting pomožne storitve
radiodifuzije

SNG/OB  Satellite News Gathering/Outside Broadcasting satelitska
postaja namenjena novinarstvu

SSR Secondary Surveillance Radar sekundarni radar za nadzor

T-DAB Terrestrial Digital Audio Broadcasting prizemeljska
digitalna zvokovna radiodifuzija

TACAN Tactical Air Navigation System taktični zračni navigacijski
sistemi

TETRA Civil Trans European Trunked RAdio system Civil vseevropski
sistem snopovnih radijskih zvez TETRA civilni

TETRA  Trans European Trunked RAdio system vseevropski sistem
snopovnih radijskih zvez TETRA

Emergency Emergency Services za nujno ukrepanje

Services

TFTS Terrestrial Flight Telephone System prizemeljski letalski
telefonski sistem

UIC Union Internationale des Chemins de fer radiokomunikacije
železnic v sklopu Mednarodne zveze železnic

UMTS Universal Mobile Telecommunications System vsestranska
mobilno telekomunikacijska storitev

VLBI  Very Long Baseline Interferometry (Radio Astronomy)
interferometrija z veliko razdaljo med radioteleskopi

VOR VHF Omnidirectional Radio Range visokofrekvenčni vsesmerni
radijski oddajnik

VSAT  Very Small Aperture Terminal  satelitski terminal z zelo
majhno antensko odprtino

VTS  Vessel Traffic System (radar)  radarji za nadzor ladijskega
prometa

WBDTS Wide Band Data Transmission System širokopasovni podatkovni
sistemi

WLL Wireless Local Loop brezžična lokalna zanka

WRC95/97 World Radiocommunication Conference 1995/97 Svetovna
radijska konferenca 95/97


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti